stdClass Object ( [id] => 1355472 [title] => Blagdanski konvoj lijepih slika i brodova: Marko Polo bi još moga‘ batit Morešku [alias] => blagdanski-konvoj-lijepih-slika-i-brodova-marko-polo-bi-jos-moga-batit-moresku [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Blagdansko je vrijeme! Čestitke, zdravice, najbolje želje; sveti Nikola, sveta Lucija i Djed Božićnjak nadarivali su se, a mi se tome vedrome ozračju pridružujemo našim brodovima i njihovim slikama za oko i dušu.

Nećemo ni pokušati ocijeniti fotografiju snimljenu u Novalji na Pagu: za nju je i tisuću riječi malo. Zvijezda 2023. godine na Jadranu svakako je bio Tijat. Nema tko stari bijeli brod nije slavio, nije o njemu pisao, nije ga snimao. Tek ponekad bi se, posve uzgredno, zabilježilo da plove i dva njegova blizanca: Emanuel, nekadašnji Karlovac, te Franeša, izgrađena kao Valjevo, a poslije nazvana Ozalj. I upravo je Franeša na čudesnoj fotografiji iz Novalje.

Splitska trojka

Brodoljubci će odmah vidjeti da je najvećim dijelom sačuvala izvorni oblik trojke sa splitskih navoza iz 1955. godine. O tome se brodu na Jadranu ne govori, a posve nezasluženo. Bio je to posljednji od trojke gradova, što su se gradili udarnički, a istodobno nadasve kvalitetno. Ohrid je zaplovio u svibnju, Karlovac u lipnju, a Valjevo u srpnju. Kako su ulazili u službu tako su ih otočani srdačno dočekivali i njihova se povezanost nije nikad izgubila.

---

image

Slika za uspomenu – AP Lovrijenac

ATLANTSKA PLOVIDBA

---

Bili su neumorni na prugama duž cijeloga Jadrana, a za Valjevo su prvu promjenu donijeli vjetrovi rata. Na početku agresije na Hrvatsku, na vezu u Šibeniku, pomorci Jadrolinije su mu s malo boje ime skratili u Val. Ipak, vrlo brzo mu je na provi ispisano Ozalj. Pomalo neočekivano, Jadrolinija ga je već u proljeće 2012. godine otpisala i poslala na mrtvi vez u Cresu, gdje će ostati više od godinu dana.

Kad je u srpnju 2013. brod stavljen na prodaju, uz početnu cijenu od 200.000 kuna, očekivalo se mnogo zainteresiranih. No, pokazalo se da je Ozalj u vrlo lošem stanju, pa je tek početkom studenoga stigla vijest da je našao kupca. Prodan je tvrtki Hoteli Pag paškoga poduzetnika Eduarda Maržića za samo 256.000 kuna! Novi ga je vlasnik preselio na drugi mrtvi vez, onaj u Miškovićima na Pagu, i ništa više.

---

image

Slika od tisuću riječi – Franeša u Novalji

FACEBOOK FRANEŠA EXCURSION
---

Proći će još godinu dana prije nego ga je kupio Nelio Semenčić iz Novalje. Brod je otplovio u brodogradilište u Puntu gdje će najprije dobiti novo ime Franeša, a onda biti obnovljen i uređen za jednodnevne izlete. Zapravo će postati popularni party brod na čijim se palubama pjevalo i plesalo nasred mora, a glazba je odzvanjala pučinom. Ipak, zadnjih ljeta partijanere su zamijenili izletnici na Silbu i Olib.

Pačji rep

Fotografija što je u kolovozu 2023. snimljena pred lukom Bari nije tako čudesna, ali u punome sjaju prikazuje Marka Pola koji je upravo tada slavio 50. rođendan! Jest da dojam kvari pačji rep, nadograđen 2011. godine kako bi se stabilnost povećala sukladno odredbama konvencije SOLAS, no skladnost i ljepota bijeloga broda zadivljuju. Ali, godine su godine, pa valja podsjetiti da su već početkom 2023. znalci upozoravali na veliki problem koji je nastao za Jadroliniju na prekojadranskim prugama prodajom feribota Dubrovnik.

---

image

Skladne linije Lopara – 70 mu je godina tek

---

Dobri nono Marko morao je sam održavati linije Zadar-Ancona, Ancona-Split, Split-Bari i Bari-Dubrovnik! Strahovalo se hoće li u tome i uspjeti, pa su svi odahnuli kad se pokazalo da je starac nadjačao tolike kušnje i odradio najtežu sezonu. Umoran je otplovio na remont u Mali Lošinj, a na pruzi Split-Ancona zamijenio ga je unajmljeni talijanski feribot Moby Zaza.

