StoryEditorOCM

bravo volonteri!Čuvajmo Jadran zajedno: održana velika simultana akcija čišćenja podmorja, pogledajte fotogaleriju

Piše OM
19. rujna 2023. - 10:44

U Splitu, Voloskom, Zadru te otocima Murter i Vrnik ove subote održano je pet simultanih akcija čišćenja podmorja s preko sto ronioca i volontera koji su čistili najfrekventnije Jadranske destinacije od krutog otpada u moru.

Zajedno s akcijom provedena je i informativna kampanja o važnosti smanjenja korištenja plastičnih vrećica podjelom platnenih vrećica zainteresiranim građanima. Povezano s tim, tijekom akcije podjeljeno je 150 platnenih vrećica s porukom kampanje “Čuvajmo Jadran zajedno”.

Ronilački klubovi također su zainteresiranima prolaznicima promovirali ronilački sport i podvodne aktivnosti prezentacijom ronilačke opreme, a sve to kako bi se popularizirale ovakve akcije kao i ojačala svijest o okolišnim problemima kod prosječnog stanovništva.

Na Murteru u uvali Čigrađa, jednoj od najpoznatijih murterskih plaža, čistili su ronioci iz RK Mostar iz Mostara, Klub podvodnih aktivnosti Drava iz Varaždina te lokalni klub, RK Murter-Kornati.

U Zadru je Ronilački klub Sv.Roko također izložio dio svoje malakološke zbirke, kako bi se najmlađe zainteresirao za bogatsvo jadranskog podmorja i važnost njegovog očuvanja. A akciji se pridružio i Crveni križ Zadar kao i ICUA (Unescov centar za podvodnu arheologiju) te Čistoća d.o.o.

U Voloskom pored Opatije čistila se lučica Volosko. Društvo za podvodna istraživanja i ekologiju Aquanaut iz Rijeke u čišćenju je imalo logističku podršku Marotti Windsurf Centa, ručak su skuhali vrijedni kuhari Ostaria Veranda, a za čisto podmorje pobrinuli su se prijatelji iz Javne vatrogasne postrojbe Opatija, KPA 3. Maj i KPA Adria iz Kraljevice!

U Splitu je na Bačvicama podmorje čistio UPA Rostrum kojemu se pridružilo Ekološko društvo picigin Bačvice, a na Vrniku kraj Korčule članovi ER Korčule izvadili su 782 kg otpada i time znatno prodonijeli čistoći našeg Jadrana s glasnom porukom “Čuvajmo Jadran zajedno!”

Bitno je i napomenuti kako je sav otpad nakon akcija pravilno zbrinut u komunikaciji i podršci od lokalnih komunalnih poduzeća i koncesionara.

U hvalevrijednoj akciji sudjelovali su: Ronilački klub Sv. Roko iz Bibinja, Ekološko ronilački klub Korčula iz Korčule,Ronilački klub Mostar iz Mostara, Klub podvodnih aktivnosti Drava iz Varaždina, Udruga za podvodne aktivnosti Rostrum iz Splita, Društvo za podvodna istraživanja i ekologiju Aquanaut iz Rijeke.

Organizaciju ovog događanja i kampanje nosi udruga Argonauta iz Murtera, a financijskom potporom akcije je omogućila kompanija P&G.

28. travanj 2024 08:09