stdClass Object ( [id] => 1340428 [title] => Šaruni na meti: ovo su najbolje tehnike za ciljani lov malih proždrljivaca [alias] => saruni-na-meti-objasnjavamo-najbolje-tehnike-za-ciljani-lov-malih-plavih-prozdrljivaca [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Malo je ribolovaca kojima šarun nije draga lovina. To su u pravilu ribolovci koji preferiraju krupniji plijen, pa šaruna u takvim situacijama uglavnom smatraju neželjenom usputnom lovinom. No, zato je puno više onih koji šaruna kao lovinu cijene. Istina, većini je ribolovaca usputni, te i kao takav, rado viđen ulov, no jedan dio ribolovaca šaruna ciljano pokušava uloviti, pri čemu se služe tek s nekoliko osnovnih tehnika od kojih svaka može biti vrlo lovna u određenim okolnostima.

TURSKA PANULA

Šarun je proždrljiva riba koja svoj plijen napada silovito i bez nekog oklijevanja. Naravno, neće progutati baš sve i na najmanji znak potencijalne opasnosti ili naznake koja bi mogla probuditi nepovjerenje, u posljednji tren odustaje od napada. Upravo je zato ribolovcima koji ga ciljano love šarun poseban izazov.

Jedan od najčešće korištenih ribolovnih pristupa u lovu šaruna je lov tzv. turskom panulom ili sabikijem. Kod ovog načina lova se kao otežanje koristi posebno konstruirana olovnica koja se zbog svog karakterističnog oblika naziva torpedo. Iznad te olovnice se nalazi predvez na kojem se s osnove odvaja niz kraćih prama naoružanih udicama koje su okićene svjetlucavim lamelama, suknjicama, sitnim silikoncima ili pak silikonskim lignjicama. Takav se sistem spušta u more, te se povlači za barkom brzinom od 2,5 do 4 milje, sve u zavisnosti od dubine na kojoj se riba zadržava i smjera i jačine kurenta.

VERTICAL SABIKI

U drugoj verziji se umjesto torpeda na kraj sistema postavlja teža suza ili potpuno okrugla olovnica. Ovaj se sistem koristi kada su šaruni okupljeni u koncentrirano jato. Nakon što se barka zaustavi iznad jata, sistem se spušta tako da propadne kroz jato u slobodnom hodu te se, ako se u tom spuštanju ništa ne dogodi, velikom brzinom podiže prema površini. Ovakav je način lova zapravo svojevrsni vertical jigging i, osim što se koristi predvez identičan onome u klasičnoj turskoj panuli, nema nikakve veze s panulom.

---

image

Vertical sabiki može biti učinkovit ako je jato gusto i stabilno

---

Naravno, kao i kod većine sličnih pristupa, ako se udice dodatno naješkaju trakom lignje ili kozicom, uspjeh se može višestruko povećati.

U trenutku kačenja šarun će, unatoč velikoj težini olovnice ili silini povlačenja, kompletan sistem u pokušaju oslobađanja zanijeti u stranu i tu nastaju potencijalni problemi. Budući da predvez za sabiki u pravilu ima cijeli niz prama s udicama, na predvezu se vrlo često istodobno može naći više riba od kojih svaka divlje vuče u svoju stranu. U tom povlačenju mnoge se oslobode, na što ribolovac i ne može bitnije utjecati. Naime, kada dva šaruna razvuku predvez tako da ga svaki napne u svoju, suprotnu stranu, tada dolazi do one neželjene prezategnutosti u tvrdo kad nešto puca, najčešće tanka opna ribljih usta.

No, na sreću, šaruni nisu poput plemenitije bijele ribe osjetljivi na takve bjegove, tako da usput otpale i oslobođene ribe ne utječu bitnije na kompaktnost i povezanost jata.

OMILJENA TEHNIKA

I premda je lov sabikijem vrlo dinamičan, mnogim je ribolovcima draža klasična panula. U ovom se pristupu koriste najčešće mali wobbleri, dužine od 5 do 9 centimetara, pri čemu je klasični oblik legendarnog Pin‘s Minnowa definitivno najlovniji. Naravno, osim tvrdih wobblera, vrlo su lovne i brojne silikonske inačice, posebno one nikle na obliku slavnih Raglou varalica, imitacija pješčanih jeguljica.

U lovu u kojem se panu

---

image

Mnogima je panula najdraža tehnika

---la povlači štapom i rolom, koriste se varalice s malo izraženijim stabilizatorom kojim se varalica može potopiti malo dublje. Osim toga, mnogi panulaši u sistem dodaju umetak od desetak metara dakronske strune s olovnom jezgrom, čime se u povlačenju dodatno dobiva na dubini. Naravno, sve se ovo može izbjeći ako se lovi iz ruke laganom verzijom viške panule, kada se željena lovna dubina vrlo lako postiže integriranim olovnicama.

Brzina povlačenja, baš kao i turskoj panuli zavisi o smjeru i brzini kurenta, no ne bi trebala biti sporija od 1,8 ni brža od 5 milja.

Ovakav je način lova omiljen i zbog toga što se u ovakvom lovu često ulove i druge vrste, poput skuša, lokardi, luceva, palamida ili lampuga koje sa šarunima dijele lovni prostor.

OBALNA VERZIJA

Jedan od posebno atraktivnih ribolovnih pristupa je spinning. Za lov šaruna spinning tehnikama najčešće se koriste silikonske varalice ribolikog oblika opterećene jigg udicama s olovnom glavom. Veliki izbor oblika i boja varalica s nešto manjim, ali isto velikim izborom olovnih otežanja različitih oblika i boja, pridonosi atraktivnosti ovakvog lova, jer svaki ribolovac može imati personalizirani pristup upravo svojim osobnim kombinacijama.

---

image

Spinning u kasno popodne može biti vrlo uspješan

---

Na pozicijama na kojima se očekuju šaruni, dakle na puntama, istakama, prolazima ili pak jednostavno na mjestima na kojima je kurenat nešto izraženiji, varalice se izbacuju u more te se najčešće pravolinijski povlače prema kraju. Naravno, povremeni zastoji i trzaji pridonose uspjehu, što je još jedan od detalja koji čini razliku od spinnera do spinnera.

Osim silikoncima, šaruni se uspješno mogu loviti i malim jiggovima, kao i wobblerima, u pravilu nešto manjima nego u lovu iz barke.

---

image

Silikonci s jigg udicama vrlo su lovni

---

Vrlo je važno pogoditi lovnu dužinu varalice, jer se šaruni okupljeni uz obalu u pravilu hrane ribom iste veličine. A budući da su proždrljivi, želudac im je rijetko kada prazan, tako da je idealno prvog ulovljenog šaruna otvoriti i pogledati čime se hranio, te u skladu sa sadržajem želuca odabrati najlovniju varalicu i prepustiti se užitku spinninga.

POŠTE NAD SKALINAMA

I ma koliko bili dinamični varaličarski pristupi, neki ribolovci su skloniji klasičnom udičarenju s naješkanim udicama. Naravno, na taj se način ne može loviti svuda i s bilo kakvim priborom, jer, kao i ostale ribolovne discipline i pristupi, i ovaj lov ima svoja pravila.

Premda će šarun progutati većinu animalnih ješki, srdela i papalina su mu najdraže, ponajprije stoga jer mu je to uobičajena hrana.

Srdela se može rezati na komadiće, filetirati ili pretvarati u kobasice uvezane silikonskim koncem. Za kakav se god pristup odlučili, rezultat će teško izostati. No prije svega šarune je potrebno pronaći, što je mnogim ribolovcima veliki problem. Naime, šaruni nisu ribe koje se zadržavaju uz određeni tip dna, iako na nekim mjestima sastav dna ima direktan utjecaj na njihovo ponašanje. Naime, na pozicijama na kojima pjeskovito muljevito dno, naglo prelazi u kamenito, skaline su redovita pojava što u morskim strujanjima rezultira turbulencijama u većoj ili manjoj mjeri.

