StoryEditorOCM

nova tehnologijaPredstavljen prototip hrvatskog drona koji bi trebao riješiti probleme s radom na većim dubinama: ‘Kupili smo kineski i uvidjeli da puno stvari fali‘

Piše OM
2. prosinca 2020. - 10:01

U jučerašnjoj emisiji Dobro jutro, Hrvatska HTV-a predstavljen je prototip hrvatskog podvodnog drona.

- Ovo je prototip podvodnog drona koji razvijamo. To je totalno nova tehnologija, ovo je samo dio koji možemo pokazati, a ostatak je poslovna tajna - rekao je Goran Rukavina.

- Ovaj podvodni dron služi da bi otišao na veće dubine, a pri tome zaštititi ljude. Namijenjen je i za velike dubine i preko 1000 metara, pregled infrastrukture, znanstvena istraživanja, podvodnu arheologiju, ima puno područja primjene. Veliki tlakove uspjeli smo riješiti novim tehnologijama, Okupili smo tim ljudi - objasnio je Filip Tomašević.

A kako su došli na ideju? Za vrijeme korone, kako su obojica ronioci, htjeli su kupiti klasični podvodni dron kakvi su sada na tržištu i baviti se podvodnim snimanjem. Kupili su kineski podvodni dron i ubrzo uvidjeli da jako puno stvari fali na njemu. Shvatili su da ima puno mjesta za napredak tehnologije na podvodnim dronovima. Sadašnji idu do dubine od 300 metara zbog velikih tlakova. Oni su došli do ideja kako to riješiti - motore, kućište i napajanje pod velikim tlakom.

Predstavili su i svoj tim od još četvero, a kada se s ulagačima dogode neke stvari rekli su kako u Hrvatskoj ima dovoljno stručnjaka za to. Ima puno pametnih inženjera koji su stručno sposobni i kreativni su, smatraju.

- Mislim da ćemo na tržište donijeti nešto što će promijeniti stvari za komercijalno ronjenje. Na velike dubine rone velika sveučilišta, države, vojske velikih država, a drugima je nedostupno zbog visoke cijene pogotovo logistike koja je skupa. To želimo promijeniti - rekao je Tomašević.

Procjenjuju da im je potrebno 16-18 mjeseci do finalnog proizvoda uz pravilno ulaganje, za razliku od prototipa koji je rezultat njihovog entuzijazma, piše HRT.

27. travanj 2024 17:19