StoryEditorOCM

raljeBroj smrtonosnih napada morskih pasa lani se udvostručio: ‘Podaci su pomalo uzemirujući...‘

Piše Hina
6. veljače 2024. - 11:15

Broj smrtnih slučajeva od neizazvanih napada morskih pasa diljem svijeta 2023. porastao je na gotovo dvostruko više od prosjeka prethodnih pet godina, prema Međunarodnoj datoteci o napadima morskih pasa (ISAF) koju vodi Sveučilište Florida.

Prema podacima objavljenim u ponedjeljak, istraživači ISAF-a potvrdili su 14 smrtnih slučajeva povezanih s morskim psima, uključujući 10 kategoriziranih kao neizazvanih. Brojka je gotovo dvostruko veća od prosjeka od šest neizazvanih smrtnih slučajeva godišnje u razdoblju 2018.-2022.

U izvješću ISAF-a stoji da je bilo 69 neizazvanih ugriza morskog psa i 22 ugriza koji su izazivani, odnosno posljedica su pokušaja čovjeka da uspostavi neku interakciju s morskim psom. Brojka je u skladu s prosjekom od 63 napada godišnje u petogodišnjem razdoblju od 2018. do 2022. godine.

"Ovo je unutar raspona normalnog broja ugriza, iako su smrtni slučajevi ove godine pomalo uznemirujući", rekao je Gavin Naylor, direktor programa istraživanja morskih pasa Prirodoslovnog muzeja Floride.

Većina napada dogodila se u Sjedinjenim Državama, 36 uključujući dva smrtonosna, i Australiji, u kojoj je bilo 15 napada uključujući četiri smrtonosna. Tri od četiri smrtna slučaja u Australiji dogodila su se zbog napada bijelih morskih pasa na surfere, rekao je ISAF.

image
AFP

Tri australska smrtna slučaja dogodila su se oko poluotoka Eyre blizu obale južne Australije, zabačenog odredišta za surfanje u kojem žive kolonije tuljana i bijeli morski psi.

"Ako bijeli morski pas ide za tuljanom i tuljan to zna, bijeli morski pas nema šanse", rekao je Naylor.

"Tuljani su stvarno okretni, pa stradaju samo oni koji se zafrkavaju i nepažljivo se vrte uz površinu. A tako nekako izgleda surfer."

Većina ugriza (42 posto) bila je povezana sa surfanjem i drugim sportovima na dasci, dok su plivači žrtve u 39 posto incidenata, pokazuju podaci.

Rizik od ugriza morskog psa i dalje je iznimno nizak, priopćilo je sveučilište, naglašavajući da je vjerojatniji dobitak na lutriji nego biti napadnut od morskog psa.

26. travanj 2024 20:50