StoryEditorOCM

drveni brodovi‘Hrvatska – tamo gdje jedra pričaju priče‘: u Ljubljani se otvara zanimljiva izložba fotografija

Piše Ljubica Vuko/SD
5. travnja 2023. - 09:50

"Hrvatska – tamo gdje jedra pričaju priče", naziv je izložbe fotografija o moru, otocima, brodogradnji, ljudima i brodovima koja je povezala sva mjesta Jadranske obale, a kako ističu organizatori, nastala je kao želja da se naglasi uloga drvenih brodova u povijesti dalmatinskih mjesta, njihov utjecaj u oblikovanju hrvatske maritimne kulture i baštine te iskaže potreba organizacije kulturnih manifestacija s tematikom hrvatskog tradicijskog broda.

Izložba će se održati u Ljubljani na Krakovskom nasipu od 10. travnja do 10. svibnja 2023., a sadrži dvadeset dvije fotografije dimenzija 180 x 120 cm, većinom snimljenih na ljetnim festivalima i susretima tradicijskih barki. Organizatori izložbe su Udruga za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita i Hrvaška turistična skupnost Ljubljana.

Svečano otvaranje izložbe u Ljubljani bit će u srijedu 12. travnja 2023. s početkom u 11:30 sati, a tada će Predstavništvo Hrvatske turističke zajednice u Sloveniji i Udruga Cronaves prirediti i prezentaciju kako bi naglasili značaj očuvanja i revitalizacije pomorske baštine u Hrvatskoj, te značajne projekte prekogranične suradnje sa Slovenijom koji su iznimno dragocjeni sa stanovništa baštine, ali i turizma.

Autori fotografija su članovi Udruge za promicanje hrvatske maritimne baštine Cronaves iz Splita koji su samostalno i skupno izlagali na raznim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu: Boško Lučev, Andrina Luić i Vislav Torre kojima su se za ovu prigodu sa svojim fotografijama priključili Dubravka Pajk, Vojko Bašić, Gojko Vukov Colić, Marko Valjak, Kristijan Žic i Sandro Rubinić.

Tema ove izložbe, kako navode u Cronavesu, nije brodogradnja čiji su produkt bili veliki brodovi namijenjeni dalekim putovanjima, trgovini ili ratovanju, već mali obiteljski brodovi koji su prehranjivali generacije dalmatinskih ribara i težaka. Izložba govori o gajetama, leutima, kaićima, lađama, gradnji i umijećima brodograditeljskog zanata, pričama malih primorskih mjesta povezanih zajedničkim nazivnikom - brod i brodogradnja. Ona te brodove smješta u današnji kontekst kad su oni postali simbol baštine područja kojima plove, a uloga koju danas imaju je drugačija od one nekadašnje.

Specijalno za ovu prigodu, izložba je upotpunjena i s fotografijama snimljenim na sportskim jedriličarskim regatama i nautičkim događanjima koja se u Hrvatskoj organiziraju tijekom godine.

Generalni pokrovitelj je ACI d.d., a partner izložbe je "Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre".

27. travanj 2024 09:32