StoryEditorOCM

svečano u privlaciOtkriven spomenik sabunjarima: pogledajte kip posvećen ljudima koji su vadili pijesak iz mora

Piše Matea Magaš/Zadarski.hr
17. siječnja 2023. - 09:41

Nakon obilaska radova na plaži u Sabunikama, ministar Oleg Butković, koj je jučer proveo jutro u Zadarskoj županiji, zajedno se s delegacijom uputio na svečano otvorenje spomenika privlačkim sabunjarima na mulu u centru mjesta.

Spomenik je djelo umjetnika, akademskog kipara Igora Maštruka i predstavlja mještane koji su u prošlosti vadili pijesak iz mora te ga svojim drvenim brodovima razvozili duž cijele obale.

- Sabunjari su ostavili dubok trag u životu privlačkog čovjeka i mi njih ne želimo zaboraviti! Ovoje na spomen svim vrijednim ljudima koji su mukotrpno radili kako bi prehranili svoje obitelji. Odlučili smo da spomenik postavimo na novi, sanirani mul u Selu, koji je također projekt ŽLU-a i Općine Privlaka, vrijedan 3,5 milijuna kuna, kako bi ga svi naši turisti mogli vidjeti. Sama je skulptura, visoka oko 190 centimetara vrijedna oko 400.000 kuna – zaključio je načelnik općine Gašpar Begonja.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Maštruko je pak pojasnio kako je bio inspiriran načinom života privlačkih sabunjara koji su unatoč težine posla, sve odrađivali s osmijehom.

- Ovaj sabunjar ima pečat bure, a zelena boja je posljednica soli koje je donjela bura i utisnula u njega, i time unijela koroziju u broncu. Međutim, s vremenom će s mijenjati i postati tamnija. Napravio sam ga zavrnutih nogavica, bez majice, s konopom oko hlača, tipičnog za to doba – pojasnio je Maštruko.

image

Spomenik je djelo akademskog kipara Igora Maštruka

Luka Gerlanc/Cropix
25. travanj 2024 18:56