---

image

Srdela je prva ješka kad je u pitanju lov šaruna

---

Tako se u kombinaciji sa stalnim kurentima, kao i sa sjecištima kurenata, neke pozicije mogu nazvati stalnim poštama od šaruna. Na takvim pozicijama šaruni ne leže cijeli dan, jer im to nije u prirodi ponašanja, no zato se tim pozicijama stalno vraćaju. Sidrenje nije neophodno, ali ako je takva pošta provjereno lovna, tada može biti od presudnog značenja.

TEMPERAMENTNI BORCI

Sistema za lov ima više, od klasičnog sistema s dva brka ispod olovnice do naješkanog predveza za sabiki, no najlovnijim se pokazao sistem identičan sistemu kakav se koristi u klasičnoj kančenici, s tim da je olovno opterećenje znatno manje, od 20 do 30 grama, dok su prame duge od 50 do 80 centimetara.

Premda je upredenica puno nosivija od monofila, monofil je u ovoj situaciji u velikoj prednosti, jer ima određenu dozu istezljivosti koja ipak dobrim dijelom kompenzira grubosti u izvlačenju.

Preporučena debljina monofila za osnovu je 0,35 mm, dok se fluorokarbonski predvez izrađuje po pravilu deset posto manje nosivosti od osnove. Tako formirani sistemi se spuštaju u lovnu zonu koja je najčešće na dubini od 5 do 15 metara dubine, dakle u pola mora.

Idealno je koristiti role sa slobodnim hodom špule koje će savršeno odrađivati samoubadanje i signalizaciju, nakon čega je potrebno zapravo samo izvući već zakačenu ribu.

U izvlačenju ne treba biti brzoplet. Šarun je snažan i okretan plivač, a budući da se lovi na blizu, u trenutku kada dođe do površine riba nije ni približno umorna. Dapače, tako ulovljeni šaruni su vrlo živi i temperamentni, pa je podmetač element bez kojega se često borba ne može okončati u korist ribolovca. Idealno je, naravno, koristiti one s gumenim mrežnim plaštom kako bi izbjegli kačenje slobodnih udica u mrežni dio.

OPASNI ANISAKIS

Ulovljene je šarune idealno odmah po izvlačenju otkrviti, za što je dovoljno prstima zaći ispod škržnog zaklopca i povući škrge te ribu položiti u kantu do pola ispunjenu morem. Na ovaj će način ulovljeni šarun biti potpuno otkrvljen, a krv koju će pustiti u more u kanti će biti savršena bruma koja će šarune privući kad god se udalje od barke. Otkrvljeni šaruni imaju neusporedivo ukusnije meso od neotkrvljenih, što svi ljubitelji dobre spize itekako cijene.

---

image

Anisakis može biti opasan

---

Ipak, od šaruna na meniju mnogi zaziru, i to ne bez razloga. Naime, šarun je u pravilu domaćin vrlo opasnog nametnika, anisakisa. Taj parazit nastanjuje probavni trakt šaruna i u toj svojoj razvojnoj fazi ga ne napušta do trenutka uginuća svog domaćina. Tek kada riba domaćin ugine, anisakis iz probavnog trakta pokušava izići bušeći sebi put kroz okolno tkivo.

Na taj način dospijeva u mišiće, čime postaje neposredna opasnost i za nas ljude, jer je kao parazit vrlo agresivan i problematičan za liječenje, pa može uzrokovati i smrt. No, to se jednostavno može izbjeći. Prvi korak je čišćenje ribe, odnosno odstranjivanje utrobe što je prije moguće kako paraziti ne bi iz probavnog trakta prešli u mišiće. Osim toga, ako se prilikom pripreme meso termički dobro obradi kuhanjem ili pečenjem, parazit postaje potpuno bezopasan. Stoga je carpa​ccio najrizičniji način pripreme ove, ali i mnogih drugih riba, jer se anisakis može naći u većini njih

NOĆ I DAN

Važno je napomenuti da se šaruni različitim tehnikama love u različito doba dana. Tako je panula najproduktivnija kroz prvi dio prijepodneva i pred sumrak, dok spinning daje najbolje rezultate u rano jutro i u suton. Na naješkane udice u ribolovu iz barke šaruni najradije nasrću kroz prijepodne i popodne do mraka, te noću kad se lovi pod sviću, dok su u obalnom ribolovu s animalnim ješkama najaktivniji oko ponoći. Vertical sabiki je uspješan tijekom cijelog dana, naravno, ako se uspješno locira dovoljno koncentrirano jato.

---

image

Ispod barke su u pravilu isto ovoliki

---

A što se tiče samoga lociranja prisutnosti šaruna, tu se bez dobre elektroničke podrške ribolovac može pouzdati samo u sreću ili u vlastito iskustvo. Na sonderu se šaruni u pravilu vide kao usamljene ikonice krupnijih riba ili kao manje banane, zavisno od ugođenosti uređaja. Kad su u jatu, tada su nalik na bilo koje drugo jato riba, poput primjerice bukava, no već prvo spuštanje pribora u more potvrđuje ili opovrgava sve teorije.

I ako ste sve dobro odradili, tada vam je potrebna još smo dovoljno velika kanta ili torba, jer se lov šaruna rijetko kada svodi na nekoliko ribe. U pravilu ih se ulovi toliko da se zakonski dopuštena granica može i neprimjetno prijeći, o čemu također treba voditi računa.

Zbog svega toga iskoristite još ovo malo preostalog vremena, jer kad zima stegne neće biti druge do čekati proljeće i onih magičnih 15 stupnjeva koji su okidač za većinu lutajuće ribe, pa tako i za šarune.

---

image

Savršen kraj ribolovnog dana

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => I dok ga jedni ciljano love i cijene, drugi na šaruna gledaju s prijezirom. Kao i uvijek, ovi prvi znaju što i kako rade, dok su ovi drugi najčešće djelomično ili potpuno neupućeni u sve što ribolov na šaruna može dati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POHLEPNI I BORBENI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => I dok ga jedni ciljano love i cijene, drugi na šaruna gledaju s prijezirom. Kao i uvijek, ovi prvi znaju što i kako rade, dok su ovi drugi najčešće djelomično ili potpuno neupućeni u sve što ribolov na šaruna može dati POHLEPNI I BORBENI 2 0 11221 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-20 08:02:32 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-15 08:27:15 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-11-20 08:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => I dok ga jedni ciljano love i cijene, drugi na šaruna gledaju s prijezirom. Kao i uvijek, ovi prvi znaju što i kako rade, dok su ovi drugi najčešće djelomično ili potpuno neupućeni u sve što ribolov na šaruna može dati [metadata] => robots= author= title=Šaruni na meti: objašnjavamo najbolje tehnike za ciljani lov malih plavih proždrljivaca page_title=Šaruni na meti: objašnjavamo najbolje tehnike za ciljani lov malih plavih proždrljivaca [metakey] => šaruni, kako loviti sarune, Boris Bulić, ribolov, ribolovne tehnike [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240118.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240117.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240119.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240120.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240122.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240123.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240147.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240148.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240149.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240150.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240151.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240152.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240153.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240154.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240180.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240181.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240182.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240183.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240184.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240185.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240186.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240187.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240190.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/20\/10240284.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160arun ima istezljiva i velika usta<\/p>","

Mnogima je panula najdra\u017ea tehnika<\/p>","

Opna na ustima je tanka i osjetljiva, tako da u izvla\u010denju lako puca<\/p>","

Ako se sabiki <\/em>naje\u0161ka, rezultati mogu biti znatno bolji<\/p>","

