StoryEditorOCM

jedrenjeObjavljene nominacije za World Sailing Awards 2023, evo tko sve kandidira za prestižnu nagradu

Piše M. I.
18. listopada 2023. - 14:20

Objavljene su nominacije za World Sailing Awards 2023, Rolexove nagrade za jedriličara godine, održivost i ekipu godine, objavio je Sail world.

Nominirani za svaku nagradu predstavljaju najveće postignuće u sportu u protekloj godini. Od osvajača zlatnih medalja na Svjetskom prvenstvu u jedrenju do svjetskih rekordera, kao i onih koji čine velike korake u modernizaciji sporta na svim razinama.

David Graham, izvršni direktor World Sailinga, rekao je: "Ovogodišnji kandidati izvučeni su iz daleka i naširoko iz cijelog jedriličarskog sporta. Uz toliko različitih disciplina, inspirativnih brojki i velikih postignuća kojima se treba pohvaliti, odabir nominiranih bio je nevjerojatno težak zadatak za ocjenjivački sud jer svaki od njih ima jak argument.

Također se možemo ponositi ogromnim napretkom u održivosti u cijelom sportu, od upotrebe materijala koji se mogu reciklirati, do produljenja životnog vijeka postojeće opreme i promjene u načinu na koji se organiziraju događaji. Ovogodišnji finalisti odražavaju utjecaj koji jedrenje može imati cijeli svijet i vrlo smo ponosni na sve što su svi nominirani postigli."

U ženskoj kategoriji nominirane su:

Betsy Alison

Amerikanka Alison je pokazala veliku hrabrost inspirativnom pobjedom u jedrilici Hansa 303 na Allianz Svjetskom prvenstvu u jedrenju, manje od godinu dana nakon operacije karcinoma

Vilma Bobeck i Rebecca Netzler

Dominantna izvedba švedskog dvojca u 49erFX osigurala je pobjedu na Allianz Svjetskom prvenstvu u jedrenju u Den Haagu nakon što su pobijedile u sedam od 15 jedrenja i osvojile postolja u pet drugih.

Kristen Neuschafer

Južnoafrikanka Neuschafer upisala je svoje ime u povijesne knjige postavši prva žena koja je samostalno osvojila regatu Zlatni globus, putovanje oko svijeta bez suvremene tehnologije. Također je tijekom utrke priskočila u pomoć svojoj sunatjecateljici.

image

Kirsten Neuschafer

AFP

Lauriane Nolot

Francuzica koja osvaja medalje u Formuli Kite na Svjetskom prvenstvu u jedrenju, testnom događaju u Parizu 2024., Regati prinčeva Sofije i Semaine Olympique Francaise De Voile.

U muškoj kategoriji nominirani su:

Charlie Enright

Iznimna izvedba u The Ocean Raceu, dovela je Enrighta do titule prvog američkog skipera koji je osvojio regatu vodeći 11th Hour Racing Team.

image

Charlie Enright

AFP

Bart Lambriex i Floris van de Werken

Lambriex i Van de Werken osvojili su naslov svjetskih prvaka u kategoriji 49er po treći put zaredom na Allianz Svjetskom prvenstvu u jedrenju. Nizozemski par također je osvojio zlato u 49er na testnom natjecanju Paris 2024. u Marseilleu.

Max Maeder

Singapurski tinejdžer skupio je hrpu medalja 2023. godine, uključujući zlata na Allianz Svjetskom prvenstvu u jedrenju, Azijskim igrama i Svjetskom prvenstvu Formula Kite za mlade.

Tom Slingsby

Slingsby je osigurao pobjedu za Team Australia u SailGP sezoni 3 u svibnju, obilježavajući njihovu treću uzastopnu pobjedu u sezoni i do danas je postigao četiri pobjednička postolja u sezoni 4.

Nominirani za nagradu za održivost:

Biotherm Sailing Team

Biotherm Sailing Team proučava bioraznolikost, prikupljajući podatke na svojoj IMOCA klasi koristeći automatizirani mikroskop za analizu fitoplanktona u nedovoljno istraženim dijelovima oceana.

Club de Vela la Ballena de Alegr

Domaćin Svjetskog prvenstva Optimist 2023., Club de Vela la Ballena de Alegre poduzeo je niz aktivnosti usmjerenih ka smanjenju otpada, očuvanju bioraznolikosti, angažmanu zajednice i obrazovanju.

Ecoracer Sailing

Ova ekipa osmislila je Ecoracer 30, prvi brod na svijetu koji se može 100% reciklirati, a imaju za cilj razviti natjecateljsku seriju brodova od kompozitnih materijala.

image

Ecoracer 30 One design

Projekt Magenta

Globalni lider u osnaživanju žena u jedrenju, devetomjesečni program mentorstva projekta Magenta pomogao je 150 žena da se educiraju i osposobe u jedrenju.

Nominirani za tim godine:

11th Hour Racing Team

Pobjednici Ocean Racea 2022.-23. pokazali su sve kvalitete potrebne za uspjeh u jednom od najzahtjevnijih događaja u jedrenju i također su podržali niz inicijativa za očuvanje oceana.

Australia SailGP

Pod vodstvom Toma Slingsbyja, Australia SailGP osvojio je svoj treći naslov u seriji pobjedom u 3. sezoni SailGP-a kada su osvojili veliko finale u San Franciscu.

image

Australia SailGP team

AFP

Bart Lambriex i Floris van de Werken

Match In Pink Normandy

Ženska ekipa koja je briljirala na prvenstvima u dvoboj jedrenju u Danskoj, Italiji, Normandiji...

*Glasovanje se zatvara u ponoć u ponedjeljak 30. listopada. Ovogodišnje nagrade bit će dodijeljene 14. studenog u Malagi, Španjolska.

09. svibanj 2024 15:49