stdClass Object ( [id] => 1330152 [title] => Plovak na boku, cipal na udici: objašnjavamo kako loviti poznatog morskog lukavca [alias] => plovak-na-boku-cipal-na-udici-objasnjavamo-kako-loviti-poznatog-morskog-lukavca [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Cipal je za mnoge ribolovce samo jedna od vrsta koje svojim prisustvom u moru predstavljaju turističku atrakciju i razonodu za prolaznike i djecu. Uloviti ih nije jednostavno, reklo bi se čak i nemoguće, naravno, ako se ne zna što treba učiniti. Nasuprot takvim ribolovcima koji ciple doživljavaju samo kao neuhvatljivu lovinu, za one koji ih love u redovnom postupku, cipli su samo jedna u nizu riba koje zapravo uopće nije teško uloviti, kao što sam rekao, ako se zna što treba učiniti. Dakle, ono što treba učiniti je poći korak po korak, redom – upoznati lovinu, odrediti pribor i ješku i na kraju izaći na more i uloviti.

Cipli su ribe iz obitelji skočaca i u našem moru ih živi šest vrsta. Neke se lakše a neke teže love udicom, ali se u principu sve vrste, ako je pristup temeljit i ispravan, mogu uloviti udicom. Premda se katkad otpute i dublje od 40 metara, cipli su ribe površinskog sloja mora i plitkih uvala. Građa njihova tijela jasno govori o osnovnom načinu prehrane. Premda mogu uzimati hranu i s dna i iz srednjeg sloja mora, najčešće se hrane na samoj površini.

No uz površinu nisu vezani samo hranom. U toplijem se dijelu godine često mogu vidjeti ogromna jata kako plutaju na površini s izbačenim glavama i gornjom usnom kao da hvataju zrak ili se sunčaju. Povremeno poneki od njih iskoči iz mora i to nerijetko i više puta zaredom, zbog čega ih i nazivaju skočcima. Razlog takvog iskakanja nije još uvijek pojašnjen i mnogi znanstvenici smatraju da je riječ iskakanju iz čiste zabave, poput igre.

---

image

Cipli kao površinske ribe često formiraju velika jata

---

I premda za njih na dnu u plitkim uvalama ima sasvim dovoljno hrane, cipli radije brste i stružu alge s oplata vezanih i usidrenih brodica, neposredno uz vodenu liniju, pri čemu često usrkuju i zrak, što se jasno može čuti i na obali. Kad miruju, ako se ne sunčaju na površini, tada se najčešće kriju u sjeni brodica ili u sjeni lukobrana i okomito ozidanih obala.

Niži salinitet im ne smeta već godi, tako su brojni ne samo na ušćima rijeka, već često i visoko uzvodno. Upravo su zbog nižeg saliniteta, ali i bogatstva hrane, vrlo brojni u gradskim lukama.

Nažalost, zbog neuređenosti kanalizacijskih voda i njihove sklonosti hranjenja organskim detritusom, mnogi ih smatraju nečistom i zagađenom ribom. Istina je da riba koja se

hrani kanalizacijskim otpadom nije privlačna nikome, no prava potencijalna opasnost kojoj se izlažu svi koji konzumiraju lučke ciple ne leži u toj hrani, već u teškim metalima kojima je svaka luka, unatoč sve većoj brizi za ekologiju,

vrlo izložena. Naime, da iz svakog motora u luci u more padne samo kapljica nafte ili ulja, dovoljno je za ozbiljno zagađenje. Tome svakako treba dodati i antivegetativni sloj kojim su sve brodice premazane, a s kojih cipli tako rado stružu resinu uz koju neminovno unesu i dio tog premaza.

Osim toga, organski talog na dnu luka redovito je zagađen i anorganskim talogom koji je sve samo ne zdrav za naš organizam. Sve ovo vodi samo jednom zaključku – pustite lučke ciple na miru i nemojte ih jesti. Naravno, na pozicijama gdje zagađenja nema a cipala ima, stvar je potpuno drukčija.

NEIZVJESNOST DO KRAJA

Budući da je cipal površinske riba, hranu mu treba ponuditi ili na površini ili neposredno ispod nje. Naravno, ako se cijelo jato zadržava iznad dna ili u pola mora, tada im ješku valja ponuditi upravo u tome sloju, što je moguće diskretnije, a istovremeno na način koji će im privući pažnju. Iako to može zvučati nespojivo, s pravim je pristupom vrlo moguće.

---

image

S vrha gata plovkom iz gušta

---

Udice za lov cipala trebaju biti tanke, žičane i istovremeno vrlo nosive, jer se u momentu kačenja kapitalnog primjerka u trenu pokažu sve loše karakteristike odabranog modela. Cipal ima mesnate, ali vrlo osjetljive usne, zbog čega udica mora lako prodrijeti u tkivo, ali u zamaranju ne smije proširiti mjesto uboda niti pocijepati usnu, jer i jedno i drugo znači gubitak lovine.

Pojedini ribolovci koriste male papagajke što nije loš izbor, pogotovo kada se love krupniji primjerci. Koju god udicu odabrali, gabaritima mora biti takva da se može sakriti u ješki i da je cipal može progutati. Izuzetno malo cipala udicu potpuno guta. Najveći broj je zakačen upravo za usnu, što cijeloj priči daje posebnu draž i borbu do samog kraja čini neizvjesnom.

Udice moraju biti vezane na fluorokarbonskim pramama, što je moguće tanjima, rijetko kada debljima od 0,24 milimetra, kako bi se izbjegla podozrivost i sumnjičavost ribe. Naime, budući da se lovi u gornjem sloju mora, čak i na zamućenim riječnim ušćima u tom je sloju vidljivost uvijek dobra, tako da svaka potencijalna nepravilnost upada u oči i odbija griz.

