StoryEditorOCM

brod kornjačaOklopljeni i izuzetno brzi: priča o Geobukseonu, brodu koji je izluđivao japansku ratnu flotu

Piše V. V.
28. siječnja 2024. - 10:34

Geobukseon ili, nazvan tako zbog svojeg oklopa, brod-kornjača najčešće se vezuje uz admirala Yi Sun-shina, heroja japansko-korejskog rata od 1592. do 1599. godine.

Na sličan način oklopljeni su brodovi u korejskoj ratnoj floti plovili i oko dva stoljeća prije toga rata, ali tek su nakon Sun-shinovih pobjeda nad japanskom flotom postali poznati i izvan Koreje.

Brod kornjača bila je vrsta ratnog broda koju je korejska mornarica Joseon koristila od ranog 15. stoljeća do 19. stoljeća. Korišteni su zajedno s ratnim brodovima panokseon u borbi protiv japanskih flota tijekom njihove invazije na Koreju. Ime broda potječe od pokrova za koji se govorilo da nalikuje kornjačinom oklopu. 

Kasniji ‘brodovi kornjače‘ imali su neke strukturne promjene za razliku od ranijih verzija. Na primjer, kasnije iteracije broda kornjača imale su veću visinu bedema. Ova izmjena u dizajnu napravljena je kako bi se moglo dodati više utora za bedeme. S druge strane, ti se otvori mogu koristiti za dodatno oružje ili ventilaciju za osobe na brodu.

Rane ilustracije također prikazuju početne verzije broda koje se sastoje od preklapajućih dasaka na strukturi palube, dok kasniji prikazi prikazuju palubu broda prekrivenu ravnim, šesterokutnim pločama od drva ili željeza. Unatoč tome, i u ranijim i kasnijim verzijama, brod kornjača je dizajniran da bude iznenađujuće brz, budući da je imao i vesla i pogon na jedra.

30. travanj 2024 21:48