Vertical sabiki<\/em> mo\u017ee biti u\u010dinkovit ako je jato gusto i stabilno<\/p>","

Sabiki <\/em>s torpedom, uz \u0161arune, lovi i lokarde i sku\u0161e<\/p>","

Mali silikonci su penicilin za \u0161arune<\/p>","

Spinning<\/em> u kasno popodne mo\u017ee biti vrlo uspje\u0161an<\/p>","

Wobbleri <\/em>prirodnih boja idealni su za lov \u0161aruna<\/p>","

U uvjetima lo\u0161e vidljivosti \u017eute i zlatne nijanse imaju prednost<\/p>","

Jigovi <\/em>za shore jigging<\/em> brojne su \u0161arune ko\u0161tali glave<\/p>","

Silikonci s jigg <\/em>udicama vrlo su lovni<\/p>","

Lagane panule za lov iz ruke mnogim su panula\u0161ima prvi izbor<\/p>","

Panula \u0161tapom i rolom omogu\u0107uje slobodne ruke<\/p>","

Jo\u0161 jedna \u017ertva jiga<\/em><\/p>","

Naje\u0161kane udice u pola mora<\/em> love ovakve \u0161arune<\/p>","

Srdela je prva je\u0161ka kad je u pitanju lov \u0161aruna<\/p>","

Ispod barke su u pravilu isto ovoliki<\/p>","

Ovako velikom oku ni\u0161ta ne promi\u010de<\/p>","

Uobi\u010dajeni ishod ciljanog ribolovnog pohoda na \u0161arune<\/p>","

Anisakis <\/em>mo\u017ee biti opasan<\/p>","

\u0160arune je najprakti\u010dnije odmah otkrviti i o\u010distiti \u010dim prije<\/p>","

\u0160arune na sonderu nije te\u0161ko prepoznati<\/p>","

