stdClass Object ( [id] => 1180054 [title] => Traži gavune pa nađi felune: kada, gdje i kako loviti mlade gofove? Uvijek su gladni, drukčije su boje od odraslih jedinki, a imati ih na udici velik je uspjeh [alias] => trazi-gavune-pa-nadi-felune-kada-gdje-i-kako-loviti-mlade-gofove [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Jedva primjetan rast temperature mora u ožujku uzrokovao je početak migracije riba selica iz dubljih u pliće predjele. Među ribama koje su se najviše primaknule površini i obali je i gof, jedna od najcjenjenijih riba Jadrana. No to nisu odrasli gofovi, koji migriraju sporije, nego mladi primjerci, koje naš narod naziva felunima, orkanićima, bilizmušicama...

Riječ je o primjercima težine oko kilograma koji, za razliku od odraslih, nemaju srebrnast, nego žućkast sjaj. Iako uvijek gladni i stalno u potrazi za hranom, i njih je, kao i odrasle, teško prevariti mamcem. Zato je ulov feluna veliki udičarski uspjeh, čak i sada, u periodu kad se najbolje love, od sredine ožujka do sredine svibnja, ovisno o području Jadrana.

Uski prolazi

U tom razdoblju najbolje ih je tražiti po plićacima, u uskim prolazima, oko isturenih rtova, lukobrana oko kojih su jake morske struje, čak i unutar luka, oko usidrenih plovila. Loviti treba danju, do devet sati, najdalje do 11 sati, te ponovno od 15 sati do mraka.

Dobrom ulovu pogodovat će more u dizanju i maestral, osobito u vrijeme mladog i punog Mjeseca. Njihov ulov može se očekivati u srednjem i južnom dijelu Jadrana, gdje su najbrojniji, dok su u sjevernom vrlo rijetki.

Naši udičari nedorasle gofove najčešće love panulom, a tek rijetki kančanicom. Posljednjih godina u dubljim ih vodama, kao i krupne, sve više love vertical jigging tehnikom okomitog skosavanja varalice. Najmanje je onih koji ih love spinning tehnikom, potezanjem s mjesta.

---

image

Zalaze i u luke te u lučice

---

Razlog tome je što je ta tehnika najučinkovitija u prvom dijelu proljeća, dok se kasnije u priobalju feluni puno bolje love prirodnim mamcima.

U plovu feluna može biti do više stotina primjeraka, ali posve suprotno od drugih jatnih riba, njih se udicom bolje lovi što ih je manje u skupini. Najlakši su plijen u grupi od tri do pet primjeraka dok obilaze plićake u potrazi za hranom, ribljom mlađi.

Oni koji ih love špinanjem, spinning tehnikom, trebaju ih ponajprije tražiti uz jata gavuna i oliga. Za razliku od panulaša i ljubitelja kančanice, najbolje u zatvorenim uvalama, iz kojih teže izlaze. Osobito su pogodne uvale u koje valovi nanose travu punu planktona, omiljenu hranu zeleniša – gavuna i olige.

U takvim uvalama, s dizanjem sunca, zeleniši se približavaju obali i tu se sunčaju te jedu. Feluni za njima prilaze i povremeno se iz dubine zalijeću među njih. Predosjećajući napad, zeleniši se rašire po cijelom raspoloživom prostoru, što bliže obali, čak i pliće od desetak centimetara. Zatim uslijedi brzi napad feluna, pa sve utihne na desetak minuta.

---

image

Mladi su žutog sjaja

---

Rat u plićacima

U takvim situacijama varalice je najbolje bacati u more neposredno prije napada feluna, ali loviti se može i stalnim zabacivanjem. Feluni bez zadrške napadaju varalice i kad vidje sjenu, čak i varaličara, ali su oprezne kad varalica pada među zeleniš u osunčanom dijelu uvale.

Zato je varalice, ako je moguće, dobro bacati u sjenovite dijelove mora, pa ih voditi prema osunčanima. To se može raditi s obale, stajanjem u moru ili na usidrenom plovilu.

Za lov iz plovila dovoljno je imati štap dužine 2,4 metra, dok je za lov s obale i iz mora nužno imati 3-metarski, obvezno špinerski štap, najbolje srednje akcije i težine bacanja do 40 grama. Poslužiti može i štap, ali i varalice za ultra light rock ribolov.

