StoryEditorOCM

Ružne mrljeOnečišćenje mora kod Omišlja zasad nije povezano s LNG terminalom, sumnja se na balastne vode

Piše Hina
28. veljače 2023. - 09:03

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da su analize uzoraka mora pokazale kako eventualno onečišćenje mora kod Omišlja, na koje se sumnja, zasad nije povezano s radom LNG terminala u Omišlju.

"Što se tiče LNG-a, u javnosti je rečeno da je bilo zagađenje pa sam osobno prošlog tjedna dao nalog županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo da isplove s našom Kapetanijom i uzmu uzorke mora,“ izvijestio je Komadina na redovnoj konferenciji za novinare.

Rekao je da su svi uzeti uzorci negativni, da su „svi uzeti uzorci pokazali da nema biološkog zagađenja niti da ima klora u smislu ispiranja cijevi kod LNG tankera.“

Dodao je da je jedan uzorak na 500 metara od LNG terminala pokazao dosta prisutnih mrtvih mikroorganizama, što, kaže, navodi na sumnju da je neki brod ispustio balastne vode.

„Tako da za sada nema nikakve veze eventualno onečišćenje, na koje se sumnja, s LNG terminalom,“ naglasio je.

Komadina je još rekao da želi ukazati ljudima iz resornog Ministarstva da u javnosti ne govore da je Primorsko-goranska županija bila protiv LNG terminala.

„Naša županija se borila za ekološke standarde i bila je za kopneni terminal, to svi znaju, jer upravo plutajući ima rizike o kojima smo govorili,“ rekao je Komadina i zamolio da se takve neistine više ne iznose.

Udruga Eko Kvarner i njezin predsjednik Vjeran Piršić prijavili su prošlog četvrtka da je između Omišlja i Njivica na otoku Krku znatno onečišćeno more, navodeći da se to jasno vidi na priloženim fotografijama, na kojima se vidi i područje LNG terminala, a o tome su obaviješteni i mediji.

Riječki lučki kapetan Darko Glažar istog dana je rekao da nije uočeno onečišćenje mora u blizini LNG terminala, a iz LNG Hrvatske su odgovorili da je lučko područje terminala pod stalnim nadzorom te da od početka rada terminala na tom području nije bilo onečišćenja mora.

„Vezano za fotografiju koja se objavljuje na društvenim mrežama, na kojoj se nalazi terminal za UPP, ista je preuzeta s aplikacije Google Mapsa te je nastala u vrijeme prirodne pojave cvjetanja mora koja se pojavljuje u određeno doba godine“, naveli su prošlog četvrtka iz LNG Hrvatske.

28. travanj 2024 00:53