Savr\u0161en kraj ribolovnog dana<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_10240118_1920.jpg":"1920x1080","k_10240118_1280.jpg":"1280x1280","k_10240118_1024.jpg":"1024x1024","k_10240118_640.jpg":"640x640","k_10240118_480.jpg":"480x480","k_10240118_340.jpg":"340x340","k_10240118_220.jpg":"220x220","o_10240118_1280.jpg":"1280x960","o_10240118_1024.jpg":"1024x768","o_10240118_640.jpg":"640x480","o_10240118_480.jpg":"480x360","o_10240118_340.jpg":"340x255","o_10240118_220.jpg":"220x165","h_10240118_1280.jpg":"1280x854","h_10240118_1024.jpg":"1024x683","h_10240118_640.jpg":"640x427","h_10240118_480.jpg":"480x320","h_10240118_340.jpg":"340x227","h_10240118_220.jpg":"220x147","pp_10240118_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240118_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240118_640.jpg":"640x814","pp_10240118_480.jpg":"480x611","pp_10240118_340.jpg":"340x432","pp_10240118_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_10240117_1920.jpg":"1920x1080","k_10240117_1280.jpg":"1280x1280","k_10240117_1024.jpg":"1024x1024","k_10240117_640.jpg":"640x640","k_10240117_480.jpg":"480x480","k_10240117_340.jpg":"340x340","k_10240117_220.jpg":"220x220","o_10240117_1280.jpg":"1280x1706","o_10240117_1024.jpg":"1024x1365","o_10240117_640.jpg":"640x853","o_10240117_480.jpg":"480x640","o_10240117_340.jpg":"340x453","o_10240117_220.jpg":"220x293","h_10240117_1280.jpg":"1280x854","h_10240117_1024.jpg":"1024x683","h_10240117_640.jpg":"640x427","h_10240117_480.jpg":"480x320","h_10240117_340.jpg":"340x227","h_10240117_220.jpg":"220x147","pp_10240117_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240117_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240117_640.jpg":"640x814","pp_10240117_480.jpg":"480x611","pp_10240117_340.jpg":"340x432","pp_10240117_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10240119_1920.jpg":"1920x1080","k_10240119_1280.jpg":"1280x1280","k_10240119_1024.jpg":"1024x1024","k_10240119_640.jpg":"640x640","k_10240119_480.jpg":"480x480","k_10240119_340.jpg":"340x340","k_10240119_220.jpg":"220x220","o_10240119_1280.jpg":"1280x960","o_10240119_1024.jpg":"1024x768","o_10240119_640.jpg":"640x480","o_10240119_480.jpg":"480x360","o_10240119_340.jpg":"340x255","o_10240119_220.jpg":"220x165","h_10240119_1280.jpg":"1280x854","h_10240119_1024.jpg":"1024x683","h_10240119_640.jpg":"640x427","h_10240119_480.jpg":"480x320","h_10240119_340.jpg":"340x227","h_10240119_220.jpg":"220x147","pp_10240119_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240119_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240119_640.jpg":"640x814","pp_10240119_480.jpg":"480x611","pp_10240119_340.jpg":"340x432","pp_10240119_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10240120_1920.jpg":"1920x1080","k_10240120_1280.jpg":"1280x1280","k_10240120_1024.jpg":"1024x1024","k_10240120_640.jpg":"640x640","k_10240120_480.jpg":"480x480","k_10240120_340.jpg":"340x340","k_10240120_220.jpg":"220x220","o_10240120_1280.jpg":"1280x853","o_10240120_1024.jpg":"1024x682","o_10240120_640.jpg":"640x426","o_10240120_480.jpg":"480x320","o_10240120_340.jpg":"340x226","o_10240120_220.jpg":"220x146","h_10240120_1280.jpg":"1280x854","h_10240120_1024.jpg":"1024x683","h_10240120_640.jpg":"640x427","h_10240120_480.jpg":"480x320","h_10240120_340.jpg":"340x227","h_10240120_220.jpg":"220x147","pp_10240120_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240120_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240120_640.jpg":"640x814","pp_10240120_480.jpg":"480x611","pp_10240120_340.jpg":"340x432","pp_10240120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2383","hd_10240122_1920.jpg":"1920x1080","k_10240122_1280.jpg":"1280x1280","k_10240122_1024.jpg":"1024x1024","k_10240122_640.jpg":"640x640","k_10240122_480.jpg":"480x480","k_10240122_340.jpg":"340x340","k_10240122_220.jpg":"220x220","o_10240122_1280.jpg":"1280x1588","o_10240122_1024.jpg":"1024x1270","o_10240122_640.jpg":"640x794","o_10240122_480.jpg":"480x595","o_10240122_340.jpg":"340x421","o_10240122_220.jpg":"220x273","h_10240122_1280.jpg":"1280x854","h_10240122_1024.jpg":"1024x683","h_10240122_640.jpg":"640x427","h_10240122_480.jpg":"480x320","h_10240122_340.jpg":"340x227","h_10240122_220.jpg":"220x147","pp_10240122_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240122_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240122_640.jpg":"640x814","pp_10240122_480.jpg":"480x611","pp_10240122_340.jpg":"340x432","pp_10240122_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_10240123_1920.jpg":"1920x1080","k_10240123_1280.jpg":"1280x1280","k_10240123_1024.jpg":"1024x1024","k_10240123_640.jpg":"640x640","k_10240123_480.jpg":"480x480","k_10240123_340.jpg":"340x340","k_10240123_220.jpg":"220x220","o_10240123_1280.jpg":"1280x1706","o_10240123_1024.jpg":"1024x1365","o_10240123_640.jpg":"640x853","o_10240123_480.jpg":"480x640","o_10240123_340.jpg":"340x453","o_10240123_220.jpg":"220x293","h_10240123_1280.jpg":"1280x854","h_10240123_1024.jpg":"1024x683","h_10240123_640.jpg":"640x427","h_10240123_480.jpg":"480x320","h_10240123_340.jpg":"340x227","h_10240123_220.jpg":"220x147","pp_10240123_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240123_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240123_640.jpg":"640x814","pp_10240123_480.jpg":"480x611","pp_10240123_340.jpg":"340x432","pp_10240123_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10240147_1920.jpg":"1920x1080","k_10240147_1280.jpg":"1280x1280","k_10240147_1024.jpg":"1024x1024","k_10240147_640.jpg":"640x640","k_10240147_480.jpg":"480x480","k_10240147_340.jpg":"340x340","k_10240147_220.jpg":"220x220","o_10240147_1280.jpg":"1280x853","o_10240147_1024.jpg":"1024x682","o_10240147_640.jpg":"640x426","o_10240147_480.jpg":"480x320","o_10240147_340.jpg":"340x226","o_10240147_220.jpg":"220x146","h_10240147_1280.jpg":"1280x854","h_10240147_1024.jpg":"1024x683","h_10240147_640.jpg":"640x427","h_10240147_480.jpg":"480x320","h_10240147_340.jpg":"340x227","h_10240147_220.jpg":"220x147","pp_10240147_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240147_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240147_640.jpg":"640x814","pp_10240147_480.jpg":"480x611","pp_10240147_340.jpg":"340x432","pp_10240147_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10240148_1920.jpg":"1920x1080","k_10240148_1280.jpg":"1280x1280","k_10240148_1024.jpg":"1024x1024","k_10240148_640.jpg":"640x640","k_10240148_480.jpg":"480x480","k_10240148_340.jpg":"340x340","k_10240148_220.jpg":"220x220","o_10240148_1280.jpg":"1280x960","o_10240148_1024.jpg":"1024x768","o_10240148_640.jpg":"640x480","o_10240148_480.jpg":"480x360","o_10240148_340.jpg":"340x255","o_10240148_220.jpg":"220x165","h_10240148_1280.jpg":"1280x854","h_10240148_1024.jpg":"1024x683","h_10240148_640.jpg":"640x427","h_10240148_480.jpg":"480x320","h_10240148_340.jpg":"340x227","h_10240148_220.jpg":"220x147","pp_10240148_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240148_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240148_640.jpg":"640x814","pp_10240148_480.jpg":"480x611","pp_10240148_340.jpg":"340x432","pp_10240148_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10240149_1920.jpg":"1920x1080","k_10240149_1280.jpg":"1280x1280","k_10240149_1024.jpg":"1024x1024","k_10240149_640.jpg":"640x640","k_10240149_480.jpg":"480x480","k_10240149_340.jpg":"340x340","k_10240149_220.jpg":"220x220","o_10240149_1280.jpg":"1280x960","o_10240149_1024.jpg":"1024x768","o_10240149_640.jpg":"640x480","o_10240149_480.jpg":"480x360","o_10240149_340.jpg":"340x255","o_10240149_220.jpg":"220x165","h_10240149_1280.jpg":"1280x854","h_10240149_1024.jpg":"1024x683","h_10240149_640.jpg":"640x427","h_10240149_480.jpg":"480x320","h_10240149_340.jpg":"340x227","h_10240149_220.jpg":"220x147","pp_10240149_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240149_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240149_640.jpg":"640x814","pp_10240149_480.jpg":"480x611","pp_10240149_340.jpg":"340x432","pp_10240149_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_10240150_1920.jpg":"1920x1080","k_10240150_1280.jpg":"1280x1280","k_10240150_1024.jpg":"1024x1024","k_10240150_640.jpg":"640x640","k_10240150_480.jpg":"480x480","k_10240150_340.jpg":"340x340","k_10240150_220.jpg":"220x220","o_10240150_1280.jpg":"1280x1706","o_10240150_1024.jpg":"1024x1365","o_10240150_640.jpg":"640x853","o_10240150_480.jpg":"480x640","o_10240150_340.jpg":"340x453","o_10240150_220.jpg":"220x293","h_10240150_1280.jpg":"1280x854","h_10240150_1024.jpg":"1024x683","h_10240150_640.jpg":"640x427","h_10240150_480.jpg":"480x320","h_10240150_340.jpg":"340x227","h_10240150_220.jpg":"220x147","pp_10240150_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240150_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240150_640.jpg":"640x814","pp_10240150_480.jpg":"480x611","pp_10240150_340.jpg":"340x432","pp_10240150_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10240151_1920.jpg":"1920x1080","k_10240151_1280.jpg":"1280x1280","k_10240151_1024.jpg":"1024x1024","k_10240151_640.jpg":"640x640","k_10240151_480.jpg":"480x480","k_10240151_340.jpg":"340x340","k_10240151_220.jpg":"220x220","o_10240151_1280.jpg":"1280x853","o_10240151_1024.jpg":"1024x682","o_10240151_640.jpg":"640x426","o_10240151_480.jpg":"480x320","o_10240151_340.jpg":"340x226","o_10240151_220.jpg":"220x146","h_10240151_1280.jpg":"1280x854","h_10240151_1024.jpg":"1024x683","h_10240151_640.jpg":"640x427","h_10240151_480.jpg":"480x320","h_10240151_340.jpg":"340x227","h_10240151_220.jpg":"220x147","pp_10240151_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240151_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240151_640.jpg":"640x814","pp_10240151_480.jpg":"480x611","pp_10240151_340.jpg":"340x432","pp_10240151_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10240152_1920.jpg":"1920x1080","k_10240152_1280.jpg":"1280x1280","k_10240152_1024.jpg":"1024x1024","k_10240152_640.jpg":"640x640","k_10240152_480.jpg":"480x480","k_10240152_340.jpg":"340x340","k_10240152_220.jpg":"220x220","o_10240152_1280.jpg":"1280x853","o_10240152_1024.jpg":"1024x682","o_10240152_640.jpg":"640x426","o_10240152_480.jpg":"480x320","o_10240152_340.jpg":"340x226","o_10240152_220.jpg":"220x146","h_10240152_1280.jpg":"1280x854","h_10240152_1024.jpg":"1024x683","h_10240152_640.jpg":"640x427","h_10240152_480.jpg":"480x320","h_10240152_340.jpg":"340x227","h_10240152_220.jpg":"220x147","pp_10240152_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240152_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240152_640.jpg":"640x814","pp_10240152_480.jpg":"480x611","pp_10240152_340.jpg":"340x432","pp_10240152_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10240153_1920.jpg":"1920x1080","k_10240153_1280.jpg":"1280x1280","k_10240153_1024.jpg":"1024x1024","k_10240153_640.jpg":"640x640","k_10240153_480.jpg":"480x480","k_10240153_340.jpg":"340x340","k_10240153_220.jpg":"220x220","o_10240153_1280.jpg":"1280x960","o_10240153_1024.jpg":"1024x768","o_10240153_640.jpg":"640x480","o_10240153_480.jpg":"480x360","o_10240153_340.jpg":"340x255","o_10240153_220.jpg":"220x165","h_10240153_1280.jpg":"1280x854","h_10240153_1024.jpg":"1024x683","h_10240153_640.jpg":"640x427","h_10240153_480.jpg":"480x320","h_10240153_340.jpg":"340x227","h_10240153_220.jpg":"220x147","pp_10240153_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240153_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240153_640.jpg":"640x814","pp_10240153_480.jpg":"480x611","pp_10240153_340.jpg":