StoryEditorOCM

‘crni biser‘Pred Dubrovnikom usidren luksuzni jedrenjak ruskog oligarha, vrijedan je 200 milijuna dolara

Piše DV
27. studenog 2023. - 13:01

Jedrenjak Black Pearl dug 107 metara od jučer je usidren u akvatoriju pred povijesnom jezgrom. Svojom elegancijom ovaj morski ljepotan je privukao pažnju pogotovo što mu se vrijednost procjenjuje na 200 milijuna dolara.

Tko je vlasnik Crnog bisera teško je kazati jer nakon smrti ruskog oligarha Olega Leonideviča Burlakova, koji je 2021. preminuo od posljedica covida, za nasljedstvo pa tako i za ovaj biser more supruga, kći i šogor te ljubavnica s kojom pokojni oligarh također ima dijete. Ruski mediji pišu da njegova bivša supruga Ljudmila inače Ukrajinka u brakorazvodnoj parnici, među ostalim, potražuje i Black Pearl. 

Megajahta je porinuta prije sedam godina, ima gotovo tri tisuće kvadratnih metara površine, a dominiraju tri glavna jedra. Ideja graditelja je bila da Crni biser može preploviti cijeli Atlantik uz samo dvadeset litara goriva. Brod je solarna i hidroelektrana, jer se brzina ‘Crnog Bisera‘ koristi također za generiranje energije, a jahta koristi tri obnovljiva izvora energije: turbine propela, pokretane vjetrom, te solare. Gradila je nizozemska kompanija Oceanco. U idealnim vremenskim uvjetima jahta može postići brzinu od 30 čvorova.

Unatoč svojoj impozantnoj veličini, ova crna ljepotica je predviđena za odabrane, jer ima samo pet kabina za dvanaest gostiju. Sadrži i jacuzzije, bazene, kino, noćni klub...

Milijarder Burlakov na crnoj ljepotici često je ljetovao, posebno dragi bili su mu Herceg Novi i Tivat. Plovio je i hrvatskim dijelom Jadrana, no, nikad se nije pokazivao javnosti.

Tko je trenutno na mega jahti i koga poslužuje osamnaest članova posade, je li možda netko od članova rusko-ukrajinske obitelji teško je reći. Svakako, Crni biser je registriran na Kajmanskim Otocima, pa unatoč ruskom podrijetlu može slobodno ploviti morima.

27. travanj 2024 03:03