stdClass Object ( [id] => 1314038 [title] => Stručnjak objašnjava kako loviti brzog i lukavog predatora: ‘Brumanje je jako bitno...‘ [alias] => strucnjak-objasnjava-kako-loviti-brzog-i-lukavog-predatora-brumanje-je-jako-bitno [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Palamida je brz predator i vrlo atraktivna riba za lov ponajprije radi njene snage i brzine.

Kad se riba zakači, tek si pol posla napravio.

Druga polovica je izvući je van da ništa ne pođe zlu, a puno faktora može zakazati.

Zato je kompletan lov palamida zapravo samo stalno nadmudrivanje s iznimno pametnom i opreznom ribom.

Palamide se kreću u većim jatima po otvorenom moru, a u periodu kad prilaze obali, kreću se uobičajenim brakovima, kanalima i uvalama u potrazi za sitnom plavom ribom kojom se hrane.

Pritom se na tim lokacijama zadržavaju sve dok hrane ima.

Tako su 2020, godine bile aktivne početkom ljeta, dok ih 2021. praktički nije ni bilo.

Snimio sam ih u velikom jatu, ali se nisu dugo zadržale, a nisam ni primijetio da ih netko lovi, 2022. godine su došle pri kraju ljeta i bile jako dugo aktivne, dok su ove godine došle krajem lipnja.

Naravno, sve ovo govorim za područje Kvarnera.

Mi iz ‘Kvarner fishinga‘ smo imali dosta uspjeha i ove godine pa smo tako odlučili podijeliti neka zapažanja.

---

image

Palamide su uvijek omiljena meta

---

Područja gdje se love palamide obično su uobičajeni brakovi, ulasci u luke gdje ribarice ulaze kao i kanali gdje riba prolazi.

 Tu one dolaze u jatima na mahove i obično se ne zadržavaju dugo.

Često znaju imati i istu ‘uru od griza‘.

Meni se tako najbolje vrijeme pokazalo u zoru i u sumrak, mada one mogu grist i proći u bilo koje doba dana kada su manje aktivne.

Na moje pozicije volim doći pol sata prije zore kada krećem pomalo sa brumanjem i tada se love samo palamide na dva sistema na različitim dubinama.

Obično u zoru držim na 15 i 20 metara, a kasnije na 20 i 30 metara, sve ovisno o poziciji i dubini sidrenja.

Jedan sistem stavim bez olova, a drugi sa 3 do 5 grama olova, ali i to ovisi o kurentu.

Tako po jakom kurentu stavim i 10 grama olova.

Primijetio sam da na mojoj ‘tajnoj poziciji‘ palamide vole grist na prijelazima gdje iz dubine naglo ide prema pličini.

Gledam kako nosi kurenat i kad se sidro baci, zaveže se mala bova ili kanta nakon čega se otpusti se još nekih 5 metara špage drži barku podalje od sidrenog konopa.

---

image

Omčica je često najslabija karika

---

Ujedno to i dobar način koji bolje drži barku kad se lovi po lošijem vremenu.

Tada se gleda se da barka zaustavi u dubljem dijelu, taman prije prelaska na pliće.

Naravno s modernim Minn Kotama i Haswingzma tog problema nema čime se automatski rješava i drugi problem.

Naime, špaga od sidra sigurno stvara vibracije i vidljiva je tako da kad je više barki, to sve mora dodatno uplašiti ribu.

Ako je više barki u lovu tada je najbolje se udaljiti od svih i probati se usidriti niz brum ostalih barki.

Brumanje je jako bitno.

Idealno bi bilo imati sardomatik koji stvara oblak koji ribe izluđuje, ali ne hrani, povremeno se pali i pali se kad se primijeti prvi trag sitne ribe ili palamide.

Prvi znakovi su obično galebovi i bacanje ribe u blizini, a kad se vidi trag sitne ribe ispod broda, moguće je da je i palamida u blizini.

---

image

Pribor nije teško složiti

---

Bruma se da se riba što duže zadrži pri čemu gledamo da nam ješka prati brum.

Za one koji nemaju sardomatik, najbolje je u kanti pripremiti brum od friške srdele, stare srdele, kruha…

Iznutrice od riba koje čistite ne bacajte, zaledite ih i s njima u brum.

Najbolje je sve razrezati na male komade i rukama gnječiti i napraviti masnu i krvavu smjesu koja se povremeno baca u more.

Često morate računati da na površini znaju jesti iglice, ispod njih ušate i bobe, pa ispod plavice i šaruni tako da dobar dio bude pojeden, ali puno važnija je krv i masnoća koju takvi otpaci ispuštaju. Povremeno bacite pokoju cijelu srdelu ili barem na pol narezanu.

Oprema koju je po meni najbolje koristiti je spinn štap, ne prekruti tj. prevelike gramaže, dužine 2,4 do 2,7 metara i baitrunner role.

Važno je da je vrh štapa mekan, a tijelo tvrđe tako da bolje amortizira udarce glavom i nagla ubrzanja koja palamida postiže.

