stdClass Object ( [id] => 1192309 [title] => Twister varalice vjerno oponašaju žive ribe i ribolovcima pružaju iznimno velike mogućnosti izbora. Savjetujemo kako se ne pogubiti u odabiru prave [alias] => twisteri-vjerno-oponasaju-zive-ribe-i-pruzaju-iznimno-velike-mogucnosti-izbora [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mrdavci, varalice od mekane plastike, rođeni su točno na sredini prošloga stoljeća, da bi pred njegov kraj postali, a to još uvijek jesu, najčešće rabljena skupina varalica.

Razlog tome je što se mogu izraditi tako da vjerno oponašaju bilo koje kretnje, oblike, dekore, mekoće, elastičnost, pa čak i miris te ukus riba, rakova i ostalih organizama u vodenom hranidbenom lancu. Povrh toga, njihova proizvodnja je jednostavna i jeftina.

Danas varalica od mekane plastike ima mali milijun, svih vrsta, oblika i veličina, a svako malo pojavljuju se i nove. Unatoč svemu tome, još uvijek je među najučinkovitijima i najviše korištenim varalicama ona koja oblikom ne oponaša ništa iz prirode, nego je apstraktne forme koja podsjeća na srp, odnosno znak upitnika (?).

Prva takva varalica proizvedena je prije točno 50 godina u SAD-u i nazvana Mister Twister. Otuda twister, ime kojim ribolovci diljem svijeta zovu varalice tog oblika.

To ime je prikladnije nego grub, kako ih neki nazivaju, jer twister na engleskom znači zaokret, krivljenje, ali je i naziv za ples u kojemu se izvode pokreti što ih je teško opisati, najlakše kao mlataranje, pa je zato prikladni i najpopularniji hrvatski naziv za takvu varalicu - mlataravac.

Za razliku od dotad pravljenih mrdavaca, twister nije nalikovao ničemu što se može naći u prirodi. Tijelo mu ima oblik vretena, crva ili gusjenice (eng. grub), a nastavak, rep, ima oblik dijela kružnice.

---

image

Standardno naoružanje twistera

---

Rep mu se pri plovidbi izvije, te vibrira i tako plijeni pozornost ne samo grabežljivica nego i mnogih mirnih riba. Vibracija, akcija mlataravca, može se opisati kao spiralno-rotacijska propulzija isključivo repnoga dijela, dok tijelo, prednji dio, nema nikakvu akciju.

Kako će točno izgledati, odnosno koliko će biti intenzivne kretnje twistera ovisi o više čimbenika. Jedan od njih je međusobni odnos dimenzija tijela i repa.

Još važniji je međusobni odnos osnovnih dimenzijama repa - debljine te širine, razlike između vanjskog i unutarnjeg promjera repa. Širi, odnosno deblji rep, za posljedicu ima sporije, mirnije, ali šire kretnje, jer je manje elastičan od užeg ili tanjeg repa koji ima bržu i užu akciju.

---

image

Puno varalica za malo para

------
image

Postoji mali milijun varijanti

---

Razlike u akciji mogu biti i posljedica razlika u elastičnosti plastike od koje je varalica napravljena. Naime, kao i ostali mrdavci, mlataravci se izrađuju od raznih vrsta mekane plastike.

Prvi mlitavci, pa tako i twisteri, pravljeni su od silikona, zbog čega mnogi sve varalice od mekane plastike nazivaju i slikoncima. Ta plastika je najmanje mekana i elastična plastika, pa silikonski twisteri imaju sporije, mirnije i šire kretnje od istovjetnih izrađenih od ostalih mekanih plastika.

To je posljedica konstrukcije twistera, što znači da je ta vrsta varalica najbolja kad je izrađena od mekših vrsta plastike. No, dovoljno živahni su i silikonski twisteri velikih dimenzija, osobito šireg, ali tankog repa.

---

image

Razni oblici repa - razne akcije

---

Mnoštvo inačica

Svi ti navedeni, ali i neki manje važni čimbenici akcije twistera ribolovcima pružaju iznimno velike mogućnosti izbora. Međutim, to ima i lošu stranu, jer da bi se odabrala konkretnoj situaciji najprimjerenija, potrebno je isprobati veliki broj različitih varalica, odnosno imati veliko iskustvo.

No, izbor olakšava to što su u pravilu svi twisteri širokog ili debelog repa, u sporoj plovidbi imaju atraktivniju akciju od mlataravaca istih vanjskih dimenzija i podjednako debelog, ali užeg repa. Obrnuto je u brzoj plovidbi.