Kako bi rekli u Korčuli, još bi Marko moga‘ batit morešku, dakle pun života nastupati u drevnoj viteškoj igri smišljenoj za mladiće. Neki će se prisjetiti da nije popustio ni prije 14 godina kada su ga mnogi već bili otpisali. Tako u studenome 2009. godine riječki Novi list objavljuje da ‘nasukanom brodu više nema spasa‘, te najavljuje da će ‘Marko Polo sa Sita ravno u – rezalište‘.

---

image

Oj vapore - dime li to Postira u Donjemu Čelu?

---

Uza sve pohvale i dobre želje, jasno je da Marko Polo ne može više biti oslonac prekojadranskih pruga, da njima treba neki novi brod. Na početku 2023. Jadrolinija je obznanila da kani nabaviti nasljednika Dubrovnika i da bi on trebao stići do kraja godine. No, stigao nije. Čuju se nagađanja, spominju se i konkretni brodovi, odmjeravaju se njihove mane i vrline. Ipak, suglasni su upućeni, konkretni brod još nije na obzorju.

Grčki adut

Mnogi će se mlađi čitatelji upitati što se to s Markom Polom zbilo na kraju 2009., pa evo kratko, najkraće, jer bi za potpunu priču trebao cijeli prilog. Nasukavanje na otok Sit u Kornatima, između Pašmana i Žuta, dva sata iza ponoći 24. listopada 2009. godine, velika je crna mrlja u životopisu sjajnoga broda. Plovio je iz Rijeke prema jugu kada je udario u otočić Balabra Vela, a onda pramcem izletio na otok Sit. Nitko od 105 putnika i članova posade nije bio ozlijeđen, čak nisu bila oštećena ni vozila u garaži.

Ali, Marko Polo se pretvorio u veliku noćnu moru. Brod težak 4700 tona odolijevao je svim pokušajima odsukavanja. Tek 20. studenoga, nakon što mu je odrezan dio pramca, uz pomoć golemih zračnih jastuka, ipak je otrgnut kamenome zagrljaju. Otegljen je na popravak u Mali Lošinj gdje će ostati točno pola godine. Jadrolinija je tada objavila da su odsukavanje i popravak broda stajali više od četiri milijuna dolara.

Vratimo se mi vedrijemu ozračju uz dojmljivu sliku nastalu 24. listopada 2023. godine u Korintskome kanalu. Tim plovnim putom, čudom graditeljstva 19. stoljeća, prema Jadranu plovi brod Unije, prinova Jadrolinije koja bi doskora trebala preuzeti brodsku prugu Mali Lošinj-Unije-Srakane-Susak. Pisali smo već o ludoj sreći Riječana što su se na natječaj javili Grci i ponudili brod kakav na Kvarneru treba.

---

image

Unije u Korintskom kanalu na putu za Kvarner

 

JADROLINIJA
---

Nakon što je doplovio u Mali Lošinj na malo kozmetike čuju se samo pohvale, pa ga otočani s nestrpljenjem čekaju. Pod imenom Lady Gio trup broda izgrađen je 2004. u Turskoj, a na opremanje je otegljen u talijansku Marina di Carraru. Izvorno je bio brod-restoran u Cataniji, da bi 2013. godine otplovio u Veneciju. Tamo je postao vrlo popularan za razgledanje grada, ali i gastronomske prigode. Zapazili su ga poduzetnici s Malte i 2019. kupili za isti takav posao u Valletti. No, stigla je korona i poslala ga na mrtvi vez. Spasili su ga Grci, nazvali Panagia Evaggelistria i preinačili u klasični putnički brod, ali s rampom za ukrcaj tereta na krmi.

Varljivi dim

Evo još jednoga Jadrolinijina broda na nesvakidašnjoj fotografiji. Legendarna su to Postira. Svojevrsnom e-mail štafetom slika je na kraju stigla do pisca ovih redaka kako bi odgonetnuo gdje je i kad nastala, te kakav to dim suklja do neba kao da su Postira parobrod iz pjesme Oj, vapore...

