StoryEditorOCM

novi stanariU oporavilište za morske kornjače na Lošinju stigle dvije ozlijeđene glavate želve

Piše OM
19. studenog 2023. - 13:09

Oporavilište za morske kornjače na Lošinju od prošle srijede je bogatije za dva nova stanara - dvije ozlijeđene morske kornjače. Neobično je što su im obje došle istoga dana, što ne pamte da se zbilo ikad prije.

Dok su iz mora u uvali Kovčanje kod Malog Lošinja pomagali mladoj glavatoj želvi koja je primijećena da nepomično pluta i koja, otkrili su odmah, ima ozljedu vrata, došla im je dojava da ih na otoku Silbi čeka još jedan pacijent. Druga se želva zaplela u ribarsku mrežu i nikako se nije mogla osloboditi.

"Do našeg dolaska, nalaznik Tobias oslobodio ju je mreže koja joj je prouzročila posjekotine oko vrata i peraja. Zahvaljujući brzim reakcijama i pravovremenim dojavama njihovih nalaznika, Klaudije i Tobiasa, obje kornjače su uspješno prebačene u Oporavilište za morske kornjače na Lošinju, gdje primaju odgovarajuću terapiju",  poručili su iz  lošinjskog oporavilišta te dodali kako se nadaju da će oporavak biti uspješan i da će se kornjače vratiti u more.

"Odbačeni ribolovni alati predstavljaju veliku prijetnju morskim kornjačama koje se uslijed zaplitanja iscrpljuju što posljedično dovodi do neuhranjenosti i dehidracije. Osim što im se mreža urezuje u kožu, najčešće se ne uspijevaju osloboditi te postaju žrtve ovih smrtonosnih zamki", upozorili su. 

 

27. travanj 2024 15:52