Kad plima ili valovi maestrala podignu more, gavuni i olige spuštaju se u malo dublje more, na tri-četiri metra, najradije na granicu pijeska i podmorskih livada. Vrebaju li ih grabljivice, na samom su dnu. U takvim situacijama loviti treba s varalicama koje se mogu dalje baciti i dublje spustiti u moru. Vrlo dobri rezultati tada se postižu s metalnim varalicama, žlicama te jiggovima.

---

image

Mogu se loviti i varalicama te priborom za ultra light rock ribolov

---

Poslije zabačaja te metalne varalice treba pustiti da potonu, a zatim brzo povlačiti uz pokrete vrha štapa lijevo-desno. Umjesto metalnih varalica, mogu se koristiti i dubokoroneći teturavci. Njima, još bolje plitkoronećima, prednost treba dati u ribolovu u plićaku.

Najbolje je rabiti pet do sedam centimetara duge pinns minow teturavce, koji oblikom i kretnjama oponašaju zeleniš i ostale ribice. I njih je bolje voditi cik-cak, a ne pravocrtno.

Što se tiče boje, prozirni te srebrni teturavci su najbolji, posebice oni s tamnim leđima. Osim feluna, varalicu će ponekad napasti lubin, lica, strijelka, iglica, ušata...

U drugom dijelu proljeća i kasnije, kad im oslabi interes za umjetnim mamcima, felune je bolje loviti prirodnima. Najdostupniji mamci, gavun i oliga, nisu pogodni za lov potezanjem jer se slabo drže na udici, a i brzo ugibaju. Osim toga, feluni vrlo brzo rastu pa traže krupniju hranu.

Nakon prve godine teže do jedan kilogram, a nakon dvije oko pet kilograma. Takve je u priobalju najbolje loviti panulavanjem s većim, osobito živim mamcima.

---

image

Živi ciplić odličan je mamac za lov panulavanjem

---

Iglica i cipal

Za lov feluna, kao i odraslih gofova, kod nas su najcjenjeniji iglica i nešto manje lignja. No živi cipal nije ništa lošiji od njih, a lakše se pribavlja i do mamčenja se održava na životu.

Najbolji je onaj dužine do desetak centimetara, namamčen na dvije udice, prednjom za usne, a stražnjom između leđnih peraja, pazeći da mu se pritom ne ozlijedi kralježnica. Udice moraju biti ravne i što tanje, ali iznimno jake.

Prednja može biti klizna, odnosno s alkicom, kako bi se struna između nje i zadnje udice lakše zategnula. Ona može biti manja, širine luka 10 – 12 mm, jer feluni uvijek hvataju za sredinu plijena. Stražnja mora biti šira, čak i 20 mm, jer su usta gofova dosta velika.

Dobri ulovi postižu se i uginulim spomenutim mamcima, ali puno je bolje umjesto njih mamčiti uginule gavune ili traku lignje, lignjuna te sipe. Njih je najbolje montirati na jigg, udicu s olovnom glavom. Kad se koristi gavun, bira se što veći i bez glave se mamči za rep. Traka glavonošca treba biti dužine 11 – 15 i širine oko 2 cm, od lignjuna i malo šira.

---

image

Trake glavonožaca dobri su mamci

---

Pribor za lov feluna panulavanjem najbolje je kompletirati na klasičan način. Osnovna struna treba biti najlonska, promjera 0,50 – 0,60 mm i dužine barem 50 metara. Na nju se preko vrtilice postavlja predvez promjera 0,40 – 0,50 mm i dužine 3 – 5 metara.

Na njega se raspoređuje 5 – 6 olovnica ukupne težine 100 – 300 grama kako bi, ovisno brzini povlačenja, mamac ronio pola metra do tri metra pod površinom.

Lovi li se uz obalu koja naglo ponire ili se žele loviti i manji zubaci, panula se mora više otežati, ali uteg, najbolje oblika torpeda, treba staviti na kraj osnovne strune.

Preko vrtilice se na predvez postavlja 10 – 15 metara dug i 0,30 – 0,40 mm debeo privez, najbolje od FC strune. Loviti se može iz ruke, ali puno je bolje borbenog feluna izvlačiti štapom i rolom. Dovoljan je najlakši panulaški pribor, klase 12 libri.

---

image

U pravilu napada sredinu plijena

---

Spora plovidba

Ako se panulaje iz većeg plovila čiju posadu čini više osoba, loviti se može s dva ili tri pribora. Da se ne bi zamrsili, posebice kad se ulovi riba, pribore treba otežati utezima različitih težina.