DVA SISTEMA

Tip predveza i količina udica ovisi o sklonostima ribolovca prema određenom pristupu. Pojedini su skloniji in line sistemima s jednom udicom na kraju dugog predveza, dok su drugi skloniji predvezu s dva brka i dvije udice.

Priče o ribolovcima koji ciple love s predvezima na kojima je linijski povezano desetak udica koje se sakriju u veliku kuglu kruha, nisu ništa drugo nego priče o ribolovcima koji se ne bave sportskim ribolovom. Zakon je po tom pitanju potpuno jasan – bez obzira kakvim se oblikom udičarenja bavili, sportski ribolov podrazumijeva maksimalno tri udice po sistemu.

---

image

Osnovni pribor i solidan ulov

---

Lov trokukim udicama, premda nije zabranjen, u slučaju cipala nije sportski jer se riba zapravo sama zakači, što je daleko od klasičnog sportskog pristupa.

Dakle, osnovni su predvezi spomenuti in line koje koriste ljubitelji lova bolognese tehnikom gdje je plovak najčešće fiksno postavljen dok se između plovka i predveza nalazi niz sačmastih ili valjkastih olovnica male težine čiji ukupni zbroj odgovara nosivosti plovka, a čija je uloga da diskretno spuste naješkane udice u lovnu zonu.

Drugi sistem podrazumijeva rad s kliznim plovkom kod kojega se iznad predveza najčešće nalazi koncentrirano olovno otežanje ispod kojega su jedna do dvije udice. Ovakav je pristup najčešći kod ljubitelja match tehnike, no i ovdje, kao i u svim ostalim ribolovnim disciplinama, postoje brojna odstupanja. Tako se često mogu vidjeti sistemi koji se ne uklapaju ni u jednu poznatu tehniku ili disciplinu, a koji daju izvrsne rezultate, što će svaki iskusni ribolovac s oduševljenjem prihvatiti.

ŠTAP I ROLA

Osnovna struna je najlonski monofil, uvijek i bez iznimke promjera od 0,20 do 0,30, zavisno od veličine očekivane lovine. Naime, zbog načina kačenja i osjetljivih usta cipla, svaki trzaj u tvrdo može značiti gubitak ribe. I najkrući najlonski monofil ima stanovitu dozu elastičnosti koja dobrim dijelom svakako ublažava sve trzaje i grube udarce.

Štap je, naravno, uvijek u skladu s odabranom tehnikom, no ne mora nužno biti zadnji modni krik. U principu, za rad s plovkom može poslužiti većina štapova u rasponu od 2,7 do 6 metara. Ipak, u prosjeku su najkorišteniji modeli dužine 3 metra, elastični, progresivne akcije i male gramaže. Budući da se lovi malim oštrim udicama koje s lakoćom kače, štap ne mora biti posebno krut i jak da bi se kačenje ostvarilo. Naravno, mora imati brzinu reakcije, tako da previše mekani i elastični štapovi nisu najbolji izbor u lovu cipala.

Važno je da ne bude preelastičan kako bi mogao pravovremeno prenijeti kontru i istovremeno da ne bude prekrut, kako bi svojom elastičnošću uspješno odradio zamaranje i iskompenzirao sve grubosti tijekom izvlačenja ribe.

Rola bi trebala biti gabaritima usklađena s ostatkom pribora. Idealno je da bude mala, kapaciteta 100 metara, 0,25 mm strune, što je više nego dovoljno za ovakav ribolov jer se u principu cjelokupan lov odigrava na udaljenosti od 5 do maksimalno 30 metara.

KONTRA U BONACI

Lov cipla plovkom je uvijek dinamičan, premda često stavlja na kušnju sve ribolovno strpljenje i vještinu. Kada je more potpuno mirno, svaki je pomak jasno vidljiv i dvojbi oko trenutka kada treba kontrirati zapravo nema. No kada je more uzbibano i još ako je prisutan jači vjetar, tada je detekcija nježnog griza poprilično otežana.

---

image

Pješčane plaže znaju kriti pristojne komade

---

U principu, cipal će rijetko kada prihvatiti ponuđenu ješku i udicu tako da će plovak u potpunosti potopiti. Budući da cipli nemaju zube svoju hranu sišu, najčešće je samo naguravajući po moru, što se na plovku vidi kao naginjanje, djelomično potapanje ili pak isisavanje i lijeganje na bok. Lijeganje plovka na bok jedan je od najboljih trenutaka za kontru, jer u tom trenutku cipal sigurno drži udicu u ustima, i podižući je prema površini za sobom povlači i olovno otežanje, čime plovak gubi opterećenje. Često plovak samo drhturi ili se na valovima umiri kao da je zaliven u betonu, što je također pravi trenutak za kontru. A jačina kontre u dobrom dijelu zavisi od korištene ješke.

KRUH I PASTURE

Cipal preferira biljnu hranu, no rado će posegnuti i za mesnim obrokom, samo ako je u obliku koji je njemu dostupan. Dakle, temeljna ješka je kruh, jednostavan bijeli kruh kojem nije potreban nikakav aditiv. Od sredine kruha se formira ruža ili pahuljica te se kažiprstom i palcem stisne uz vrat i dio luka udice, ostavljajući vrh slobodnim.

Pasture za lov cipala su u principu tijesta na bazi pšeničnog i ribljeg brašna s dodacima arome sira ili nekog ribljeg okusa. Na udicu se postavljaju tako da pokriju cijelu udicu, po mogućnosti ne u formi kugle već u obliku crva ili pak plosnatoj formi koja pokriva sve osim samog vrha udice.