Kao i svaka uspješnica, Mister Twister varalica proizvodi se u mnoštvu inačica. Osim s različitim odnosima dimenzija tijela i repa, proizvode se s ribolikim i tijelom koje oponaša oblike rakova i ostalih morskih životinja. Ima ih s repom čiji je kraj izveden kao riblja repna peraja, lastin rep, kuglica…

---

image

Dvorepi nalikuju rakovima

------
image

Ovaj dugački twister pri povlačenju oponaša jeguljicu

---

Cilj svega toga je dobivanje osebujnih izgleda, pokreta i akcije, najčešće bez ikakvog ili tek jedva zamjetnog poboljšanja lovnosti, i to u specifičnim uvjetima. Slično je i s dvorepim (split tail), trorepim (tripple), četverorepim, te mlataravcima tipa lizard (gušter) s čak pet repova.

Twister varalice svih varijanti i veličina u pravilu su izvorno namijenjene montiranju na jednu udicu, i to običnu, jednokraku sa ili bez olovnog otežanja, glave. Poput ostalih mrdavaca, varalice jedne veličine mogu se motirati na udice velikog raspona veličina, a da im pritom akcija ostane ista ili tek neznatno promijenjena.

Zbog naoružavanja samo jednom udicom, u lovu twisterom vrlo su česti promašaji, udarci u prazno, što je najveća mana ovih varalica. Najčešće se u dva ili tri napada na varalicu uhvati samo jedna riba. Zato neki udičari originalne zamjenjuju dvokrakim ili trokrakim udicama.

Međutim, tu manu poništava činjenica da twistere, kao i sve mlataravce, zbog njihove mekane tvorbe grabežljivice znaju zaredom napadati desetak i više puta. Za razliku od njih, ostale varalice, primjerice tvrde woblere, ribe poslije promašaja ili spadanja rijetko napadaju drugi, a gotovo nikad i treći put.

---

image

Odlično rješenje za ultra light rock ribolov

---

Mekoća kao mana

Druga je mana twistera što ih ribe lako kidaju. Najčešće strada rep koji se pod oštrim zubima napadača cijepa i kida. No, taj problem može se djelomično ublažiti lijepljenjem manje oštećenih varalica.

Međutim, kao i prethodna mana, ni ova nije velika, jer ribe napadaju i oštećene mlataravce. Uz to, kao i svim ostalim varalicama od mekane plastike, cijene twistera su niske, što ih uvijek čini isplativim i zanimljivim.

Ovim srpolikim varalicama može se loviti svim tehnikama povlačenja: panulanjem s broda, spinningom s obale, shore jiggingom, vertical jiggingom...

Napast će ih baš sve grabljivice, od najsitnijih poput šaruna, do najkrupnijih kao što su tune, iglun i iglan. Najsitnijim twisterima, dugim oko tri centimetra, love se ušate i iglice, premda će te proždrljive ribe napasti i krupnije varalice. Skuše, lokarde i pirke najbolje je loviti srednje dugim (3-7 cm), a lubine i palamide mlataravcima​ dugim 7-10 cm.

Za lov strijelki, škarma, zubaca i gofa preporučuju se još duži twisteri, a za lov tuna, igluna i iglana oni duži od 20 centimetara. Posljednjih godina ribolovci koji prakticiraju ultra light rock ribolov, varaličarenje na i pri dnu s obale, malim twisterima izvanredno uspješno love i pauke, škarpine i ostale bodeljke, sve usnače, pa čak i fratra, šarga, komarču…

---

image

Strijelku treba loviti krućim varalicama, od silikona

---

​Dodatak metalcima

Kao i ostale varalice od mekane plastike, twisteri su se pokazali i kao dobitna kombinacija u paru s varalicama koje nemaju ili imaju slabu akciju.

Tako su se odličnim pokazali kao poboljšanja na metalnim žlicama, pilkerima i kastmasterima. Odlično su rješenje na sabiki i fluke priborima, a dobra su zamjena prirodnih mamaca na tenya i ostalim varalicama za vertical jigging.

Osim toga, odličnim su se pokazali i u paru s varalicama jake akcije, osobito leptirima. Takva kombinacija je izvanredno rješenje za lov lubina, iglice te ušate, čak i cipala, u plićaku spinning tehnikom, a dobra je i za lov panulanjem manjih i srednje velikih grabljivica.