Prije početka lova treba provjeriti vrti li se namamčena ribica u plovidbi, što se često događa, osobito s iglicom. To se može spriječiti dodavanjem utega ispod glave mamca, ali puno je bolje smanjiti brzinu potezanja. Zapravo, ovakav ribolov feluna i jest najbolje provoditi vrlo sporom plovidbom, posebice kad se lovi ciplom.

Kako vrijeme odmiče, feluni će se zadržavati u sve manjim jatima, ali na istim terenima, ili u njihovoj blizini, gdje su bili i na početku proljeća. To znači da ih panulavanjem treba tražiti blizu obale, osim po bonaci. Najčešće su na mjestima gdje su jaki kurenti.

---

image

Feluni se do kraja ne predaju

---

---

image

Ovoliki su rijetki u plićaku

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proljetne migracije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => proljetne migracije 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-21 12:05:51 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-30 11:29:33 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-03-30 11:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 74 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21369436.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21369438.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21369440.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21369442.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21369444.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21369446.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21369448.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21369450.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21369452.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/21\/21369454.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Napadaju i krupne mamce<\/p>","

Feluni se do kraja ne predaju<\/p>","

Zalaze i u luke te u lu\u010dice<\/p>","

Mogu se loviti i varalicama te priborom za ultra light rock<\/em> ribolov<\/p>","

U pravilu napada sredinu plijena<\/p>","

Trake glavono\u017eaca dobri su mamci<\/p>","

\u017divi cipli\u0107 odli\u010dan je mamac za lov panulavanjem<\/p>","

Mladi su \u017eutog sjaja<\/p>","

Za lov panulavanjem dovoljna je najlak\u0161a oprema<\/p>","