Rijetka tijesta, gustoće kakva je potrebna za krafne ili fritule, mogu se jednostavno obojati raznim aromama, a na udicu se postavljaju pomoću štapića. Udicom se zakači dio tijesta te se, razvlačeći ga kao žvakaću gumu, tijesto omota oko udice. Kod svih ovih ješki ribolovac ima pravo samo na jednu kontru jer će, čak i pod uvjetom da cipli nisu ogolili udice, ješka u kontriranju spasti.

MESNA SPIZA

Od mesne hrane cipli izvrsno reagiraju na crijeva od srdela te riblje filete, u prvom redu od gire, bukve i šaruna. Kod filetiranja ribe potrebno je odstraniti glavu, zaći palcem u trbušnu šupljinu, te noktom uz kralježnicu ribu rasporiti tako da ostane spojena s kožom na leđima. Nakon toga se pažljivo odstrani kičma, te se noktom sastruže dio po dio mesa prikladne veličine i postavlja na udicu, kao svaka druga mesna ješka.

---

image

Cipal ima mekana i bezuba usta

---

Kod ovakvog načina ješkanja ribolovac ima pravo i na više kontri, jer će ješka i nakon kontriranja najčešće ostati na udici.

Brumu ili torilo je poželjno koristiti prije lova, ali i za vrijeme ako se uoči da je riblja aktivnost opala ili da riba više uopće ne grize. Važno je da bruma bude na istoj bazi kao i ješka, odnosno ako se lovi na kruh tada se kruhom i brumava. Pritom bruma mora biti takva da se riba od njega ne može najesti, već samo dodatno ogladniti.

IZ RUKE I OPRAROM

Osim plovkom, cipal se može loviti i priborom iz ruke, naravno, isključivo na mjestima koja dopuštaju takav pristup. Dva su načina za ovakav tradicionalni pristup. Prvi je á volo, kada se naješkane udice, najčešće vezane na dva brka nejednake dužine, bez kakvog opterećenja izbacuju u lovnu zonu. Ovakav je pristup učinkovit na plićim terenima na kojima se cipli zadržavaju na površini ili iznad dna neposredno uz obalu ili barem na krajnjem dometu zabačaja. Nakon zabačaja sistem se održava lagano napetim, a kontrira se na svako zatezanje strune.

Drugi sistem je primjenjiv na okomito ozidanim obalama ili dokovima gdje se cipli drže dna. Olovno opterećenje, ne teže od deset grama, postavlja se neposredno iznad predveza koji može imati jednu do dvije udice. Kontrira se odmjerenim podizanjem sistema na svaki nagovještaj promjene težine ili pak na izostanak težine, što je identično lovu plovkom kada cipla cijeli sistem odigne prema površini. Naravno, kontra je neophodna i kod konkretnog trzaja.

ODLUČNO IZVLAČENJE

U trenutku kada se cipal zakači, bez obzira na tehniku i ribolovni alat i pristup, izvlačiti ga treba beskompromisno, što je moguće brže, kontinuirano i bez zastoja što dalje od jata. U zavisnosti od daljine i dubine na kojoj je ulovljen, cipal će se pokušati osloboditi na različite načine. Najspektakularniji je lov na samoj površini, kada zakačena riba iskače iz mora neprestano otresajući glavom. Naravno, u takvim trenucima do izražaja mora doći svo umijeće i smirenost ribolovca kako bi izvlačenje lovine uspješno priveli kraju.

Prihvat se obavezno odrađuje podmetačem, jer je cipal izuzetno sklizak, pa lako može pasti u more i kad se čini da je sve gotovo.

Ulovljene je ciple najpraktičnije držati u čuvarici mekanog mrežnog zastora kako se ne bi nepotrebno ozljeđivali. Priče o tome kako ulovljeni cipli u čuvarici plaše ostatak jata su neosnovane. Dapače, prema nekim iskustvima, cipli u čuvarici privlače ostale, slobodne ciple.

---

image

Korica kruha ciplima je također vrlo privlačna ješka

------
image

Kruh se može i potpuno spljoštiti

------
image

Ruža ili pahulja kruha najčešće je korištena ješka za lov cipala

---

---

ŠPARI SU PRVI

U samom početku lova cipla prvi ulovi često su špari. Njihovi su trzaji, za razliku od griza cipla, oštri i energični, tako da plovak najčešće uranja

okomito i naglo. Uglavnom se dogodi da se nakon nekoliko ulovljenih špara takvi grizevi naglo prorijede, što je posljedica aktivnosti cipla. Naime, u trenutku kada se cipli počnu hraniti, sva ostala riba napušta hranilište.

Ako se pak usred lova cipala, nakon izostanka njihovih grizeva ulovi špar, to je možda pravi trenutak za brumanje.

