stdClass Object ( [id] => 1209412 [title] => Od ozljeda i gljivica do seks avanturica: deset zdravstvenih rizika koji vam mogu pokvariti ljetovanje [alias] => deset-zdravstvenih-rizika-koji-vam-mogu-pokvariti-ljetovanje [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Pri pomisli na ugroze zdravlja koje nose ljeto i more, obično odmah pomislimo na opekline od sunca i toplinski udar, možda na kakvu ljetnu virozicu, kako obično tepamo tom čestom ljetnom problemu!

Premda zaista česte, te zdravstvene nevolje nisu jedine koje u ovo doba godine mogu ozbiljnije pogoditi djecu, starije i bolesne, ali i sve druge, te pokvariti odmor.

Iscrpljujuća putovanja natrpanim autocestama, uz obvezna čekanja na naplatnim kućicama i u kolonama, vlakovi koji kasne, autobusi bez klimatizacije, zračne luke s tisućama putnika iz svih zemalja svijeta, trajekti, pristojno rečeno, s krajnje neurednim sanitarnim prostorijama, restorani brze hrane koji posluju na rubu higijenskih normativa... sve to i još puno, puno toga su rizični trenuci i mjesta gdje je moguće pokupiti kakav virus ili bakteriju koji će izazvati neugodne probleme.

Premda možda neće biti teški, simptomi poput proljeva, glavobolje, peckanja pri mokrenju, osjećaja slabosti i omaglice, povišene tjelesne temperature ili grčeva u trbuhu znak su da je nešto pošlo po zlu. Neočekivano? Ne! Jednostavno rečeno, nismo se pripremili na moguće neugode. Ugriz morskog psa nije na popisu i ne treba se time opterećivati. Mogućnost pada krhotine kakva satelita je puno veća.

Oči širom otvorene

Nema ljetovanja na moru bez kupanja! Ritual nije kompletan ako se ne ide na plažu. Na divljim plažama ste često sami, zar ne? Na javnim plažama ni slučajno, ali bar možete računati na spasioce, kakav šank za osvježenje, možda toalet?

Sve za pet, ali ja u spasioce na našim plažama nemam povjerenja, a znam i zašto. Utopljenik ne viče i ne maše rukama u pomoć! O tome smo nekoliko puta pisali na stranicama Otvorenog mora. Čini se da ta poruka još nije doprla do škola i tečajeva u kojima se obučavaju spasioci na našim plažama.

Ako vam je neko dijete neplivač, nemojte ni slučajno dopustiti da u bilo kojem trenutku bude bez nadzora. To znači da su oči roditelja uvijek otvorene i da roditelj promatra dijete! Nikad, ali nikad se nemojte osloniti na pomagala, poput kolutova ili tzv. narukvica!

Ta su pomagala iznimno opasna! Čini vam se da je dijete sigurno, a u naravi uopće nije. Kolut ili narukvice lako skliznu s mokre kože! Ne zavaravajte se da se u nekoliko minuta vaše odsutnosti ništa neće dogoditi. Zapamtite da zlo nikad ne spava!

Udice i čudni ulovi

Jasno nam je da znate kako se lovi riba i razumijemo da to želite pokazati sinu. A tko će ako ne tata, i kome ako ne sinu? Rukujte pažljivo ribarskim priborom i alatima, a isto to naučite i vašeg nasljednika. Ozljede ribarskim priborom i alatima najčešće nisu teške i ne zahtijevaju uvijek liječnički tretman, ali su česte.

---

image

Vidiš sine, ovako se zabacuje..., uh što boli...

Shutterstock
---

Ubod udice u prst ili dlan može biti dubok. Premda odmah nakon uboda najvjerojatnije nećete imati drugih problema osim bola, kasniji nastanak duboke infekcije u slojevima dlana i oko prstiju može vam doista pokvariti ljeto.

Ako vještinu ribolova prakticirate samo ljeti, onda su vam možda neki pokreti trenutno nesigurni, sve vam klizi i ispada iz ruku, sve je ljepljivo, a ulovljene ribe su na udici nemirne... Nije ništa strašno! Uz malo više opreza doći ćete opet u staru kondiciju.

Ako ste upecali kakvu ribicu u moru koje i nije baš najčišće, ubod bodljama može izazvati ružnu infekciju. Ako za ribolov koristite štap, budite oprezni pri zamahivanju. Jedna od pikanterija iz moje liječničke prakse je vađenje udice iz kapka! Posebnu pozornost obratite na djecu koja su uz vas!

Bosonogo riskiranje

Ima li ičeg ljepšeg doli hodati bosonog po pješčanoj plaži? Ima, jasno da ima! Puno lijepog vas čeka na odmoru! Hladno pivo, sladoled, pogled na lijepe ljude, večera uz svijeće, spomenici, suveniri, fotografije...