Ovoliki su rijetki u pli\u0107aku<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_21369436_1920.jpg":"1920x1080","k_21369436_1280.jpg":"1280x1280","k_21369436_1024.jpg":"1024x1024","k_21369436_640.jpg":"640x640","k_21369436_480.jpg":"480x480","k_21369436_340.jpg":"340x340","k_21369436_220.jpg":"220x220","o_21369436_1280.jpg":"1280x720","o_21369436_1024.jpg":"1024x576","o_21369436_640.jpg":"640x360","o_21369436_480.jpg":"480x270","o_21369436_340.jpg":"340x191","o_21369436_220.jpg":"220x123","h_21369436_1280.jpg":"1280x854","h_21369436_1024.jpg":"1024x683","h_21369436_640.jpg":"640x427","h_21369436_480.jpg":"480x320","h_21369436_340.jpg":"340x227","h_21369436_220.jpg":"220x147","pp_21369436_1280.jpg":"1006x1280","pp_21369436_1024.jpg":"805x1024","pp_21369436_640.jpg":"503x640","pp_21369436_480.jpg":"377x480","pp_21369436_340.jpg":"267x340","pp_21369436_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21369438_1920.jpg":"1920x1080","k_21369438_1280.jpg":"1280x1280","k_21369438_1024.jpg":"1024x1024","k_21369438_640.jpg":"640x640","k_21369438_480.jpg":"480x480","k_21369438_340.jpg":"340x340","k_21369438_220.jpg":"220x220","o_21369438_1280.jpg":"1280x960","o_21369438_1024.jpg":"1024x768","o_21369438_640.jpg":"640x480","o_21369438_480.jpg":"480x360","o_21369438_340.jpg":"340x255","o_21369438_220.jpg":"220x165","h_21369438_1280.jpg":"1280x854","h_21369438_1024.jpg":"1024x683","h_21369438_640.jpg":"640x427","h_21369438_480.jpg":"480x320","h_21369438_340.jpg":"340x227","h_21369438_220.jpg":"220x147","pp_21369438_1280.jpg":"1006x1280","pp_21369438_1024.jpg":"805x1024","pp_21369438_640.jpg":"503x640","pp_21369438_480.jpg":"377x480","pp_21369438_340.jpg":"267x340","pp_21369438_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2879","hd_21369440_1920.jpg":"1920x1080","k_21369440_1280.jpg":"1280x1280","k_21369440_1024.jpg":"1024x1024","k_21369440_640.jpg":"640x640","k_21369440_480.jpg":"480x480","k_21369440_340.jpg":"340x340","k_21369440_220.jpg":"220x220","o_21369440_1280.jpg":"1280x1919","o_21369440_1024.jpg":"1024x1535","o_21369440_640.jpg":"640x959","o_21369440_480.jpg":"480x719","o_21369440_340.jpg":"340x509","o_21369440_220.jpg":"220x329","h_21369440_1280.jpg":"1280x854","h_21369440_1024.jpg":"1024x683","h_21369440_640.jpg":"640x427","h_21369440_480.jpg":"480x320","h_21369440_340.jpg":"340x227","h_21369440_220.jpg":"220x147","pp_21369440_1280.jpg":"1006x1280","pp_21369440_1024.jpg":"805x1024","pp_21369440_640.jpg":"503x640","pp_21369440_480.jpg":"377x480","pp_21369440_340.jpg":"267x340","pp_21369440_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2561","hd_21369442_1920.jpg":"1920x1080","k_21369442_1280.jpg":"1280x1280","k_21369442_1024.jpg":"1024x1024","k_21369442_640.jpg":"640x640","k_21369442_480.jpg":"480x480","k_21369442_340.jpg":"340x340","k_21369442_220.jpg":"220x220","o_21369442_1280.jpg":"1280x1707","o_21369442_1024.jpg":"1024x1365","o_21369442_640.jpg":"640x853","o_21369442_480.jpg":"480x640","o_21369442_340.jpg":"340x453","o_21369442_220.jpg":"220x293","h_21369442_1280.jpg":"1280x854","h_21369442_1024.jpg":"1024x683","h_21369442_640.jpg":"640x427","h_21369442_480.jpg":"480x320","h_21369442_340.jpg":"340x227","h_21369442_220.jpg":"220x147","pp_21369442_1280.jpg":"1006x1280","pp_21369442_1024.jpg":"805x1024","pp_21369442_640.jpg":"503x640","pp_21369442_480.jpg":"377x480","pp_21369442_340.jpg":"267x340","pp_21369442_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1448","hd_21369444_1920.jpg":"1920x1080","k_21369444_1280.jpg":"1280x1280","k_21369444_1024.jpg":"1024x1024","k_21369444_640.jpg":"640x640","k_21369444_480.jpg":"480x480","k_21369444_340.jpg":"340x340","k_21369444_220.jpg":"220x220","o_21369444_1280.jpg":"1280x965","o_21369444_1024.jpg":"1024x772","o_21369444_640.jpg":"640x482","o_21369444_480.jpg":"480x362","o_21369444_340.jpg":"340x256","o_21369444_220.jpg":"220x165","h_21369444_1280.jpg":"1280x854","h_21369444_1024.jpg":"1024x683","h_21369444_640.jpg":"640x427","h_21369444_480.jpg":"480x320","h_21369444_340.jpg":"340x227","h_21369444_220.jpg":"220x147","pp_21369444_1280.jpg":"1006x1280","pp_21369444_1024.jpg":"805x1024","pp_21369444_640.jpg":"503x640","pp_21369444_480.jpg":"377x480","pp_21369444_340.jpg":"267x340","pp_21369444_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21369446_1920.jpg":"1920x1080","k_21369446_1280.jpg":"1280x1280","k_21369446_1024.jpg":"1024x1024","k_21369446_640.jpg":"640x640","k_21369446_480.jpg":"480x480","k_21369446_340.jpg":"340x340","k_21369446_220.jpg":"220x220","o_21369446_1280.jpg":"1280x854","o_21369446_1024.jpg":"1024x683","o_21369446_640.jpg":"640x427","o_21369446_480.jpg":"480x320","o_21369446_340.jpg":"340x227","o_21369446_220.jpg":"220x146","h_21369446_1280.jpg":"1280x854","h_21369446_1024.jpg":"1024x683","h_21369446_640.jpg":"640x427","h_21369446_480.jpg":"480x320","h_21369446_340.jpg":"340x227","h_21369446_220.jpg":"220x147","pp_21369446_1280.jpg":"1006x1280","pp_21369446_1024.jpg":"805x1024","pp_21369446_640.jpg":"503x640","pp_21369446_480.jpg":"377x480","pp_21369446_340.jpg":"267x340","pp_21369446_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21369448_1920.jpg":"1920x1080","k_21369448_1280.jpg":"1280x1280