Prije gotovo dva desetljeća pojavile su se i hibridne varalice, spoj tvrdih varalica od plastike, čak i drveta, najčešće onih bez vlastite akcije, te twistera ili samo njegova repa. Koliko su uspješne, kazuje podatak da ih je svake godine sve više na tržištu.

---

image

Leptir i twister - ubojiti dvojac

---

---

image

S twisterom i štapićasta varalica ima jaku akciju

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => elastična plastika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => elastična plastika 2 0 7443 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-17 12:24:59 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-13 09:20:25 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-05-13 09:16:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 60 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21302664.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21302652.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21302656.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21302660.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21302662.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21302666.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21302668.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21302670.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21302672.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21302674.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/17\/21302676.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Lukavi lubini ne mogu odoljeti twisteru<\/em><\/p>","

Strijelku treba loviti kru\u0107im varalicama, od silikona<\/p>","

S twisterom<\/em> i \u0161tapi\u0107asta varalica ima jaku akciju<\/p>","

Dvorepi nalikuju rakovima<\/p>","

Ovaj duga\u010dki twister<\/em> pri povla\u010denju opona\u0161a jeguljicu<\/p>","

Puno varalica za malo para<\/p>","

Standardno naoru\u017eanje<\/em> twistera<\/em><\/p>","

Razni oblici repa - razne akcije<\/p>","

Leptir i twister <\/em>- ubojiti dvojac<\/p>","

Postoji mali milijun<\/em> varijanti<\/p>","

