StoryEditorOCM

Ovih danaTrideset posada čeka deseto izdanje "Big game Komiža 2023."30 posada: Tune pazite se!

Piše Sandra Barčot
19. srpnja 2023. - 12:04

Deseto jubilarno izdanje, 30 posada, pet zemalja, tri ribolovna dana u stokom tune bogatom akvatoriju, uz zabavna događanja na kopnu, panel rasprave o jedinoj i životno važnoj temi – ribarstvu, uz organizirani ribolov i za djecu – sve su vam to detalji koje opisuju ovogodišnje natjecanje s okusom soli "Offshore world challenge – Komiža 2023."

Deseti rođendan manifestacije, koja je i sportska i turistička, preciznije ribolov na velike trofeje, starta večaras (19. srpnja) svečanim otvorenjem na komiškoj rivi, podno Komune. Nakon pozdravnih govora uzvanika, slijedi i dodjela startnih brojeva kapetanima ekipa iz pet zemalja: Italija, Slovenija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina te Hrvatska. A nakon vatrometa i zabava uz nastup Nene Belana te njegovih Fiemensa.

A sutra je prvi ribolovni dan, te se lovi sve do subote.

- Ribolovna zona je od Sveca, Brusnika, Biševa u pravcu juga, prema pučini do granica teritorijalnog mora Republike Hrvatske. Uvijek ribom izdašan prostor, i kako mi Komižani volimo reći – nikada nas nije ova zona iznevjerila ni što se ribe tiče, a ni vremena. Sada samo ribolovcima želim dobar ulov, a sve posjetitelje Komiže i Visa da nam se pridruže na vaganju ulovljenih tuna, igluna, luca, iglana u 19 sati, jer će svi imati priliku i slikati se s ribom, sa velikim trofejnim ulovima – pozvao je sve Tonči Božanić, predsjednik Organizacijskog odbora "Big game Komiža 2023.", da sudjeluju u svim događanjima koji su nakon dana provedenog na moru, organizirani i na kopnu.

Pa se nakon službenog vaganja dnevnog ulova, kojeg vodi glavni sudac Tonči Luketa, može i fotografirati sa najtežom ulovljenom tunom, jer jedinstvena je to uspomena sa ljetovanja. Slijedi i koncerti - Luke Nižetića u četvrtak, te petak grupe Ljetno kina, dok je u subotu završnog dana svečano proglašenje pobjednika, uz nastup Šajete i njegovog banda.

- Ne smijemo zaboraviti ni Little game gdje iz tri falkuše, tradicijskih brodova komiških ribara, love djeca. U samo deset minuta nakon objave za prijavu, imali smo popis svih 30 mališana koliko će ih sudjelovati u ribolovu. Očito ćemo morati dogodile organizirati dva little game - smije se zadovoljno Božanić, koji je predsjednik domicilnog ribolovnog kluba SRK Komiža, pa ga raduje zainteresiranog djece za ribolov, ne samo komiške već i gostiju, mališana koji su na ljetovanju na škoju te imaju jedinstvenu priliku uživati u ribolovu sa boka falkuše.

image

Komiža 2022-
 

Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Što se pak "velikih" ribolovaca tiče – bit će itekako napeto na moru!

Među vrhunskim ekipama, su i tri posade koje su "digla" zadnja tri održana nadmetanja, pa neće baš biti lako branitelji titule Matu Violiću Matušku.

Ribolovci sa Pelješca ekipe "Ponta o takujina" slavili su lani na Komiži, uzeli pokal, vrijedne nagrade kao i vizu za nastup na svjetskoj smotri biggamaša u Kostarici, gdje su i sudjelovali u travnju mjesecu, a sada žele opet na tron. Obraniti epitet lanjskog slavljenika.

No vratio se u Komižu i Sašo Apostolski kapetan tima "Mass B.G.F.C.", također vlasnik komiškog pobjedničkog pokala, kao i Talijan Roberto Martone za kormilom svog broda "Indica".

Uz trio dojučerašnjih osvajača nadmetanja u Komiži, ne smijemo zaboraviti ni ostale ništa manje kvalitetne posade od "Corto" Gordana Svaline koji dolazi sa dvije ekipe, "Liminia" Darija Marjana, "Svetac" Petra Kalinića, "Game on" Luke Colnaga, "Fortuna" Mladena Vučića i drugih.

Mnogo je tu uspješnih ribolovaca, znalaca u okršajima s tunom, iskusnih big gamaše kao što je pionir u ovom ribolova poznati slikar Zvonimir Mihanović, ali i onih koji su top u svom poslovnom svijetu pa sada žele biti top i u hobiju, kao što je Sandi Chivalon svjetski prvak u proizvodnji maslinovog ulja, a sada će sa svojim timom i u lov na tune.

A ima i početnika kao što je splitska ekipa "Stinice-Brda" kapetana Slobodana Babana.

Bit će za zanimljivo slijedeća tri dana na moru, a sva popratna događanja i cjelokupni program je na web stranici SRK Komiža-Big game Komiža.

09. svibanj 2024 18:34