---

---

image

Cipal zlatac najpoznatiji je od svih cipala

---

---

ODSTRANITE POKOŽICU

 

Trbušna šupljina cipla obložena je crnom pokožicom, pri čemu ta obojanost nikada nije posljedica eventualnog zagađenja ili boravka u zagađenom moru. Svejedno, prilikom čišćenja ribe tu crnu pokožicu treba ukloniti, jer tijekom pripreme meso od nje može poprimiti gorkast i metalan okus, vrlo nalik okusu nafte, što može biti neukusno i odbojno.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => S obzirom na to da cipli nemaju zube, najčešće ješku sišu naguravajući je po moru, što se na plovku vidi kao naginjanje, djelomično potapanje ili pak lijeganje na bok. Lijeganje plovka jedan je od najboljih trenutaka za kontru, jer u tom trenutku cipal sigurno drži udicu u ustima i podiže je prema površini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNE TEHNIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => S obzirom na to da cipli nemaju zube, najčešće ješku sišu naguravajući je po moru, što se na plovku vidi kao naginjanje, djelomično potapanje ili pak lijeganje na bok. Lijeganje plovka jedan je od najboljih trenutaka za kontru, jer u tom trenutku cipal sigurno drži udicu u ustima i podiže je prema površini RIBOLOVNE TEHNIKE 2 0 12788 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-13 11:05:18 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/Max Fishing [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-13 11:17:04 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-10-13 11:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => S obzirom na to da cipli nemaju zube, najčešće ješku sišu naguravajući je po moru, što se na plovku vidi kao naginjanje, djelomično potapanje ili pak lijeganje na bok. Lijeganje plovka jedan je od najboljih trenutaka za kontru, jer u tom trenutku cipal sigurno drži udicu u ustima i podiže je prema površini [metadata] => robots= author= title=Plovak na boku, cipal na udici: objašnjavamo kako loviti poznatog morskog lukavca [metakey] => lov cipli, CIPLI, ribolov cipli, plovak, ribolov, ribolovne tehnike, Boris Bulić, kako loviti ciple [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508422.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508440.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508438.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508436.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508435.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508434.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508432.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508431.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508428.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508426.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508424.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508423.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508420.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508418.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508417.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/13\/6508416.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na pravom mjestu u pravo vrijeme<\/p>","

S vrha gata plovkom iz gu\u0161ta<\/p>","

Slatkovodni ribolovci rado love ciple<\/p>","

Cipli kao povr\u0161inske ribe \u010desto formiraju velika jata<\/p>","

Cipal ima mekana i bezuba usta<\/p>","

Cipal zlatac najpoznatiji je od svih cipala<\/p>","

Bata\u0161 se rado zadr\u017eava iznad dna<\/p>","

Mirno i plitko more omiljeno je stani\u0161te cipala<\/p>","

Za sun\u010dana dana cijela se jata skrivaju u sjeni brodica<\/p>","

Osnovni pribor i solidan ulov<\/p>","

Pje\u0161\u010dane pla\u017ee znaju kriti pristojne komade<\/p>","

Mali cipli zalaze i u najpli\u0107e more<\/p>","

Ribolov cipala mo\u017ee biti vrlo ugodan<\/p>","

Korica kruha ciplima je tako\u0111er vrlo privla\u010dna je\u0161ka<\/p>","

Kruh se mo\u017ee i potpuno spljo\u0161titi<\/p>","