Jako je važno izmoriti je i po mogućnosti izvući glavu iz mora da se ‘nadiše‘ zraka nakon čega se brzo umiri.

Ne treba žuriti, ali je važno što prije je izvući jer ‘ura od griza‘ zna kratko trajati pa je to nešto što svaki ribolovac mora sam otkrivati iz svog iskustva, koliko sistem na kojem štapu može izdržati.

Ako na roli imate upredenicu, obavezno stavite 5 do 10 metara shock leadera ili nekog mekanijeg fluorocarbona da dodatno ublaži udarce.

---

image

Za ovo se vrijedi potruditi

---

Dapače, u ovoj varijanti ribolova je bolje da se na rolu namota najlon, a ne upredenica.

Najlon ne treba biti predebeo, dovoljno je da može izdržati 15 kilograma, shock leader 10 do 14 kilograma, a predvez 6 do 9 kilograma.

Rola se, dok se čeka griz, uvijek podesi na mekano tako da riba neopterećeno izvlači ješku.

No čim se primijeti izvlačenje, u roku od par sekundi se mora zgrabiti rola rukom i utvrdo dati jaku kontru, što se sa baitrunner rolom može elegantno odraditi.

Kad se palamida zakačila tada treba zategnuti rolu tako da na početku dok ima puno snage, može lagano izvlačiti, na od prilike pol od loma sistema.

Potom se nakon nekog vremena još malo zategne, ali da isto može izvlačiti u bjegovima i pri samom kraju zamaranja ponovno otpustiti kočnicu jer je tu najkritičnije jer riba zadnje atome snage koristi za bjegove.

Ako primijeti otpor i ako se dugo čeka kontra, tada riba zna ispljunuti ješku.

Isto tako ako ješka nije dobro naješkana ili ako nije dobra udica, riba se zna ne zakačiti.

Dobro je znati da štap kad se digne u zrak, kočnica jače drži nego kad je štap spušten prema dolje, tako da kad palamida krene u prvi bijeg, treba spustiti štap prema dolje da može izvlačiti bez većeg opterećenja.

Za ješku je najbolje koristiti frišku srdelu, što veću, što ravniju i što sjajniju.

Može se ješkati cijela ili bez glave, udica mora biti što veća, a da se može sakriti u srdelu, obično je to kratka, zakrivljena s okom, i to takva da je oko u ravnini tijela udice i da ne uništi previše srdelu tijekom ješkanja.

Obično koristim veličine od 2/0 do 4/0, ovisno o veličini srdele.

Bilo bi isto tako idealno da je udica tamna i da se naješka kroz leđa tako da špic viri vani iznad leđa, a ako su baš jako oprezne, tada se udica sakrije u trbuh.

Ako je udica svjetla tj. sjajna, tada se ješka s donje strane.

Udica se može i skroz sakriti u trbuh, ali to smanjuje postotak uspješnog kačenja.

Zato je uvijek bolje da vrh malo viri van jer kad se dublje potopi ješka, manja je vidljivost.

Može se napraviti i lažni čvor na repu, da bolje drži, ali to isto nije potrebno kad je srdela friška i tvrda.

Taj se čvor u kontriranju teže otkači pa kad palamida proguta ješku, zna ga precvikati zato je bolje loviti bez njega.

Srdela bez glave mi se pokazala kao bolja ješka jer više privlači ribu, ali je se češće mora preješkavati da bi konstantno bila krvava.

---

image

Srdela je prvi izbor

---

Kad je sitna riba aktivna, bolje je cijele komade staviti i tada ostavimo udicu da viri iz glave.

Za predvez koristim cca 1,8 metara fluorokarbona debljine od 0,23 do 0,26 milimetara što isto ovisi o dužini štapa.

Naime, što je duži štap, to i predvez može biti duži.

A što je tanji fluorocarbon, to ima više kačenja, ali i više gubljenja ribe.

Obično koristim Seaguar FXR, ali između udice i fluorocarbona vezujem, otprilike malo manje od dvije dužine srdele, umetak upredenice što onemogućuje da palamida oštrim zubima ne precvika tanki fluorocarbon.

Upredenica treba biti što deblja i obično je vežem uni to uni čvorom i to po 5 puta sa strane najlona i minimalno 6 puta sa strane upredenice s tim da još jedan običan čvor iglom privučem do spojnog čvora što dodatno onemogućuje da čvor sklizne.

Obično se taj uni čvor je, Kad se iglom srdela naješka kroz rep tada se najčešće sakrije sva upredenica, a čvor bude dovoljno debeo da drži srdelu bez da se radi omča oko repa.

Dosta bitna stvar je i obrisati fluorocarbon kod svakog ješkanja jer srdela ostavlja masan i krvav trag koji na struni bliješti u moru.

Najveća mana kod ovako tankih predveza i najčešći razlog pucanja je dupla omča na vrhu predveza koja treba da bi se srdela provukla iglom.

Mali trik je da se ta omča radi u ustima sa puno sline i polako se zateže da se izbjegne paljenje i mikrooštećenja koje taj vez zna imati.