---

image

Susret koji zna pokvariti više dana

Shutterstock
---

Ipak, ni Robinzon nije išao okolo bosonog. Pametan je bio taj slavni brodolomac. Znao je dobro da male ozljede stopala mogu predstavljati veliki problem. Plaže se nigdje u svijetu ne čiste tako da ne postoji opasnost od baš svih krhotina stakla, komadića žice, trnja, grančica, narkomanskih igala...

Stoga savjetujem da se ne obazirete na lokalne običaje po kojima je nositi zaštitnu obuću za plažu siguran znak da ste furešt. Ionako će vas odati mnogo drugih detalja! Zaštitite se, a pogotovo zaštitite djecu. Ne želite, vjerujem, da vam tabani budu poput ražine kože i reljefa Velebita?

Ulazak u more na nekim plažama također može biti vrlo nesigurna epizoda, zbog oštrog stijenja ili pak skliskog kamenja. Kako bilo, ne paničarite ako se netko ubode na iglu. Virusi zbog kojih strahujete su oni koji izazivaju najteže bolesti, poput HIV-a ili hepatitisa.

Premda zaista mogu preživjeti i izvan krvi ili tjelesnih tekućina, u prirodi je iznimno mala mogućnost da ćete se zaista zaraziti. Ako želite biti sigurni, posjetite liječnika.

---

image

Pijesak pod bosom nogom je tako ugodan, staklo u njemu nimalo nije

Shutterstock
---

Test savijanja šlape

Ljeti najčešće nosimo razne vrste natikača ili sandala. Odabir je težak, jer je to postao i pravi modni problem. No, na jedan detalj ne pomišljamo!

Ako vašu omiljenu šlapu, kroksicu ili flip-flopicu možete savinuti na pola, onda je sasvim sigurno da je rizična, jer neće dobro poduprijeti stopalo pri penjanju uz kakve stepenice, pogotovo brodske, ali ni pri hodanju. Iščašenje skočnog zgloba najčešće nije veliki problem, ali ne želite provesti 10 dana godišnjeg mirujući s nekakvim elastičnim zavojem ili, čak, s nogom u gipsu. Mudro odaberite model koji će vam omogućiti siguran hod. Ne zaboravite takvu obuću redovito prati!

Također, ne zanemarite nikad higijenu nogu! Ljeto je rajsko razdoblje za gljivične bolesti stopala, tzv. atletsko stopalo. Prepoznat ćete ga po osjećaju peckanja i naprslinama između prstiju, ali ne brinite se. Higijena i redovita upotreba neke kreme protiv gljivica učinit će čudo već za nekoliko dana.

---

image

Japankama nije mjesto na brodu

Shutterstock
---

Gorki zalogaj s nogu

Ako ogladnite pri razgledavanju grada i poželite nešto prigristi, pazite gdje ćete otići. Odlučite li se za zalogaj s nogu, odaberite mjesto gdje je najveći red. To je znak da se tamo sprema i pojede puno dobre hrane, dakle da hrana ne čeka!

Hrana ne smije ostati na sobnoj temperaturi duže od 2 sata, a ne duže od sata ako je temperatura 30 stupnjeva ili viša. Sobna temperatura ne znači temperaturu vaše neklimatizirane sobe u kojoj može biti i 35 stupnjeva, već je između 20 i 25 stupnjeva.

Ako sami spremate obroke u nekom apartmanu, budite oprezni s namirnicama. Održavajte higijenu pribora i posuđa, i ne zaboravite redovito prati ruke. Maloj djeci osobito zapovjedite da redovito, a ako treba i pod vašim nadzorom, peru ruke. Bolesti koje se prenose prljavim rukama češće su ljeti.

Pišem roštilj, čitam vatra

Osim temeljnih mjera prevencije od požara, čini se da je priprema ribe ili mesa na roštilju ili gradelama, kako će vas možda ispraviti domaćini, najmanji problem. Samo nek' je ribe, samo nek' je mesa! No, ipak ima detalja koje zanemarujemo. Pri tome ne mislim na sol ili papar.

Za početak, rekosmo već da su mjere zaštite od požara temeljne. Ne ostavljajte roštilj nikada bez nadzora, a žar poslije pogasite vodom. Pazite na oči dok pečete meso i pri gašenju žara. U nas su, nažalost, još iznimno nepopularne obične prozirne zaštitne naočale.

---

image

Gradelavanje je gušt, ali vatreni gušt...

Shutterstock
---

Ako koristite roštilj na plin, provjerite curi li negdje? Ne dopustite da se na roštilju, bila to ploča ili pak klasične rešetke, nakupi masnoća. Ono što je možda ostalo od prethodnog korištenja dobro očistite metalnom četkom, isperite pod mlazom tekuće vode, osušite i sterilizirajte na vatri koju ćete zapaliti pri idućem korištenju.

Bodljikavo zujanje

Malo koja sitnica može toliko smetati na ljetovanju kao komarci! Ubod komarca može biti vrlo neugodan zbog jačeg crvenila, izraženijeg otoka i nepodnošljiva svrbeža. Infekcija će nastati nakon češanja kojeg nekad nismo ni svjesni. Ubodi po licu mogu biti neugodni, poput uboda pčele, pogotovo kod djece.