Odli\u010dno rje\u0161enje za ultra light rock<\/em> ribolov<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_21302664_1920.jpg":"1920x1080","k_21302664_1280.jpg":"1280x1280","k_21302664_1024.jpg":"1024x1024","k_21302664_640.jpg":"640x640","k_21302664_480.jpg":"480x480","k_21302664_340.jpg":"340x340","k_21302664_220.jpg":"220x220","o_21302664_1280.jpg":"1280x960","o_21302664_1024.jpg":"1024x768","o_21302664_640.jpg":"640x480","o_21302664_480.jpg":"480x360","o_21302664_340.jpg":"340x255","o_21302664_220.jpg":"220x165","h_21302664_1280.jpg":"1280x854","h_21302664_1024.jpg":"1024x683","h_21302664_640.jpg":"640x427","h_21302664_480.jpg":"480x320","h_21302664_340.jpg":"340x227","h_21302664_220.jpg":"220x147","pp_21302664_1280.jpg":"1006x1280","pp_21302664_1024.jpg":"805x1024","pp_21302664_640.jpg":"503x640","pp_21302664_480.jpg":"377x480","pp_21302664_340.jpg":"267x340","pp_21302664_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21302652_1920.jpg":"1920x1080","k_21302652_1280.jpg":"1280x1280","k_21302652_1024.jpg":"1024x1024","k_21302652_640.jpg":"640x640","k_21302652_480.jpg":"480x480","k_21302652_340.jpg":"340x340","k_21302652_220.jpg":"220x220","o_21302652_1280.jpg":"1280x853","o_21302652_1024.jpg":"1024x682","o_21302652_640.jpg":"640x426","o_21302652_480.jpg":"480x320","o_21302652_340.jpg":"340x226","o_21302652_220.jpg":"220x146","h_21302652_1280.jpg":"1280x854","h_21302652_1024.jpg":"1024x683","h_21302652_640.jpg":"640x427","h_21302652_480.jpg":"480x320","h_21302652_340.jpg":"340x227","h_21302652_220.jpg":"220x147","pp_21302652_1280.jpg":"1006x1280","pp_21302652_1024.jpg":"805x1024","pp_21302652_640.jpg":"503x640","pp_21302652_480.jpg":"377x480","pp_21302652_340.jpg":"267x340","pp_21302652_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21302656_1920.jpg":"1920x1080","k_21302656_1280.jpg":"1280x1280","k_21302656_1024.jpg":"1024x1024","k_21302656_640.jpg":"640x640","k_21302656_480.jpg":"480x480","k_21302656_340.jpg":"340x340","k_21302656_220.jpg":"220x220","o_21302656_1280.jpg":"1280x853","o_21302656_1024.jpg":"1024x682","o_21302656_640.jpg":"640x426","o_21302656_480.jpg":"480x320","o_21302656_340.jpg":"340x226","o_21302656_220.jpg":"220x146","h_21302656_1280.jpg":"1280x854","h_21302656_1024.jpg":"1024x683","h_21302656_640.jpg":"640x427","h_21302656_480.jpg":"480x320","h_21302656_340.jpg":"340x227","h_21302656_220.jpg":"220x147","pp_21302656_1280.jpg":"1006x1280","pp_21302656_1024.jpg":"805x1024","pp_21302656_640.jpg":"503x640","pp_21302656_480.jpg":"377x480","pp_21302656_340.jpg":"267x340","pp_21302656_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21302660_1920.jpg":"1920x1080","k_21302660_1280.jpg":"1280x1280","k_21302660_1024.jpg":"1024x1024","k_21302660_640.jpg":"640x640","k_21302660_480.jpg":"480x480","k_21302660_340.jpg":"340x340","k_21302660_220.jpg":"220x220","o_21302660_1280.jpg":"1280x852","o_21302660_1024.jpg":"1024x682","o_21302660_640.jpg":"640x426","o_21302660_480.jpg":"480x319","o_21302660_340.jpg":"340x226","o_21302660_220.jpg":"220x146","h_21302660_1280.jpg":"1280x854","h_21302660_1024.jpg":"1024x683","h_21302660_640.jpg":"640x427","h_21302660_480.jpg":"480x320","h_21302660_340.jpg":"340x227","h_21302660_220.jpg":"220x147","pp_21302660_1280.jpg":"1006x1280","pp_21302660_1024.jpg":"805x1024","pp_21302660_640.jpg":"503x640","pp_21302660_480.jpg":"377x480","pp_21302660_340.jpg":"267x340","pp_21302660_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21302662_1920.jpg":"1920x1080","k_21302662_1280.jpg":"1280x1280","k_21302662_1024.jpg":"1024x1024","k_21302662_640.jpg":"640x640","k_21302662_480.jpg":"480x480","k_21302662_340.jpg":"340x340","k_21302662_220.jpg":"220x220","o_21302662_1280.jpg":"1280x960","o_21302662_1024.jpg":"1024x768","o_21302662_640.jpg":"640x480","o_21302662_480.jpg":"480x360","o_21302662_340.jpg":"340x255","o_21302662_220.jpg":"220x165","h_21302662_1280.jpg":"1280x854","h_21302662_1024.jpg":"1024x683","h_21302662_640.jpg":"640x427","h_21302662_480.jpg":"480x320","h_21302662_340.jpg":"340x227","h_21302662_220.jpg":"220x147","pp_21302662_1280.jpg":"1006x1280","pp_21302662_1024.jpg":"805x1024","pp_21302662_640.jpg":"503x640","pp_21302662_480.jpg":"377x480","pp_21302662_340.jpg":"267x340","pp_21302662_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21302666_1920.jpg":"1920x1080","k_21302666_1280.jpg":"1280x1280","k_21302666_1024.jpg":"1024x1024","k_21302666_640.jpg":"640x640","k_21302666_480.jpg":"480x480","k_21302666_340.jpg":"340x340","k_21302666_220.jpg":"220x220","o_21302666_1280.jpg":"1280x852","o_21302666_1024.jpg":"1024x682","o_21302666_640.jpg":"640x426","o_21302666_480.jpg":"480x319","o_21302666_340.jpg":"340x226","o_21302666_220.jpg":"220x146","h_21302666_1280.jpg":"1280x854","h_21302666_1024.jpg":"1024x683","h_21302666_640.jpg":"640x427","h_21302666_480.jpg":"480x320","h_21302666_340.jpg":"340x227","h_21302666_220.jpg":"220x147","pp_21302666_1280.jpg":"1006x1280","pp_21302666_1024.jpg":"805x1024","pp_21302666_640.jpg":"503x640","pp_21302666_480.jpg":"377x480","pp_21302666_340.jpg":"267x340","pp_21302666_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21302668_1920.jpg":"1920x1080","k_21302668_1280.jpg":"1280x1280","k_21302668_1024.jpg":"1024x1024","k_21302668_640.jpg":"640x640","k_21302668_480.jpg":"480x480","k_21302668