","k_21369448_1024.jpg":"1024x1024","k_21369448_640.jpg":"640x640","k_21369448_480.jpg":"480x480","k_21369448_340.jpg":"340x340","k_21369448_220.jpg":"220x220","o_21369448_1280.jpg":"1280x853","o_21369448_1024.jpg":"1024x682","o_21369448_640.jpg":"640x426","o_21369448_480.jpg":"480x320","o_21369448_340.jpg":"340x226","o_21369448_220.jpg":"220x146","h_21369448_1280.jpg":"1280x854","h_21369448_1024.jpg":"1024x683","h_21369448_640.jpg":"640x427","h_21369448_480.jpg":"480x320","h_21369448_340.jpg":"340x227","h_21369448_220.jpg":"220x147","pp_21369448_1280.jpg":"1006x1280","pp_21369448_1024.jpg":"805x1024","pp_21369448_640.jpg":"503x640","pp_21369448_480.jpg":"377x480","pp_21369448_340.jpg":"267x340","pp_21369448_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2940","hd_21369450_1920.jpg":"1920x1080","k_21369450_1280.jpg":"1280x1280","k_21369450_1024.jpg":"1024x1024","k_21369450_640.jpg":"640x640","k_21369450_480.jpg":"480x480","k_21369450_340.jpg":"340x340","k_21369450_220.jpg":"220x220","o_21369450_1280.jpg":"1280x1960","o_21369450_1024.jpg":"1024x1568","o_21369450_640.jpg":"640x980","o_21369450_480.jpg":"480x735","o_21369450_340.jpg":"340x520","o_21369450_220.jpg":"220x336","h_21369450_1280.jpg":"1280x854","h_21369450_1024.jpg":"1024x683","h_21369450_640.jpg":"640x427","h_21369450_480.jpg":"480x320","h_21369450_340.jpg":"340x227","h_21369450_220.jpg":"220x147","pp_21369450_1280.jpg":"1006x1280","pp_21369450_1024.jpg":"805x1024","pp_21369450_640.jpg":"503x640","pp_21369450_480.jpg":"377x480","pp_21369450_340.jpg":"267x340","pp_21369450_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_21369452_1920.jpg":"1920x1080","k_21369452_1280.jpg":"1280x1280","k_21369452_1024.jpg":"1024x1024","k_21369452_640.jpg":"640x640","k_21369452_480.jpg":"480x480","k_21369452_340.jpg":"340x340","k_21369452_220.jpg":"220x220","o_21369452_1280.jpg":"1280x960","o_21369452_1024.jpg":"1024x768","o_21369452_640.jpg":"640x480","o_21369452_480.jpg":"480x360","o_21369452_340.jpg":"340x255","o_21369452_220.jpg":"220x165","h_21369452_1280.jpg":"1280x854","h_21369452_1024.jpg":"1024x683","h_21369452_640.jpg":"640x427","h_21369452_480.jpg":"480x320","h_21369452_340.jpg":"340x227","h_21369452_220.jpg":"220x147","pp_21369452_1280.jpg":"1006x1280","pp_21369452_1024.jpg":"805x1024","pp_21369452_640.jpg":"503x640","pp_21369452_480.jpg":"377x480","pp_21369452_340.jpg":"267x340","pp_21369452_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_21369454_1920.jpg":"1920x1080","k_21369454_1280.jpg":"1280x1280","k_21369454_1024.jpg":"1024x1024","k_21369454_640.jpg":"640x640","k_21369454_480.jpg":"480x480","k_21369454_340.jpg":"340x340","k_21369454_220.jpg":"220x220","o_21369454_1280.jpg":"1280x851","o_21369454_1024.jpg":"1024x681","o_21369454_640.jpg":"640x425","o_21369454_480.jpg":"480x319","o_21369454_340.jpg":"340x226","o_21369454_220.jpg":"220x146","h_21369454_1280.jpg":"1280x854","h_21369454_1024.jpg":"1024x683","h_21369454_640.jpg":"640x427","h_21369454_480.jpg":"480x320","h_21369454_340.jpg":"340x227","h_21369454_220.jpg":"220x147","pp_21369454_1280.jpg":"1006x1280","pp_21369454_1024.jpg":"805x1024","pp_21369454_640.jpg":"503x640","pp_21369454_480.jpg":"377x480","pp_21369454_340.jpg":"267x340","pp_21369454_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7438588 Threads: 5 Questions: 1532803117 Slow queries: 4660479 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110710278 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/trazi-gavune-pa-nadi-felune-kada-gdje-i-kako-loviti-mlade-gofove-1180054 [printLink] => /om/ribolov/trazi-gavune-pa-nadi-felune-kada-gdje-i-kako-loviti-mlade-gofove-1180054?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 672324 [name] => felun [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-30 13:23:10 [main_article_id] => 0 [alias] => felun [link] => /tag/felun ) [1] => stdClass Object ( [id] => 29849 [name] => gof [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gof [link] => /tag/gof ) [2] => stdClass Object ( [id] => 672325 [name] => felun ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-30 13:23:10 [main_article_id] => 0 [alias] => felun-ribolov [link] => /tag/felun-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 672326 [name] => gavuni feluni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-30 13:23:10 [main_article_id] => 0 [alias] => gavuni-feluni [link] => /tag/gavuni-feluni ) [4] => stdClass Object ( [id] => 672327 [name] => mladi gofovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-30 13:23:10 [main_article_id] => 0 [alias] => mladi-gofovi [link] => /tag/mladi-gofovi ) [5] => stdClass Object ( [id] => 650602 [name] => kako loviti gofa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-gofa [link] => /tag/kako-loviti-gofa ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proljetne migracije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Traži gavune pa nađi felune: kada, gdje i kako loviti mlade gofove? Uvijek su gladni, drukčije su boje od odraslih jedinki, a imati ih na udici velik je uspjeh [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21369436.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Napadaju i krupne mamce