Zaštitite djecu i sebe kako vam je najprikladnije, tj. postavljanjem mreža, sprejanjem insekticidima, nanošenjem repelenata (sredstva za odbijanje) na kožu. Sprejeve i repelente koristite sukladno uputama proizvođača. Komarcima, ali i muhama, pčelama, osama, bumbarima i ostalim dosadnim zujalicama treba voda. Imajte to na umu kad boravite uz bazene, pogotovo noću.

---

image

Baš bodu ti komarci, noge su mi pune točkica

Shutterstock
---

Seks i suveniri

Ljubavi se uglavnom rađaju zimi, bar mislim. Ljeto je vrijeme ushita, oduševljenja novim, vrijeme boja i zvukova, promjena, nestašne nepromišljenosti, zaljubljivanja i ponekad nesigurna seksa. Ne ulazite nepromišljeno u spolne odnose s osobama koje vam se ludo sviđaju. Ako je partner ili partnerica koji vam se sviđaju spremna/spreman brzo stupiti u spolni odnos, znajte da je to u mnogobrojnim slučajevima pokazatelj promiskuitetne prirode te osobe.

Što se tiče rizika od zaraze pri spolnom odnosu s nepoznatom ili nepoznatim, imati odnos s takvom osobom je isto kao i imati ga sa svim njezinim ili njegovim ranijim partnerima. Mnoge osobe boluju od spolno prenosivih bolesti premda nemaju nikakvih simptoma.

Pri odnosu ne morate baš dobiti AIDS ili neki hepatitis. Herpes na genitalijama, gonoreja otporna na antibiotike te svrab (skabijes), među inim, bit će dovoljno neugodan suvenir po povratku kući. Stoga, oprez!

Lista spolno prenosivih bolesti je dugačka. Na njoj su najčešće infekcija klamidijom, spolne bradavice, gonoreja (triper), genitalni herpes, hepatitis B, AIDS, zaraza humanim papiloma virusom i trihomonijaza, ali i svrab (skabijes), stidne uši i sifilis, premda danas vrlo rijetko. Možda upotreba kondoma nije najromantičniji način vođenja ljubavi, ali je još uvijek najsigurniji.

Naličje bazena

U modi su apartmani i kuće s bazenima! Hotelski bazeni su posebna priča, ali ne treba zaboraviti ni popularne vodene parkove.

No, treba razmišljati da ti bazeni, sve te vodene sprave i naprave, sva ta zadovoljstva, a pogotovo tople kade, popularni jacuzzi, mogu u naravi biti legla opasnih bakterija koje mogu lako izazvati crijevne i urinarne infekcije. Ako količina klora u vodi nije stalno održavana i nadzirana, lako je moguće da ćete oboljeti. Stoga, budite oprezni.

Nikada nemojte dopustiti da vam voda iz bazena uđe u usta. Obratite posebnu pozornost na najmlađe, premda to nije uvijek lak zadatak.

Netko tko se uz vas i vaše dijete moči u bazenu ili jacuzziju možda ima proljev ili mu higijenske navike nisu na visini, a možda je tek stranac koji je sa sobom donio i svoje bakterije, neke na koje mi nismo navikli. Čuli ste sigurno za proljev putnika? Eto, nekad ne morate ni putovati daleko! Bolest će doputovati k vama na najbrži način – avionom!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neprijatelji gušta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => neprijatelji gušta 2 0 10516 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-26 20:11:47 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Dr. sc. Nadan M. Petri [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-07-19 06:02:25 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-07-19 05:46:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1135 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/26\/22184576.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/26\/22184594.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/26\/22184588.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/26\/22184584.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/26\/22184572.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/26\/22184568.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/26\/22184530.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Morske avanture znaju ostaviti ne\u017eeljene suvenire<\/em><\/p>","

Ba\u0161 bodu ti komarci, noge su mi pune to\u010dkica<\/p>","

Susret <\/em>koji zna pokvariti vi\u0161e dana<\/p>","

Gradelavanje je gu\u0161t, ali vatreni gu\u0161t...<\/p>","

Japankama nije mjesto na brodu<\/p>","

Pijesak pod bosom nogom je tako ugodan, staklo u njemu nimalo nije<\/p>","