Ru\u017ea ili pahulja kruha naj\u010de\u0161\u0107e je kori\u0161tena je\u0161ka za lov cipala<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_6508422_1920.jpg":"1920x1080","k_6508422_1280.jpg":"1280x1280","k_6508422_1024.jpg":"1024x1024","k_6508422_640.jpg":"640x640","k_6508422_480.jpg":"480x480","k_6508422_340.jpg":"340x340","k_6508422_220.jpg":"220x220","o_6508422_1280.jpg":"1280x960","o_6508422_1024.jpg":"1024x768","o_6508422_640.jpg":"640x480","o_6508422_480.jpg":"480x360","o_6508422_340.jpg":"340x255","o_6508422_220.jpg":"220x165","h_6508422_1280.jpg":"1280x854","h_6508422_1024.jpg":"1024x683","h_6508422_640.jpg":"640x427","h_6508422_480.jpg":"480x320","h_6508422_340.jpg":"340x227","h_6508422_220.jpg":"220x147","pp_6508422_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508422_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508422_640.jpg":"640x814","pp_6508422_480.jpg":"480x611","pp_6508422_340.jpg":"340x432","pp_6508422_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6508440_1920.jpg":"1920x1080","k_6508440_1280.jpg":"1280x1280","k_6508440_1024.jpg":"1024x1024","k_6508440_640.jpg":"640x640","k_6508440_480.jpg":"480x480","k_6508440_340.jpg":"340x340","k_6508440_220.jpg":"220x220","o_6508440_1280.jpg":"1280x960","o_6508440_1024.jpg":"1024x768","o_6508440_640.jpg":"640x480","o_6508440_480.jpg":"480x360","o_6508440_340.jpg":"340x255","o_6508440_220.jpg":"220x165","h_6508440_1280.jpg":"1280x854","h_6508440_1024.jpg":"1024x683","h_6508440_640.jpg":"640x427","h_6508440_480.jpg":"480x320","h_6508440_340.jpg":"340x227","h_6508440_220.jpg":"220x147","pp_6508440_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508440_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508440_640.jpg":"640x814","pp_6508440_480.jpg":"480x611","pp_6508440_340.jpg":"340x432","pp_6508440_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_6508438_1920.jpg":"1920x1080","k_6508438_1280.jpg":"1280x1280","k_6508438_1024.jpg":"1024x1024","k_6508438_640.jpg":"640x640","k_6508438_480.jpg":"480x480","k_6508438_340.jpg":"340x340","k_6508438_220.jpg":"220x220","o_6508438_1280.jpg":"1280x853","o_6508438_1024.jpg":"1024x682","o_6508438_640.jpg":"640x426","o_6508438_480.jpg":"480x320","o_6508438_340.jpg":"340x226","o_6508438_220.jpg":"220x146","h_6508438_1280.jpg":"1280x854","h_6508438_1024.jpg":"1024x683","h_6508438_640.jpg":"640x427","h_6508438_480.jpg":"480x320","h_6508438_340.jpg":"340x227","h_6508438_220.jpg":"220x147","pp_6508438_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508438_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508438_640.jpg":"640x814","pp_6508438_480.jpg":"480x611","pp_6508438_340.jpg":"340x432","pp_6508438_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6508436_1920.jpg":"1920x1080","k_6508436_1280.jpg":"1280x1280","k_6508436_1024.jpg":"1024x1024","k_6508436_640.jpg":"640x640","k_6508436_480.jpg":"480x480","k_6508436_340.jpg":"340x340","k_6508436_220.jpg":"220x220","o_6508436_1280.jpg":"1280x960","o_6508436_1024.jpg":"1024x768","o_6508436_640.jpg":"640x480","o_6508436_480.jpg":"480x360","o_6508436_340.jpg":"340x255","o_6508436_220.jpg":"220x165","h_6508436_1280.jpg":"1280x854","h_6508436_1024.jpg":"1024x683","h_6508436_640.jpg":"640x427","h_6508436_480.jpg":"480x320","h_6508436_340.jpg":"340x227","h_6508436_220.jpg":"220x147","pp_6508436_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508436_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508436_640.jpg":"640x814","pp_6508436_480.jpg":"480x611","pp_6508436_340.jpg":"340x432","pp_6508436_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6508435_1920.jpg":"1920x1080","k_6508435_1280.jpg":"1280x1280","k_6508435_1024.jpg":"1024x1024","k_6508435_640.jpg":"640x640","k_6508435_480.jpg":"480x480","k_6508435_340.jpg":"340x340","k_6508435_220.jpg":"220x220","o_6508435_1280.jpg":"1280x960","o_6508435_1024.jpg":"1024x768","o_6508435_640.jpg":"640x480","o_6508435_480.jpg":"480x360","o_6508435_340.jpg":"340x255","o_6508435_220.jpg":"220x165","h_6508435_1280.jpg":"1280x854","h_6508435_1024.jpg":"1024x683","h_6508435_640.jpg":"640x427","h_6508435_480.jpg":"480x320","h_6508435_340.jpg":"340x227","h_6508435_220.jpg":"220x147","pp_6508435_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508435_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508435_640.jpg":"640x814","pp_6508435_480.jpg":"480x611","pp_6508435_340.jpg":"340x432","pp_6508435_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_6508434_1920.jpg":"1920x1080","k_6508434_1280.jpg":"1280x1280","k_6508434_1024.jpg":"1024x1024","k_6508434_640.jpg":"640x640","k_6508434_480.jpg":"480x480","k_6508434_340.jpg":"340x340","k_6508434_220.jpg":"220x220","o_6508434_1280.jpg":"1280x853","o_6508434_1024.jpg":"1024x682","o_6508434_640.jpg":"640x426","o_6508434_480.jpg":"480x320","o_6508434_340.jpg":"340x226","o_6508434_220.jpg":"220x146","h_6508434_1280.jpg":"1280x854","h_6508434_1024.jpg":"1024x683","h_6508434_640.jpg":"640x427","h_6508434_480.jpg":"480x320","h_6508434_340.jpg":"340x227","h_6508434_220.jpg":"220x147","pp_6508434_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508434_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508434_640.jpg":"640x814","pp_6508434_480.jpg":"480x611","pp_6508434_340.jpg":"340x432","pp_6508434_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_6508432_1920.jpg":"1920x1080","k_6508432_1280.jpg":"1280x1280","k_6508432_1024.jpg":"1024x1024","k_6508432_640.jpg":"640x640","k_6508432_480.jpg":"480x480","k_6508432_340.jpg":"340x340","k_6508432_220.jpg":"220x220","o_6508432_1280.jpg":"1280x853","o_6508432_1024.jpg":"1024x682","o_6508432_640.jpg":"640x426","o_6508432_480.jpg":"480x320","o_6508432_340.jpg":"340x226","o_6508432_220.jpg":"220x146","h_6508432_1280.jpg":"1280x854","h_6508432_1024.jpg":"1024x683","h_6508432_640.jpg":"640x427","h_6508432_480.jpg":"480x320","h_6508432_340.jpg":"340x227","h_6508432_220.jpg":"220x147","pp_6508432_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508432_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508432_640.jpg":"640x814","pp_6508432_480.jpg":"480x611","pp_6508432_340.jpg":"340x432","pp_6508432_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_6508431_1920.jpg":"1920x1080","k_6508431_1280.jpg":"1280x1280","k_6508431_1024.jpg":"1024x1024","k_6508431_640.jpg":"640x640","k_6508431_480.jpg":"480x480","k_6508431_340.jpg":"340x340","k_6508431_220.jpg":"220x220","o_6508431_1280.jpg":"1280x853","o_6508431_1024.jpg":"1024x682","o_6508431_640.jpg":"640x426","o_6508431_480.jpg":"480x320","o_6508431_340.jpg":"340x226","o_6508431_220.jpg":"220x146","h_6508431_1280.jpg":"1280x854","h_6508431_1024.jpg":"1024x683","h_6508431_640.jpg":"640x427","h_6508431_480.jpg":"480x320","h_6508431_340.jpg":"340x227","h_6508431_220.jpg":"220x147","pp_6508431_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508431_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508431_640.jpg":"640x814","pp_6508431_480.jpg":"480x611","pp_6508431_340.jpg":"340x432","pp_6508431_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6508428_1920.jpg":"1920x1080","k_6508428_1280.jpg":"1280x1280","k_6508428_1024.jpg":"1024x1024","k_6508428_640.jpg":"640x640","k_6508428_480.jpg":"480x480","k_6508428_340.jpg":"340x340","k_6508428_220.jpg":"220x220","o_6508428_1280.jpg":"1280x960","o_6508428_1024.jpg":"1024x768","o_6508428_640.jpg":"640x480","o_6508428_480.jpg":"480x360","o_6508428_340.jpg":"340x255","o_6508428_220.jpg":"220x165","h_6508428_1280.jpg":"1280x854","h_6508428_1024.jpg":"1024x683","h_6508428_640.jpg":"640x427","h_6508428_480.jpg":"480x320","h_6508428_340.jpg":"340x227","h_6508428_220.jpg":"220x147","pp_6508428_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508428_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508428_640.jpg":"640x814","pp_6508428_480.jpg":"480x611","pp_6508428_340.jpg":"340x432","pp_6508428_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6508426_1920.jpg":"1920x1080","k_6508426_1280.jpg":"1280x1280","k_6508426_1024.jpg":"1024x1024","k_6508426_640.jpg":"640x640","k_6508426_480.jpg":"480x480","k_6508426_340.jpg":"340x340","k_6508426_220.jpg":"220x220","o_6508426_1280.jpg":"1280x960","o_6508426_1024.jpg":"1024x