StoryEditorOCM

vitters shipyardNizozemci grade čudesnu super jahtu bez fosilnih goriva: Isporuka iduće godine

Piše M.I.
6. travnja 2024. - 10:00

Novi standardi postavljaju se u brodograđevnoj industriji, a usmjereni su na obnovljive izvore energije i zeleno pomorstvo općenito. Tako se u nizozemskom brodogradilištu Vitters Shipyard oprema se 69-metarska jedrilica Project 3094, poznatija kao Project Zero, brod bez fosilnih goriva koji ć biti isporučen iduće godine, piše Boat International.

Uz futuristički dizajn, jedrilica će ploviti bez fosilnih goriva koristeći isključivo energiju vjetra i sunca. Hidro-generator će pretvarati kinetičku u električnu energiju, koja će napajati veliki dio ove jahte. Brod je opremljen brojim pomičnim solarnim panelima kako bi isti uhvatili što više sunčeve svjetlosti.

Sva tehnologija izgradnje jahte biti će dostupna u "Open-Source" formatu kako bi drugi zainteresirani za ovu tehnologiju mogli početi primjenjivati jedrenje bez fosilnih goriva. Jedrilica je dio projekta Foundation Zero, koji je pokrenula grupa investitora u suradnji s fizičarima i pomorskim arhitektima iz Dykstra studija.

Planirano je da Project Zero bude isporučen u drugoj polovici iduće godine. Vitters također ima još dvije superjahte u izgradnji — Project 3090 i Project 3093.

30. travanj 2024 22:31