Vidi\u0161 sine, ovako se zabacuje..., uh \u0161to boli...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_22184576_1920.jpg":"1920x1080","k_22184576_1280.jpg":"1280x1280","k_22184576_1024.jpg":"1024x1024","k_22184576_640.jpg":"640x640","k_22184576_480.jpg":"480x480","k_22184576_340.jpg":"340x340","k_22184576_220.jpg":"220x220","o_22184576_1280.jpg":"1280x853","o_22184576_1024.jpg":"1024x682","o_22184576_640.jpg":"640x426","o_22184576_480.jpg":"480x320","o_22184576_340.jpg":"340x226","o_22184576_220.jpg":"220x146","h_22184576_1280.jpg":"1280x854","h_22184576_1024.jpg":"1024x683","h_22184576_640.jpg":"640x427","h_22184576_480.jpg":"480x320","h_22184576_340.jpg":"340x227","h_22184576_220.jpg":"220x147","pp_22184576_1280.jpg":"1280x1628","pp_22184576_1024.jpg":"1024x1303","pp_22184576_640.jpg":"640x814","pp_22184576_480.jpg":"480x611","pp_22184576_340.jpg":"340x432","pp_22184576_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22184594_1920.jpg":"1920x1080","k_22184594_1280.jpg":"1280x1280","k_22184594_1024.jpg":"1024x1024","k_22184594_640.jpg":"640x640","k_22184594_480.jpg":"480x480","k_22184594_340.jpg":"340x340","k_22184594_220.jpg":"220x220","o_22184594_1280.jpg":"1280x853","o_22184594_1024.jpg":"1024x682","o_22184594_640.jpg":"640x426","o_22184594_480.jpg":"480x320","o_22184594_340.jpg":"340x226","o_22184594_220.jpg":"220x146","h_22184594_1280.jpg":"1280x854","h_22184594_1024.jpg":"1024x683","h_22184594_640.jpg":"640x427","h_22184594_480.jpg":"480x320","h_22184594_340.jpg":"340x227","h_22184594_220.jpg":"220x147","pp_22184594_1280.jpg":"1280x1628","pp_22184594_1024.jpg":"1024x1303","pp_22184594_640.jpg":"640x814","pp_22184594_480.jpg":"480x611","pp_22184594_340.jpg":"340x432","pp_22184594_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22184588_1920.jpg":"1920x1080","k_22184588_1280.jpg":"1280x1280","k_22184588_1024.jpg":"1024x1024","k_22184588_640.jpg":"640x640","k_22184588_480.jpg":"480x480","k_22184588_340.jpg":"340x340","k_22184588_220.jpg":"220x220","o_22184588_1280.jpg":"1280x853","o_22184588_1024.jpg":"1024x682","o_22184588_640.jpg":"640x426","o_22184588_480.jpg":"480x320","o_22184588_340.jpg":"340x226","o_22184588_220.jpg":"220x146","h_22184588_1280.jpg":"1280x854","h_22184588_1024.jpg":"1024x683","h_22184588_640.jpg":"640x427","h_22184588_480.jpg":"480x320","h_22184588_340.jpg":"340x227","h_22184588_220.jpg":"220x147","pp_22184588_1280.jpg":"1280x1628","pp_22184588_1024.jpg":"1024x1303","pp_22184588_640.jpg":"640x814","pp_22184588_480.jpg":"480x611","pp_22184588_340.jpg":"340x432","pp_22184588_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_22184584_1920.jpg":"1920x1080","k_22184584_1280.jpg":"1280x1280","k_22184584_1024.jpg":"1024x1024","k_22184584_640.jpg":"640x640","k_22184584_480.jpg":"480x480","k_22184584_340.jpg":"340x340","k_22184584_220.jpg":"220x220","o_22184584_1280.jpg":"1280x851","o_22184584_1024.jpg":"1024x681","o_22184584_640.jpg":"640x425","o_22184584_480.jpg":"480x319","o_22184584_340.jpg":"340x226","o_22184584_220.jpg":"220x146","h_22184584_1280.jpg":"1280x854","h_22184584_1024.jpg":"1024x683","h_22184584_640.jpg":"640x427","h_22184584_480.jpg":"480x320","h_22184584_340.jpg":"340x227","h_22184584_220.jpg":"220x147","pp_22184584_1280.jpg":"1280x1628","pp_22184584_1024.jpg":"1024x1303","pp_22184584_640.jpg":"640x814","pp_22184584_480.jpg":"480x611","pp_22184584_340.jpg":"340x432","pp_22184584_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1271","hd_22184572_1920.jpg":"1920x1080","k_22184572_1280.jpg":"1280x1280","k_22184572_1024.jpg":"1024x1024","k_22184572_640.jpg":"640x640","k_22184572_480.jpg":"480x480","k_22184572_340.jpg":"340x340","k_22184572_220.jpg":"220x220","o_22184572_1280.jpg":"1280x847","o_22184572_1024.jpg":"1024x677","o_22184572_640.jpg":"640x423","o_22184572_480.jpg":"480x317","o_22184572_340.jpg":"340x