Na mojim pozicijama riba u zoru radi na 15 metara, a potom se spušta dublje i zna grist i na 35 metara dubine.

Veća dubina je ujedno i veća šansa da riba ne vidi sisteme, pa se mogu koristiti i deblji fluorocarboni, a do te dubine, ako ima kurenta, često je teško doći, pa se može koristiti i olovo suza, ali treba biti oprezan da se sistem malo dalje zabaci da se predvez ne zapetlja oko osnove.

---

image

Spremna za tartar

---

Može se koristiti i sačma olovo, ali isto treba biti oprezan da se ne ošteti sistem i da se ne stavi previsoko tako da se ne može privući riba.

Rješenje može biti otežani zogulin koji se, s malo dužom omčom, lako namontira.

Palamidu je najbolje odmah otkrviti i onda je jedna od ukusnijih plavih riba.

Definitivno bih preporučio tartar od palamide, posebno ako je riba friška.

Može se napraviti na 2 načina i oba su pokazana na YouTube kanalu grupe Kvarner fishing u videu ‘Palamida recepti by Mario Brnečić‘.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rola se, dok se čeka griz palamide, uvijek podesi na mekano tako da riba neopterećeno izvlači ješku. No čim se primijeti izvlačenje, u roku od par sekundi se mora zgrabiti rola rukom i utvrdo dati jaku kontru, što se sa baitrunner rolom može elegantno odraditi… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SRDELOM PO PALAMIDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Rola se, dok se čeka griz palamide, uvijek podesi na mekano tako da riba neopterećeno izvlači ješku. No čim se primijeti izvlačenje, u roku od par sekundi se mora zgrabiti rola rukom i utvrdo dati jaku kontru, što se sa baitrunner rolom može elegantno odraditi… SRDELOM PO PALAMIDE 2 0 9038 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-11 08:01:29 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Vladimir Šimac/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-11 09:01:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-11 09:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Rola se, dok se čeka griz palamide, uvijek podesi na mekano tako da riba neopterećeno izvlači ješku. No čim se primijeti izvlačenje, u roku od par sekundi se mora zgrabiti rola rukom i utvrdo dati jaku kontru, što se sa baitrunner rolom može elegantno odraditi… [metadata] => robots= author= title=Stručnjak objašnjava kako loviti brzog i lukavog predatora: 'Brumanje je jako bitno...' [metakey] => vladimir šimac, srdela kao ješka, srdelom na palamidu, kako loviti palamidu, ribolov, palamida [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25417406.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25417399.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25417400.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25417401.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25417402.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25417403.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25417404.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25417405.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25417407.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/11\/25417408.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Srdela je prvi izbor<\/p>","

Om\u010dica je \u010desto najslabija karika<\/p>","

Palamide su uvijek omiljena meta<\/p>","

Ovo je dobro odra\u0111en ribolov<\/p>","

Palamide je va\u017eno otkrviti odmah po ulovu<\/p>","

Predvez nije kompliciran<\/p>","

Pribor nije te\u0161ko slo\u017eiti<\/p>","

Za ovo se vrijedi potruditi<\/p>","