768","o_6508426_640.jpg":"640x480","o_6508426_480.jpg":"480x360","o_6508426_340.jpg":"340x255","o_6508426_220.jpg":"220x165","h_6508426_1280.jpg":"1280x854","h_6508426_1024.jpg":"1024x683","h_6508426_640.jpg":"640x427","h_6508426_480.jpg":"480x320","h_6508426_340.jpg":"340x227","h_6508426_220.jpg":"220x147","pp_6508426_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508426_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508426_640.jpg":"640x814","pp_6508426_480.jpg":"480x611","pp_6508426_340.jpg":"340x432","pp_6508426_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6508424_1920.jpg":"1920x1080","k_6508424_1280.jpg":"1280x1280","k_6508424_1024.jpg":"1024x1024","k_6508424_640.jpg":"640x640","k_6508424_480.jpg":"480x480","k_6508424_340.jpg":"340x340","k_6508424_220.jpg":"220x220","o_6508424_1280.jpg":"1280x960","o_6508424_1024.jpg":"1024x768","o_6508424_640.jpg":"640x480","o_6508424_480.jpg":"480x360","o_6508424_340.jpg":"340x255","o_6508424_220.jpg":"220x165","h_6508424_1280.jpg":"1280x854","h_6508424_1024.jpg":"1024x683","h_6508424_640.jpg":"640x427","h_6508424_480.jpg":"480x320","h_6508424_340.jpg":"340x227","h_6508424_220.jpg":"220x147","pp_6508424_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508424_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508424_640.jpg":"640x814","pp_6508424_480.jpg":"480x611","pp_6508424_340.jpg":"340x432","pp_6508424_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6508423_1920.jpg":"1920x1080","k_6508423_1280.jpg":"1280x1280","k_6508423_1024.jpg":"1024x1024","k_6508423_640.jpg":"640x640","k_6508423_480.jpg":"480x480","k_6508423_340.jpg":"340x340","k_6508423_220.jpg":"220x220","o_6508423_1280.jpg":"1280x960","o_6508423_1024.jpg":"1024x768","o_6508423_640.jpg":"640x480","o_6508423_480.jpg":"480x360","o_6508423_340.jpg":"340x255","o_6508423_220.jpg":"220x165","h_6508423_1280.jpg":"1280x854","h_6508423_1024.jpg":"1024x683","h_6508423_640.jpg":"640x427","h_6508423_480.jpg":"480x320","h_6508423_340.jpg":"340x227","h_6508423_220.jpg":"220x147","pp_6508423_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508423_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508423_640.jpg":"640x814","pp_6508423_480.jpg":"480x611","pp_6508423_340.jpg":"340x432","pp_6508423_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6508420_1920.jpg":"1920x1080","k_6508420_1280.jpg":"1280x1280","k_6508420_1024.jpg":"1024x1024","k_6508420_640.jpg":"640x640","k_6508420_480.jpg":"480x480","k_6508420_340.jpg":"340x340","k_6508420_220.jpg":"220x220","o_6508420_1280.jpg":"1280x960","o_6508420_1024.jpg":"1024x768","o_6508420_640.jpg":"640x480","o_6508420_480.jpg":"480x360","o_6508420_340.jpg":"340x255","o_6508420_220.jpg":"220x165","h_6508420_1280.jpg":"1280x854","h_6508420_1024.jpg":"1024x683","h_6508420_640.jpg":"640x427","h_6508420_480.jpg":"480x320","h_6508420_340.jpg":"340x227","h_6508420_220.jpg":"220x147","pp_6508420_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508420_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508420_640.jpg":"640x814","pp_6508420_480.jpg":"480x611","pp_6508420_340.jpg":"340x432","pp_6508420_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_6508418_1920.jpg":"1920x1080","k_6508418_1280.jpg":"1280x1280","k_6508418_1024.jpg":"1024x1024","k_6508418_640.jpg":"640x640","k_6508418_480.jpg":"480x480","k_6508418_340.jpg":"340x340","k_6508418_220.jpg":"220x220","o_6508418_1280.jpg":"1280x853","o_6508418_1024.jpg":"1024x682","o_6508418_640.jpg":"640x426","o_6508418_480.jpg":"480x320","o_6508418_340.jpg":"340x226","o_6508418_220.jpg":"220x146","h_6508418_1280.jpg":"1280x854","h_6508418_1024.jpg":"1024x683","h_6508418_640.jpg":"640x427","h_6508418_480.jpg":"480x320","h_6508418_340.jpg":"340x227","h_6508418_220.jpg":"220x147","pp_6508418_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508418_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508418_640.jpg":"640x814","pp_6508418_480.jpg":"480x611","pp_6508418_340.jpg":"340x432","pp_6508418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6508417_1920.jpg":"1920x1080","k_6508417_1280.jpg":"1280x1280","k_6508417_1024.jpg":"1024x1024","k_6508417_640.jpg":"640x640","k_6508417_480.jpg":"480x480","k_6508417_340.jpg":"340x340","k_6508417_220.jpg":"220x220","o_6508417_1280.jpg":"1280x960","o_6508417_1024.jpg":"1024x768","o_6508417_640.jpg":"640x480","o_6508417_480.jpg":"480x360","o_6508417_340.jpg":"340x255","o_6508417_220.jpg":"220x165","h_6508417_1280.jpg":"1280x854","h_6508417_1024.jpg":"1024x683","h_6508417_640.jpg":"640x427","h_6508417_480.jpg":"480x320","h_6508417_340.jpg":"340x227","h_6508417_220.jpg":"220x147","pp_6508417_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508417_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508417_640.jpg":"640x814","pp_6508417_480.jpg":"480x611","pp_6508417_340.jpg":"340x432","pp_6508417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6508416_1920.jpg":"1920x1080","k_6508416_1280.jpg":"1280x1280","k_6508416_1024.jpg":"1024x1024","k_6508416_640.jpg":"640x640","k_6508416_480.jpg":"480x480","k_6508416_340.jpg":"340x340","k_6508416_220.jpg":"220x220","o_6508416_1280.jpg":"1280x960","o_6508416_1024.jpg":"1024x768","o_6508416_640.jpg":"640x480","o_6508416_480.jpg":"480x360","o_6508416_340.jpg":"340x255","o_6508416_220.jpg":"220x165","h_6508416_1280.jpg":"1280x854","h_6508416_1024.jpg":"1024x683","h_6508416_640.jpg":"640x427","h_6508416_480.jpg":"480x320","h_6508416_340.jpg":"340x227","h_6508416_220.jpg":"220x147","pp_6508416_1280.jpg":"1280x1628","pp_6508416_1024.jpg":"1024x1303","pp_6508416_640.jpg":"640x814","pp_6508416_480.jpg":"480x611","pp_6508416_340.jpg":"340x432","pp_6508416_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14920342 Threads: 1 Questions: 3142441916 Slow queries: 7006928 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234818069 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/plovak-na-boku-cipal-na-udici-objasnjavamo-kako-loviti-poznatog-morskog-lukavca-1330152 [printLink] => /om/ribolov/plovak-na-boku-cipal-na-udici-objasnjavamo-kako-loviti-poznatog-morskog-lukavca-1330152?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 733097 [name] => lov cipli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-13 13:17:40 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-cipli [link] => /tag/lov-cipli ) [1] => stdClass Object ( [id] => 604816 [name] => CIPLI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-28 15:19:56 [main_article_id] => 0 [alias] => cipli [link] => /tag/cipli ) [2] => stdClass Object ( [id] => 654337 [name] => ribolov cipli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-27 17:45:54 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-cipli [link] => /tag/ribolov-cipli ) [3] => stdClass Object ( [id] => 642030 [name] => plovak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-24 11:31:11 [main_article_id] => 0 [alias] => plovak [link] => /tag/plovak ) [4] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [5] => stdClass Object ( [id] => 633560 [name] => ribolovne tehnike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 13:24:15 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovne-tehnike [link] => /tag/ribolovne-tehnike ) [6] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [7] => stdClass Object ( [id] => 650590 [name] => kako loviti ciple [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 23:20:47 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-ciple [link] => /tag/kako-loviti-ciple ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => S obzirom na to da cipli nemaju zube, najčešće ješku sišu naguravajući je po moru, što se na plovku vidi kao naginjanje, djelomično potapanje ili pak lijeganje na bok. Lijeganje plovka jedan je od najboljih trenutaka za kontru, jer u tom trenutku cipal sigurno drži udicu u ustima i podiže je prema površini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNE TEHNIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Plovak na boku, cipal na udici: objašnjavamo kako loviti poznatog morskog lukavca [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508422.jpg [galleryCount] => 16 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] =>

