StoryEditorOCM

OTKRIVAMO SAMO DIOŠto se sve krije ispod mora zna samo naš Božo! A ako želite vidjeti ono što je on vidio, dođite ispred splitske Peškarije, imate zašto

Piše Joško Dadić
15. prosinca 2021. - 15:22
Prizor iz Pomene, na Mljetu. Mediteranska meduza koju još zovu 'jaje na oko' i riba šnjurak iznad njeBozidar Božo Vukičević/Cropix

'Portretist modrih dubina', riječi koje najbolje opisuje Božidara Vukičevića, vrsnog fotoreportera koji je uspio spojiti profesionalni rad i hobi. Rezultat je izniman.

Božidar je uspio dvije svoje fascinacije, fotografiju i ronjenje, ‘udružiti’ s profesionalnom karijerom.

Na upit otkud njegova ljubav prema ronjenju, Božo odgovara "ispalo je slučajno"!

image
Spuštanje kipa na morsko dno u uvali Jelinak
Božo Vukičević/Cropix

– Nisam htio "odraditi" vojsku daleko od kuće, pa sam se po završetku srednje škole dobrovoljno prijavio u ronioce. Išao sam tri mjeseca na temeljnu obuku u Pulu, potom u Divulje na obuku za lakog ronioca, a na kraju sam se u Šibeniku specijalizirao za protuminskog ronioca.

Svidjelo mi se, zavolio sam podmorje, a jednom kad se navučeš na to, više nema natrag.

image
Hvarska lipotica
 
Božo Vukičević/Cropix

Ipak, u to vrijeme uopće nisam razmišljao o spajanju fotografije i ronjenja, tehnika je u to vrijeme bila toliko skupa da je to bilo neizvedivo.

Kolega Tom Dubravec u to je doba nabavio aparat Nikonos IV, pa smo malo eksperimentirali s fotografiranjem podmorja, ali ništa ozbiljno – kazat će Božo.

image
'Mrki' šampjer
Božo Vukičević/Cropix

Nakon što je angažiran za urednika fotografije u magazinu "Otvoreno more", Božidar Vukičević je postao brižni kroničar svega što se događa iznad i ispod modre brazde, od jedriličarskih regata do podvodnog ribolova... Božo je svojim očaravajućim fotografijama otvorio jednu potpuno novu eru u hrvatskoj fotografiji.

U mladosti je radio za "Omladinsku iskru", jedinu redakciju u kojoj je mladi fotograf mogao dobiti angažman. "Iskra" je bila pandan zagrebačkom "Poletu" i cijela generacija bila je povezana s tim listom…

image
Veljano Zanki u igri s ugorima
Božo Vukičević/Cropix

U "Slobodnu" je došao kao laborant, jer htio je naučiti, raditi i zaraditi. U fotolaboratoriju je bio godinu dana, pa je Zorana Marića, tada šefa fotoslužbe, pitao bi li se mogao okušati kao fotoreporter.

Bili su tu njegovi vršnjaci Tom Dubravec i Matko Biljak, ali i stariji kolege: Andro Damjanić, Ante Verzotti, Feđa Klarić, Stanko Karaman, Jadran Babić, Vojko Bašić, profesionalci od kojih je itekako dosta naučio.

image
Svjetska i hrvatska rekorderka u ronjenju na dah Lidija Lijić Vulić na pripremama u zelenoj špilji na otočiću Ravnik
Božo Vukičević/Cropix

Iako je u svojim radovima bilježio razna društvena događaja, pa i razaranja u Domovinskom ratu, najdraže mu je pak bilo, a tako je i ostalo, u morskim dubinama.

Ta se ljubav itekako može vidjeti u njegovim fotografijama, a vidjet će ih i Splićani, izložene na splitskoj Ribarnici od četvrtka kada se u 11 sati ova izložba i otvara.

08. svibanj 2024 13:04