StoryEditorOCM

petero mrtvihAmerička obalna straža potvrdila: ‘U olupini podmornice Titan pronašli smo ljudske ostatke‘

Piše Hina, OM
29. lipnja 2023. - 09:43

U ostacima podmornice Titan pronađeni su, pretpostavlja se, ljudski ostaci, potvrdila je američka obalna straža. Ostaci minijaturne podmornice koja je implodirala tijekom pokušaja zarona kod Titanica, po prvi put je danas viđena kod St. Johnsa u Kanadi.

Metalna olupina Titana iskrcana je u srijedu s broda Horizon Arctic. Mogli su se vidjeti metalni komadi iz podmornice prekrivene ceradama prije nego što su dijelovi odvedeni na kamione.

Fotografije su pokazivale metalne komade iz podmornice prekrivene ceradama prije nego što su ih dizalice podigle na kamione.

Nešto kasnije Obalna straža je izdala priopćenje:

- Medicinski stručnjaci SAD-a provest će službenu analizu navodnih ljudskih ostataka koji su pronađeni unutar olupine na mjestu incidenta.

Kapetan Jason Neubauer, koji vodi istragu o tragediji, rekao je:

- Zahvalan sam na koordiniranoj međunarodnoj i međuagencijskoj potpori u pronalaženju i očuvanju ovih vitalnih dokaza na ekstremnim morskim dubinama. Dokazi su tu, ali čeka nas još puno posla kako bismo razumjeli čimbenike koji su doveli do katastrofalnog gubitka Titana i pomogli da se slična tragedija više ne dogodi.

Ekspediciju s Titanom organizirala je kompanije OceanGate Expeditions krenuvši na svoje treće putovanje do Titanica, koji je udario u santu leda i potonuo 1912. godine.

OceanGate Expedition Titanom je nudio posjet slavnom potonulom brodu za 250 tisuća dolara po osobi, stoji na službenim stranicama.

U podmornici su bili kapetan i još četiri putnika, a američka obalna straža u četvrtak je objavila da su svi poginuli. Poginuo je 58-godišnji britanski biznismen, avijatičar i svemirski turist Hamish Harding, pakistanski biznismen Šahzada Dawood i njegov sin Suleman, francuski oceanograf Paul-Henry Nargeolet, stručnjak za Titanic, te Stockton Rush, osnivač OceanGatea.

28. travanj 2024 17:31