StoryEditorOCM

svečanost u dubrovnikuOtvoren preuređeni Akvarij: ‘Nije baš kad dobijete novce iz EU fondova da oni padaju s grane...‘

Piše Kristina Filičić/DV
31. ožujka 2022. - 15:48

Otvoren je preuređeni dubrovački Akvarij. Na svečanosti otvorenja koju je upriličio Institut za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku predstavljena je i monografija 'Sedamdeseta godišnjica Instituta u Dubrovniku', javlja Dubrovački vjesnik.

- Rekonstrukcija akvarija je dio nove turističke ponude na način da se razvija novi turistički proizvod Plava propusnica. S tom propusnicom ljudi će moći posjetiti više lokaliteta u regiji prvenstveno Akvarij u Dubrovniku, muzeje u Kotoru, akvarij u Boki, u Mostaru isto dio muzeja i  Vodenu stazu Hutovo blato – kazao je ravnatelj Instituta za more i priobalje doc. dr. sc. Nenad Antolović i pojasnio kako će posjetitelj prilikom dolaska u Akvarij moći uzeti ili standardnu ulaznicu kao što je bilo do sada ili Blue Pass.

image

Svečano otvorenje renoviranog Akvarija

Božo Radić/cropix

U sklopu projekta razvijena je i aplikacija za mobilne telefone gdje će se unutar aplikacije moći doznati više informacija o svim uključenim lokalitetima.

Podsjetio je kako je dio dubrovačkog Akvarija u Tvrđavi svetog Ivana renoviran u sklopu projekta EXChAngE koji razvija novi spomenuti prekogranični turistički proizvod – Plavu kartu. U sklopu projektnih aktivnosti renovirana su tri podna bazena - najveći bazeni u dubrovačkom Akvariju. Vrijednost te investicije je oko 3, 5 milijuna kuna.

- Ovo je dobro ne samo za Sveučilište i Institut nego i za Dubrovnik i dubrovačku turističku ponudu. Ovo je još jedan pokazatelj povezanosti Sveučilišta u Dubrovniku i lokalne zajednice. Moram napomenuti da imovinsko-pravni odnosi između Sveučilišta i Grada vezano za prostor akvarija nisu bili godinama regulirani. Vrlo brzo smo složili što bi trebalo napraviti i Gradsko vijeće je jednoglasno podržalo ugovor kojim se regulira odnos između Grada i Sveučilišta što nam je omogućilo da možemo aplicirati na europske fondove. Da nije bilo toga Institut i Sveučilište ne bi mogli ulagati u ovaj prostor – kazao je prof. dr.sc. Nikša Burum, rektor Sveučilišta u Dubrovniku i dodao:

image

Svečano otvorenje renoviranog Akvarija

Božo Radić/cropix

- Nije baš kad dobijete novce iz EU fondova da oni padaju s grane. Sveučilište je dva svoja velika projekta koja su vezana uz infarstrukturu a to je Studentski dom i Akvarij u ovo bremenito vrijeme pandemije radilo i Sveučilište je to uspjelo napraviti zahvaljujući dobroj organizaciji poslovanja i ostalo je likvidno i nije bilo repova kod izgradnji. Kod ovog projekta mi nismo dobili novce iz fondova nego ćemo dobiti refundaciju tek sada kada smo sve završili. Dakle Sveučilište je svojim novcima uredilo ovaj prostor, pa se nadam zato što je besprijekorno urađeno da ćemo te novce dobiti natrag - naglasio je rektor Burum.

- Čast mi je što je Grad mogao biti jedan mali kotačić u ovoj velikoj priči. Sinergija Sveučilišta i Grada je bitna. Sve ono što radi Sveučilište radi  i Grad Dubrovnik i hvali se time. I ova priča financirana EU fondovima mijenja naš grad, stvara dodatnu vrijednost kao turističku atrakciju, a s druge strane kao edukativnu i znanstvenu. Cijeli niz projekata u našem gradu svjedoče koliko je važno to što smo postali dio velike europske obitelji, od Lazareta preko Studentskog doma do Akvarija i drugih infrastrukturnih projekata koji su se dogodili zahvaljujući EU sredstvima – naglasio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

image

Svečano otvorenje renoviranog Akvarija

Božo Radić/cropix

Monografiju 'Sedamdeseta godišnjica Instituta u Dubrovniku' koja je pripremljena u povodu sedamdesete obljetnice utemeljenja Instituta, a obljetnica je svečano obilježena u travnju 2019. godine, predstavili su urednici monografije prof. dr. sc. Nenad Jasprica i dr. sc. Mirna Batistić.

- Vrijedno znanstveno djelo predstavlja Institut u Dubrovniku od početaka do danas te njegovu ulogu u znanstvenoj zajednici i društvu općenito. Imajući u vidu da je Jadransko more, a poglavito otvoreno more južnoga Jadrana ekosustav koji značajno utječe na njegov preostali dio, još uvijek nedovoljno istraženi dio Hrvatske, pred nama i nasljednicima još je puno posla. Potreba za takvim istraživanjima posebno je naglašena u uvjetima klimatskih i drugih promjena koje su, velikim dijelom, posljedica ljudskog djelovanja - rečeno je među ostalim.

image

Svečano otvorenje renoviranog Akvarija

Božo Radić/cropix

Spomenimo, ukupan budžet projekta EXChAngE je 1.686.047,15 eura, a iznos koji je sufinanciran sredstvima Europske unije je 1.433.140,05 eura. Dubrovački akvarij za posjetitelje će biti otvoren od sutra, 1. travnja u radnom vremenu od 10 do 16 sati svaki dan osim ponedjeljkom.

Manje vrste morskih pasa

- Od 1958. godine kad su ugrađeni u akvariju su postojali zemljani bazeni koji su bili uronjeni ispod razine poda. Ovim projektom dobijena su sredstva s kojim je akvarij uspio naručiti i staviti nadzemne bazene koji su atraktivniji za posjetitelje, a nešto su veće zapremine što je za ribe puno bolje, pogotovo za veće vrste. U Jadranskom moru ima preko 450 samo ribljih vrsta koje su stalni stanovnici Jadranskog mora ali kako je dubrovački akvarij izrazito lokalni jadranski akvarij onda je za očekivati da tu imamo jadranske vrste riba. Sad smo dobili mogućnost za smještanje nekih većih vrsta riba poput manjih vrsta morskih pasa, koji su uvijek atrkativni za vidjeti – kazao je Nikša Vladić biolog u Insititutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku.

image

Svečano otvorenje renoviranog Akvarija

Božo Radić/cropix
27. travanj 2024 15:28