StoryEditorOCM

prilika za promociju‘Escale a Sete‘ nije samo festival maritimne baštine: ‘U Europi više nema ovako značajnih manifestacija na kojima Hrvatska nije važan gost‘

Piše Ljubica Vuko
6. travnja 2022. - 08:57
Na konferenciji za medije u prostorijama 'Alliance Francaise' u Splitu govorilo se o hrvatskom sudjelovanju na pomorskom festivalu 'Escale a Sete'Božidar Vukičević/Cropix

Na festivalu "Escale a Sete" bude 100.000 posjetitelja u samo jednom danu, mogu se vidjeti najveći svjetski i europski jedrenjaci, to je velika fešta gastronomije, kulture, glazbene umjetnosti i pomorske tradicije.

Na ovogodišnjem festivalu prezentira se 30-ak europskih zemalja, a Hrvatska je ponovno počasni gost, naročito na festivalu "Escale a Marseillan", gdje je jedini inozemni predstavnik. Možemo kazati da u Europi više nema ovako značajnih manifestacija na koje Hrvatska nije pozvana i gdje nije značajan gost – izjavio je Plamenko Bavčević, predsjednik Udruge za očuvanje hrvatske maritimne baštine "Cronaves" iz Splita, koja je u povodu 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske preuzela na sebe organizaciju predstavljanja naše zemlje.

image

Prof. Stjepan Lapenda i Plamenko Bavčević

Božidar Vukičević/Cropix

Najveći mediteranski pomorski festival "Escale a Sete" održava se u francuskom gradu Seteu od 12. do 19. travnja, a prethodi mu festival u Marseillanu, gdje se Hrvatska predstavlja u statusu počasnoga gosta od 8. do 10. travnja 2022. godine.

Tako će, uz udrugu "Cronaves", s brodovima i programima, Hrvatsku predstavljati udruga "Palagruza" iz Komiže, komiška sandula "Molo Palagruza" i komiške gundule "Jurkovica" i "Lučica", te Grad Vodice i gajeta "Mila" iz Šepurina na otoku Prviću.

Geopark Viški arhipelag

Na konferenciji za medije koja je u utorak održana u prostorijama "Alliance Francaise" u Splitu, Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita koja pruža potporu organizaciji, naglasila je kako je sudjelovanje Hrvatske na tim festivalima najbolji mogući način predstavljanja grada, hrvatske kulture i bogate maritimne baštine.

image

Lana Schmidt, izvršna direktorica udruge ‘Geopark Viški arhipelag’

Božidar Vukičević/Cropix

Miro Cvitković, predsjednik udruge "Palagruža", istaknuo je kako u program uvijek uključuju brodove i mlade ljude, kakva je ovaj put ekipa iz udruge "Geopark Viški arhipelag". Lana Schmidt, izvršna direktorica udruge "Geopark Viški arhipelag", kazala je kako se udruga prvi put predstavlja na festivalu u Francuskoj u suradnji s udrugama "Palagruza" i "Cronaves".

– Predstavit ćemo naš koncept "geofooda". To je međunarodni projekt u koji je uključeno 30-ak UNESCO-ovih parkova diljem svijeta. Svrha je "geofooda" valorizacija sirovina i proizvoda nastalih na području geoparkova, odnosno proizvoda koji su usko povezani s geobaštinom. Uspjeli smo prikupiti raznovrsne proizvode s otoka Visa, od vina, likera, rakije, marmelade, začinske soli i narančine kore, do kolača i sirupa od rogača – kazala je Lana Schmidt.

U tome su im, kako je rekla, pomogli Srednja škola "Antun Matijašević Karamaneo" i učenička zadruga "Bravura", "Vislander", "Cobo", "Brojne", "Gusla", "Vidović", "Mardešić" te PZ Komiža.

Jedna od najboljih nautičkih destinacija

– Drago nam je da su prepoznali važnost ovog predstavljanja i nadamo se da će nam se idući put pridružiti i ostali proizvođači s otoka Visa – istaknula je Schmidt, dodajući kako Geopark Viški arhipelag pokriva cijelo područje otoka Visa, a cilj mu je održivi razvoj lokalne zajednice.

Hrvatska će se na festivalu "Escale a Sete" kao ni gost predstaviti u okviru festivalskog programa "Jadranske kulture". Kroz cjelodnevne kulturno-zabavne i edukativne programe, europskoj će se javnosti predstaviti hrvatska maritimna kultura sa starim pomorskim zanatima, ribarske vještine, tradicionalna hrvatska kuhinja i autentični hrvatski proizvodi.

image

Prof. Stjepan Lapenda i Plamenko Bavčević

Božidar Vukičević/Cropix

Sudjelovanje na ovom festivalu, kako je istaknuto, odlična je prilika i za promociju hrvatske turističke i nautičke ponude. Hrvatska je u Francuskoj već percipirana kao jedna od najboljih nautičkih destinacija. U približavanju francuskim gostima značajni su i promotivni materijali o hrvatskom moru i drvenim brodovima koje je preveo prof. Stjepan Lapenda, koji godinama daje značajan obol organizatorima na festivalima u Francuskoj.

Za udrugu "Cronaves" bit će to prilika i za prvu međunarodnu promociju festivala brodova, mora i mornara "Dani u Vali – Stari Grad", koji će se održati u Staromu Gradu na otoku Hvaru od 22. do 25. rujna 2022. godine.

25. travanj 2024 19:41