Nije teško prepoznati uvalu Donje Čelo na otoku Koločepu, prvu luku na putu iz Dubrovnika za Elafite. Dim uistinu suklja, ali na obali, a ne iz brodskoga dimnjaka, kako se na prvi pogled čini. A kad je slika nastala? Moguće da je njezin autor netko od naših čitatelja, pa ćemo i to možda doznati!

Nekadašnji drveni teretnjaci, pretvoreni u izletničke brodove ili mini-krstaše, nisu često na našim stranicama. I stari kalafati i mlađi brodoljupci rijetko će pohvaliti nekoga od njih nakon što prođe stroge kriterije za brod s dušom. Ipak, evo jednoga koji sigurno nije kašun. To je Lopar, snimljen pred Splitom. Zadržao je skladne izvorne linije trupa, a sukladno je i nadograđen, pa bi se teško reklo da će u 2024. proslaviti 70. rođendan.

Dug 27 i širok 6.4 metra, nosivosti 180 tona, izgrađen je u Betini, u brodogradilištu Ivo Vodopija Srećko za Obalnu plovidbu iz Rijeke. Nije u 70 ljeta mijenjao ime, ali jest mnogo vlasnika. U putnički je brod preinačen u Krilu 1999., a temeljito je preuređen 2003. godine. Sadašnji mu je vlasnik tvrtka Crux Sailing iz Dugoga Rata, a plovidba Loparom nudi se na brojnim internetskim portalima.

Iznenadna prodaja

I za kraj dojmljiva, ali nimalo svečarska fotografija, ne s Jadrana nego iz Kine. Slika je to broda koji nikad neće zaploviti pod imenom AP Lovrijenac ispisanom na pramcu. Već smo pisali o AP Dubrovniku, najvećem brodu u povijesti Atlantske plovidbe, kamsarmaxu nosivosti 82.000 tona. Porinut je 18. kolovoza 2023. u Yangzhongu u Kini, a dva mjeseca poslije, 11. listopada, slijedio ga je AP Lovrijenac.

Iznenađenje je uslijedilo 3. studenoga kad su Dubrovčani izvijestili Zagrebačku burzu da je AP Lovrijenac prodan za 37.625.000 dolara i da će biti predan kupcu po preuzimanju u brodogradilištu. Kako su objavili brokerski portali brod je kupila egipatska tvrtka National Navigation Co. I tako će od AP Lovrijenca ostati samo slika...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVI SU ODAHNULI KAD JE STARAC OD 50 LJETA NADJAČAO TOLIKE KUŠNJE I ODAGNAO STRAHOVANJA ODRADIVŠI SAM NAJTEŽU SEZONU. ALI, U LJETO 2024. NEĆE SE MOĆI BEZ NOVOGA DUBROVNIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => SVI SU ODAHNULI KAD JE STARAC OD 50 LJETA NADJAČAO TOLIKE KUŠNJE I ODAGNAO STRAHOVANJA ODRADIVŠI SAM NAJTEŽU SEZONU. ALI, U LJETO 2024. NEĆE SE MOĆI BEZ NOVOGA DUBROVNIKA brodovi i sudbine 2 0 8421 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-12 21:47:31 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MARIJAN ŽUVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-20 10:04:24 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2024-01-15 07:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => SVI SU ODAHNULI KAD JE STARAC OD 50 LJETA NADJAČAO TOLIKE KUŠNJE I ODAGNAO STRAHOVANJA ODRADIVŠI SAM NAJTEŽU SEZONU. ALI, U LJETO 2024. NEĆE SE MOĆI BEZ NOVOGA DUBROVNIKA [metadata] => robots= author= title=Blagdanski konvoj lijepih slika i brodova: Marko Polo bi još moga' batit Morešku page_title=Blagdanski konvoj lijepih slika i brodova: Marko Polo bi još moga' batit Morešku [metakey] => brodovi i sudbine, Marko Polo trajekt, marijan žuvić otvoreno more [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209535.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209532.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209533.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209534.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209536.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/12\/26209537.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["DOMENICO C.\/SHIPSPOTTING.COM","","FACEBOOK FRANE\u0160A EXCURSION","","","JADROLINIJA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marko Polo<\/em> pred Barijem u najte\u017eem ljetu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Slika za uspomenu \u2013 AP Lovrijenac<\/em><\/p>\n\n

ATLANTSKA PLOVIDBA<\/em><\/p>","

Slika od tisu\u0107u rije\u010di \u2013 Frane\u0161a <\/em>u Novalji<\/p>","

Skladne linije Lopara <\/em>\u2013 70 mu je godina tek<\/p>","