"340x432","pp_10240153_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_10240154_1920.jpg":"1920x1080","k_10240154_1280.jpg":"1280x1280","k_10240154_1024.jpg":"1024x1024","k_10240154_640.jpg":"640x640","k_10240154_480.jpg":"480x480","k_10240154_340.jpg":"340x340","k_10240154_220.jpg":"220x220","o_10240154_1280.jpg":"1280x853","o_10240154_1024.jpg":"1024x682","o_10240154_640.jpg":"640x426","o_10240154_480.jpg":"480x320","o_10240154_340.jpg":"340x226","o_10240154_220.jpg":"220x146","h_10240154_1280.jpg":"1280x854","h_10240154_1024.jpg":"1024x683","h_10240154_640.jpg":"640x427","h_10240154_480.jpg":"480x320","h_10240154_340.jpg":"340x227","h_10240154_220.jpg":"220x147","pp_10240154_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240154_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240154_640.jpg":"640x814","pp_10240154_480.jpg":"480x611","pp_10240154_340.jpg":"340x432","pp_10240154_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10240180_1920.jpg":"1920x1080","k_10240180_1280.jpg":"1280x1280","k_10240180_1024.jpg":"1024x1024","k_10240180_640.jpg":"640x640","k_10240180_480.jpg":"480x480","k_10240180_340.jpg":"340x340","k_10240180_220.jpg":"220x220","o_10240180_1280.jpg":"1280x960","o_10240180_1024.jpg":"1024x768","o_10240180_640.jpg":"640x480","o_10240180_480.jpg":"480x360","o_10240180_340.jpg":"340x255","o_10240180_220.jpg":"220x165","h_10240180_1280.jpg":"1280x854","h_10240180_1024.jpg":"1024x683","h_10240180_640.jpg":"640x427","h_10240180_480.jpg":"480x320","h_10240180_340.jpg":"340x227","h_10240180_220.jpg":"220x147","pp_10240180_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240180_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240180_640.jpg":"640x814","pp_10240180_480.jpg":"480x611","pp_10240180_340.jpg":"340x432","pp_10240180_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_10240181_1920.jpg":"1920x1080","k_10240181_1280.jpg":"1280x1280","k_10240181_1024.jpg":"1024x1024","k_10240181_640.jpg":"640x640","k_10240181_480.jpg":"480x480","k_10240181_340.jpg":"340x340","k_10240181_220.jpg":"220x220","o_10240181_1280.jpg":"1280x1920","o_10240181_1024.jpg":"1024x1536","o_10240181_640.jpg":"640x960","o_10240181_480.jpg":"480x720","o_10240181_340.jpg":"340x510","o_10240181_220.jpg":"220x330","h_10240181_1280.jpg":"1280x854","h_10240181_1024.jpg":"1024x683","h_10240181_640.jpg":"640x427","h_10240181_480.jpg":"480x320","h_10240181_340.jpg":"340x227","h_10240181_220.jpg":"220x147","pp_10240181_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240181_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240181_640.jpg":"640x814","pp_10240181_480.jpg":"480x611","pp_10240181_340.jpg":"340x432","pp_10240181_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10240182_1920.jpg":"1920x1080","k_10240182_1280.jpg":"1280x1280","k_10240182_1024.jpg":"1024x1024","k_10240182_640.jpg":"640x640","k_10240182_480.jpg":"480x480","k_10240182_340.jpg":"340x340","k_10240182_220.jpg":"220x220","o_10240182_1280.jpg":"1280x960","o_10240182_1024.jpg":"1024x768","o_10240182_640.jpg":"640x480","o_10240182_480.jpg":"480x360","o_10240182_340.jpg":"340x255","o_10240182_220.jpg":"220x165","h_10240182_1280.jpg":"1280x854","h_10240182_1024.jpg":"1024x683","h_10240182_640.jpg":"640x427","h_10240182_480.jpg":"480x320","h_10240182_340.jpg":"340x227","h_10240182_220.jpg":"220x147","pp_10240182_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240182_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240182_640.jpg":"640x814","pp_10240182_480.jpg":"480x611","pp_10240182_340.jpg":"340x432","pp_10240182_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10240183_1920.jpg":"1920x1080","k_10240183_1280.jpg":"1280x1280","k_10240183_1024.jpg":"1024x1024","k_10240183_640.jpg":"640x640","k_10240183_480.jpg":"480x480","k_10240183_340.jpg":"340x340","k_10240183_220.jpg":"220x220","o_10240183_1280.jpg":"1280x960","o_10240183_1024.jpg":"1024x768","o_10240183_640.jpg":"640x480","o_10240183_480.jpg":"480x360","o_10240183_340.jpg":"340x255","o_10240183_220.jpg":"220x165","h_10240183_1280.jpg":"1280x854","h_10240183_1024.jpg":"1024x683","h_10240183_640.jpg":"640x427","h_10240183_480.jpg":"480x320","h_10240183_340.jpg":"340x227","h_10240183_220.jpg":"220x147","pp_10240183_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240183_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240183_640.jpg":"640x814","pp_10240183_480.jpg":"480x611","pp_10240183_340.jpg":"340x432","pp_10240183_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10240184_1920.jpg":"1920x1080","k_10240184_1280.jpg":"1280x1280","k_10240184_1024.jpg":"1024x1024","k_10240184_640.jpg":"640x640","k_10240184_480.jpg":"480x480","k_10240184_340.jpg":"340x340","k_10240184_220.jpg":"220x220","o_10240184_1280.jpg":"1280x960","o_10240184_1024.jpg":"1024x768","o_10240184_640.jpg":"640x480","o_10240184_480.jpg":"480x360","o_10240184_340.jpg":"340x255","o_10240184_220.jpg":"220x165","h_10240184_1280.jpg":"1280x854","h_10240184_1024.jpg":"1024x683","h_10240184_640.jpg":"640x427","h_10240184_480.jpg":"480x320","h_10240184_340.jpg":"340x227","h_10240184_220.jpg":"220x147","pp_10240184_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240184_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240184_640.jpg":"640x814","pp_10240184_480.jpg":"480x611","pp_10240184_340.jpg":"340x432","pp_10240184_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10240185_1920.jpg":"1920x1080","k_10240185_1280.jpg":"1280x1280","k_10240185_1024.jpg":"1024x1024","k_10240185_640.jpg":"640x640","k_10240185_480.jpg":"480x480","k_10240185_340.jpg":"340x340","k_10240185_220.jpg":"220x220","o_10240185_1280.jpg":"1280x960","o_10240185_1024.jpg":"1024x768","o_10240185_640.jpg":"640x480","o_10240185_480.jpg":"480x360","o_10240185_340.jpg":"340x255","o_10240185_220.jpg":"220x165","h_10240185_1280.jpg":"1280x854","h_10240185_1024.jpg":"1024x683","h_10240185_640.jpg":"640x427","h_10240185_480.jpg":"480x320","h_10240185_340.jpg":"340x227","h_10240185_220.jpg":"220x147","pp_10240185_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240185_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240185_640.jpg":"640x814","pp_10240185_480.jpg":"480x611","pp_10240185_340.jpg":"340x432","pp_10240185_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10240186_1920.jpg":"1920x1080","k_10240186_1280.jpg":"1280x1280","k_10240186_1024.jpg":"1024x1024","k_10240186_640.jpg":"640x640","k_10240186_480.jpg":"480x480","k_10240186_340.jpg":"340x340","k_10240186_220.jpg":"220x220","o_10240186_1280.jpg":"1280x960","o_10240186_1024.jpg":"1024x768","o_10240186_640.jpg":"640x480","o_10240186_480.jpg":"480x360","o_10240186_340.jpg":"340x255","o_10240186_220.jpg":"220x165","h_10240186_1280.jpg":"1280x854","h_10240186_1024.jpg":"1024x683","h_10240186_640.jpg":"640x427","h_10240186_480.jpg":"480x320","h_10240186_340.jpg":"340x227","h_10240186_220.jpg":"220x147","pp_10240186_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240186_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240186_640.jpg":"640x814","pp_10240186_480.jpg":"480x611","pp_10240186_340.jpg":"340x432","pp_10240186_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10240187_1920.jpg":"1920x1080","k_10240187_1280.jpg":"1280x1280","k_10240187_1024.jpg":"1024x1024","k_10240187_640.jpg":"640x640","k_10240187_480.jpg":"480x480","k_10240187_340.jpg":"340x340","k_10240187_220.jpg":"220x220","o_10240187_1280.jpg":"1280x960","o_10240187_1024.jpg":"1024x768","o_10240187_640.jpg":"640x480","o_10240187_480.jpg":"480x360","o_10240187_340.jpg":"340x255","o_10240187_220.jpg":"220x165","h_10240187_1280.jpg":"1280x854","h_10240187_1024.jpg":"1024x683","h_10240187_640.jpg":"640x427","h_10240187_480.jpg":"480x320","h_10240187_340.jpg":"340x227","h_10240187_220.jpg":"220x147","pp_10240187_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240187_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240187_640.jpg":"640x814","pp_10240187_480.jpg":"480x611","pp_10240187_340.jpg":"340x432","pp_10240187_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10240190_1920.jpg":"1920x1080","k_10240190_1280.jpg":"1280x1280","k_10240190_1024.jpg":"1024x1024","k_10240190_640.jpg":"640x640","k_10240190_480.jpg":"480x480","k_10240190_340.jpg":"340x340","k_10240190_220.jpg":"220x220","o_10240190_1280.jpg":"1280x960","o_10240190_1024.jpg":"1024x768","o_10240190_640.jpg":"640x480","o_10240190_480.jpg":"480x360","o_10240190_340.jpg":"340x255","o_10240190_220.jpg":"220x165","h_10240190_1280.jpg":"1280x854","h_10240190_1024.jpg":"1024x683","h_10240190_640.jpg":"640x427","h_10240190_480.jpg":"480x320","h_10240190_340.jpg":"340x227","h_10240190_220.jpg":"220x147","pp_10240190_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240190_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240190_640.jpg":"640x814","pp_10240190_480.jpg":"480x611","pp_10240190_340.jpg":"340x432","pp_10240190_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_10240284_1920.jpg":"1920x1080","k_10240284_1280.jpg":"1280x1280","k_10240284_1024.jpg":"1024x1024","k_10240284_640.jpg":"640x640","k_10240284_480.jpg":"480x480","k_10240284_340.jpg":"340x340","k_10240284_220.jpg":"220x220","o_10240284_1280.jpg":"1280x960","o_10240284_1024.jpg":"1024x768","o_10240284_640.jpg":"640x480","o_10240284_480.jpg":"480x360","o_10240284_340.jpg":"340x255","o_10240284_220.jpg":"220x165","h_10240284_1280.jpg":"1280x854","h_10240284_1024.jpg":"1024x683","h_10240284_640.jpg":"640x427","h_10240284_480.jpg":"480x320","h_10240284_340.jpg":"340x227","h_10240284_220.jpg":"220x147","pp_10240284_1280.jpg":"1280x1628","pp_10240284_1024.jpg":"1024x1303","pp_10240284_640.jpg":"640x814","pp_10240284_480.jpg":"480x611","pp_10240284_340.jpg":"340x432","pp_10240284_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7289088 Threads: 4 Questions: 1519135777 Slow queries: 4617777 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110342038 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/saruni-na-meti-objasnjavamo-najbolje-tehnike-za-ciljani-lov-malih-plavih-prozdrljivaca-1340428 [printLink] => /om/ribolov/saruni-na-meti-objasnjavamo-najbolje-tehnike-za-ciljani-lov-malih-plavih-prozdrljivaca-1340428?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 24200 [name] => saruni [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => saruni [link] => /tag/saruni ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650710 [name] => kako loviti sarune [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-25 11:23:03 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-sarune [link] => /tag/kako-loviti-sarune ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 633560 [name] => ribolovne tehnike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 13:24:15 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovne-tehnike [link] => /tag/ribolovne-tehnike ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => I dok ga jedni ciljano love i cijene, drugi na šaruna gledaju s prijezirom. Kao i uvijek, ovi prvi znaju što i kako rade, dok su ovi drugi najčešće djelomično ili potpuno neupućeni u sve što ribolov na šaruna može dati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POHLEPNI I BORBENI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Šaruni na meti: ovo su najbolje tehnike za ciljani lov malih proždrljivaca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-16-00-22-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240118.jpg [galleryCount] => 24 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Šarun ima istezljiva i velika usta

