StoryEditorOCM

zdravi biliSUP kup kao dio promocije Silbe kao otoka aktivnog odmora i zdravlja

Piše M. I.
28. srpnja 2023. - 20:20

Ove subote na Silbi se održava 1. "Silba sup kup", amatersko natjecanje u vožnji sup-om.

SUP je skraćenica za Stand Up Paddleboarding. Veslanje na dasci stojeći je trendovski vodeni sport u kojem mogu uživati ljudi svih dobi. Paddleboarding je postao popularan tek nakon 2001. godine, nakon što se legendarni surfer Laird Hamilton počeo baviti SUP-om, a od tada mu globalna popularnost samo raste.

"Silba sup kup" natjecanje prvi put organiziramo na Silbi, jer je upravo otok odlična lokacija za ovakvu vrstu sporta, zbog mirnog mora i avanturističkog duha otočana i gostiju. KUP će u prvoj godini ići u tri kategorije, muškarci (18+), žene (18+) i djeca (9-14 god). Pobjednik je onaj tko od označene polazne točke do cilja bude najbrži. Posebnost ovog natjecanja je da položaj tijela i način veslanja nije zadan, što znači da je uz stojeće veslanje dopušteno i veslanje na koljenima kao i veslanje sjedeći na dasci.

image
Photo credit: Doroteja Klačar

Cilj natjecanja je promovirati Silbu kao otok aktivnog odmora i zdravlja, u skladu sa sloganom Turističke zajednice mjesta Silba, ‘Zdravi bili‘, što je stari silbenski pozdrav. Kretanje SUP-om je ekološko i u skladu s prirodom, što je princip kojem Silba teži, a sve u funkciji održivog turizma (mogućnost brendiranja Silbe kao otoka supa). Samo natjecanje ima potencijal postati dio turističke ponude Silbe, a kao svoj krajnji cilj Silbu staviti na kartu odredišta za službena natjecanja u tom rastućem sportu.

Inicijatorica SILBA SUP KUP-a je Janja Bračika, uz logističku i financijsku pomoć Turističke zajednice mjesta Silba, Društva istraživača mora "20 000 milja pod morem", umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art i Šporskog ribolovnog društva "Galeb", Silba, ispred kojeg će se natjecanje održati.

Vidimo se na Silbi na prvom Silba sup kup-u, zdravi bili i veseli!

27. travanj 2024 19:16