Spremna za tartar<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1600x900","hd_25417406_1920.jpg":"1920x1080","k_25417406_1280.jpg":"1280x1280","k_25417406_1024.jpg":"1024x1024","k_25417406_640.jpg":"640x640","k_25417406_480.jpg":"480x480","k_25417406_340.jpg":"340x340","k_25417406_220.jpg":"220x220","o_25417406_1280.jpg":"1280x720","o_25417406_1024.jpg":"1024x576","o_25417406_640.jpg":"640x360","o_25417406_480.jpg":"480x270","o_25417406_340.jpg":"340x191","o_25417406_220.jpg":"220x123","h_25417406_1280.jpg":"1280x854","h_25417406_1024.jpg":"1024x683","h_25417406_640.jpg":"640x427","h_25417406_480.jpg":"480x320","h_25417406_340.jpg":"340x227","h_25417406_220.jpg":"220x147","pp_25417406_1280.jpg":"1280x1628","pp_25417406_1024.jpg":"1024x1303","pp_25417406_640.jpg":"640x814","pp_25417406_480.jpg":"480x611","pp_25417406_340.jpg":"340x432","pp_25417406_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25417399_1920.jpg":"1920x1080","k_25417399_1280.jpg":"1280x1280","k_25417399_1024.jpg":"1024x1024","k_25417399_640.jpg":"640x640","k_25417399_480.jpg":"480x480","k_25417399_340.jpg":"340x340","k_25417399_220.jpg":"220x220","o_25417399_1280.jpg":"1280x1706","o_25417399_1024.jpg":"1024x1365","o_25417399_640.jpg":"640x853","o_25417399_480.jpg":"480x640","o_25417399_340.jpg":"340x453","o_25417399_220.jpg":"220x293","h_25417399_1280.jpg":"1280x854","h_25417399_1024.jpg":"1024x683","h_25417399_640.jpg":"640x427","h_25417399_480.jpg":"480x320","h_25417399_340.jpg":"340x227","h_25417399_220.jpg":"220x147","pp_25417399_1280.jpg":"1280x1628","pp_25417399_1024.jpg":"1024x1303","pp_25417399_640.jpg":"640x814","pp_25417399_480.jpg":"480x611","pp_25417399_340.jpg":"340x432","pp_25417399_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25417400_1920.jpg":"1920x1080","k_25417400_1280.jpg":"1280x1280","k_25417400_1024.jpg":"1024x1024","k_25417400_640.jpg":"640x640","k_25417400_480.jpg":"480x480","k_25417400_340.jpg":"340x340","k_25417400_220.jpg":"220x220","o_25417400_1280.jpg":"1280x1706","o_25417400_1024.jpg":"1024x1365","o_25417400_640.jpg":"640x853","o_25417400_480.jpg":"480x640","o_25417400_340.jpg":"340x453","o_25417400_220.jpg":"220x293","h_25417400_1280.jpg":"1280x854","h_25417400_1024.jpg":"1024x683","h_25417400_640.jpg":"640x427","h_25417400_480.jpg":"480x320","h_25417400_340.jpg":"340x227","h_25417400_220.jpg":"220x147","pp_25417400_1280.jpg":"1280x1628","pp_25417400_1024.jpg":"1024x1303","pp_25417400_640.jpg":"640x814","pp_25417400_480.jpg":"480x611","pp_25417400_340.jpg":"340x432","pp_25417400_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25417401_1920.jpg":"1920x1080","k_25417401_1280.jpg":"1280x1280","k_25417401_1024.jpg":"1024x1024","k_25417401_640.jpg":"640x640","k_25417401_480.jpg":"480x480","k_25417401_340.jpg":"340x340","k_25417401_220.jpg":"220x220","o_25417401_1280.jpg":"1280x960","o_25417401_1024.jpg":"1024x768","o_25417401_640.jpg":"640x480","o_25417401_480.jpg":"480x360","o_25417401_340.jpg":"340x255","o_25417401_220.jpg":"220x165","h_25417401_1280.jpg":"1280x854","h_25417401_1024.jpg":"1024x683","h_25417401_640.jpg":"640x427","h_25417401_480.jpg":"480x320","h_25417401_340.jpg":"340x227","h_25417401_220.jpg":"220x147","pp_25417401_1280.jpg":"1280x1628","pp_25417401_1024.jpg":"1024x1303","pp_25417401_640.jpg":"640x814","pp_25417401_480.jpg":"480x611","pp_25417401_340.jpg":"340x432","pp_25417401_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x1600","hd_25417402_1920.jpg":"1920x1080","k_25417402_1280.jpg":"1280x1280","k_25417402_1024.jpg":"1024x1024","k_25417402_640.jpg":"640x640","k_25417402_480.jpg":"480x480","k_25417402_340.jpg":"340x340","k_25417402_220.jpg":"220x220","o_25417402_1280.jpg":"1280x2844","o_25417402_1024.jpg":"1024x2275","o_25417402_640.jpg":"640x1422","o_25417402_480.jpg":"480x1066","o_25417402_340.jpg":"340x755","o_25417402_220.jpg":"220x488","h_25417402_1280.jpg":"1280x854","h_25417402_1024.jpg":"1024x683","h_25417402_640.jpg":"640x427","h_25417402_480.jpg":"480x320","h_25417402_340.jpg":"340x227","h_25417402_220.jpg":"220x147","pp_25417402_1280.jpg":"1280x1628","pp_25417402_1024.jpg":"1024x1303","pp_25417402_640.jpg":"640x814","pp_25417402_480.jpg":"480x611","pp_25417402_340.jpg":"340x432","pp_25417402_220.jpg":"220x280"},{"size0":"720x1600","hd_25417403_1920.jpg":"1920x1080","k_25417403_1280.jpg":"1280x1280","k_25417403_1024.jpg":"1024x1024","k_25417403_640.jpg":"640x640","k_25417403_480.jpg":"480x480","k_25417403_340.jpg":"340x340","k_25417403_220.jpg":"220x220","o_25417403_1280.jpg":"1280x2844","o_25417403_1024.jpg":"1024x2275","o_25417403_640.jpg":"640x1422","o_25417403_480.jpg":"480x1066","o_25417403_340.jpg":"340x755","o_25417403_220.jpg":"220x488","h_25417403_1280.jpg":"1280x854","h_25417403_1024.jpg":"1024x683","h_25417403_640.jpg":"640x427","h_25417403_480.jpg":"480x320","h_25417403_340.jpg":"340x227","h_25417403_220.jpg":"220x147","pp_25417403_1280.jpg":"1280x1628","pp_25417403_1024.jpg":"1024x1303","pp_25417403_640.jpg":"640x814","pp_25417403_480.jpg":"480x611","pp_25417403_340.jpg":"340x432","pp_25417403_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25417404_1920.jpg":"1920x1080","k_25417404_1280.jpg":"1280x1280","k_25417404_1024.jpg":"1024x1024","k_25417404_640.jpg":"640x640","k_25417404_480.jpg":"480x480","k_25417404_340.jpg":"340x340","k_25417404_220.jpg":"220x220","o_25417404_1280.jpg":"1280x1706","o_25417404_1024.jpg":"1024x1365","o_25417