Oj vapore - dime li to Postira <\/em>u Donjemu \u010celu?<\/p>","

Unije <\/em>u Korintskom kanalu na putu za Kvarner<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1092","hd_26209535_1920.jpg":"1920x1080","k_26209535_1280.jpg":"1280x1280","k_26209535_1024.jpg":"1024x1024","k_26209535_640.jpg":"640x640","k_26209535_480.jpg":"480x480","k_26209535_340.jpg":"340x340","k_26209535_220.jpg":"220x220","o_26209535_1280.jpg":"1280x728","o_26209535_1024.jpg":"1024x582","o_26209535_640.jpg":"640x364","o_26209535_480.jpg":"480x273","o_26209535_340.jpg":"340x193","o_26209535_220.jpg":"220x125","h_26209535_1280.jpg":"1280x854","h_26209535_1024.jpg":"1024x683","h_26209535_640.jpg":"640x427","h_26209535_480.jpg":"480x320","h_26209535_340.jpg":"340x227","h_26209535_220.jpg":"220x147","pp_26209535_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209535_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209535_640.jpg":"640x814","pp_26209535_480.jpg":"480x611","pp_26209535_340.jpg":"340x432","pp_26209535_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2748","hd_26209532_1920.jpg":"1920x1080","k_26209532_1280.jpg":"1280x1280","k_26209532_1024.jpg":"1024x1024","k_26209532_640.jpg":"640x640","k_26209532_480.jpg":"480x480","k_26209532_340.jpg":"340x340","k_26209532_220.jpg":"220x220","o_26209532_1280.jpg":"1280x1832","o_26209532_1024.jpg":"1024x1465","o_26209532_640.jpg":"640x916","o_26209532_480.jpg":"480x687","o_26209532_340.jpg":"340x486","o_26209532_220.jpg":"220x314","h_26209532_1280.jpg":"1280x854","h_26209532_1024.jpg":"1024x683","h_26209532_640.jpg":"640x427","h_26209532_480.jpg":"480x320","h_26209532_340.jpg":"340x227","h_26209532_220.jpg":"220x147","pp_26209532_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209532_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209532_640.jpg":"640x814","pp_26209532_480.jpg":"480x611","pp_26209532_340.jpg":"340x432","pp_26209532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26209533_1920.jpg":"1920x1080","k_26209533_1280.jpg":"1280x1280","k_26209533_1024.jpg":"1024x1024","k_26209533_640.jpg":"640x640","k_26209533_480.jpg":"480x480","k_26209533_340.jpg":"340x340","k_26209533_220.jpg":"220x220","o_26209533_1280.jpg":"1280x720","o_26209533_1024.jpg":"1024x576","o_26209533_640.jpg":"640x360","o_26209533_480.jpg":"480x270","o_26209533_340.jpg":"340x191","o_26209533_220.jpg":"220x123","h_26209533_1280.jpg":"1280x854","h_26209533_1024.jpg":"1024x683","h_26209533_640.jpg":"640x427","h_26209533_480.jpg":"480x320","h_26209533_340.jpg":"340x227","h_26209533_220.jpg":"220x147","pp_26209533_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209533_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209533_640.jpg":"640x814","pp_26209533_480.jpg":"480x611","pp_26209533_340.jpg":"340x432","pp_26209533_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1650x1100","hd_26209534_1920.jpg":"1920x1080","k_26209534_1280.jpg":"1280x1280","k_26209534_1024.jpg":"1024x1024","k_26209534_640.jpg":"640x640","k_26209534_480.jpg":"480x480","k_26209534_340.jpg":"340x340","k_26209534_220.jpg":"220x220","o_26209534_1280.jpg":"1280x853","o_26209534_1024.jpg":"1024x682","o_26209534_640.jpg":"640x426","o_26209534_480.jpg":"480x320","o_26209534_340.jpg":"340x226","o_26209534_220.jpg":"220x146","h_26209534_1280.jpg":"1280x854","h_26209534_1024.jpg":"1024x683","h_26209534_640.jpg":"640x427","h_26209534_480.jpg":"480x320","h_26209534_340.jpg":"340x227","h_26209534_220.jpg":"220x147","pp_26209534_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209534_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209534_640.jpg":"640x814","pp_26209534_480.jpg":"480x611","pp_26209534_340.jpg":"340x432","pp_26209534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_26209536_1920.jpg":"1920x1080","k_26209536_1280.jpg":"1280x1280","k_26209536_1024.jpg":"1024x1024","k_26209536_640.jpg":"640x640","k_26209536_480.jpg":"480x480","k_26209536_340.jpg":"340x340","k_26209536_220.jpg":"220x220","o_26209536_1280.jpg":"1280x843","o_26209536_1024.jpg":"1024x674","o_26209536_640.jpg":"640x421","o_26209536_480.jpg":"480x316","o_26209536_340.jpg":"340x224","o_26209536_220.jpg":"220x144","h_26209536_1280.jpg":"1280x854","h_26209536_1024.jpg":"1024x683","h_26209536_640.jpg":"640x427","h_26209536_480.jpg":"480x320","h_26209536_340.jpg":"340x227","h_26209536_220.jpg":"220x147","pp_26209536_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209536_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209536_640.jpg":"640x814","pp_26209536_480.jpg":"480x611","pp_26209536_340.jpg":"340x432","pp_26209536_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1450x1785","hd_26209537_1920.jpg":"1920x1080","k_26209537_1280.jpg":"1280x1280","k_26209537_1024.jpg":"1024x1024","k_26209537_640.jpg":"640x640","k_26209537_480.jpg":"480x480","k_26209537_340.jpg":"340x340","k_26209537_220.jpg":"220x220","o_26209537_1280.jpg":"1280x1575","o_26209537_1024.jpg":"1024x1260","o_26209537_640.jpg":"640x787","o_26209537_480.jpg":"480x590","o_26209537_340.jpg":"340x418","o_26209537_220.jpg":"220x270","h_26209537_1280.jpg":"1280x854","h_26209537_1024.jpg":"1024x683","h_26209537_640.jpg":"640x427","h_26209537_480.jpg":"480x320","h_26209537_340.jpg":"340x227","h_26209537_220.jpg":"220x147","pp_26209537_1280.jpg":"1280x1628","pp_26209537_1024.jpg":"1024x1303","pp_26209537_640.jpg":"640x814","pp_26209537_480.jpg":"480x611","pp_26209537_340.jpg":"340x432","pp_26209537_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14794993 Threads: 6 Questions: 3131425287 Slow queries: 6970473 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234594893 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/blagdanski-konvoj-lijepih-slika-i-brodova-marko-polo-bi-jos-moga-batit-moresku-1355472 [printLink] => /om/sa-svih-strana/blagdanski-konvoj-lijepih-slika-i-brodova-marko-polo-bi-jos-moga-batit-moresku-1355472?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 673945 [name] => Marko Polo trajekt [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-12 18:25:53 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-polo-trajekt [link] => /tag/marko-polo-trajekt ) [2] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVI SU ODAHNULI KAD JE STARAC OD 50 LJETA NADJAČAO TOLIKE KUŠNJE I ODAGNAO STRAHOVANJA ODRADIVŠI SAM NAJTEŽU SEZONU. ALI, U LJETO 2024. NEĆE SE MOĆI BEZ NOVOGA DUBROVNIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Blagdanski konvoj lijepih slika i brodova: Marko Polo bi još moga‘ batit Morešku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209535.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => DOMENICO C./SHIPSPOTTING.COM [mainImageDesc] =>