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21369436.jpg [title] =>

Napadaju i krupne mamce

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21369438.jpg [title] =>

Feluni se do kraja ne predaju

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21369440.jpg [title] =>

Zalaze i u luke te u lučice

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21369442.jpg [title] =>

Mogu se loviti i varalicama te priborom za ultra light rock ribolov

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21369444.jpg [title] =>

U pravilu napada sredinu plijena

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21369446.jpg [title] =>

Trake glavonožaca dobri su mamci

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21369448.jpg [title] =>

Živi ciplić odličan je mamac za lov panulavanjem

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21369450.jpg [title] =>

Mladi su žutog sjaja

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21369452.jpg [title] =>

Za lov panulavanjem dovoljna je najlakša oprema

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/21/21369454.jpg [title] =>

Ovoliki su rijetki u plićaku

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Jedva primjetan rast temperature mora u ožujku uzrokovao je početak migracije riba selica iz dubljih u pliće predjele. Među ribama koje su se najviše primaknule površini i obali je i gof, jedna od najcjenjenijih riba Jadrana. No to nisu odrasli gofovi, koji migriraju sporije, nego mladi primjerci, koje naš narod naziva felunima, orkanićima, bilizmušicama...

Riječ je o primjercima težine oko kilograma koji, za razliku od odraslih, nemaju srebrnast, nego žućkast sjaj. Iako uvijek gladni i stalno u potrazi za hranom, i njih je, kao i odrasle, teško prevariti mamcem. Zato je ulov feluna veliki udičarski uspjeh, čak i sada, u periodu kad se najbolje love, od sredine ožujka do sredine svibnja, ovisno o području Jadrana.

Uski prolazi

U tom razdoblju najbolje ih je tražiti po plićacima, u uskim prolazima, oko isturenih rtova, lukobrana oko kojih su jake morske struje, čak i unutar luka, oko usidrenih plovila. Loviti treba danju, do devet sati, najdalje do 11 sati, te ponovno od 15 sati do mraka.

Dobrom ulovu pogodovat će more u dizanju i maestral, osobito u vrijeme mladog i punog Mjeseca. Njihov ulov može se očekivati u srednjem i južnom dijelu Jadrana, gdje su najbrojniji, dok su u sjevernom vrlo rijetki.

Naši udičari nedorasle gofove najčešće love panulom, a tek rijetki kančanicom. Posljednjih godina u dubljim ih vodama, kao i krupne, sve više love vertical jigging tehnikom okomitog skosavanja varalice. Najmanje je onih koji ih love spinning tehnikom, potezanjem s mjesta.

---

image

Zalaze i u luke te u lučice

---

Razlog tome je što je ta tehnika najučinkovitija u prvom dijelu proljeća, dok se kasnije u priobalju feluni puno bolje love prirodnim mamcima.

U plovu feluna može biti do više stotina primjeraka, ali posve suprotno od drugih jatnih riba, njih se udicom bolje lovi što ih je manje u skupini. Najlakši su plijen u grupi od tri do pet primjeraka dok obilaze plićake u potrazi za hranom, ribljom mlađi.

Oni koji ih love špinanjem, spinning tehnikom, trebaju ih ponajprije tražiti uz jata gavuna i oliga. Za razliku od panulaša i ljubitelja kančanice, najbolje u zatvorenim uvalama, iz kojih teže izlaze. Osobito su pogodne uvale u koje valovi nanose travu punu planktona, omiljenu hranu zeleniša – gavuna i olige.