404_640.jpg":"640x853","o_25417404_480.jpg":"480x640","o_25417404_340.jpg":"340x453","o_25417404_220.jpg":"220x293","h_25417404_1280.jpg":"1280x854","h_25417404_1024.jpg":"1024x683","h_25417404_640.jpg":"640x427","h_25417404_480.jpg":"480x320","h_25417404_340.jpg":"340x227","h_25417404_220.jpg":"220x147","pp_25417404_1280.jpg":"1280x1628","pp_25417404_1024.jpg":"1024x1303","pp_25417404_640.jpg":"640x814","pp_25417404_480.jpg":"480x611","pp_25417404_340.jpg":"340x432","pp_25417404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25417405_1920.jpg":"1920x1080","k_25417405_1280.jpg":"1280x1280","k_25417405_1024.jpg":"1024x1024","k_25417405_640.jpg":"640x640","k_25417405_480.jpg":"480x480","k_25417405_340.jpg":"340x340","k_25417405_220.jpg":"220x220","o_25417405_1280.jpg":"1280x960","o_25417405_1024.jpg":"1024x768","o_25417405_640.jpg":"640x480","o_25417405_480.jpg":"480x360","o_25417405_340.jpg":"340x255","o_25417405_220.jpg":"220x165","h_25417405_1280.jpg":"1280x854","h_25417405_1024.jpg":"1024x683","h_25417405_640.jpg":"640x427","h_25417405_480.jpg":"480x320","h_25417405_340.jpg":"340x227","h_25417405_220.jpg":"220x147","pp_25417405_1280.jpg":"1280x1628","pp_25417405_1024.jpg":"1024x1303","pp_25417405_640.jpg":"640x814","pp_25417405_480.jpg":"480x611","pp_25417405_340.jpg":"340x432","pp_25417405_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25417407_1920.jpg":"1920x1080","k_25417407_1280.jpg":"1280x1280","k_25417407_1024.jpg":"1024x1024","k_25417407_640.jpg":"640x640","k_25417407_480.jpg":"480x480","k_25417407_340.jpg":"340x340","k_25417407_220.jpg":"220x220","o_25417407_1280.jpg":"1280x1706","o_25417407_1024.jpg":"1024x1365","o_25417407_640.jpg":"640x853","o_25417407_480.jpg":"480x640","o_25417407_340.jpg":"340x453","o_25417407_220.jpg":"220x293","h_25417407_1280.jpg":"1280x854","h_25417407_1024.jpg":"1024x683","h_25417407_640.jpg":"640x427","h_25417407_480.jpg":"480x320","h_25417407_340.jpg":"340x227","h_25417407_220.jpg":"220x147","pp_25417407_1280.jpg":"1280x1628","pp_25417407_1024.jpg":"1024x1303","pp_25417407_640.jpg":"640x814","pp_25417407_480.jpg":"480x611","pp_25417407_340.jpg":"340x432","pp_25417407_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_25417408_1920.jpg":"1920x1080","k_25417408_1280.jpg":"1280x1280","k_25417408_1024.jpg":"1024x1024","k_25417408_640.jpg":"640x640","k_25417408_480.jpg":"480x480","k_25417408_340.jpg":"340x340","k_25417408_220.jpg":"220x220","o_25417408_1280.jpg":"1280x1706","o_25417408_1024.jpg":"1024x1365","o_25417408_640.jpg":"640x853","o_25417408_480.jpg":"480x640","o_25417408_340.jpg":"340x453","o_25417408_220.jpg":"220x293","h_25417408_1280.jpg":"1280x854","h_25417408_1024.jpg":"1024x683","h_25417408_640.jpg":"640x427","h_25417408_480.jpg":"480x320","h_25417408_340.jpg":"340x227","h_25417408_220.jpg":"220x147","pp_25417408_1280.jpg":"1280x1628","pp_25417408_1024.jpg":"1024x1303","pp_25417408_640.jpg":"640x814","pp_25417408_480.jpg":"480x611","pp_25417408_340.jpg":"340x432","pp_25417408_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7484607 Threads: 1 Questions: 1603907612 Slow queries: 4761374 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110611826 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/strucnjak-objasnjava-kako-loviti-brzog-i-lukavog-predatora-brumanje-je-jako-bitno-1314038 [printLink] => /om/ribolov/strucnjak-objasnjava-kako-loviti-brzog-i-lukavog-predatora-brumanje-je-jako-bitno-1314038?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 726181 [name] => vladimir šimac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-11 11:01:55 [main_article_id] => 0 [alias] => vladimir-simac [link] => /tag/vladimir-simac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 698402 [name] => srdela kao ješka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-11-28 08:12:06 [main_article_id] => 0 [alias] => srdela-kao-jeska [link] => /tag/srdela-kao-jeska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 726182 [name] => srdelom na palamidu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-11 11:01:55 [main_article_id] => 0 [alias] => srdelom-na-palamidu [link] => /tag/srdelom-na-palamidu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 726183 [name] => kako loviti palamidu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-11 11:01:55 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-palamidu [link] => /tag/kako-loviti-palamidu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 633865 [name] => palamida [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-20 09:19:04 [main_article_id] => 0 [alias] => palamida [link] => /tag/palamida ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rola se, dok se čeka griz palamide, uvijek podesi na mekano tako da riba neopterećeno izvlači ješku. No čim se primijeti izvlačenje, u roku od par sekundi se mora zgrabiti rola rukom i utvrdo dati jaku kontru, što se sa baitrunner rolom može elegantno odraditi… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SRDELOM PO PALAMIDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stručnjak objašnjava kako loviti brzog i lukavog predatora: ‘Brumanje je jako bitno...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-22-54-05-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25417406.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25417406.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25417399.jpg [title] =>