Marko Polo pred Barijem u najtežem ljetu

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209535.jpg [title] =>

Marko Polo pred Barijem u najtežem ljetu

 

DOMENICO C./SHIPSPOTTING.COM ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209532.jpg [title] =>

Slika za uspomenu – AP Lovrijenac

ATLANTSKA PLOVIDBA

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209533.jpg [title] =>

Slika od tisuću riječi – Franeša u Novalji

FACEBOOK FRANEŠA EXCURSION ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209534.jpg [title] =>

Skladne linije Lopara – 70 mu je godina tek

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209536.jpg [title] =>

Oj vapore - dime li to Postira u Donjemu Čelu?

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/12/26209537.jpg [title] =>

Unije u Korintskom kanalu na putu za Kvarner

 

JADROLINIJA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Blagdansko je vrijeme! Čestitke, zdravice, najbolje želje; sveti Nikola, sveta Lucija i Djed Božićnjak nadarivali su se, a mi se tome vedrome ozračju pridružujemo našim brodovima i njihovim slikama za oko i dušu.

Nećemo ni pokušati ocijeniti fotografiju snimljenu u Novalji na Pagu: za nju je i tisuću riječi malo. Zvijezda 2023. godine na Jadranu svakako je bio Tijat. Nema tko stari bijeli brod nije slavio, nije o njemu pisao, nije ga snimao. Tek ponekad bi se, posve uzgredno, zabilježilo da plove i dva njegova blizanca: Emanuel, nekadašnji Karlovac, te Franeša, izgrađena kao Valjevo, a poslije nazvana Ozalj. I upravo je Franeša na čudesnoj fotografiji iz Novalje.

Splitska trojka

Brodoljubci će odmah vidjeti da je najvećim dijelom sačuvala izvorni oblik trojke sa splitskih navoza iz 1955. godine. O tome se brodu na Jadranu ne govori, a posve nezasluženo. Bio je to posljednji od trojke gradova, što su se gradili udarnički, a istodobno nadasve kvalitetno. Ohrid je zaplovio u svibnju, Karlovac u lipnju, a Valjevo u srpnju. Kako su ulazili u službu tako su ih otočani srdačno dočekivali i njihova se povezanost nije nikad izgubila.

---

image

Slika za uspomenu – AP Lovrijenac

ATLANTSKA PLOVIDBA

---

Bili su neumorni na prugama duž cijeloga Jadrana, a za Valjevo su prvu promjenu donijeli vjetrovi rata. Na početku agresije na Hrvatsku, na vezu u Šibeniku, pomorci Jadrolinije su mu s malo boje ime skratili u Val. Ipak, vrlo brzo mu je na provi ispisano Ozalj. Pomalo neočekivano, Jadrolinija ga je već u proljeće 2012. godine otpisala i poslala na mrtvi vez u Cresu, gdje će ostati više od godinu dana.

Kad je u srpnju 2013. brod stavljen na prodaju, uz početnu cijenu od 200.000 kuna, očekivalo se mnogo zainteresiranih. No, pokazalo se da je Ozalj u vrlo lošem stanju, pa je tek početkom studenoga stigla vijest da je našao kupca. Prodan je tvrtki Hoteli Pag paškoga poduzetnika Eduarda Maržića za samo 256.000 kuna! Novi ga je vlasnik preselio na drugi mrtvi vez, onaj u Miškovićima na Pagu, i ništa više.

---

image

Slika od tisuću riječi – Franeša u Novalji

FACEBOOK FRANEŠA EXCURSION
---

Proći će još godinu dana prije nego ga je kupio Nelio Semenčić iz Novalje. Brod je otplovio u brodogradilište u Puntu gdje će najprije dobiti novo ime Franeša, a onda biti obnovljen i uređen za jednodnevne izlete. Zapravo će postati popularni party brod na čijim se palubama pjevalo i plesalo nasred mora, a glazba je odzvanjala pučinom. Ipak, zadnjih ljeta partijanere su zamijenili izletnici na Silbu i Olib.

Pačji rep

Fotografija što je u kolovozu 2023. snimljena pred lukom Bari nije tako čudesna, ali u punome sjaju prikazuje Marka Pola koji je upravo tada slavio 50. rođendan! Jest da dojam kvari pačji rep, nadograđen 2011. godine kako bi se stabilnost povećala sukladno odredbama konvencije SOLAS, no skladnost i ljepota bijeloga broda zadivljuju. Ali, godine su godine, pa valja podsjetiti da su već početkom 2023. znalci upozoravali na veliki problem koji je nastao za Jadroliniju na prekojadranskim prugama prodajom feribota Dubrovnik.

---

image

Skladne linije Lopara – 70 mu je godina tek

---

Dobri nono Marko morao je sam održavati linije Zadar-Ancona, Ancona-Split, Split-Bari i Bari-Dubrovnik! Strahovalo se hoće li u tome i uspjeti, pa su svi odahnuli kad se pokazalo da je starac nadjačao tolike kušnje i odradio najtežu sezonu. Umoran je otplovio na remont u Mali Lošinj, a na pruzi Split-Ancona zamijenio ga je unajmljeni talijanski feribot Moby Zaza.

Kako bi rekli u Korčuli, još bi Marko moga‘ batit morešku, dakle pun života nastupati u drevnoj viteškoj igri smišljenoj za mladiće. Neki će se prisjetiti da nije popustio ni prije 14 godina kada su ga mnogi već bili otpisali. Tako u studenome 2009. godine riječki Novi list objavljuje da ‘nasukanom brodu više nema spasa‘, te najavljuje da će ‘Marko Polo sa Sita ravno u – rezalište‘.