_340.jpg":"340x340","k_21302668_220.jpg":"220x220","o_21302668_1280.jpg":"1280x853","o_21302668_1024.jpg":"1024x682","o_21302668_640.jpg":"640x426","o_21302668_480.jpg":"480x320","o_21302668_340.jpg":"340x226","o_21302668_220.jpg":"220x146","h_21302668_1280.jpg":"1280x854","h_21302668_1024.jpg":"1024x683","h_21302668_640.jpg":"640x427","h_21302668_480.jpg":"480x320","h_21302668_340.jpg":"340x227","h_21302668_220.jpg":"220x147","pp_21302668_1280.jpg":"1006x1280","pp_21302668_1024.jpg":"805x1024","pp_21302668_640.jpg":"503x640","pp_21302668_480.jpg":"377x480","pp_21302668_340.jpg":"267x340","pp_21302668_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_21302670_1920.jpg":"1920x1080","k_21302670_1280.jpg":"1280x1280","k_21302670_1024.jpg":"1024x1024","k_21302670_640.jpg":"640x640","k_21302670_480.jpg":"480x480","k_21302670_340.jpg":"340x340","k_21302670_220.jpg":"220x220","o_21302670_1280.jpg":"1280x1706","o_21302670_1024.jpg":"1024x1365","o_21302670_640.jpg":"640x853","o_21302670_480.jpg":"480x640","o_21302670_340.jpg":"340x453","o_21302670_220.jpg":"220x293","h_21302670_1280.jpg":"1280x854","h_21302670_1024.jpg":"1024x683","h_21302670_640.jpg":"640x427","h_21302670_480.jpg":"480x320","h_21302670_340.jpg":"340x227","h_21302670_220.jpg":"220x147","pp_21302670_1280.jpg":"1006x1280","pp_21302670_1024.jpg":"805x1024","pp_21302670_640.jpg":"503x640","pp_21302670_480.jpg":"377x480","pp_21302670_340.jpg":"267x340","pp_21302670_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21302672_1920.jpg":"1920x1080","k_21302672_1280.jpg":"1280x1280","k_21302672_1024.jpg":"1024x1024","k_21302672_640.jpg":"640x640","k_21302672_480.jpg":"480x480","k_21302672_340.jpg":"340x340","k_21302672_220.jpg":"220x220","o_21302672_1280.jpg":"1280x960","o_21302672_1024.jpg":"1024x768","o_21302672_640.jpg":"640x480","o_21302672_480.jpg":"480x360","o_21302672_340.jpg":"340x255","o_21302672_220.jpg":"220x165","h_21302672_1280.jpg":"1280x854","h_21302672_1024.jpg":"1024x683","h_21302672_640.jpg":"640x427","h_21302672_480.jpg":"480x320","h_21302672_340.jpg":"340x227","h_21302672_220.jpg":"220x147","pp_21302672_1280.jpg":"1006x1280","pp_21302672_1024.jpg":"805x1024","pp_21302672_640.jpg":"503x640","pp_21302672_480.jpg":"377x480","pp_21302672_340.jpg":"267x340","pp_21302672_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21302674_1920.jpg":"1920x1080","k_21302674_1280.jpg":"1280x1280","k_21302674_1024.jpg":"1024x1024","k_21302674_640.jpg":"640x640","k_21302674_480.jpg":"480x480","k_21302674_340.jpg":"340x340","k_21302674_220.jpg":"220x220","o_21302674_1280.jpg":"1280x960","o_21302674_1024.jpg":"1024x768","o_21302674_640.jpg":"640x480","o_21302674_480.jpg":"480x360","o_21302674_340.jpg":"340x255","o_21302674_220.jpg":"220x165","h_21302674_1280.jpg":"1280x854","h_21302674_1024.jpg":"1024x683","h_21302674_640.jpg":"640x427","h_21302674_480.jpg":"480x320","h_21302674_340.jpg":"340x227","h_21302674_220.jpg":"220x147","pp_21302674_1280.jpg":"1006x1280","pp_21302674_1024.jpg":"805x1024","pp_21302674_640.jpg":"503x640","pp_21302674_480.jpg":"377x480","pp_21302674_340.jpg":"267x340","pp_21302674_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1407","hd_21302676_1920.jpg":"1920x1080","k_21302676_1280.jpg":"1280x1280","k_21302676_1024.jpg":"1024x1024","k_21302676_640.jpg":"640x640","k_21302676_480.jpg":"480x480","k_21302676_340.jpg":"340x340","k_21302676_220.jpg":"220x220","o_21302676_1280.jpg":"1280x938","o_21302676_1024.jpg":"1024x750","o_21302676_640.jpg":"640x469","o_21302676_480.jpg":"480x351","o_21302676_340.jpg":"340x249","o_21302676_220.jpg":"220x161","h_21302676_1280.jpg":"1280x854","h_21302676_1024.jpg":"1024x683","h_21302676_640.jpg":"640x427","h_21302676_480.jpg":"480x320","h_21302676_340.jpg":"340x227","h_21302676_220.jpg":"220x147","pp_21302676_1280.jpg":"1006x1280","pp_21302676_1024.jpg":"805x1024","pp_21302676_640.jpg":"503x640","pp_21302676_480.jpg":"377x480","pp_21302676_340.jpg":"267x340","pp_21302676_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7525727 Threads: 4 Questions: 1540968939 Slow queries: 4688643 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110942598 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/twisteri-vjerno-oponasaju-zive-ribe-i-pruzaju-iznimno-velike-mogucnosti-izbora-1192309 [printLink] => /om/ribolov/twisteri-vjerno-oponasaju-zive-ribe-i-pruzaju-iznimno-velike-mogucnosti-izbora-1192309?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 677444 [name] => varalice twister [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-13 11:17:32 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-twister [link] => /tag/varalice-twister ) [1] => stdClass Object ( [id] => 628126 [name] => varalice za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-14 14:07:44 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-ribolov [link] => /tag/varalice-za-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => elastična plastika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Twister varalice vjerno oponašaju žive ribe i ribolovcima pružaju iznimno velike mogućnosti izbora. Savjetujemo kako se ne pogubiti u odabiru prave [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21302664.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Lukavi lubini ne mogu odoljeti twisteru