Srdela je prvi izbor

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25417400.jpg [title] =>

Omčica je često najslabija karika

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25417401.jpg [title] =>

Palamide su uvijek omiljena meta

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25417402.jpg [title] =>

Ovo je dobro odrađen ribolov

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25417403.jpg [title] =>

Palamide je važno otkrviti odmah po ulovu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25417404.jpg [title] =>

Predvez nije kompliciran

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25417405.jpg [title] =>

Pribor nije teško složiti

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25417407.jpg [title] =>

Za ovo se vrijedi potruditi

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/11/25417408.jpg [title] =>

Spremna za tartar

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Palamida je brz predator i vrlo atraktivna riba za lov ponajprije radi njene snage i brzine.

Kad se riba zakači, tek si pol posla napravio.

Druga polovica je izvući je van da ništa ne pođe zlu, a puno faktora može zakazati.

Zato je kompletan lov palamida zapravo samo stalno nadmudrivanje s iznimno pametnom i opreznom ribom.

Palamide se kreću u većim jatima po otvorenom moru, a u periodu kad prilaze obali, kreću se uobičajenim brakovima, kanalima i uvalama u potrazi za sitnom plavom ribom kojom se hrane.

Pritom se na tim lokacijama zadržavaju sve dok hrane ima.

Tako su 2020, godine bile aktivne početkom ljeta, dok ih 2021. praktički nije ni bilo.

Snimio sam ih u velikom jatu, ali se nisu dugo zadržale, a nisam ni primijetio da ih netko lovi, 2022. godine su došle pri kraju ljeta i bile jako dugo aktivne, dok su ove godine došle krajem lipnja.

Naravno, sve ovo govorim za područje Kvarnera.

Mi iz ‘Kvarner fishinga‘ smo imali dosta uspjeha i ove godine pa smo tako odlučili podijeliti neka zapažanja.

---

image

Palamide su uvijek omiljena meta

---

Područja gdje se love palamide obično su uobičajeni brakovi, ulasci u luke gdje ribarice ulaze kao i kanali gdje riba prolazi.

 Tu one dolaze u jatima na mahove i obično se ne zadržavaju dugo.

Često znaju imati i istu ‘uru od griza‘.

Meni se tako najbolje vrijeme pokazalo u zoru i u sumrak, mada one mogu grist i proći u bilo koje doba dana kada su manje aktivne.

Na moje pozicije volim doći pol sata prije zore kada krećem pomalo sa brumanjem i tada se love samo palamide na dva sistema na različitim dubinama.

Obično u zoru držim na 15 i 20 metara, a kasnije na 20 i 30 metara, sve ovisno o poziciji i dubini sidrenja.

Jedan sistem stavim bez olova, a drugi sa 3 do 5 grama olova, ali i to ovisi o kurentu.

Tako po jakom kurentu stavim i 10 grama olova.

Primijetio sam da na mojoj ‘tajnoj poziciji‘ palamide vole grist na prijelazima gdje iz dubine naglo ide prema pličini.

Gledam kako nosi kurenat i kad se sidro baci, zaveže se mala bova ili kanta nakon čega se otpusti se još nekih 5 metara špage drži barku podalje od sidrenog konopa.

---

image

Omčica je često najslabija karika

---

Ujedno to i dobar način koji bolje drži barku kad se lovi po lošijem vremenu.

Tada se gleda se da barka zaustavi u dubljem dijelu, taman prije prelaska na pliće.

Naravno s modernim Minn Kotama i Haswingzma tog problema nema čime se automatski rješava i drugi problem.

Naime, špaga od sidra sigurno stvara vibracije i vidljiva je tako da kad je više barki, to sve mora dodatno uplašiti ribu.

Ako je više barki u lovu tada je najbolje se udaljiti od svih i probati se usidriti niz brum ostalih barki.

Brumanje je jako bitno.

Idealno bi bilo imati sardomatik koji stvara oblak koji ribe izluđuje, ali ne hrani, povremeno se pali i pali se kad se primijeti prvi trag sitne ribe ili palamide.