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240118.jpg [title] =>

Šarun ima istezljiva i velika usta

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240117.jpg [title] =>

Mnogima je panula najdraža tehnika

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240119.jpg [title] =>

Opna na ustima je tanka i osjetljiva, tako da u izvlačenju lako puca

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240120.jpg [title] =>

Ako se sabiki naješka, rezultati mogu biti znatno bolji

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240122.jpg [title] =>

Vertical sabiki može biti učinkovit ako je jato gusto i stabilno

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240123.jpg [title] =>

Sabiki s torpedom, uz šarune, lovi i lokarde i skuše

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240147.jpg [title] =>

Mali silikonci su penicilin za šarune

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240148.jpg [title] =>

Spinning u kasno popodne može biti vrlo uspješan

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240149.jpg [title] =>

Wobbleri prirodnih boja idealni su za lov šaruna

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240150.jpg [title] =>

U uvjetima loše vidljivosti žute i zlatne nijanse imaju prednost

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240151.jpg [title] =>

Jigovi za shore jigging brojne su šarune koštali glave

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240152.jpg [title] =>

Silikonci s jigg udicama vrlo su lovni

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240153.jpg [title] =>

Lagane panule za lov iz ruke mnogim su panulašima prvi izbor

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240154.jpg [title] =>

Panula štapom i rolom omogućuje slobodne ruke

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240180.jpg [title] =>

Još jedna žrtva jiga

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240181.jpg [title] =>

Naješkane udice u pola mora love ovakve šarune

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240182.jpg [title] =>

Srdela je prva ješka kad je u pitanju lov šaruna

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240183.jpg [title] =>

Ispod barke su u pravilu isto ovoliki

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240184.jpg [title] =>

Ovako velikom oku ništa ne promiče

) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240185.jpg [title] =>

Uobičajeni ishod ciljanog ribolovnog pohoda na šarune

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240186.jpg [title] =>

Anisakis može biti opasan

) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240187.jpg [title] =>

Šarune je najpraktičnije odmah otkrviti i očistiti čim prije

) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240190.jpg [title] =>

Šarune na sonderu nije teško prepoznati

) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/20/10240284.jpg [title] =>

Savršen kraj ribolovnog dana

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Malo je ribolovaca kojima šarun nije draga lovina. To su u pravilu ribolovci koji preferiraju krupniji plijen, pa šaruna u takvim situacijama uglavnom smatraju neželjenom usputnom lovinom. No, zato je puno više onih koji šaruna kao lovinu cijene. Istina, većini je ribolovaca usputni, te i kao takav, rado viđen ulov, no jedan dio ribolovaca šaruna ciljano pokušava uloviti, pri čemu se služe tek s nekoliko osnovnih tehnika od kojih svaka može biti vrlo lovna u određenim okolnostima.

TURSKA PANULA

Šarun je proždrljiva riba koja svoj plijen napada silovito i bez nekog oklijevanja. Naravno, neće progutati baš sve i na najmanji znak potencijalne opasnosti ili naznake koja bi mogla probuditi nepovjerenje, u posljednji tren odustaje od napada. Upravo je zato ribolovcima koji ga ciljano love šarun poseban izazov.

Jedan od najčešće korištenih ribolovnih pristupa u lovu šaruna je lov tzv. turskom panulom ili sabikijem. Kod ovog načina lova se kao otežanje koristi posebno konstruirana olovnica koja se zbog svog karakterističnog oblika naziva torpedo. Iznad te olovnice se nalazi predvez na kojem se s osnove odvaja niz kraćih prama naoružanih udicama koje su okićene svjetlucavim lamelama, suknjicama, sitnim silikoncima ili pak silikonskim lignjicama. Takav se sistem spušta u more, te se povlači za barkom brzinom od 2,5 do 4 milje, sve u zavisnosti od dubine na kojoj se riba zadržava i smjera i jačine kurenta.