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21302664.jpg [title] =>

Lukavi lubini ne mogu odoljeti twisteru

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21302652.jpg [title] =>

Strijelku treba loviti krućim varalicama, od silikona

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21302656.jpg [title] =>

S twisterom i štapićasta varalica ima jaku akciju

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21302660.jpg [title] =>

Dvorepi nalikuju rakovima

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21302662.jpg [title] =>

Ovaj dugački twister pri povlačenju oponaša jeguljicu

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21302666.jpg [title] =>

Puno varalica za malo para

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21302668.jpg [title] =>

Standardno naoružanje twistera

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21302670.jpg [title] =>

Razni oblici repa - razne akcije

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21302672.jpg [title] =>

Leptir i twister - ubojiti dvojac

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21302674.jpg [title] =>

Postoji mali milijun varijanti

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/17/21302676.jpg [title] =>

Odlično rješenje za ultra light rock ribolov

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mrdavci, varalice od mekane plastike, rođeni su točno na sredini prošloga stoljeća, da bi pred njegov kraj postali, a to još uvijek jesu, najčešće rabljena skupina varalica.

Razlog tome je što se mogu izraditi tako da vjerno oponašaju bilo koje kretnje, oblike, dekore, mekoće, elastičnost, pa čak i miris te ukus riba, rakova i ostalih organizama u vodenom hranidbenom lancu. Povrh toga, njihova proizvodnja je jednostavna i jeftina.

Danas varalica od mekane plastike ima mali milijun, svih vrsta, oblika i veličina, a svako malo pojavljuju se i nove. Unatoč svemu tome, još uvijek je među najučinkovitijima i najviše korištenim varalicama ona koja oblikom ne oponaša ništa iz prirode, nego je apstraktne forme koja podsjeća na srp, odnosno znak upitnika (?).

Prva takva varalica proizvedena je prije točno 50 godina u SAD-u i nazvana Mister Twister. Otuda twister, ime kojim ribolovci diljem svijeta zovu varalice tog oblika.

To ime je prikladnije nego grub, kako ih neki nazivaju, jer twister na engleskom znači zaokret, krivljenje, ali je i naziv za ples u kojemu se izvode pokreti što ih je teško opisati, najlakše kao mlataranje, pa je zato prikladni i najpopularniji hrvatski naziv za takvu varalicu - mlataravac.

Za razliku od dotad pravljenih mrdavaca, twister nije nalikovao ničemu što se može naći u prirodi. Tijelo mu ima oblik vretena, crva ili gusjenice (eng. grub), a nastavak, rep, ima oblik dijela kružnice.

---

image

Standardno naoružanje twistera

---

Rep mu se pri plovidbi izvije, te vibrira i tako plijeni pozornost ne samo grabežljivica nego i mnogih mirnih riba. Vibracija, akcija mlataravca, može se opisati kao spiralno-rotacijska propulzija isključivo repnoga dijela, dok tijelo, prednji dio, nema nikakvu akciju.

Kako će točno izgledati, odnosno koliko će biti intenzivne kretnje twistera ovisi o više čimbenika. Jedan od njih je međusobni odnos dimenzija tijela i repa.

Još važniji je međusobni odnos osnovnih dimenzijama repa - debljine te širine, razlike između vanjskog i unutarnjeg promjera repa. Širi, odnosno deblji rep, za posljedicu ima sporije, mirnije, ali šire kretnje, jer je manje elastičan od užeg ili tanjeg repa koji ima bržu i užu akciju.

