StoryEditorOCM

KAPETAN I UMJETNIKStjepko Mamić predstavio ‘Morske priče‘, izložba dogodine u vrijeme Olimpijade seli u Pariz!

Piše Bruno Lucić/Dubrovački
30. kolovoza 2023. - 10:29

Srećom, kiša je napravila predah te nije pomrsila planove dubrovačkom kapetanu i umjetniku Stjepku Mamiću koji je u atriju palače Sponza pred brojnom publikom otvorio izložbu pod nazivom "Mare fabulas" ("Priče o moru"). Uz poznata djela, autor je na izložbi predstavio i novonastala djela. 

image

Kate Bagoje, Stjepko Mamić i Nila Miličić Vukosavić

Ahmet Kalajdžić
image
Ahmet Kalajdžić

Uvodno je nekoliko riječi kao moderatorica programa rekla Nila Miličić Vukosavić. Otkrila je da su mnoga djela po prvi put izložena te su ona nastavak slikarevih priča o moru i morskom plavetnilu. Istaknula je kako je Mamić više od ‘sedam i pol puta‘ oplovio svijet te da je čak 25 puta izlagao u Parizu i to na međunarodnom salonu Art Capital. Naglasila je kako je izložba posvećena moru, Gradu, njegovim ljepotama pa i njegovim ženama.

Autorica predgovora u katalogu izložbe, povjesničarka umjetnosti, profesorica Kate Bagoje osvrnula se na izložena djela.

image
Ahmet Kalajdžić
image

Kate Bagoje i Stjepko Mamić

Ahmet Kalajdžić

- Čini mi se važnim da se u Gradu nastavlja s kulturnim ostvarenjima, kao što su izložbe, koncerti, prezentacije nakon intenzivnih 50-ak dana Dubrovačkih ljetnih igara koje su završene. Drago mi je da nismo stali, nego da i dalje kulturno živimo! Izložena djela našeg sugrađanina, gospara i pomorskog kapetana Stjepka Mamića u ovom savršenom renesansnom prostoru palače Sponza, nastala su, neka ranije, neka nedavno, ali imaju zajednički nazivnik – tema je more. Nije ni čudo biti opsjednut morem kroz 30-ak godina plovidbe po svim morima i oceanima ove naše balote; gledati, slušati i živjeti more, zaroniti u njegove dubine gdje svaka zraka sunca promijeni boju tog beskrajnog podmorskog svijeta. Umjetnik zatim to vizualno doživljeno čudo prenosi na platno kao svoju priču o moru. Stjepko to radi špatulom i svoje radove kreira nekom vlastitom kombinacijom starih i novih tehnika gdje je pigment jakih boja kao što su crvena, žuta, modra zelena – pravi koloristički ugođaj oku promatrača. Zlatni i srebreni listići, naneseni u izobilju, posebno oplemenjuju ova djela svojim sjajem i prozračnošću. Nanošenjem nekoliko slojeva boje, Stjepko gradi gotovo trodimenzionalni efekt, a odabravši osobitu tehniku likovnog rukopisa, s puno preciznosti i strpljenja na većim platnima radi i po par mjeseci. Možda mu je more već davno zapisano negdje u zvijezdama i dalo mu tako svoj blagoslov, a onda je nastala uzajamna bliskost i umjetnikov trajan zanos morem, navela je Bagoje.

image
Ahmet Kalajdžić
image
Ahmet Kalajdžić

Umjetnik je zahvalio okupljenima na dolasku, zahvalio je sudionicima otvaranja i svima koji su sudjelovali u realizaciji izložbe, ali i ravnateljici Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolini Pozniak što ga je pozvala da izlaže u Sponzi.

- Ljepota ove izložbe je u tome da će se dogodine pokazati u Francuskoj tijekom Olimpijskih igara. Uvrštena je u kulturna zbivanja tijekom Olimpijskih igara i ta izložba trajat će dva mjeseca, a vi ovdje imate priliku prvi vidjeti i ocijeniti ova djela, nadam se da će vam se svidjeti, poručio je Mamić.

Tijekom vernissagea u Sponzi bio je prikazan i dio modne kolekcije s ovogodišnjeg Fashion Weeka Altaroma u Rimu, kao i stole i šalove oslikane motivima Mamićevih slika. Rezultat je to umjetnikove suradnje s modnom dizajnericom Slađanom Krstić koja je na svojim kreacijama od čiste svile upotrijebila motive Mamićevih slika. Tako su na kraju Sponzom prošetale Dubrovkinje koje su nosile kreacije s Mamićevim motivima, a u njihovoj pripremi sudjelovao je vizažist Marko Kriste.

image
Ahmet Kalajdžić

Izložba ostaje otvorena do 11. rujna.

28. travanj 2024 13:35