---

image

Oj vapore - dime li to Postira u Donjemu Čelu?

---

Uza sve pohvale i dobre želje, jasno je da Marko Polo ne može više biti oslonac prekojadranskih pruga, da njima treba neki novi brod. Na početku 2023. Jadrolinija je obznanila da kani nabaviti nasljednika Dubrovnika i da bi on trebao stići do kraja godine. No, stigao nije. Čuju se nagađanja, spominju se i konkretni brodovi, odmjeravaju se njihove mane i vrline. Ipak, suglasni su upućeni, konkretni brod još nije na obzorju.

Grčki adut

Mnogi će se mlađi čitatelji upitati što se to s Markom Polom zbilo na kraju 2009., pa evo kratko, najkraće, jer bi za potpunu priču trebao cijeli prilog. Nasukavanje na otok Sit u Kornatima, između Pašmana i Žuta, dva sata iza ponoći 24. listopada 2009. godine, velika je crna mrlja u životopisu sjajnoga broda. Plovio je iz Rijeke prema jugu kada je udario u otočić Balabra Vela, a onda pramcem izletio na otok Sit. Nitko od 105 putnika i članova posade nije bio ozlijeđen, čak nisu bila oštećena ni vozila u garaži.

Ali, Marko Polo se pretvorio u veliku noćnu moru. Brod težak 4700 tona odolijevao je svim pokušajima odsukavanja. Tek 20. studenoga, nakon što mu je odrezan dio pramca, uz pomoć golemih zračnih jastuka, ipak je otrgnut kamenome zagrljaju. Otegljen je na popravak u Mali Lošinj gdje će ostati točno pola godine. Jadrolinija je tada objavila da su odsukavanje i popravak broda stajali više od četiri milijuna dolara.

Vratimo se mi vedrijemu ozračju uz dojmljivu sliku nastalu 24. listopada 2023. godine u Korintskome kanalu. Tim plovnim putom, čudom graditeljstva 19. stoljeća, prema Jadranu plovi brod Unije, prinova Jadrolinije koja bi doskora trebala preuzeti brodsku prugu Mali Lošinj-Unije-Srakane-Susak. Pisali smo već o ludoj sreći Riječana što su se na natječaj javili Grci i ponudili brod kakav na Kvarneru treba.

---

image

Unije u Korintskom kanalu na putu za Kvarner

 

JADROLINIJA
---

Nakon što je doplovio u Mali Lošinj na malo kozmetike čuju se samo pohvale, pa ga otočani s nestrpljenjem čekaju. Pod imenom Lady Gio trup broda izgrađen je 2004. u Turskoj, a na opremanje je otegljen u talijansku Marina di Carraru. Izvorno je bio brod-restoran u Cataniji, da bi 2013. godine otplovio u Veneciju. Tamo je postao vrlo popularan za razgledanje grada, ali i gastronomske prigode. Zapazili su ga poduzetnici s Malte i 2019. kupili za isti takav posao u Valletti. No, stigla je korona i poslala ga na mrtvi vez. Spasili su ga Grci, nazvali Panagia Evaggelistria i preinačili u klasični putnički brod, ali s rampom za ukrcaj tereta na krmi.

Varljivi dim

Evo još jednoga Jadrolinijina broda na nesvakidašnjoj fotografiji. Legendarna su to Postira. Svojevrsnom e-mail štafetom slika je na kraju stigla do pisca ovih redaka kako bi odgonetnuo gdje je i kad nastala, te kakav to dim suklja do neba kao da su Postira parobrod iz pjesme Oj, vapore...

Nije teško prepoznati uvalu Donje Čelo na otoku Koločepu, prvu luku na putu iz Dubrovnika za Elafite. Dim uistinu suklja, ali na obali, a ne iz brodskoga dimnjaka, kako se na prvi pogled čini. A kad je slika nastala? Moguće da je njezin autor netko od naših čitatelja, pa ćemo i to možda doznati!

Nekadašnji drveni teretnjaci, pretvoreni u izletničke brodove ili mini-krstaše, nisu često na našim stranicama. I stari kalafati i mlađi brodoljupci rijetko će pohvaliti nekoga od njih nakon što prođe stroge kriterije za brod s dušom. Ipak, evo jednoga koji sigurno nije kašun. To je Lopar, snimljen pred Splitom. Zadržao je skladne izvorne linije trupa, a sukladno je i nadograđen, pa bi se teško reklo da će u 2024. proslaviti 70. rođendan.