---

image

Puno varalica za malo para

------
image

Postoji mali milijun varijanti

---

Razlike u akciji mogu biti i posljedica razlika u elastičnosti plastike od koje je varalica napravljena. Naime, kao i ostali mrdavci, mlataravci se izrađuju od raznih vrsta mekane plastike.

Prvi mlitavci, pa tako i twisteri, pravljeni su od silikona, zbog čega mnogi sve varalice od mekane plastike nazivaju i slikoncima. Ta plastika je najmanje mekana i elastična plastika, pa silikonski twisteri imaju sporije, mirnije i šire kretnje od istovjetnih izrađenih od ostalih mekanih plastika.

To je posljedica konstrukcije twistera, što znači da je ta vrsta varalica najbolja kad je izrađena od mekših vrsta plastike. No, dovoljno živahni su i silikonski twisteri velikih dimenzija, osobito šireg, ali tankog repa.

---

image

Razni oblici repa - razne akcije

---

Mnoštvo inačica

Svi ti navedeni, ali i neki manje važni čimbenici akcije twistera ribolovcima pružaju iznimno velike mogućnosti izbora. Međutim, to ima i lošu stranu, jer da bi se odabrala konkretnoj situaciji najprimjerenija, potrebno je isprobati veliki broj različitih varalica, odnosno imati veliko iskustvo.

No, izbor olakšava to što su u pravilu svi twisteri širokog ili debelog repa, u sporoj plovidbi imaju atraktivniju akciju od mlataravaca istih vanjskih dimenzija i podjednako debelog, ali užeg repa. Obrnuto je u brzoj plovidbi.

Kao i svaka uspješnica, Mister Twister varalica proizvodi se u mnoštvu inačica. Osim s različitim odnosima dimenzija tijela i repa, proizvode se s ribolikim i tijelom koje oponaša oblike rakova i ostalih morskih životinja. Ima ih s repom čiji je kraj izveden kao riblja repna peraja, lastin rep, kuglica…

---

image

Dvorepi nalikuju rakovima

------
image

Ovaj dugački twister pri povlačenju oponaša jeguljicu

---

Cilj svega toga je dobivanje osebujnih izgleda, pokreta i akcije, najčešće bez ikakvog ili tek jedva zamjetnog poboljšanja lovnosti, i to u specifičnim uvjetima. Slično je i s dvorepim (split tail), trorepim (tripple), četverorepim, te mlataravcima tipa lizard (gušter) s čak pet repova.

Twister varalice svih varijanti i veličina u pravilu su izvorno namijenjene montiranju na jednu udicu, i to običnu, jednokraku sa ili bez olovnog otežanja, glave. Poput ostalih mrdavaca, varalice jedne veličine mogu se motirati na udice velikog raspona veličina, a da im pritom akcija ostane ista ili tek neznatno promijenjena.

Zbog naoružavanja samo jednom udicom, u lovu twisterom vrlo su česti promašaji, udarci u prazno, što je najveća mana ovih varalica. Najčešće se u dva ili tri napada na varalicu uhvati samo jedna riba. Zato neki udičari originalne zamjenjuju dvokrakim ili trokrakim udicama.

Međutim, tu manu poništava činjenica da twistere, kao i sve mlataravce, zbog njihove mekane tvorbe grabežljivice znaju zaredom napadati desetak i više puta. Za razliku od njih, ostale varalice, primjerice tvrde woblere, ribe poslije promašaja ili spadanja rijetko napadaju drugi, a gotovo nikad i treći put.

---

image

Odlično rješenje za ultra light rock ribolov

---

Mekoća kao mana

Druga je mana twistera što ih ribe lako kidaju. Najčešće strada rep koji se pod oštrim zubima napadača cijepa i kida. No, taj problem može se djelomično ublažiti lijepljenjem manje oštećenih varalica.

Međutim, kao i prethodna mana, ni ova nije velika, jer ribe napadaju i oštećene mlataravce. Uz to, kao i svim ostalim varalicama od mekane plastike, cijene twistera su niske, što ih uvijek čini isplativim i zanimljivim.

Ovim srpolikim varalicama može se loviti svim tehnikama povlačenja: panulanjem s broda, spinningom s obale, shore jiggingom, vertical jiggingom...