U takvim uvalama, s dizanjem sunca, zeleniši se približavaju obali i tu se sunčaju te jedu. Feluni za njima prilaze i povremeno se iz dubine zalijeću među njih. Predosjećajući napad, zeleniši se rašire po cijelom raspoloživom prostoru, što bliže obali, čak i pliće od desetak centimetara. Zatim uslijedi brzi napad feluna, pa sve utihne na desetak minuta.

---

image

Mladi su žutog sjaja

---

Rat u plićacima

U takvim situacijama varalice je najbolje bacati u more neposredno prije napada feluna, ali loviti se može i stalnim zabacivanjem. Feluni bez zadrške napadaju varalice i kad vidje sjenu, čak i varaličara, ali su oprezne kad varalica pada među zeleniš u osunčanom dijelu uvale.

Zato je varalice, ako je moguće, dobro bacati u sjenovite dijelove mora, pa ih voditi prema osunčanima. To se može raditi s obale, stajanjem u moru ili na usidrenom plovilu.

Za lov iz plovila dovoljno je imati štap dužine 2,4 metra, dok je za lov s obale i iz mora nužno imati 3-metarski, obvezno špinerski štap, najbolje srednje akcije i težine bacanja do 40 grama. Poslužiti može i štap, ali i varalice za ultra light rock ribolov.

Kad plima ili valovi maestrala podignu more, gavuni i olige spuštaju se u malo dublje more, na tri-četiri metra, najradije na granicu pijeska i podmorskih livada. Vrebaju li ih grabljivice, na samom su dnu. U takvim situacijama loviti treba s varalicama koje se mogu dalje baciti i dublje spustiti u moru. Vrlo dobri rezultati tada se postižu s metalnim varalicama, žlicama te jiggovima.

---

image

Mogu se loviti i varalicama te priborom za ultra light rock ribolov

---

Poslije zabačaja te metalne varalice treba pustiti da potonu, a zatim brzo povlačiti uz pokrete vrha štapa lijevo-desno. Umjesto metalnih varalica, mogu se koristiti i dubokoroneći teturavci. Njima, još bolje plitkoronećima, prednost treba dati u ribolovu u plićaku.

Najbolje je rabiti pet do sedam centimetara duge pinns minow teturavce, koji oblikom i kretnjama oponašaju zeleniš i ostale ribice. I njih je bolje voditi cik-cak, a ne pravocrtno.

Što se tiče boje, prozirni te srebrni teturavci su najbolji, posebice oni s tamnim leđima. Osim feluna, varalicu će ponekad napasti lubin, lica, strijelka, iglica, ušata...

U drugom dijelu proljeća i kasnije, kad im oslabi interes za umjetnim mamcima, felune je bolje loviti prirodnima. Najdostupniji mamci, gavun i oliga, nisu pogodni za lov potezanjem jer se slabo drže na udici, a i brzo ugibaju. Osim toga, feluni vrlo brzo rastu pa traže krupniju hranu.

Nakon prve godine teže do jedan kilogram, a nakon dvije oko pet kilograma. Takve je u priobalju najbolje loviti panulavanjem s većim, osobito živim mamcima.

---

image

Živi ciplić odličan je mamac za lov panulavanjem

---

Iglica i cipal

Za lov feluna, kao i odraslih gofova, kod nas su najcjenjeniji iglica i nešto manje lignja. No živi cipal nije ništa lošiji od njih, a lakše se pribavlja i do mamčenja se održava na životu.

Najbolji je onaj dužine do desetak centimetara, namamčen na dvije udice, prednjom za usne, a stražnjom između leđnih peraja, pazeći da mu se pritom ne ozlijedi kralježnica. Udice moraju biti ravne i što tanje, ali iznimno jake.

Prednja može biti klizna, odnosno s alkicom, kako bi se struna između nje i zadnje udice lakše zategnula. Ona može biti manja, širine luka 10 – 12 mm, jer feluni uvijek hvataju za sredinu plijena. Stražnja mora biti šira, čak i 20 mm, jer su usta gofova dosta velika.

Dobri ulovi postižu se i uginulim spomenutim mamcima, ali puno je bolje umjesto njih mamčiti uginule gavune ili traku lignje, lignjuna te sipe. Njih je najbolje montirati na jigg, udicu s olovnom glavom. Kad se koristi gavun, bira se što veći i bez glave se mamči za rep. Traka glavonošca treba biti dužine 11 – 15 i širine oko 2 cm, od lignjuna i malo šira.

