StoryEditorOCM

zarobljeni jedrenjakU Rijeci otvorena izložba o školskom brodu Jadran i njegovoj sudbini od dolaska u splitsku luku

Piše OM
9. veljače 2024. - 11:41

U Povijesnom i pomorskom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci otvorena je izložba fotografija "Hrvatski školski brod Jadran – matična luka Split" na kojoj se prikazuje povijest broda od uplovljavanja u splitsku luku 1933. godine, piše Novi list.

Nastavak je to Tripundanskih svečanosti, koje obilježava Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809 Rijeka, a povodom proslave dana sv. Tripuna 3. veljače. Sveti Tripun slavi se kao zaštitnik Kotora, Kotorske biskupije i Bokeljske mornarice otkad su njegovi posmrtni ostaci doneseni u Kotor 809. godine.

Uz njih, izložbu fotografija broda "Jadran" organizirali su i PPMHP, Hrvatski pomorski muzej Split, Muzej Domovinskog rata u Splitu te Organizacijski odbor Hrvatski Jadran.

Autori su izložbe Ljubomir Radić, ravnatelj Hrvatskog pomorskog muzeja Split i Matej Gabrilo, ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu.

Mladen Schubert, predsjednik Bokeljske mornarice 809 Rijeka podsjetio je da su generacije pomoraca učile ploviti na brodu Jadran, kojem je matična luka bio Split, te da je brod početkom Domovinskog rata zarobljen u Crnoj Gori, otkad traju napori hrvatske diplomacije da se vrati u Hrvatsku.

Ljubomir Radić kazao je da je izložba već postavljena u Splitu gdje je pobudila veliki interes, stoga je predstavljena i u Dubrovniku i sada u Rijeci.

02. svibanj 2024 13:15