Napast će ih baš sve grabljivice, od najsitnijih poput šaruna, do najkrupnijih kao što su tune, iglun i iglan. Najsitnijim twisterima, dugim oko tri centimetra, love se ušate i iglice, premda će te proždrljive ribe napasti i krupnije varalice. Skuše, lokarde i pirke najbolje je loviti srednje dugim (3-7 cm), a lubine i palamide mlataravcima​ dugim 7-10 cm.

Za lov strijelki, škarma, zubaca i gofa preporučuju se još duži twisteri, a za lov tuna, igluna i iglana oni duži od 20 centimetara. Posljednjih godina ribolovci koji prakticiraju ultra light rock ribolov, varaličarenje na i pri dnu s obale, malim twisterima izvanredno uspješno love i pauke, škarpine i ostale bodeljke, sve usnače, pa čak i fratra, šarga, komarču…

---

image

Strijelku treba loviti krućim varalicama, od silikona

---

​Dodatak metalcima

Kao i ostale varalice od mekane plastike, twisteri su se pokazali i kao dobitna kombinacija u paru s varalicama koje nemaju ili imaju slabu akciju.

Tako su se odličnim pokazali kao poboljšanja na metalnim žlicama, pilkerima i kastmasterima. Odlično su rješenje na sabiki i fluke priborima, a dobra su zamjena prirodnih mamaca na tenya i ostalim varalicama za vertical jigging.

Osim toga, odličnim su se pokazali i u paru s varalicama jake akcije, osobito leptirima. Takva kombinacija je izvanredno rješenje za lov lubina, iglice te ušate, čak i cipala, u plićaku spinning tehnikom, a dobra je i za lov panulanjem manjih i srednje velikih grabljivica.

Prije gotovo dva desetljeća pojavile su se i hibridne varalice, spoj tvrdih varalica od plastike, čak i drveta, najčešće onih bez vlastite akcije, te twistera ili samo njegova repa. Koliko su uspješne, kazuje podatak da ih je svake godine sve više na tržištu.

---

image

Leptir i twister - ubojiti dvojac

---

---

image

S twisterom i štapićasta varalica ima jaku akciju

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Lukavi lubini ne mogu odoljeti twisteru


Strijelku treba loviti krućim varalicama, od silikona


S twisterom i štapićasta varalica ima jaku akciju


Dvorepi nalikuju rakovima


Ovaj dugački twister pri povlačenju oponaša jeguljicu


Puno varalica za malo para


Standardno naoružanje twistera


Razni oblici repa - razne akcije


Leptir i twister - ubojiti dvojac


Postoji mali milijun varijanti


Odlično rješenje za ultra light rock ribolov

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/twisteri-vjerno-oponasaju-zive-ribe-i-pruzaju-iznimno-velike-mogucnosti-izbora-1192309 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bb2c11208d8cd23e792d83282a80dd7254f27c1a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Twister+varalice+vjerno+opona%C5%A1aju+%C5%BEive+ribe+i+ribolovcima+pru%C5%BEaju+iznimno+velike+mogu%C4%87nosti+izbora.+Savjetujemo+kako+se+ne+pogubiti+u+odabiru+prave&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftwisteri-vjerno-oponasaju-zive-ribe-i-pruzaju-iznimno-velike-mogucnosti-izbora-1192309 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftwisteri-vjerno-oponasaju-zive-ribe-i-pruzaju-iznimno-velike-mogucnosti-izbora-1192309 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => elastična plastika [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

elastična plastikaTwister varalice vjerno oponašaju žive ribe i ribolovcima pružaju iznimno velike mogućnosti izbora. Savjetujemo kako se ne pogubiti u odabiru prave

Piše Šime Duvančić
13. svibnja 2022. - 11:16

Mrdavci, varalice od mekane plastike, rođeni su točno na sredini prošloga stoljeća, da bi pred njegov kraj postali, a to još uvijek jesu, najčešće rabljena skupina varalica.

Razlog tome je što se mogu izraditi tako da vjerno oponašaju bilo koje kretnje, oblike, dekore, mekoće, elastičnost, pa čak i miris te ukus riba, rakova i ostalih organizama u vodenom hranidbenom lancu. Povrh toga, njihova proizvodnja je jednostavna i jeftina.

Danas varalica od mekane plastike ima mali milijun, svih vrsta, oblika i veličina, a svako malo pojavljuju se i nove. Unatoč svemu tome, još uvijek je među najučinkovitijima i najviše korištenim varalicama ona koja oblikom ne oponaša ništa iz prirode, nego je apstraktne forme koja podsjeća na srp, odnosno znak upitnika (?).

Prva takva varal...

13. svibanj 2024 11:44