StoryEditorOCM

nije prvi požarProfesor s dubrovačkog Pomorskog fakulteta otkriva zašto se zapalila ciminjera na brodu Postira

Piše ANĐELKA KELAVA/DV
28. ožujka 2024. - 09:56

U ponedjeljak je u večernjim satima došlo do požara na brodu Postira. Zapalio se dio dimnjaka koji je uz intervenciju vatrogasaca brzo ugašen, ali je brod sigurno uplovio u luku Gruž. Sreća je da nitko nije stradao i da su se putnici s broda sigurno iskrcani.

Inače, to nije prvi požar na Postiri: dimnjak broda gorio je i ožujka 2015. godine, ali su i tad vatrogasci brzo i uspješno intervenirali. O tome jesu li ovakve intervencije na brodovima česte i što je mogući uzrok pitali smo profesora na Pomorskom fakultetu i ovlaštenog inspektora bahamske i panamske zastave Ivicu Krmeka:

-Trebao bih znati sve detalje da nešto određenije mogu reći, ali se vjerojatno dimnjak nije čistio pa se zapalio. Ovaj je slučaj, najvjerojatnije, vezan uz održavanje broda. Imam dosta prakse u pomorstvu, ali iz tog iskustva mogu reći da se takva zapaljenja rijetko događaju. Ako se zapali unutrašnjost dimnjaka, ako se ne može gasiti sustavom CO 2 za gašenje požara jer nema pristupa, tad se može gasiti jedino iznutra morem. Preventiva je jedini način da se to izbjegne. Vjerojatno se skupilo gareži koja nije odavno čišćena i došlo je do požara. Možda je razlog tome i nepotpuno izgaranje goriva u motoru te je došlo do iskrenja. Požar može izazvati i temperatura u ispušnim cijevima dimovoda. Svemu je uzrok loše održavanje jer bi sve trebalo očistiti tijekom svakog dokovanja broda. Brod je star oko 60 godina i bez obzira na to, mora se održavati – kaže profesor Krmek i dodaje:

- Ako se radi redovito čišćenje ispušne cijevi motora onda su mali izgledi da dođe do zapaljenja. Ako se to ne radi redovito onda može doći do akumulacije čađi, odnosno gareži, može doći do zapaljenja.

Požar na Postiri još jednom je podsjetio na koliko dugo ovaj vremešni brod plovi na liniji od Dubrovnika do Elafita. Prevezla je milijune putnika, doživljavala je havarije i postavljalo se pitanje hoće li izdržati, ali i dalje plovi. Bila je na remontu od listopada do kraja kolovoza prošle godine i ponovo je vraćen na održavanje iste linije. No, bez obzira koliko smo vezani uz njega, pitanje je koliko još ova vremešna dama može izdržati?

image

Jadrolinijin brod Postira

Tonči Plazibat/Cropix
27. travanj 2024 07:44