StoryEditorOCM

stjepko rošinSplićanin osvojio prestižnu dizajnersku nagradu za novi logo domaćeg brodogradilišta

Piše OM
29. prosinca 2023. - 13:54

Logo ‘Salona Yachts Ltd.‘, poznatog brodogradilišta iz Solina, dobitnik je jedne od najznačajnijih dizajnerskih nagrada WOLDA - Worldwide Logo Design Award ‘Award of excellence‘ za 2023. godinu, u kategoriji ‘Novi logotip‘, a čiji dizajn potpisuje već višestruko nagrađivati dizajner iz Splita Stjepko Rošin, piše Dalmatinski portal.

U obrazloženju, među ostalim, stoji sljedeće:

‘Kako su promjenom tržišne niše, novim pozicioniranjem plovila, nastale nove okolnosti, ukazala se potreba za promjenom vizualnog identiteta. Salona je bila antička metropola, obalno uporište i luka te važno pomorsko i trgovačko središte, a čiji su brodovi vladali Jadranskim morem tijekom Rimskog Carstva. Konačno, o njenoj nekadašnjoj snazi i veličini govore brojne razvaline, ostaci, fragmentirani natpisi i spolije.

Vizualizirajući jedrilicu, doslovno odlomljeni donji serif monumentalne kapitale inicijalnog slova ‘S‘ simbolički komunicira naslijeđe i kontinuitet jake brodogradnje koja je preživjela utkavši se u kvalitetu modernog jedriličarskog brenda ‘Salona Yachts‘, poput spolije.

Spolije su atraktivni dijelovi starije građevine uporabljen za novu, radi podizanja vrijednosti, želje za kontinuitetom i veze s slavnom prošlošću. A kako je naziv brenda svojevrsna verbalna spolija, tako je i odlomljeni komad serifa svojevrsna grafička spolija. 

Serif je presječen na način da osim linije loma sugerira i valovitu morsku površinu.

Osim samoga loga, dizajniran je cjeloviti vizualni nastup uključujući oznake dimenzija plovila sa karakterističnim rimskim brojkama i očima koje podsjećaju na vrijeme kada su one na pramcu bile jedino pouzdano navigacijsko pomagalo dok je sudbina plovila, posade i putnika na moru bila isključivo u rukama Fortune, starorimske božice sreće.‘

WOLDA - Worldwide Logo Design Award je prestižno međunarodno natjecanje koje nagrađuje iznimna postignuća u području dizajna logotipa. Natjecanje predstavlja dokaz svjetske kolektivne kreativnosti, prikazujući najbolje radove u području dizajna logotipa i pripadajućih aplikacija. Služi i kao živahna platforma na kojoj se spajaju umjetnička inovacija, domišljatost brendiranja i izvrsnost grafičkog dizajna.

Više je od samog natjecanja; katalizator je diskursa o grafičkom dizajnu, organizator radionica, kongresa i izložbi, posebno usmjerenih na umijeće dizajna logotipa. 

Osnovan je 2006. godine u Milanu u Italiji, a sada ga organizira International Editorial-Design and Research Forum - Meerbusch u Njemačkoj. Članovi žirija su međunarodni stručnjaci iz područja brendiranja i dizajna vizualnog identiteta iz priznatih studija i organizacija iz cijelog svijeta.

03. svibanj 2024 23:41