VERTICAL SABIKI

U drugoj verziji se umjesto torpeda na kraj sistema postavlja teža suza ili potpuno okrugla olovnica. Ovaj se sistem koristi kada su šaruni okupljeni u koncentrirano jato. Nakon što se barka zaustavi iznad jata, sistem se spušta tako da propadne kroz jato u slobodnom hodu te se, ako se u tom spuštanju ništa ne dogodi, velikom brzinom podiže prema površini. Ovakav je način lova zapravo svojevrsni vertical jigging i, osim što se koristi predvez identičan onome u klasičnoj turskoj panuli, nema nikakve veze s panulom.

---

image

Vertical sabiki može biti učinkovit ako je jato gusto i stabilno

---

Naravno, kao i kod većine sličnih pristupa, ako se udice dodatno naješkaju trakom lignje ili kozicom, uspjeh se može višestruko povećati.

U trenutku kačenja šarun će, unatoč velikoj težini olovnice ili silini povlačenja, kompletan sistem u pokušaju oslobađanja zanijeti u stranu i tu nastaju potencijalni problemi. Budući da predvez za sabiki u pravilu ima cijeli niz prama s udicama, na predvezu se vrlo često istodobno može naći više riba od kojih svaka divlje vuče u svoju stranu. U tom povlačenju mnoge se oslobode, na što ribolovac i ne može bitnije utjecati. Naime, kada dva šaruna razvuku predvez tako da ga svaki napne u svoju, suprotnu stranu, tada dolazi do one neželjene prezategnutosti u tvrdo kad nešto puca, najčešće tanka opna ribljih usta.

No, na sreću, šaruni nisu poput plemenitije bijele ribe osjetljivi na takve bjegove, tako da usput otpale i oslobođene ribe ne utječu bitnije na kompaktnost i povezanost jata.

OMILJENA TEHNIKA

I premda je lov sabikijem vrlo dinamičan, mnogim je ribolovcima draža klasična panula. U ovom se pristupu koriste najčešće mali wobbleri, dužine od 5 do 9 centimetara, pri čemu je klasični oblik legendarnog Pin‘s Minnowa definitivno najlovniji. Naravno, osim tvrdih wobblera, vrlo su lovne i brojne silikonske inačice, posebno one nikle na obliku slavnih Raglou varalica, imitacija pješčanih jeguljica.

U lovu u kojem se panu

---

image

Mnogima je panula najdraža tehnika

---la povlači štapom i rolom, koriste se varalice s malo izraženijim stabilizatorom kojim se varalica može potopiti malo dublje. Osim toga, mnogi panulaši u sistem dodaju umetak od desetak metara dakronske strune s olovnom jezgrom, čime se u povlačenju dodatno dobiva na dubini. Naravno, sve se ovo može izbjeći ako se lovi iz ruke laganom verzijom viške panule, kada se željena lovna dubina vrlo lako postiže integriranim olovnicama.

Brzina povlačenja, baš kao i turskoj panuli zavisi o smjeru i brzini kurenta, no ne bi trebala biti sporija od 1,8 ni brža od 5 milja.

Ovakav je način lova omiljen i zbog toga što se u ovakvom lovu često ulove i druge vrste, poput skuša, lokardi, luceva, palamida ili lampuga koje sa šarunima dijele lovni prostor.

OBALNA VERZIJA

Jedan od posebno atraktivnih ribolovnih pristupa je spinning. Za lov šaruna spinning tehnikama najčešće se koriste silikonske varalice ribolikog oblika opterećene jigg udicama s olovnom glavom. Veliki izbor oblika i boja varalica s nešto manjim, ali isto velikim izborom olovnih otežanja različitih oblika i boja, pridonosi atraktivnosti ovakvog lova, jer svaki ribolovac može imati personalizirani pristup upravo svojim osobnim kombinacijama.

---

image

Spinning u kasno popodne može biti vrlo uspješan

---

Na pozicijama na kojima se očekuju šaruni, dakle na puntama, istakama, prolazima ili pak jednostavno na mjestima na kojima je kurenat nešto izraženiji, varalice se izbacuju u more te se najčešće pravolinijski povlače prema kraju. Naravno, povremeni zastoji i trzaji pridonose uspjehu, što je još jedan od detalja koji čini razliku od spinnera do spinnera.

Osim silikoncima, šaruni se uspješno mogu loviti i malim jiggovima, kao i wobblerima, u pravilu nešto manjima nego u lovu iz barke.

---

image

Silikonci s jigg udicama vrlo su lovni

---

Vrlo je važno pogoditi lovnu dužinu varalice, jer se šaruni okupljeni uz obalu u pravilu hrane ribom iste veličine. A budući da su proždrljivi, želudac im je rijetko kada prazan, tako da je idealno prvog ulovljenog šaruna otvoriti i pogledati čime se hranio, te u skladu sa sadržajem želuca odabrati najlovniju varalicu i prepustiti se užitku spinninga.

POŠTE NAD SKALINAMA

I ma koliko bili dinamični varaličarski pristupi, neki ribolovci su skloniji klasičnom udičarenju s naješkanim udicama. Naravno, na taj se način ne može loviti svuda i s bilo kakvim priborom, jer, kao i ostale ribolovne discipline i pristupi, i ovaj lov ima svoja pravila.

Premda će šarun progutati većinu animalnih ješki, srdela i papalina su mu najdraže, ponajprije stoga jer mu je to uobičajena hrana.

Srdela se može rezati na komadiće, filetirati ili pretvarati u kobasice uvezane silikonskim koncem. Za kakav se god pristup odlučili, rezultat će teško izostati. No prije svega šarune je potrebno pronaći, što je mnogim ribolovcima veliki problem. Naime, šaruni nisu ribe koje se zadržavaju uz određeni tip dna, iako na nekim mjestima sastav dna ima direktan utjecaj na njihovo ponašanje. Naime, na pozicijama na kojima pjeskovito muljevito dno, naglo prelazi u kamenito, skaline su redovita pojava što u morskim strujanjima rezultira turbulencijama u većoj ili manjoj mjeri.

---

image

Srdela je prva ješka kad je u pitanju lov šaruna

---

Tako se u kombinaciji sa stalnim kurentima, kao i sa sjecištima kurenata, neke pozicije mogu nazvati stalnim poštama od šaruna. Na takvim pozicijama šaruni ne leže cijeli dan, jer im to nije u prirodi ponašanja, no zato se tim pozicijama stalno vraćaju. Sidrenje nije neophodno, ali ako je takva pošta provjereno lovna, tada može biti od presudnog značenja.

TEMPERAMENTNI BORCI

Sistema za lov ima više, od klasičnog sistema s dva brka ispod olovnice do naješkanog predveza za sabiki, no najlovnijim se pokazao sistem identičan sistemu kakav se koristi u klasičnoj kančenici, s tim da je olovno opterećenje znatno manje, od 20 do 30 grama, dok su prame duge od 50 do 80 centimetara.

Premda je upredenica puno nosivija od monofila, monofil je u ovoj situaciji u velikoj prednosti, jer ima određenu dozu istezljivosti koja ipak dobrim dijelom kompenzira grubosti u izvlačenju.

Preporučena debljina monofila za osnovu je 0,35 mm, dok se fluorokarbonski predvez izrađuje po pravilu deset posto manje nosivosti od osnove. Tako formirani sistemi se spuštaju u lovnu zonu koja je najčešće na dubini od 5 do 15 metara dubine, dakle u pola mora.