225","o_22184572_220.jpg":"220x145","h_22184572_1280.jpg":"1280x854","h_22184572_1024.jpg":"1024x683","h_22184572_640.jpg":"640x427","h_22184572_480.jpg":"480x320","h_22184572_340.jpg":"340x227","h_22184572_220.jpg":"220x147","pp_22184572_1280.jpg":"1280x1628","pp_22184572_1024.jpg":"1024x1303","pp_22184572_640.jpg":"640x814","pp_22184572_480.jpg":"480x611","pp_22184572_340.jpg":"340x432","pp_22184572_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_22184568_1920.jpg":"1920x1080","k_22184568_1280.jpg":"1280x1280","k_22184568_1024.jpg":"1024x1024","k_22184568_640.jpg":"640x640","k_22184568_480.jpg":"480x480","k_22184568_340.jpg":"340x340","k_22184568_220.jpg":"220x220","o_22184568_1280.jpg":"1280x853","o_22184568_1024.jpg":"1024x682","o_22184568_640.jpg":"640x426","o_22184568_480.jpg":"480x320","o_22184568_340.jpg":"340x226","o_22184568_220.jpg":"220x146","h_22184568_1280.jpg":"1280x854","h_22184568_1024.jpg":"1024x683","h_22184568_640.jpg":"640x427","h_22184568_480.jpg":"480x320","h_22184568_340.jpg":"340x227","h_22184568_220.jpg":"220x147","pp_22184568_1280.jpg":"1280x1628","pp_22184568_1024.jpg":"1024x1303","pp_22184568_640.jpg":"640x814","pp_22184568_480.jpg":"480x611","pp_22184568_340.jpg":"340x432","pp_22184568_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1253","hd_22184530_1920.jpg":"1920x1080","k_22184530_1280.jpg":"1280x1280","k_22184530_1024.jpg":"1024x1024","k_22184530_640.jpg":"640x640","k_22184530_480.jpg":"480x480","k_22184530_340.jpg":"340x340","k_22184530_220.jpg":"220x220","o_22184530_1280.jpg":"1280x835","o_22184530_1024.jpg":"1024x668","o_22184530_640.jpg":"640x417","o_22184530_480.jpg":"480x313","o_22184530_340.jpg":"340x221","o_22184530_220.jpg":"220x143","h_22184530_1280.jpg":"1280x854","h_22184530_1024.jpg":"1024x683","h_22184530_640.jpg":"640x427","h_22184530_480.jpg":"480x320","h_22184530_340.jpg":"340x227","h_22184530_220.jpg":"220x147","pp_22184530_1280.jpg":"1280x1628","pp_22184530_1024.jpg":"1024x1303","pp_22184530_640.jpg":"640x814","pp_22184530_480.jpg":"480x611","pp_22184530_340.jpg":"340x432","pp_22184530_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15752984 Threads: 4 Questions: 3234974123 Slow queries: 7328058 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236656368 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/deset-zdravstvenih-rizika-koji-vam-mogu-pokvariti-ljetovanje-1209412 [printLink] => /om/sa-svih-strana/deset-zdravstvenih-rizika-koji-vam-mogu-pokvariti-ljetovanje-1209412?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 684892 [name] => opasnosti na ljetovanju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-19 07:48:27 [main_article_id] => 0 [alias] => opasnosti-na-ljetovanju [link] => /tag/opasnosti-na-ljetovanju ) [1] => stdClass Object ( [id] => 684893 [name] => ozljede na ljetovanju [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-19 07:48:27 [main_article_id] => 0 [alias] => ozljede-na-ljetovanju [link] => /tag/ozljede-na-ljetovanju ) [2] => stdClass Object ( [id] => 684894 [name] => ozljede na godišnjem odmoru [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-19 07:48:27 [main_article_id] => 0 [alias] => ozljede-na-godisnjem-odmoru [link] => /tag/ozljede-na-godisnjem-odmoru ) [3] => stdClass Object ( [id] => 648522 [name] => Nadan M. Petri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-05 21:07:22 [main_article_id] => 0 [alias] => nadan-m-petri [link] => /tag/nadan-m-petri ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neprijatelji gušta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od ozljeda i gljivica do seks avanturica: deset zdravstvenih rizika koji vam mogu pokvariti ljetovanje [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/22184576.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Morske avanture znaju ostaviti neželjene suvenire

