StoryEditorOCM

čudesan pothvatAustralac Blake Johnston srušio rekord u najduljem surfanju, jahao je valove više od 30 sati!

Piše Hina
17. ožujka 2023. - 13:23

 Australac Blake Johnston postavio je u petak novi rekord najduljeg surfanja na valovima dulji od 30 sati na plaži kod Sydneya, a pothvat je tim važniji jer je namijenjen prikupljanju novca za mentalno zdravlje i prevenciju suicida. 

Četrdesetgodišnjak je briznuo u plač pošto je uspio potući prethodni rekord što ga je držao Južnoafrikanac Josh Elsin te je surfao 30 sati i 11 minuta u doista teškim uvjetima boreći se s gomilama meduza i mrklim mrakom.  

Po izlasku iz vode Johnston je tek nešto pregrizao, zahvalio stotinama ljudi koji su ga bodrili s plaže Cronulla i vratio se ponovno valovima kako bi postavio novi rekord od 40 sati surfanja. 

"Imam još posla. Imam 40 godina, dakle ići ću ponovno i dati se od sebe", rekao je novinarima.

Blake Johnston upustio se u avanturu postizanja rekorda kako bi prikupio 400.000 australskih dolara (252.000 eura) za sprečavanje suicida i za mentalno zdravlje mladih. Johnsonov otac počinio je samoubojstvo prije deset godina. 

Surfer je "uhvatio" približno 525 valova od početka sesije koju je počeo u četvrtak ujutro te nastavio duboko u noć uz svjetlo projektora. 

image
AFP

Njegov brat Ben Johnston objasnio je da je Blake bio spreman i na mogućnost da ga napadne morski pas, ali to ga nije zabrinjavalo.

"Surfao sam s njim u dva sata ujutro i svjetla su se pogasila, posvuda je bila tama", rekao je za ABC. Nevolja za surfere bio je i "cijeli paket meduza" u vodi. 

Blakeu Johnstonu ovo nije prvi test izdržljivosti jer je 2020. istrčao 200 kilometara duž strme južne obale Sydneya i većinu te staze trčao je bos.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
image

Blake Johnston

AFP
28. travanj 2024 03:21