Idealno je koristiti role sa slobodnim hodom špule koje će savršeno odrađivati samoubadanje i signalizaciju, nakon čega je potrebno zapravo samo izvući već zakačenu ribu.

U izvlačenju ne treba biti brzoplet. Šarun je snažan i okretan plivač, a budući da se lovi na blizu, u trenutku kada dođe do površine riba nije ni približno umorna. Dapače, tako ulovljeni šaruni su vrlo živi i temperamentni, pa je podmetač element bez kojega se često borba ne može okončati u korist ribolovca. Idealno je, naravno, koristiti one s gumenim mrežnim plaštom kako bi izbjegli kačenje slobodnih udica u mrežni dio.

OPASNI ANISAKIS

Ulovljene je šarune idealno odmah po izvlačenju otkrviti, za što je dovoljno prstima zaći ispod škržnog zaklopca i povući škrge te ribu položiti u kantu do pola ispunjenu morem. Na ovaj će način ulovljeni šarun biti potpuno otkrvljen, a krv koju će pustiti u more u kanti će biti savršena bruma koja će šarune privući kad god se udalje od barke. Otkrvljeni šaruni imaju neusporedivo ukusnije meso od neotkrvljenih, što svi ljubitelji dobre spize itekako cijene.

---

image

Anisakis može biti opasan

---

Ipak, od šaruna na meniju mnogi zaziru, i to ne bez razloga. Naime, šarun je u pravilu domaćin vrlo opasnog nametnika, anisakisa. Taj parazit nastanjuje probavni trakt šaruna i u toj svojoj razvojnoj fazi ga ne napušta do trenutka uginuća svog domaćina. Tek kada riba domaćin ugine, anisakis iz probavnog trakta pokušava izići bušeći sebi put kroz okolno tkivo.

Na taj način dospijeva u mišiće, čime postaje neposredna opasnost i za nas ljude, jer je kao parazit vrlo agresivan i problematičan za liječenje, pa može uzrokovati i smrt. No, to se jednostavno može izbjeći. Prvi korak je čišćenje ribe, odnosno odstranjivanje utrobe što je prije moguće kako paraziti ne bi iz probavnog trakta prešli u mišiće. Osim toga, ako se prilikom pripreme meso termički dobro obradi kuhanjem ili pečenjem, parazit postaje potpuno bezopasan. Stoga je carpa​ccio najrizičniji način pripreme ove, ali i mnogih drugih riba, jer se anisakis može naći u većini njih

NOĆ I DAN

Važno je napomenuti da se šaruni različitim tehnikama love u različito doba dana. Tako je panula najproduktivnija kroz prvi dio prijepodneva i pred sumrak, dok spinning daje najbolje rezultate u rano jutro i u suton. Na naješkane udice u ribolovu iz barke šaruni najradije nasrću kroz prijepodne i popodne do mraka, te noću kad se lovi pod sviću, dok su u obalnom ribolovu s animalnim ješkama najaktivniji oko ponoći. Vertical sabiki je uspješan tijekom cijelog dana, naravno, ako se uspješno locira dovoljno koncentrirano jato.

---

image

Ispod barke su u pravilu isto ovoliki

---

A što se tiče samoga lociranja prisutnosti šaruna, tu se bez dobre elektroničke podrške ribolovac može pouzdati samo u sreću ili u vlastito iskustvo. Na sonderu se šaruni u pravilu vide kao usamljene ikonice krupnijih riba ili kao manje banane, zavisno od ugođenosti uređaja. Kad su u jatu, tada su nalik na bilo koje drugo jato riba, poput primjerice bukava, no već prvo spuštanje pribora u more potvrđuje ili opovrgava sve teorije.

I ako ste sve dobro odradili, tada vam je potrebna još smo dovoljno velika kanta ili torba, jer se lov šaruna rijetko kada svodi na nekoliko ribe. U pravilu ih se ulovi toliko da se zakonski dopuštena granica može i neprimjetno prijeći, o čemu također treba voditi računa.

Zbog svega toga iskoristite još ovo malo preostalog vremena, jer kad zima stegne neće biti druge do čekati proljeće i onih magičnih 15 stupnjeva koji su okidač za većinu lutajuće ribe, pa tako i za šarune.

---

image

Savršen kraj ribolovnog dana

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Šarun ima istezljiva i velika usta


Mnogima je panula najdraža tehnika


Opna na ustima je tanka i osjetljiva, tako da u izvlačenju lako puca


Ako se sabiki naješka, rezultati mogu biti znatno bolji


Vertical sabiki može biti učinkovit ako je jato gusto i stabilno


Sabiki s torpedom, uz šarune, lovi i lokarde i skuše


Mali silikonci su penicilin za šarune


Spinning u kasno popodne može biti vrlo uspješan


Wobbleri prirodnih boja idealni su za lov šaruna


U uvjetima loše vidljivosti žute i zlatne nijanse imaju prednost


Jigovi za shore jigging brojne su šarune koštali glave


Silikonci s jigg udicama vrlo su lovni


Lagane panule za lov iz ruke mnogim su panulašima prvi izbor


Panula štapom i rolom omogućuje slobodne ruke


Još jedna žrtva jiga


Naješkane udice u pola mora love ovakve šarune


Srdela je prva ješka kad je u pitanju lov šaruna


Ispod barke su u pravilu isto ovoliki


Ovako velikom oku ništa ne promiče


Uobičajeni ishod ciljanog ribolovnog pohoda na šarune


Anisakis može biti opasan


Šarune je najpraktičnije odmah otkrviti i očistiti čim prije


Šarune na sonderu nije teško prepoznati


Savršen kraj ribolovnog dana

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/saruni-na-meti-objasnjavamo-najbolje-tehnike-za-ciljani-lov-malih-plavih-prozdrljivaca-1340428 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9588196ff1d01a70fd8a1c10644e72aa469cff07 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0aruni+na+meti%3A+ovo+su+najbolje+tehnike+za+ciljani+lov+malih+pro%C5%BEdrljivaca&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsaruni-na-meti-objasnjavamo-najbolje-tehnike-za-ciljani-lov-malih-plavih-prozdrljivaca-1340428 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsaruni-na-meti-objasnjavamo-najbolje-tehnike-za-ciljani-lov-malih-plavih-prozdrljivaca-1340428 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => I dok ga jedni ciljano love i cijene, drugi na šaruna gledaju s prijezirom. Kao i uvijek, ovi prvi znaju što i kako rade, dok su ovi drugi najčešće djelomično ili potpuno neupućeni u sve što ribolov na šaruna može dati [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POHLEPNI I BORBENI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

POHLEPNI I BORBENIŠaruni na meti: ovo su najbolje tehnike za ciljani lov malih proždrljivaca

Piše Boris BULIĆ/MAX FISHING
20. studenog 2023. - 09:08

Malo je ribolovaca kojima šarun nije draga lovina. To su u pravilu ribolovci koji preferiraju krupniji plijen, pa šaruna u takvim situacijama uglavnom smatraju neželjenom usputnom lovinom. No, zato je puno više onih koji šaruna kao lovinu cijene. Istina, većini je ribolovaca usputni, te i kao takav, rado viđen ulov, no jedan dio ribolovaca šaruna ciljano pokušava uloviti, pri čemu se služe tek s nekoliko osnovnih tehnika od kojih svaka može biti vrlo lovna u određenim okolnostima.

TURSKA PANULA

Šarun je proždrljiva riba koja svoj plijen napada silovito i bez nekog oklijevanja. Naravno, neće progutati baš sve i na najmanji znak potencijalne opasnosti ili naznake koja bi mogla probuditi nepovjerenje, u posljednji tren odustaje od napada. Upravo je zato ribolovcima koji ga cilja...

10. svibanj 2024 18:00