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/22184576.jpg [title] =>

Morske avanture znaju ostaviti neželjene suvenire

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/22184594.jpg [title] =>

Baš bodu ti komarci, noge su mi pune točkica

Shutterstock ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/22184588.jpg [title] =>

Susret koji zna pokvariti više dana

Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/22184584.jpg [title] =>

Gradelavanje je gušt, ali vatreni gušt...

Shutterstock ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/22184572.jpg [title] =>

Japankama nije mjesto na brodu

Shutterstock ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/22184568.jpg [title] =>

Pijesak pod bosom nogom je tako ugodan, staklo u njemu nimalo nije

Shutterstock ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/26/22184530.jpg [title] =>

Vidiš sine, ovako se zabacuje..., uh što boli...

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Pri pomisli na ugroze zdravlja koje nose ljeto i more, obično odmah pomislimo na opekline od sunca i toplinski udar, možda na kakvu ljetnu virozicu, kako obično tepamo tom čestom ljetnom problemu!

Premda zaista česte, te zdravstvene nevolje nisu jedine koje u ovo doba godine mogu ozbiljnije pogoditi djecu, starije i bolesne, ali i sve druge, te pokvariti odmor.

Iscrpljujuća putovanja natrpanim autocestama, uz obvezna čekanja na naplatnim kućicama i u kolonama, vlakovi koji kasne, autobusi bez klimatizacije, zračne luke s tisućama putnika iz svih zemalja svijeta, trajekti, pristojno rečeno, s krajnje neurednim sanitarnim prostorijama, restorani brze hrane koji posluju na rubu higijenskih normativa... sve to i još puno, puno toga su rizični trenuci i mjesta gdje je moguće pokupiti kakav virus ili bakteriju koji će izazvati neugodne probleme.

Premda možda neće biti teški, simptomi poput proljeva, glavobolje, peckanja pri mokrenju, osjećaja slabosti i omaglice, povišene tjelesne temperature ili grčeva u trbuhu znak su da je nešto pošlo po zlu. Neočekivano? Ne! Jednostavno rečeno, nismo se pripremili na moguće neugode. Ugriz morskog psa nije na popisu i ne treba se time opterećivati. Mogućnost pada krhotine kakva satelita je puno veća.

Oči širom otvorene

Nema ljetovanja na moru bez kupanja! Ritual nije kompletan ako se ne ide na plažu. Na divljim plažama ste često sami, zar ne? Na javnim plažama ni slučajno, ali bar možete računati na spasioce, kakav šank za osvježenje, možda toalet?

Sve za pet, ali ja u spasioce na našim plažama nemam povjerenja, a znam i zašto. Utopljenik ne viče i ne maše rukama u pomoć! O tome smo nekoliko puta pisali na stranicama Otvorenog mora. Čini se da ta poruka još nije doprla do škola i tečajeva u kojima se obučavaju spasioci na našim plažama.

Ako vam je neko dijete neplivač, nemojte ni slučajno dopustiti da u bilo kojem trenutku bude bez nadzora. To znači da su oči roditelja uvijek otvorene i da roditelj promatra dijete! Nikad, ali nikad se nemojte osloniti na pomagala, poput kolutova ili tzv. narukvica!

Ta su pomagala iznimno opasna! Čini vam se da je dijete sigurno, a u naravi uopće nije. Kolut ili narukvice lako skliznu s mokre kože! Ne zavaravajte se da se u nekoliko minuta vaše odsutnosti ništa neće dogoditi. Zapamtite da zlo nikad ne spava!

Udice i čudni ulovi

Jasno nam je da znate kako se lovi riba i razumijemo da to želite pokazati sinu. A tko će ako ne tata, i kome ako ne sinu? Rukujte pažljivo ribarskim priborom i alatima, a isto to naučite i vašeg nasljednika. Ozljede ribarskim priborom i alatima najčešće nisu teške i ne zahtijevaju uvijek liječnički tretman, ali su česte.

---

image

Vidiš sine, ovako se zabacuje..., uh što boli...

Shutterstock
---

Ubod udice u prst ili dlan može biti dubok. Premda odmah nakon uboda najvjerojatnije nećete imati drugih problema osim bola, kasniji nastanak duboke infekcije u slojevima dlana i oko prstiju može vam doista pokvariti ljeto.

Ako vještinu ribolova prakticirate samo ljeti, onda su vam možda neki pokreti trenutno nesigurni, sve vam klizi i ispada iz ruku, sve je ljepljivo, a ulovljene ribe su na udici nemirne... Nije ništa strašno! Uz malo više opreza doći ćete opet u staru kondiciju.

Ako ste upecali kakvu ribicu u moru koje i nije baš najčišće, ubod bodljama može izazvati ružnu infekciju. Ako za ribolov koristite štap, budite oprezni pri zamahivanju. Jedna od pikanterija iz moje liječničke prakse je vađenje udice iz kapka! Posebnu pozornost obratite na djecu koja su uz vas!

Bosonogo riskiranje

Ima li ičeg ljepšeg doli hodati bosonog po pješčanoj plaži? Ima, jasno da ima! Puno lijepog vas čeka na odmoru! Hladno pivo, sladoled, pogled na lijepe ljude, večera uz svijeće, spomenici, suveniri, fotografije...

---

image

Susret koji zna pokvariti više dana

Shutterstock
---

Ipak, ni Robinzon nije išao okolo bosonog. Pametan je bio taj slavni brodolomac. Znao je dobro da male ozljede stopala mogu predstavljati veliki problem. Plaže se nigdje u svijetu ne čiste tako da ne postoji opasnost od baš svih krhotina stakla, komadića žice, trnja, grančica, narkomanskih igala...

Stoga savjetujem da se ne obazirete na lokalne običaje po kojima je nositi zaštitnu obuću za plažu siguran znak da ste furešt. Ionako će vas odati mnogo drugih detalja! Zaštitite se, a pogotovo zaštitite djecu. Ne želite, vjerujem, da vam tabani budu poput ražine kože i reljefa Velebita?