---

image

Trake glavonožaca dobri su mamci

---

Pribor za lov feluna panulavanjem najbolje je kompletirati na klasičan način. Osnovna struna treba biti najlonska, promjera 0,50 – 0,60 mm i dužine barem 50 metara. Na nju se preko vrtilice postavlja predvez promjera 0,40 – 0,50 mm i dužine 3 – 5 metara.

Na njega se raspoređuje 5 – 6 olovnica ukupne težine 100 – 300 grama kako bi, ovisno brzini povlačenja, mamac ronio pola metra do tri metra pod površinom.

Lovi li se uz obalu koja naglo ponire ili se žele loviti i manji zubaci, panula se mora više otežati, ali uteg, najbolje oblika torpeda, treba staviti na kraj osnovne strune.

Preko vrtilice se na predvez postavlja 10 – 15 metara dug i 0,30 – 0,40 mm debeo privez, najbolje od FC strune. Loviti se može iz ruke, ali puno je bolje borbenog feluna izvlačiti štapom i rolom. Dovoljan je najlakši panulaški pribor, klase 12 libri.

---

image

U pravilu napada sredinu plijena

---

Spora plovidba

Ako se panulaje iz većeg plovila čiju posadu čini više osoba, loviti se može s dva ili tri pribora. Da se ne bi zamrsili, posebice kad se ulovi riba, pribore treba otežati utezima različitih težina.

Prije početka lova treba provjeriti vrti li se namamčena ribica u plovidbi, što se često događa, osobito s iglicom. To se može spriječiti dodavanjem utega ispod glave mamca, ali puno je bolje smanjiti brzinu potezanja. Zapravo, ovakav ribolov feluna i jest najbolje provoditi vrlo sporom plovidbom, posebice kad se lovi ciplom.

Kako vrijeme odmiče, feluni će se zadržavati u sve manjim jatima, ali na istim terenima, ili u njihovoj blizini, gdje su bili i na početku proljeća. To znači da ih panulavanjem treba tražiti blizu obale, osim po bonaci. Najčešće su na mjestima gdje su jaki kurenti.

---

image

Feluni se do kraja ne predaju

---

---

image

Ovoliki su rijetki u plićaku

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Napadaju i krupne mamce


Feluni se do kraja ne predaju


Zalaze i u luke te u lučice


Mogu se loviti i varalicama te priborom za ultra light rock ribolov


U pravilu napada sredinu plijena


Trake glavonožaca dobri su mamci


Živi ciplić odličan je mamac za lov panulavanjem


Mladi su žutog sjaja


Za lov panulavanjem dovoljna je najlakša oprema


Ovoliki su rijetki u plićaku

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/trazi-gavune-pa-nadi-felune-kada-gdje-i-kako-loviti-mlade-gofove-1180054 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=bf2da3c585ca38c349bb5f8200dd36d2be7c4f2d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tra%C5%BEi+gavune+pa+na%C4%91i+felune%3A+kada%2C+gdje+i+kako+loviti+mlade+gofove%3F+Uvijek+su+gladni%2C+druk%C4%8Dije+su+boje+od+odraslih+jedinki%2C+a+imati+ih+na+udici+velik+je+uspjeh&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftrazi-gavune-pa-nadi-felune-kada-gdje-i-kako-loviti-mlade-gofove-1180054 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Ftrazi-gavune-pa-nadi-felune-kada-gdje-i-kako-loviti-mlade-gofove-1180054 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => proljetne migracije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

proljetne migracijeTraži gavune pa nađi felune: kada, gdje i kako loviti mlade gofove? Uvijek su gladni, drukčije su boje od odraslih jedinki, a imati ih na udici velik je uspjeh

Piše Šime Duvančić
30. ožujka 2022. - 13:22

Jedva primjetan rast temperature mora u ožujku uzrokovao je početak migracije riba selica iz dubljih u pliće predjele. Među ribama koje su se najviše primaknule površini i obali je i gof, jedna od najcjenjenijih riba Jadrana. No to nisu odrasli gofovi, koji migriraju sporije, nego mladi primjerci, koje naš narod naziva felunima, orkanićima, bilizmušicama...

Riječ je o primjercima težine oko kilograma koji, za razliku od odraslih, nemaju srebrnast, nego žućkast sjaj. Iako uvijek gladni i stalno u potrazi za hranom, i njih je, kao i odrasle, teško prevariti mamcem. Zato je ulov feluna veliki udičarski uspjeh, čak i sada, u periodu kad se najbolje love, od sredine ožujka do sredine svibnja, ovisno o području Jadrana.

Uski prolazi

U tom razdoblju najbolje ih je tražiti po pli...

12. svibanj 2024 11:32