StoryEditorOCM

idu prijaveStotine zaštićenih morskih ježinaca ostavljeno na ližnjanskoj obali, slučaj prijavljen nadležnim službama

Piše M.I.
14. travnja 2023. - 10:42

Udruga Zelena Istra zaprimila je prijavu s fotografijama stotina morskih ježinaca (Paracentrotus lividus) izvađenih i ostavljenih na hrpama na ližnjanskoj obali, u neposrednoj blizini novog hotela u izgradnji.

- Sakupljanje ježinaca na području Istre zakonom je zabranjeno! - upozorili su.

Navode tekst iz Stručne podloge za sakupljanje zavičajnih divljih vrsta Hrvatske agencije za okoliš i prirodu iz prosinca 2017: "Sakupljanje ježinaca u komercijalne svrhe nije dozvoljeno na području Istre, odnosno na dijelovima ribolovnih podzona uz Istarski poluotok koje obuhvaćaju obalna područja kopna i mora do dubine 25 m, zbog mogućeg negativnog utjecaja na populacije ježinaca na tom području kao i na njegovo stanište.

Također, za izlov ježinaca na cijelom obalnom području Republike Hrvatske potrebno je ishodovati rješenje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a u ranije izdanim rješenjima tog ministarstva stoji sljedeća opaska: ... ježinci moraju biti veći od 4 cm u promjeru, ne smiju se vaditi na području Istre, a nije dozvoljeno korištenje ronilica, ribolovnog alata i opreme."

S obzirom na navedeno, ovaj slučaj prijavit će nadležnim službama.

- Bez obzira na zakonsku zabranu, smatramo da i zbog elementarnog poštovanja prema prirodi i svim oblicima života, postoje puno prihvatljiviji načini da se ukloni potencijalna opasnost koju ježinci predstavljaju za kupače – npr. njihovo premještanje u dubinu - naveli su iz udruge.

image

Udruga Zelena Istra

30. travanj 2024 20:29