Na pravom mjestu u pravo vrijeme

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508422.jpg [title] =>

Na pravom mjestu u pravo vrijeme

Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508440.jpg [title] =>

S vrha gata plovkom iz gušta

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508438.jpg [title] =>

Slatkovodni ribolovci rado love ciple

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508436.jpg [title] =>

Cipli kao površinske ribe često formiraju velika jata

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508435.jpg [title] =>

Cipal ima mekana i bezuba usta

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508434.jpg [title] =>

Cipal zlatac najpoznatiji je od svih cipala

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508432.jpg [title] =>

Bataš se rado zadržava iznad dna

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508431.jpg [title] =>

Mirno i plitko more omiljeno je stanište cipala

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508428.jpg [title] =>

Za sunčana dana cijela se jata skrivaju u sjeni brodica

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508426.jpg [title] =>

Osnovni pribor i solidan ulov

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508424.jpg [title] =>

Pješčane plaže znaju kriti pristojne komade

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508423.jpg [title] =>

Mali cipli zalaze i u najpliće more

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508420.jpg [title] =>

Ribolov cipala može biti vrlo ugodan

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508418.jpg [title] =>

Korica kruha ciplima je također vrlo privlačna ješka

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508417.jpg [title] =>

Kruh se može i potpuno spljoštiti

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/13/6508416.jpg [title] =>

Ruža ili pahulja kruha najčešće je korištena ješka za lov cipala

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Cipal je za mnoge ribolovce samo jedna od vrsta koje svojim prisustvom u moru predstavljaju turističku atrakciju i razonodu za prolaznike i djecu. Uloviti ih nije jednostavno, reklo bi se čak i nemoguće, naravno, ako se ne zna što treba učiniti. Nasuprot takvim ribolovcima koji ciple doživljavaju samo kao neuhvatljivu lovinu, za one koji ih love u redovnom postupku, cipli su samo jedna u nizu riba koje zapravo uopće nije teško uloviti, kao što sam rekao, ako se zna što treba učiniti. Dakle, ono što treba učiniti je poći korak po korak, redom – upoznati lovinu, odrediti pribor i ješku i na kraju izaći na more i uloviti.

