StoryEditorOCM

uvođenje redaDonesen Plan sidrišta u Splitsko-dalmatinskoj županiji: ‘Spremni smo i na raskidanje koncesija‘

Piše M.I.
21. svibnja 2024. - 15:01

Županijska skupština Splitsko - dalmatinske županije na sjednici, krajem ovog travnja, donijela je Zaključak o donošenju Plana rasporeda nautičkih sidrišta Splitsko-dalmatinske županije. Plan je predstavljen na Medilsu u Splitu.

Plan rasporeda nautičkih sidrišta Splitsko-dalmatinske županije služi kao temeljni dokument u postupku poziva za dostavu zahtjeva za izradu prostornih planova uređenja gradova i općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u kojem će Upravni odjel za turizam, pomorstvo i promet Splitsko-dalmatinske županije kao javnopravno tijelo gradovima i općinama dostaviti podatke o broju nautičkih sidrišta, lokaciji, veličini i maksimalnom kapacitetu sidrišnih polja na njihovom području.

Navedeni podaci predstavljaju obvezujuće parametre za izradu prostornih planova uređenja gradova i općina, a koji se u daljnjem postupku izdavanja koncesija za gospodarsko korištenje nautičkih sidrišta ne mogu mijenjati.

Određeno je ukupno 69 sidrišta.

Kako piše Dalmatinski portal, župan Blaženko Boban kazao je kako je odluka na Županijskoj skupštini donesena jednoglasno, te da ova odluka na neki način diktira da županija i lokalne zajednice na čijem su području sidrišta diktiraju uvjete i tempo, a ne da potencijalni koncesionar diktira što treba. 

- Da bismo u tome uspjeli, da odluka bude u potpunosti realizirana, općinska i gradska vijeća moraju implementirati mapu sidrišta u svoje prostorne planove i to je temeljna stvar ovog akta. Ako se i postojećih desetak sidrišta pod koncesijom ne uvrste u lokalne planove, spremni smo i na raskidanje koncesija - jasan je župan. 

image

Uz sidro, ova se jahta dodatno vezala i za obalu

Maja Mustapić, predstavnica izrađivača plana iz tvrtke Obala, rekla je kako su kroz javno savjetovanje neke lokacije maknuli, a neke i ‘vratili‘. 

- Nadam se da je plan temelj za uređenje pomorskog prostora - poručila je Mustapić.

Određivanje lokacija i svih parametara za sidrišta pozdravio je lučki kapetan Željko Kuštera. Slikovito je objasnio da se ovim uvodi red da ne bude ‘dozvoljeno je sve što nije zabranjeno‘.

Domagoj Lažeta, ravnatelj Javne ustanove More i krš, jednostavno je objasnio da je plan sidrišta prvenstveno napravljen kako bi se očuvala ekologija, odnosno podmorje. Županijska ustanova je i koordinator ovog projekta.

Matea Dorčić, županijska pročelnica za turizam, pomorstvo i promet je pojasnila kako se koncesija može izdati samo na temelju pravomoćne dozvole, a taj postupak je jako dug. Uz to, prije studije, investitor je imao glavnu riječ. 

- Mi želimo od samog početka do izdavanja koncesije ispratiti postupak da on bude u skladu s pravilima zaštite prirode, da se poštuje prostor i da se planira održivo - kazala je

Događaj je organiziran u okviru projekta "Pomorsko je dobro" Splitsko-dalmatinske županije.

image
Zvonimir Barišin/Cropix
02. lipanj 2024 06:59