StoryEditorOCM

plavi rakInvazivna vrsta stigla i do Lastovskog otočja, evo što napraviti ako ih ugledate

Piše DV
23. studenog 2023. - 09:47

Javna ustanova "Park prirode Lastovsko otočje" objavila je na sojim Facebook stranicama kako su primetili neočekivanog posjetitelja, i to nakon dojave ribara.

"Sinoć smo otkrili invazivnog posjetitelja – plavog raka (lat. Callinectes sapidus).

Ovaj slučaj otkrivanja četiri plava raka u plutajućoj mreži podiže alarm o mogućnosti prisustva te invazivne vrste unutar Parka prirode Lastovsko otočje. Od tri preživjela primjerka, dvije su ženke i jedan mužjak. Do sada, zabilježeni primjerci nisu bili dio ekosustava Lastovskog otočja, što ukazuje na mogućnost da su ovi rakovi, plutajući zapetljani u mrežu koja nije u vlasništvu lokalnih ribara, doplovili iz drugih područja.

Prisutnost plavih rakova u Jadranskom moru, koji inače žive u Atlantskom oceanu, izazivaju zabrinutost ribara, školjkara i ekologa. Najčešće se plavi rakovi nalaze na ušću Neretve u Hrvatskoj, preferirajući boćatu vodu i muljevito dno. Imaju tendenciju brzog razmnožavanja i proždiranja lokalnih školjkaša, posebno dagnji, što može dovesti do narušavanja prirodne ravnoteže.

Iako se ovdje radi o izoliranom slučaju, djelatnici Parka prirode Lastovsko otočje apeliraju na sve posjetitelje i lokalno stanovništvo da ukoliko ih primijete, odmah dojave u Javnu ustanovu "Park prirode Lastovsko otočje", stoji u objavi na njihovoj Facebook stranici.

29. travanj 2024 16:16