StoryEditorOCM

pozdrav s AntarktikaNa polarnom ekspedicijskom kruzeru Scenic Eclipse plovi čak sedam Riječana

Piše M. I.
22. studenog 2023. - 10:09

U redakciju Novog lista javila se ekipa Riječana, njih sedmorica koji plove na luksuznom polarnom ekspedicijskom kruzeru Scenic Eclipse izgrađenom 2019. godine u Puli, a inače identičnom sestrinskom brodu Scenic Eclipse 2 koji je porinut ranije ove godine u riječkom brodogradilištu "3. maj".

Oni su zamjenik upravitelja stroja Marin Dobravac, drugi časnik palube Filip Jovanović, treći časnik palube Mateo Krulić, te vanjski suradnici Marko Neveščanin, Kristijan Lussini, Ivan Zubović i Vedran Popović koji na brodu izvode nadogradnje brodskih cjevovodnih sustava.

Sedam Riječana istovremeno na Antarktici, zasigurno je poprilično rijetka pojava, ako se zapravo uopće ikad prije i dogodila. Zanimljiva je i priča drugog časnika Filipa Jovanovića i trećeg časnika Matea Krulića, koji su zajedno u istoj generaciji pohađali Pomorski fakultet u Rijeci, te teško da su mogli i zamisliti kako će osam godina nakon što su po prvi puta sjeli u iste fakultetske klupe, raditi zajedno na istom brodu te istraživati obale najhladnijeg kontinenta na Zemlji. Dodatna zanimljivost je i to da su Filip i Mateo zajedno radili i na porinuću Scenic Eclipsea 2, te po završetku izgradnje s njim i isplovili iz "3. maja" na prvo putovanje. Time su bili članovi posade na oba polarna kruzera dosad izgrađena u hrvatskim brodogradilištima, te je uistinu dobra promocija naše zemlje činjenica da hrvatski pomorci, na brodovima izgrađenim u Hrvatskoj, plove cijelim svijetom i u najudaljenije kutke planete.

– Na ovo putovanje Scenic Eclipse otisnuo se 4. studenoga iz Montevidea u Urugvaju, putem obišao Falklandske otoke i otoke Južne Georgije, nakon čega smo se uputili na Južni pol u Antarktiku, te se trenutno nalazimo u Drakeovom prolazu, na putu k Ognjenoj zemlji u Argentini te luci Ushuaia gdje ćemo pristati 22. studenoga i nakon 18 dana putovanja pozdraviti se s trenutnim, a dobrodošlicu poželjeti novim, putnicima, stoji u mailu Riječana koji su fotografije snimili, kako precizno napisaše "za slobodnog vremena na sjeveru Antarktike, u zaljevu Duse, u moru Weddell, na 63 stupnja i 32 minute južne geografske širine te 57 stupnjeva i 16 minuta zapadne geografske dužine".

Cijela je ova lijepa priča još jedno veliko i posebno priznanje riječkoj i hrvatskoj pomorskoj tradiciji, i dokaz kako su naši pomorci i dalje među najcjenjenijima u svijetu, te nas tako na najbolji mogući način predstavljaju na svim svjetskim morima, oceanima, otocima i kontinentima, ističe Novi list.

 

27. travanj 2024 07:51