StoryEditorOCM

fešta pod jedrimaZavršena 11. fažanska regata tradicijskih barki: pogledajte batane, pasare, guceve, leute...

Piše M. I.
1. kolovoza 2023. - 10:06

Jedriličarski klub Brioni uspješno je organizirao 11. fažansku regatu tradicijskih barki, pružajući posjetiteljima nezaboravno iskustvo i priliku da uživaju u ljepoti i tradiciji pomorske baštine Istre i Kvarnera, piše Regional express.

Manifestacija se održala u subotu, 29. srpnja, u fažanskom kanalu, a na njoj je sudjelovalo dvadesetak tradicijskih barki tipova batana, pasara, guc, gajeta, leut i drugih, opremljenih tradicijskim jedrima poput oglavnog, latinskog, sošnog i sličnih.

Regata je obuhvatila dva plova. Prvi plov, sa startom u Fažani u 13 sati, vodio je sudionike do prekrasnog arhipelaga Brijuna, dok je drugi plov krenuo iz Brijuna prema fažanskoj luci u 15.30 sati. Posada je s veseljem i uzbuđenjem uplovila u utrku, plovidbu uz prekrasne obale i uživanje u tradicionalnim barkama koje su donijele poseban šarm ovom događaju.

Nakon plova, održana je svečana podjela nagrada i zajedničko druženje koje je okupilo sve sudionike, posjetitelje i zaljubljenike u pomorsku baštinu. 

Osim regate tradicijskih barki, ova manifestacija obuhvatila je još jedan poseban događaj - Brodet kup, koji se održao na inicijativu Ede Mardešića. Brodet je vrhunski primjer tipičnog jela mediteranske kuhinje i jedno od najpoznatijih ribljih jela na Jadranu.

03. lipanj 2024 16:25