Prvi znakovi su obično galebovi i bacanje ribe u blizini, a kad se vidi trag sitne ribe ispod broda, moguće je da je i palamida u blizini.

---

image

Pribor nije teško složiti

---

Bruma se da se riba što duže zadrži pri čemu gledamo da nam ješka prati brum.

Za one koji nemaju sardomatik, najbolje je u kanti pripremiti brum od friške srdele, stare srdele, kruha…

Iznutrice od riba koje čistite ne bacajte, zaledite ih i s njima u brum.

Najbolje je sve razrezati na male komade i rukama gnječiti i napraviti masnu i krvavu smjesu koja se povremeno baca u more.

Često morate računati da na površini znaju jesti iglice, ispod njih ušate i bobe, pa ispod plavice i šaruni tako da dobar dio bude pojeden, ali puno važnija je krv i masnoća koju takvi otpaci ispuštaju. Povremeno bacite pokoju cijelu srdelu ili barem na pol narezanu.

Oprema koju je po meni najbolje koristiti je spinn štap, ne prekruti tj. prevelike gramaže, dužine 2,4 do 2,7 metara i baitrunner role.

Važno je da je vrh štapa mekan, a tijelo tvrđe tako da bolje amortizira udarce glavom i nagla ubrzanja koja palamida postiže.

Jako je važno izmoriti je i po mogućnosti izvući glavu iz mora da se ‘nadiše‘ zraka nakon čega se brzo umiri.

Ne treba žuriti, ali je važno što prije je izvući jer ‘ura od griza‘ zna kratko trajati pa je to nešto što svaki ribolovac mora sam otkrivati iz svog iskustva, koliko sistem na kojem štapu može izdržati.

Ako na roli imate upredenicu, obavezno stavite 5 do 10 metara shock leadera ili nekog mekanijeg fluorocarbona da dodatno ublaži udarce.

---

image

Za ovo se vrijedi potruditi

---

Dapače, u ovoj varijanti ribolova je bolje da se na rolu namota najlon, a ne upredenica.

Najlon ne treba biti predebeo, dovoljno je da može izdržati 15 kilograma, shock leader 10 do 14 kilograma, a predvez 6 do 9 kilograma.

Rola se, dok se čeka griz, uvijek podesi na mekano tako da riba neopterećeno izvlači ješku.

No čim se primijeti izvlačenje, u roku od par sekundi se mora zgrabiti rola rukom i utvrdo dati jaku kontru, što se sa baitrunner rolom može elegantno odraditi.

Kad se palamida zakačila tada treba zategnuti rolu tako da na početku dok ima puno snage, može lagano izvlačiti, na od prilike pol od loma sistema.

Potom se nakon nekog vremena još malo zategne, ali da isto može izvlačiti u bjegovima i pri samom kraju zamaranja ponovno otpustiti kočnicu jer je tu najkritičnije jer riba zadnje atome snage koristi za bjegove.

Ako primijeti otpor i ako se dugo čeka kontra, tada riba zna ispljunuti ješku.

Isto tako ako ješka nije dobro naješkana ili ako nije dobra udica, riba se zna ne zakačiti.

Dobro je znati da štap kad se digne u zrak, kočnica jače drži nego kad je štap spušten prema dolje, tako da kad palamida krene u prvi bijeg, treba spustiti štap prema dolje da može izvlačiti bez većeg opterećenja.

Za ješku je najbolje koristiti frišku srdelu, što veću, što ravniju i što sjajniju.

Može se ješkati cijela ili bez glave, udica mora biti što veća, a da se može sakriti u srdelu, obično je to kratka, zakrivljena s okom, i to takva da je oko u ravnini tijela udice i da ne uništi previše srdelu tijekom ješkanja.

Obično koristim veličine od 2/0 do 4/0, ovisno o veličini srdele.

Bilo bi isto tako idealno da je udica tamna i da se naješka kroz leđa tako da špic viri vani iznad leđa, a ako su baš jako oprezne, tada se udica sakrije u trbuh.

Ako je udica svjetla tj. sjajna, tada se ješka s donje strane.

Udica se može i skroz sakriti u trbuh, ali to smanjuje postotak uspješnog kačenja.

Zato je uvijek bolje da vrh malo viri van jer kad se dublje potopi ješka, manja je vidljivost.

Može se napraviti i lažni čvor na repu, da bolje drži, ali to isto nije potrebno kad je srdela friška i tvrda.

Taj se čvor u kontriranju teže otkači pa kad palamida proguta ješku, zna ga precvikati zato je bolje loviti bez njega.

Srdela bez glave mi se pokazala kao bolja ješka jer više privlači ribu, ali je se češće mora preješkavati da bi konstantno bila krvava.

---

image

Srdela je prvi izbor

---

Kad je sitna riba aktivna, bolje je cijele komade staviti i tada ostavimo udicu da viri iz glave.

Za predvez koristim cca 1,8 metara fluorokarbona debljine od 0,23 do 0,26 milimetara što isto ovisi o dužini štapa.

