StoryEditorOCM

loše vijestiVatreni crv po prvi put snimljen kod otoka Krka: ‘Za sve je krivo zagrijavanje mora...‘

Piše Z. K./JL
24. veljače 2024. - 13:41

Naš poznati podvodni istraživač Velimir Vrzić objavio je snimku nastalu u podmorju Jadrana, a junak njegove snimke je vatreni crv. Taj svat nije nikakva novost u našem moru, ali je loša vijest što se populacija proširila na mjesta na kojima je do sada nije bilo. Za to je krivac zagrijavanje mora, a koliko im je dobro pokazuje činjenica da su se prilično raširili.

- Dokaz je to da se more zagrijava. Snimljen je kod otoka Krka na sjevernom Jadranu. Do sada se uglavnom nalazio na južnom Jadranu, međutim povećanjem temperature mora od 1,5 - 2 stupnja populacija se širi. Pomalo i podmuklo dok se mi kao ljudi ponašamo da se to nas ne tiče priroda ne uzvraća udarac ona samo ispostavlja račun - istaknuo je Vrzić, prenosi Jutarnji list.

Zbog čega to nije dobra vijest? Jer se ovi crvi hrane zvjezdačama, žarnjacima, bodljikašima... Doduše, često su i strvinari, jer su jako spori. Nije im problem ‘napasti‘ vršu i pojesti ribu koja se tamo ulovila. No, ljude ne napadaju. Reagirat će jedino ako ih uzmemo u ruku (što neki rade zbog njihovih divnih boja), pa će crv u obrani zabosti bodlje u predatora, odnosno, čovjeka.

- Područje srednje Dalmacije im je bilo stanište, a sjeverni Jadran im je bio prehladan. No, uzrok povećanoga obilja i migracija vatrenog crva su klimatske promjene. To je konsenzus morskih biologa mediteranskog područja koji je već dovoljno puta analiziran i dokazan - potvrdio je poznati domaći stručnjak Pero Ugarković.

27. travanj 2024 15:17