Ulazak u more na nekim plažama također može biti vrlo nesigurna epizoda, zbog oštrog stijenja ili pak skliskog kamenja. Kako bilo, ne paničarite ako se netko ubode na iglu. Virusi zbog kojih strahujete su oni koji izazivaju najteže bolesti, poput HIV-a ili hepatitisa.

Premda zaista mogu preživjeti i izvan krvi ili tjelesnih tekućina, u prirodi je iznimno mala mogućnost da ćete se zaista zaraziti. Ako želite biti sigurni, posjetite liječnika.

---

image

Pijesak pod bosom nogom je tako ugodan, staklo u njemu nimalo nije

Shutterstock
---

Test savijanja šlape

Ljeti najčešće nosimo razne vrste natikača ili sandala. Odabir je težak, jer je to postao i pravi modni problem. No, na jedan detalj ne pomišljamo!

Ako vašu omiljenu šlapu, kroksicu ili flip-flopicu možete savinuti na pola, onda je sasvim sigurno da je rizična, jer neće dobro poduprijeti stopalo pri penjanju uz kakve stepenice, pogotovo brodske, ali ni pri hodanju. Iščašenje skočnog zgloba najčešće nije veliki problem, ali ne želite provesti 10 dana godišnjeg mirujući s nekakvim elastičnim zavojem ili, čak, s nogom u gipsu. Mudro odaberite model koji će vam omogućiti siguran hod. Ne zaboravite takvu obuću redovito prati!

Također, ne zanemarite nikad higijenu nogu! Ljeto je rajsko razdoblje za gljivične bolesti stopala, tzv. atletsko stopalo. Prepoznat ćete ga po osjećaju peckanja i naprslinama između prstiju, ali ne brinite se. Higijena i redovita upotreba neke kreme protiv gljivica učinit će čudo već za nekoliko dana.

---

image

Japankama nije mjesto na brodu

Shutterstock
---

Gorki zalogaj s nogu

Ako ogladnite pri razgledavanju grada i poželite nešto prigristi, pazite gdje ćete otići. Odlučite li se za zalogaj s nogu, odaberite mjesto gdje je najveći red. To je znak da se tamo sprema i pojede puno dobre hrane, dakle da hrana ne čeka!

Hrana ne smije ostati na sobnoj temperaturi duže od 2 sata, a ne duže od sata ako je temperatura 30 stupnjeva ili viša. Sobna temperatura ne znači temperaturu vaše neklimatizirane sobe u kojoj može biti i 35 stupnjeva, već je između 20 i 25 stupnjeva.

Ako sami spremate obroke u nekom apartmanu, budite oprezni s namirnicama. Održavajte higijenu pribora i posuđa, i ne zaboravite redovito prati ruke. Maloj djeci osobito zapovjedite da redovito, a ako treba i pod vašim nadzorom, peru ruke. Bolesti koje se prenose prljavim rukama češće su ljeti.

Pišem roštilj, čitam vatra

Osim temeljnih mjera prevencije od požara, čini se da je priprema ribe ili mesa na roštilju ili gradelama, kako će vas možda ispraviti domaćini, najmanji problem. Samo nek' je ribe, samo nek' je mesa! No, ipak ima detalja koje zanemarujemo. Pri tome ne mislim na sol ili papar.

Za početak, rekosmo već da su mjere zaštite od požara temeljne. Ne ostavljajte roštilj nikada bez nadzora, a žar poslije pogasite vodom. Pazite na oči dok pečete meso i pri gašenju žara. U nas su, nažalost, još iznimno nepopularne obične prozirne zaštitne naočale.

---

image

Gradelavanje je gušt, ali vatreni gušt...

Shutterstock
---

Ako koristite roštilj na plin, provjerite curi li negdje? Ne dopustite da se na roštilju, bila to ploča ili pak klasične rešetke, nakupi masnoća. Ono što je možda ostalo od prethodnog korištenja dobro očistite metalnom četkom, isperite pod mlazom tekuće vode, osušite i sterilizirajte na vatri koju ćete zapaliti pri idućem korištenju.

Bodljikavo zujanje

Malo koja sitnica može toliko smetati na ljetovanju kao komarci! Ubod komarca može biti vrlo neugodan zbog jačeg crvenila, izraženijeg otoka i nepodnošljiva svrbeža. Infekcija će nastati nakon češanja kojeg nekad nismo ni svjesni. Ubodi po licu mogu biti neugodni, poput uboda pčele, pogotovo kod djece.

Zaštitite djecu i sebe kako vam je najprikladnije, tj. postavljanjem mreža, sprejanjem insekticidima, nanošenjem repelenata (sredstva za odbijanje) na kožu. Sprejeve i repelente koristite sukladno uputama proizvođača. Komarcima, ali i muhama, pčelama, osama, bumbarima i ostalim dosadnim zujalicama treba voda. Imajte to na umu kad boravite uz bazene, pogotovo noću.