Dug 27 i širok 6.4 metra, nosivosti 180 tona, izgrađen je u Betini, u brodogradilištu Ivo Vodopija Srećko za Obalnu plovidbu iz Rijeke. Nije u 70 ljeta mijenjao ime, ali jest mnogo vlasnika. U putnički je brod preinačen u Krilu 1999., a temeljito je preuređen 2003. godine. Sadašnji mu je vlasnik tvrtka Crux Sailing iz Dugoga Rata, a plovidba Loparom nudi se na brojnim internetskim portalima.

Iznenadna prodaja

I za kraj dojmljiva, ali nimalo svečarska fotografija, ne s Jadrana nego iz Kine. Slika je to broda koji nikad neće zaploviti pod imenom AP Lovrijenac ispisanom na pramcu. Već smo pisali o AP Dubrovniku, najvećem brodu u povijesti Atlantske plovidbe, kamsarmaxu nosivosti 82.000 tona. Porinut je 18. kolovoza 2023. u Yangzhongu u Kini, a dva mjeseca poslije, 11. listopada, slijedio ga je AP Lovrijenac.

Iznenađenje je uslijedilo 3. studenoga kad su Dubrovčani izvijestili Zagrebačku burzu da je AP Lovrijenac prodan za 37.625.000 dolara i da će biti predan kupcu po preuzimanju u brodogradilištu. Kako su objavili brokerski portali brod je kupila egipatska tvrtka National Navigation Co. I tako će od AP Lovrijenca ostati samo slika...

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
DOMENICO C./SHIPSPOTTING.COM FACEBOOK FRANEŠA EXCURSION JADROLINIJA
DOMENICO C./SHIPSPOTTING.COM

Marko Polo pred Barijem u najtežem ljetu

 


Slika za uspomenu – AP Lovrijenac

ATLANTSKA PLOVIDBA

FACEBOOK FRANEŠA EXCURSION

Slika od tisuću riječi – Franeša u Novalji


Skladne linije Lopara – 70 mu je godina tek


Oj vapore - dime li to Postira u Donjemu Čelu?

JADROLINIJA

Unije u Korintskom kanalu na putu za Kvarner

 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/blagdanski-konvoj-lijepih-slika-i-brodova-marko-polo-bi-jos-moga-batit-moresku-1355472 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fba981ceb502f02b8d117abc9cb7ccf2dde8980b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Blagdanski+konvoj+lijepih+slika+i+brodova%3A+Marko+Polo+bi+jo%C5%A1+moga%E2%80%98+batit+More%C5%A1ku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fblagdanski-konvoj-lijepih-slika-i-brodova-marko-polo-bi-jos-moga-batit-moresku-1355472 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fblagdanski-konvoj-lijepih-slika-i-brodova-marko-polo-bi-jos-moga-batit-moresku-1355472 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => SVI SU ODAHNULI KAD JE STARAC OD 50 LJETA NADJAČAO TOLIKE KUŠNJE I ODAGNAO STRAHOVANJA ODRADIVŠI SAM NAJTEŽU SEZONU. ALI, U LJETO 2024. NEĆE SE MOĆI BEZ NOVOGA DUBROVNIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

brodovi i sudbineBlagdanski konvoj lijepih slika i brodova: Marko Polo bi još moga‘ batit Morešku

Piše MARIJAN ŽUVIĆ
15. siječnja 2024. - 08:59

Blagdansko je vrijeme! Čestitke, zdravice, najbolje želje; sveti Nikola, sveta Lucija i Djed Božićnjak nadarivali su se, a mi se tome vedrome ozračju pridružujemo našim brodovima i njihovim slikama za oko i dušu.

Nećemo ni pokušati ocijeniti fotografiju snimljenu u Novalji na Pagu: za nju je i tisuću riječi malo. Zvijezda 2023. godine na Jadranu svakako je bio Tijat. Nema tko stari bijeli brod nije slavio, nije o njemu pisao, nije ga snimao. Tek ponekad bi se, posve uzgredno, zabilježilo da plove i dva njegova blizanca: Emanuel, nekadašnji Karlovac, te Franeša, izgrađena kao Valjevo, a poslije nazvana Ozalj. I upravo je Franeša na čudesnoj fotografiji iz Novalje.

Splitska trojka

Brodoljubci će odmah vidjeti da je najvećim dijelom sačuvala izvorni oblik trojke sa splitskih ...

10. svibanj 2024 16:54