StoryEditorOCM

sramota gradaOsamdesetih je ovo bila jedna od najuređenijih plaža na Jadranu, a pogledajte na što sada sliči. Nešto se ipak pokrenulo...

Piše Antea Burazin
4. svibnja 2022. - 13:52

Na plaže na krajnjem istoku našega grada, u sklopu hotela "Zagreb" na Duilovu, rijetko kad tko proviri. Ni nadležne, a kamoli nenadležne vlasti. Nitko osim ekipe entuzijastičnih volontera i kupača s Mertojaka, Žnjana, Pazdigrada, Mejaša i Dragovoda koja se prošloga ljeta okupila u udrugu "Eko Duilovo" kako bi ovo područje dovela u red. Ekipe koja je odbila stajati skršenih ruku i olako prihvatiti devastaciju plaže njihovog djetinjstva. Kad već vlasti neće, oni će.

Iako su još friški na tržištu, iza njih je nekoliko manjih akcija čišćenja ovoga platoa i zapuštenog objekta nekadašnjeg kluba "Titanic", u kojega se, inače, liftom spuštalo iz hotela.

- Jedan dečko, stopostotni invalid, početkom prošloga ljeta nije mogao normalno izaći iz mora jer su skale koje su bile postavljene pod kutom od 90 stupnjeva, za njega bile vrlo nezgodne. Ali i za starije osobe i djecu. Tu se kupa cili život, kao i roditelji mu i svi mi iz obližnjih kotareva. Razgovarali smo s hotelom "Zagreb" koji nam je onda dodijelio svoje stare skale - prepričava Zoran Aničić, predsjednik udruge "Eko Duilovo". Iz ove male, ali opet velike geste, rodila se tako ideja da im održavanje ovoga plažnoga objekta postane sve češća navika.

image


 

Josko Supic/Cropix
image


 

Josko Supic/Cropix

- Situacija sa smećem bila je grozna, nalazili smo i narkomanske šprice, fekalije, stakla, ma ruglo jedno. Onda smo odlučili pokrenuti akciju i plan nam je prije ljeta organizirati jednu veliku akciju čišćenja u koju bi pozvali sve građane i medije. Očistili bismo teren, postavili kante za smeće, dva kemijska wc-a, a ronioci iz Udruge veterana 4. gardijske brigade očistit će pomorsko dno - najavljuje predsjednik Udruge. Ruke su im obećale dati i Udruga "MoSt" i tvrtka "Čistoća" koja bi dovela kontejner za glomazni otpad.

- Članovi udruge su od malena na ovoj plaži. Želimo je dignuti na veću razinu. Ima ljudi, ima interesa. Teško je, priznajem, jednu ovoliku površinu dovest u red, ali dat ćemo sve od sebe. Liti se tu kupa dvjestotinjak ljudi, a udruga za sada ima tridesetak članova - odlučan je Aničić. S obzirom na to da je plato išaran kojekakvim beznačajnim grafitima, u cijelu ovu priču, pokušali su uključiti i splitske "vrajtere" i u dogovoru s njima napraviti morske grafite, no ideja je otpala kada je Aničić čuo po čemu je ovaj objekt u svijetu zapravo poznat.

image


 

Josko Supic/Cropix
image
Josko Supic/Cropix

- Jedan momak iz vrajtera mi je rekao da je klub "Titanic" u svijetu, tj. na internetu poznat kao mjesto gdje bilo tko može doći i napraviti grafit, poslikati ga i objaviti na društvenim mrežama. Stoga, ne mogu nam garantirati da će grafiti ostati u urednom stanju - pojašnjava. Stvar su, kako to obično biva, spasili momci iz Torcide, pa ćemo tu, vrlo vjerojatno ugledati velebni grb Hajduka. Pravi je primjer ovaj objekt labirinta nadležnosti, odnosno nenadležnosti u našoj zemlji. Od njega već dugi niz godina peru ruke svi.

Ružniji i opasniji dio od samoga objekta i betonske površine su pješčane plaže u nastavku prema Stobreču na koje zbog opasnosti od odrona, možete pristupiti isključivo na vlastitu odgovornost. Gradska tvrtka "Splitska obala" odgovorila nam je kako nije odgovorna za održavanje platoa i objekta kao ni plaža. Među otpadom na plaži, vrlo je vjerojatno da ćete naići na kakvu brokvu koja strši pod pravim kutem, komade stakla, šprice... Iako za sada članovi udruge nisu uređivali područje dalje od platoa, u velikoj akciji koju će organizirati prije ljeta planiraju, koliko mogu, sanirati i plaže, trenutno neprohodne i zakrčene odronjenim stablima. Preostali borovi s gornjeg zemljišta hotela također su se fino nagnuli, taman da se na malo jače nevrime strmoglave.

image


 

Josko Supic/Cropix
image


 

Josko Supic/Cropix

Ruku za sanaciju ovoga dijela obale ponudila je prije četiri godine i Splitsko-dalmatinska županija. Tadašnji pročelnik Odjela za pomorstvo i turizam, a sadašnji zamjenik župana, Stipe Čogelja, napomenuo je kako je Županija voljna sufinancirati projektnu i geotehničku dokumentaciju kao i samu sanaciju. Gradska tvrtka "Vodovod i kanalizacija" (ViK) u sklopu  "Projekta aglomeracije Split - Solin" na potezu od Duilova do Stobreča trebala bi napraviti 1700 metara trase cjevovoda i na tom predjelu napraviti šetnicu koju bi zidom odvojio od, po život opasnoga, klifa.

Dok čekamo da ovo područje konačno povrati stari sjaj, okrenimo se stvarima koje je trenutno moguće realizirati. Najavljenoj akciji čišćenja udruge "Eko Duilovo" o čijem ćemo vas datumu obavijestiti naknadno. A nije za ludu ni reći da će za sve volontere tijekom akcije biti i hrane i pića. A vi ostali, koji sjedite u udobnim naslonjačima dok ovo čitate i grintate kako ništa u ovoj državi ne valja, kako sve propada, e baš vi se odazovite ovoj akciji, donirajte šta možete, metle, štape, kante, kese, i dovedite ovaj istočni kutak našega grada u koliko toliko pristojno stanje. A ako nam se uz to i Bog malo smiluje, jednog dana i vrati slavu kakvu je imao u prošlom stoljeću. A do tada uživajte u fotografijama starog, nekada arhitektonskog ponosa, cijeloga Jadrana.

image

Duilovo plaža

Facebook grupa: Osamdesete u Splitu
image

Duilovo plaža

image

Duilovo plaža

image

Duilovo plaža

27. travanj 2024 00:32