---

image

Baš bodu ti komarci, noge su mi pune točkica

Shutterstock
---

Seks i suveniri

Ljubavi se uglavnom rađaju zimi, bar mislim. Ljeto je vrijeme ushita, oduševljenja novim, vrijeme boja i zvukova, promjena, nestašne nepromišljenosti, zaljubljivanja i ponekad nesigurna seksa. Ne ulazite nepromišljeno u spolne odnose s osobama koje vam se ludo sviđaju. Ako je partner ili partnerica koji vam se sviđaju spremna/spreman brzo stupiti u spolni odnos, znajte da je to u mnogobrojnim slučajevima pokazatelj promiskuitetne prirode te osobe.

Što se tiče rizika od zaraze pri spolnom odnosu s nepoznatom ili nepoznatim, imati odnos s takvom osobom je isto kao i imati ga sa svim njezinim ili njegovim ranijim partnerima. Mnoge osobe boluju od spolno prenosivih bolesti premda nemaju nikakvih simptoma.

Pri odnosu ne morate baš dobiti AIDS ili neki hepatitis. Herpes na genitalijama, gonoreja otporna na antibiotike te svrab (skabijes), među inim, bit će dovoljno neugodan suvenir po povratku kući. Stoga, oprez!

Lista spolno prenosivih bolesti je dugačka. Na njoj su najčešće infekcija klamidijom, spolne bradavice, gonoreja (triper), genitalni herpes, hepatitis B, AIDS, zaraza humanim papiloma virusom i trihomonijaza, ali i svrab (skabijes), stidne uši i sifilis, premda danas vrlo rijetko. Možda upotreba kondoma nije najromantičniji način vođenja ljubavi, ali je još uvijek najsigurniji.

Naličje bazena

U modi su apartmani i kuće s bazenima! Hotelski bazeni su posebna priča, ali ne treba zaboraviti ni popularne vodene parkove.

No, treba razmišljati da ti bazeni, sve te vodene sprave i naprave, sva ta zadovoljstva, a pogotovo tople kade, popularni jacuzzi, mogu u naravi biti legla opasnih bakterija koje mogu lako izazvati crijevne i urinarne infekcije. Ako količina klora u vodi nije stalno održavana i nadzirana, lako je moguće da ćete oboljeti. Stoga, budite oprezni.

Nikada nemojte dopustiti da vam voda iz bazena uđe u usta. Obratite posebnu pozornost na najmlađe, premda to nije uvijek lak zadatak.

Netko tko se uz vas i vaše dijete moči u bazenu ili jacuzziju možda ima proljev ili mu higijenske navike nisu na visini, a možda je tek stranac koji je sa sobom donio i svoje bakterije, neke na koje mi nismo navikli. Čuli ste sigurno za proljev putnika? Eto, nekad ne morate ni putovati daleko! Bolest će doputovati k vama na najbrži način – avionom!

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Shutterstock

Morske avanture znaju ostaviti neželjene suvenire

Shutterstock

Baš bodu ti komarci, noge su mi pune točkica

Shutterstock

Susret koji zna pokvariti više dana

Shutterstock

Gradelavanje je gušt, ali vatreni gušt...

Shutterstock

Japankama nije mjesto na brodu

Shutterstock

Pijesak pod bosom nogom je tako ugodan, staklo u njemu nimalo nije

Shutterstock

Vidiš sine, ovako se zabacuje..., uh što boli...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/deset-zdravstvenih-rizika-koji-vam-mogu-pokvariti-ljetovanje-1209412 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=71bb9ec5f02f70b71992acdca635645022c5f33c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+ozljeda+i+gljivica+do+seks+avanturica%3A+deset+zdravstvenih+rizika+koji+vam+mogu+pokvariti+ljetovanje&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fdeset-zdravstvenih-rizika-koji-vam-mogu-pokvariti-ljetovanje-1209412 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fdeset-zdravstvenih-rizika-koji-vam-mogu-pokvariti-ljetovanje-1209412 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => neprijatelji gušta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

neprijatelji guštaOd ozljeda i gljivica do seks avanturica: deset zdravstvenih rizika koji vam mogu pokvariti ljetovanje

Piše Dr. sc. Nadan M. Petri
19. srpnja 2022. - 07:46

Pri pomisli na ugroze zdravlja koje nose ljeto i more, obično odmah pomislimo na opekline od sunca i toplinski udar, možda na kakvu ljetnu virozicu, kako obično tepamo tom čestom ljetnom problemu!

Premda zaista česte, te zdravstvene nevolje nisu jedine koje u ovo doba godine mogu ozbiljnije pogoditi djecu, starije i bolesne, ali i sve druge, te pokvariti odmor.

Iscrpljujuća putovanja natrpanim autocestama, uz obvezna čekanja na naplatnim kućicama i u kolonama, vlakovi koji kasne, autobusi bez klimatizacije, zračne luke s tisućama putnika iz svih zemalja svijeta, trajekti, pristojno rečeno, s krajnje neurednim sanitarnim prostorijama, restorani brze hrane koji posluju na rubu higijenskih normativa... sve to i još puno, puno toga su rizični trenuci i mjesta gdje je moguće poku...

21. svibanj 2024 19:00