StoryEditorOCM

OsebergOvo je brod u kojem su vikinzi plovili, ali i pokapali mrtve. U posjedu je norveškog muzeja

Piše V.V.
24. rujna 2023. - 12:00

Vikingskipshuset pa Bygdoy, muzej vikinških brodova u norveškom gradu Bygdoyu, u svojoj kolekciji posjeduje i tri broda u kojima su se Vikinzi pokapali. Najveći je i najbolje očuvan brod Oseberg, nazvan po farmi na kojoj je početkom 20. stoljeća pronađen. Dug je 21,5, širok 5 metara i imao je oko 10 metara visoki jarbol za jedro od, pretpostavlja se, 90 kvadrata.

Duž trupa nalazi se 15 pari otvora za vesla. Iako je u njegovim plovnim danima na brodu bilo mjesta za 30 veslača, u njemu je pokopano samo dvoje ljudi. Brod je poslužio i kao inspiracija za gradnju nekoliko replika koje su potonule ili nisu pokazale dobra maritimna svojstva, što je znanstvenike navelo na zaključak da su takvi brodovi građeni isključivo za pokapanja, a ne i za plovidbu.

Poslije se utvrdilo da su restauratori prilikom prve obnove Oseberga brod napravili manjim nego što je bio u izvornom stanju. To je uzeto u obzir 2010. prilikom gradnje nove replike, koja je 2012. s uspjehom zaplovila otvorenim morem i postigla je brzinu od 10 čvorova, čime je dokazano da su pogrebni brodovi bili ne samo veliki mrtvački sanduci nego i dobra plovila.

 

28. travanj 2024 00:53