StoryEditorOCM

SUŽIVOT S PREDATORIMAS ekološke strane povratak tuljana na Cape Cod vrlo je uspješna priča, no stanovništvo nije baš najsretnije razvojem situacije

Piše V. V.
22. kolovoza 2021. - 11:00

Oko 135.000 tuljana ubijeno je od kraja 19. do sredine 20. stoljeća u moru ispred Massachussetsa, jer su jeli previše ribe i time ugrožavali ribare. Marine Mammal Protection Act iz 1972. godine, donesen kad im je prijetilo potpuno istrebljenje, zabranio je lov na tuljane.

U proteklih pedesetak godina njihova se populacija dobro oporavila, pa oni u svojim sezonskim migracijama ponovno dolaze u more oko Cape Coda.

S ekološke strane vrlo uspješna priča, no stanovništvo nije baš najsretnije razvojem situacije. Budući da je u prirodi sve povezano, s tuljanima su se vratili i njihovi najveći neprijatelji: morski psi.

Od lipnja do listopada, to je mjesto s jednom od najvećih koncentracija bijelih psina na svijetu. Pa je tako 2017. morski pas napao jednu osobu tridesetak metara od obale, a ubrzo je uslijedilo još napada, neki i s fatalnim ishodom. Bili su to nakon 1936. prvi zabilježeni napadi morskih pasa na ljude u tim vodama.

Vremena su se promijenila, pa više nitko ne pomišlja ubijati morske pse i tuljane, već se traže rješenja na tragu suživota ljudi i morskih zvijeri. Osim mreža za zaštitu plaža, postavljaju se i pametne bove koje bi trebale dojaviti prisustvo morskih pasa.

Njihovo se kretanje prati satelitski i uz pomoć dronova, a duž obale su postavljena brojna upozorenja na opasnost od morskih pasa.

Uz plivače su ugroženi i surferi, koje morski psi dok leže na dasci i rukama veslaju prema pučini često zamijene za tuljane, pa su donju stranu svojih dasaka počeli radi razlikovanja ukrašavati geometrijskim motivima. Najmanje hrabri prebacili su surfanje u hladnije mjesece kada nema tuljana ni morskih pasa.

27. travanj 2024 18:54