StoryEditorOCM

SOLARISNajavljen susret ribara Hrvatske obrtničke komore u Šibeniku, evo o čemu će se raspravljati

Piše OM
27. rujna 2023. - 08:33

Hrvatska obrtnička komora će za točno mjesec dana, u razdoblju od 26. do 28. listopada, u šibenskom Solarisu okupiti hrvatske ribare, zakonodavce i predstavnike tijela nadležnih za sektor ribarstva u raspravama o aktualnostima u ovoj za Hrvatsku strateški važnoj grani.

Riječ je o tradicionalnom okupljanju ribara i svih dionika u sektoru koje se održava 26. godinu, a domaćin je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije.

Susret će trajati tri dana, a započeti u popodnevnim satima 26. listopada sjednicom Ceha za ribarstvo i akvakulturu u okviru kojih se, s obzirom na aktualna gospodarsko-politička zbivanja, kreiraju stavovi i donose odluke o aktivnostima kojima se zastupaju interesi ribara. Program će se nastaviti idućeg dana predavanjima na teme aktualnog stanja u hrvatskom ribarstvu te ribarstvu i marikulturi u Šibensko-kninskoj županiji, ali i inspekcijskog nadzora u ribarstvu te izazova koje Natura 2000 i Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. godine stavljaju pred ribare, dok će Institut za oceanografiju i ribarstvo predstaviti rezultate provedenih mjera za očuvanje bioloških resursa i trenutno stanje stokova u moru.

Tijekom Susreta održat će se i niz panela o najaktualnijim temama za hrvatsko ribarstvo, u kojima će sudjelovati ribari, predstavnici državnih institucija, predstavnici Ceha ribara HOK-a te FLAG-ova i ostalih dionika važnih za razvoj i očuvanja ribarstva i marikulture. Teme okruglih stolova obuhvaćat će aktualno stanje i budućnost hrvatskog ribarstva, nove propise i inspekcijski nadzor u ribarstvu te iskoristivost sredstava iz EU fondova za ulaganja u ribarstvo i mogućnosti za ista u narednom programskom razdoblju.

- Ribarstvo je doista strateška grana za gospodarstvo Republike Hrvatske, a Ceh ribara HOK-a jedan od najaktivnijih i najsnažnijih te se kontinuirano zalaže za interese hrvatskih ribara, što je i rezultiralo nizom rješenja aktualnih problema u sektoru oslabljenom sada već dugotrajnim razdobljem višestrukih kriza. Susreti ribara su se tako nakon više od dva desetljeća održavanja prometnuli u nezaobilazno mjesto za razmjenu informacija, znanja i iskustava te pronalaženje zajedničkih odgovora na učestale izazove. Pozivam svakog od 1677 obrtnika ribara da se priključi događanju i da svoj doprinos razvoju i očuvanju hrvatskog ribarstva - potiče predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil.

image
HOK
27. travanj 2024 13:21