StoryEditorOCM

porast prihodaPetinu prihoda Luke Ploče u 2021. činio je ugljen iz Rusije. Popuštanje pandemije osnažilo je promet na dokovima, dobit je iznosila 27,58 milijuna kuna

Piše Ante Šunjić
23. ožujka 2022. - 09:42
Na povećanje prometa tijekom protekle godine najviše je utjecao oporavak industrijske proizvodnje u BiHAnte Šunjić

Prema nerevidiranom i nekonsolidiranom izvješću, tvrtka “Luka Ploče” u prošloj je godini ostvarila neto dobit od 27,58 milijuna kuna, dok je 2020. zaključila s gubitkom od gotovo 10 milijuna kuna.

Preko dokova uz ušće Neretve lani je prekrcano 3,9 milijuna tona tereta, što je porast od 47 posto u odnosu na prethodnu godinu, a na povećanje prometa najviše je utjecao oporavak industrijske proizvodnje u BiH.

Prihodi od prodaje lučkih usluga iznose 156 milijuna kuna, što je 42 posto više u odnosu 2020. godinu, dok je od prodaje roba uprihođeno gotovo 206 milijuna kuna, sto posto više.

Najveći udio odnosi se na sipke terete, koji čine 65 posto ukupnog prometa, 13 posto odnosi se na opće terete, dok tekući čine 22 posto.

U strukturi tereta za 2021. vidljiv je porast prometa ugljena od 73 posto i starog željeza od 88 posto u odnosu na godinu ranije.

Unatoč padu broja zaposlenih, vidljiv je povećan trošak za njihove plaće i doprinose od sedam posto u promatranom razdoblju zbog značajnog povećanja opsega posla i prometa od 47 posto. Rezultat je i povećana prosječna bruto plaća koja je u tvrtki “Luka Ploče” lani iznosila 12.800 kuna, a tijekom 2020. - 10.400 kuna.

Dionicu po dionicu...

Podsjetimo, u vlasničkoj strukturi kompanije, najveći udjel od 38,27 posto ima “Energia Naturalis” (EN), krovna tvrtka Pavla Vujnovca, u javnosti poznatog kao hrvatskog “plinskog kralja”, u čijem se portfelju, među ostalima, nalazi PPD grupacija. Kada je “Energia Naturalis” stekla 25 posto dionica pločanske tvrtke, imala je zakonsku obvezu objaviti javnu ponudu za otkup preostalog vlasničkog udjela.

Po cijeni od 400 kuna, EN je stekao dodatnih oko osam posto vrijednosnica, a s vremenom je taj broj porastao na sadašnjih 38,27 posto. Nakon EN, sljedeća četiri dioničara po veličini su tri mirovinska fonda s ukupno oko 30 posto dionica, te Privredna banka Zagreb s oko pet posto.

U očitovanju na upit Zagrebačke burze o utjecaju rusko-ukrajinske krize na poslovanje, kao i niza gospodarskih sankcija uvedenih Rusiji, Uprava pločanske tvrtke ustvrdila je da “ne obavlja financijske transakcije preko nijedne ruske financijske institucije te nema financijsku izloženost”.

- U 2021. godini promet ruskog ugljena u segmentu trgovine iznosio je 62.693 tone, što čini 33 posto ukupnog prometa u segmentu trgovine i 1,6 posto ukupnog prometa preko luke. Utjecaj ruskog ugljena na ukupne prihode u 2021. iznosi manje od 20 posto.

Nemamo pristup informacijama naših kupaca o njihovim poslovnim aktivnostima s Rusijom te nismo u mogućnosti procijeniti taj učinak. U tekućoj godini, nema nastalih transakcija u vezi s prometom s ruskim ugljenom - poručili su iz poslovodstva.

29. travanj 2024 11:24