StoryEditorOCM

jedrenjeEuropsko prvenstvo u klasama ILCA 6 i 7: Eleni Vorobjevoj olimpijska kvota, ali ne i medalja

Piše OM
24. veljače 2024. - 08:25

Elena Vorobjeva nije uspjela osvojiti medalju na Europskom prvenstvu u jedrenju (klasa ILCA 6), ali je uspjela glatko uzeti kvotu za Olimpijske igre u Parizu (jedrit će se u Marseilleu), te će i predstavljati Hrvatsku na Igrama. Ruskinja, koja je prije nekoliko godina uzela hrvatsko državljanstvo i članica je Jedriličarskog kluba Split, završila je na 4. mjestu u Ateni. U plovu za medalje također je bila četvrta, koliko god se trudila nije mogla preko zlatne Mađarice Marije Erdi, srebrne Litvanke Viktorije Andrulyte i brončane Francuskinje Louise Cervera. Sve su one i u plovu za medalje bile ispred naše jedriličarke i svaka je zadržala poziciju s kojom je ušla u "medal race". Erdi je lani bila svjetska prvakinja, sada je i europska.

Za hrvatsko jedrenje ovo je peta kvota, što znači da će Hrvatska na Igrama ovoga ljeta imati jedriličare u pet od deset klasa. Prošlog ljeta na Svjetskom prvenstvu svih olimpijskih klasa u Scheveningenu kvote su osigurali Šime i Mihovil Fantela (49er), Palma Čargo (iQFoil), Martin Dolenc (Formula Kite) i Tonči Stipanović/Filip Jurišić (ILCA 7). Što se tiče klase ILCA 7, tko će jedriti u Marseilleu otkrit će se u Hyeresu krajem travnja, s time da Jurišić ima značajnu prednost u odnosu na Stipanovića nakon dvije od tri kvalifikacijske regate.

Vorobjeva je, pak, ostvarila ono po što je došla u Atenu i drugi put će u klasi ILCA 6 predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama. Prije tri godine u Tokiju zauzela je 12. mjesto. Tina Mihelić ostaje naša jedina jedriličarka s medaljom na europskim prvenstvima u ovoj klasi. I to ne jednom nego četiri puta, jer Puljanka je bila dvaput zlatna (Charlottenlund 2009. i Tallinn 2010.) i dvaput srebrna (Helsinki 2011. i Split 2014.).

Tonči Stipanović je u glavni grad Grčke došao samo s jednim ciljem – šesti put postati europski prvak i tako se na "all time" listi odvojiti od Britanca Paula Goodisona. Ostati usamljen na vrhu. Za sva vremena. Na žalost, puno se stvari u Ateni nije poklopilo. Od vremenskih uvjeta, koji u tri od šest dana nisu dozvolili jedrenje, ali i do samog Stipanovića, koji je zorno prikazao što je "up and down". U osam regata, od toga tri u Zlatnoj skupini u petak, 37-godišnji Splićanin je dvaput bio prvi, jednom drugi, jednom treći, a sve ostalo prosjek – 20, 22, 24 i 24. Ukupno, 10. mjesto na kraju. Šteta, prilika je propuštena, jer u Ateni nisu bili svi najbolji europski jedriličari. "Normalni" Stipanović ovo bi Europsko prvenstvo osvojio bez problema…

Njegov trener Jozo Jakelić ipak nije otišao praznih ruku, jer jedan od njegovih pulena, član neformalne "Jozine bande" – Mađar Jonatan Vadnai – u posljednjoj regati se pobjedom sa 7. probio na 2. mjesto, odnosno do srebrne medalje. Jonatanu je to najveći uspjeh u karijeri, prije tri godine u Varni je bio brončani. Nije to baš mala stvar, "admiralu hrvatskog jedrenja" je to ukupno 28. medalja s Olimpijskih igara, te svjetskih i europskih prvenstava.

Europski prvak postao je Finac Valtteri Uusitalo, drugi Vadnai, treći Irac Finn Lynch.

REZULTATI

ILCA 6: 1. Erdi (MAĐ) 21, 2. Andrulyte (LIT) 27, 3. Cervera (FRA) 29, 4. VOROBJEVA 37, 5. Donertas (TUR) 49, 6. Mattivi (ITA) 49, 7. Michon (FRA) 53, 8. Barwinska (POLJ) 53, 9. Rindom (DAN) 53, 10. Thomson (AUS) 55.

ILCA 7: 1. Uusitalo (FIN) 42, 2. J. Vadnai (MAĐ) 46, 3. Lynch (IRS) 46, 4. Dickinson (VBR) 49, 5. B. Vadnai (MAĐ) 53, 10. STIPANOVIĆ 73.

27. travanj 2024 12:25