Naime, što je duži štap, to i predvez može biti duži.

A što je tanji fluorocarbon, to ima više kačenja, ali i više gubljenja ribe.

Obično koristim Seaguar FXR, ali između udice i fluorocarbona vezujem, otprilike malo manje od dvije dužine srdele, umetak upredenice što onemogućuje da palamida oštrim zubima ne precvika tanki fluorocarbon.

Upredenica treba biti što deblja i obično je vežem uni to uni čvorom i to po 5 puta sa strane najlona i minimalno 6 puta sa strane upredenice s tim da još jedan običan čvor iglom privučem do spojnog čvora što dodatno onemogućuje da čvor sklizne.

Obično se taj uni čvor je, Kad se iglom srdela naješka kroz rep tada se najčešće sakrije sva upredenica, a čvor bude dovoljno debeo da drži srdelu bez da se radi omča oko repa.

Dosta bitna stvar je i obrisati fluorocarbon kod svakog ješkanja jer srdela ostavlja masan i krvav trag koji na struni bliješti u moru.

Najveća mana kod ovako tankih predveza i najčešći razlog pucanja je dupla omča na vrhu predveza koja treba da bi se srdela provukla iglom.

Mali trik je da se ta omča radi u ustima sa puno sline i polako se zateže da se izbjegne paljenje i mikrooštećenja koje taj vez zna imati.

Na mojim pozicijama riba u zoru radi na 15 metara, a potom se spušta dublje i zna grist i na 35 metara dubine.

Veća dubina je ujedno i veća šansa da riba ne vidi sisteme, pa se mogu koristiti i deblji fluorocarboni, a do te dubine, ako ima kurenta, često je teško doći, pa se može koristiti i olovo suza, ali treba biti oprezan da se sistem malo dalje zabaci da se predvez ne zapetlja oko osnove.

---

image

Spremna za tartar

---

Može se koristiti i sačma olovo, ali isto treba biti oprezan da se ne ošteti sistem i da se ne stavi previsoko tako da se ne može privući riba.

Rješenje može biti otežani zogulin koji se, s malo dužom omčom, lako namontira.

Palamidu je najbolje odmah otkrviti i onda je jedna od ukusnijih plavih riba.

Definitivno bih preporučio tartar od palamide, posebno ako je riba friška.

Može se napraviti na 2 načina i oba su pokazana na YouTube kanalu grupe Kvarner fishing u videu ‘Palamida recepti by Mario Brnečić‘.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>


Srdela je prvi izbor


Omčica je često najslabija karika


Palamide su uvijek omiljena meta


Ovo je dobro odrađen ribolov


Palamide je važno otkrviti odmah po ulovu


Predvez nije kompliciran


Pribor nije teško složiti


Za ovo se vrijedi potruditi


Spremna za tartar

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/strucnjak-objasnjava-kako-loviti-brzog-i-lukavog-predatora-brumanje-je-jako-bitno-1314038 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ab20c0e690f760cc4aa15599d83ee0dde22b3f5c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stru%C4%8Dnjak+obja%C5%A1njava+kako+loviti+brzog+i+lukavog+predatora%3A+%E2%80%98Brumanje+je+jako+bitno...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fstrucnjak-objasnjava-kako-loviti-brzog-i-lukavog-predatora-brumanje-je-jako-bitno-1314038 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fstrucnjak-objasnjava-kako-loviti-brzog-i-lukavog-predatora-brumanje-je-jako-bitno-1314038 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Rola se, dok se čeka griz palamide, uvijek podesi na mekano tako da riba neopterećeno izvlači ješku. No čim se primijeti izvlačenje, u roku od par sekundi se mora zgrabiti rola rukom i utvrdo dati jaku kontru, što se sa baitrunner rolom može elegantno odraditi… [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SRDELOM PO PALAMIDE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

SRDELOM PO PALAMIDEStručnjak objašnjava kako loviti brzog i lukavog predatora: ‘Brumanje je jako bitno...‘

Piše Vladimir Šimac/MAX FISHING
11. kolovoza 2023. - 11:00

Palamida je brz predator i vrlo atraktivna riba za lov ponajprije radi njene snage i brzine.

Kad se riba zakači, tek si pol posla napravio.

Druga polovica je izvući je van da ništa ne pođe zlu, a puno faktora može zakazati.

Zato je kompletan lov palamida zapravo samo stalno nadmudrivanje s iznimno pametnom i opreznom ribom.

Palamide se kreću u većim jatima po otvorenom moru, a u periodu kad prilaze obali, kreću se uobičajenim brakovima, kanalima i uvalama u potrazi za sitnom plavom ribom kojom se hrane.

Pritom se na tim lokacijama zadržavaju sve dok hrane ima.

Tako su 2020, godine bile aktivne početkom ljeta, dok ih 2021. praktički nije ni bilo.

Snimio sam ih u velikom jatu, ali se nisu dugo zadržale, a nisam ni primijetio da ih netko lovi, 2022. godine su došle pri kraju ljeta i b...

12. svibanj 2024 00:54