Cipli su ribe iz obitelji skočaca i u našem moru ih živi šest vrsta. Neke se lakše a neke teže love udicom, ali se u principu sve vrste, ako je pristup temeljit i ispravan, mogu uloviti udicom. Premda se katkad otpute i dublje od 40 metara, cipli su ribe površinskog sloja mora i plitkih uvala. Građa njihova tijela jasno govori o osnovnom načinu prehrane. Premda mogu uzimati hranu i s dna i iz srednjeg sloja mora, najčešće se hrane na samoj površini.

No uz površinu nisu vezani samo hranom. U toplijem se dijelu godine često mogu vidjeti ogromna jata kako plutaju na površini s izbačenim glavama i gornjom usnom kao da hvataju zrak ili se sunčaju. Povremeno poneki od njih iskoči iz mora i to nerijetko i više puta zaredom, zbog čega ih i nazivaju skočcima. Razlog takvog iskakanja nije još uvijek pojašnjen i mnogi znanstvenici smatraju da je riječ iskakanju iz čiste zabave, poput igre.

---

image

Cipli kao površinske ribe često formiraju velika jata

---

I premda za njih na dnu u plitkim uvalama ima sasvim dovoljno hrane, cipli radije brste i stružu alge s oplata vezanih i usidrenih brodica, neposredno uz vodenu liniju, pri čemu često usrkuju i zrak, što se jasno može čuti i na obali. Kad miruju, ako se ne sunčaju na površini, tada se najčešće kriju u sjeni brodica ili u sjeni lukobrana i okomito ozidanih obala.

Niži salinitet im ne smeta već godi, tako su brojni ne samo na ušćima rijeka, već često i visoko uzvodno. Upravo su zbog nižeg saliniteta, ali i bogatstva hrane, vrlo brojni u gradskim lukama.

Nažalost, zbog neuređenosti kanalizacijskih voda i njihove sklonosti hranjenja organskim detritusom, mnogi ih smatraju nečistom i zagađenom ribom. Istina je da riba koja se

hrani kanalizacijskim otpadom nije privlačna nikome, no prava potencijalna opasnost kojoj se izlažu svi koji konzumiraju lučke ciple ne leži u toj hrani, već u teškim metalima kojima je svaka luka, unatoč sve većoj brizi za ekologiju,

vrlo izložena. Naime, da iz svakog motora u luci u more padne samo kapljica nafte ili ulja, dovoljno je za ozbiljno zagađenje. Tome svakako treba dodati i antivegetativni sloj kojim su sve brodice premazane, a s kojih cipli tako rado stružu resinu uz koju neminovno unesu i dio tog premaza.

Osim toga, organski talog na dnu luka redovito je zagađen i anorganskim talogom koji je sve samo ne zdrav za naš organizam. Sve ovo vodi samo jednom zaključku – pustite lučke ciple na miru i nemojte ih jesti. Naravno, na pozicijama gdje zagađenja nema a cipala ima, stvar je potpuno drukčija.

NEIZVJESNOST DO KRAJA

Budući da je cipal površinske riba, hranu mu treba ponuditi ili na površini ili neposredno ispod nje. Naravno, ako se cijelo jato zadržava iznad dna ili u pola mora, tada im ješku valja ponuditi upravo u tome sloju, što je moguće diskretnije, a istovremeno na način koji će im privući pažnju. Iako to može zvučati nespojivo, s pravim je pristupom vrlo moguće.

---

image

S vrha gata plovkom iz gušta

---

Udice za lov cipala trebaju biti tanke, žičane i istovremeno vrlo nosive, jer se u momentu kačenja kapitalnog primjerka u trenu pokažu sve loše karakteristike odabranog modela. Cipal ima mesnate, ali vrlo osjetljive usne, zbog čega udica mora lako prodrijeti u tkivo, ali u zamaranju ne smije proširiti mjesto uboda niti pocijepati usnu, jer i jedno i drugo znači gubitak lovine.

Pojedini ribolovci koriste male papagajke što nije loš izbor, pogotovo kada se love krupniji primjerci. Koju god udicu odabrali, gabaritima mora biti takva da se može sakriti u ješki i da je cipal može progutati. Izuzetno malo cipala udicu potpuno guta. Najveći broj je zakačen upravo za usnu, što cijeloj priči daje posebnu draž i borbu do samog kraja čini neizvjesnom.

Udice moraju biti vezane na fluorokarbonskim pramama, što je moguće tanjima, rijetko kada debljima od 0,24 milimetra, kako bi se izbjegla podozrivost i sumnjičavost ribe. Naime, budući da se lovi u gornjem sloju mora, čak i na zamućenim riječnim ušćima u tom je sloju vidljivost uvijek dobra, tako da svaka potencijalna nepravilnost upada u oči i odbija griz.

DVA SISTEMA

Tip predveza i količina udica ovisi o sklonostima ribolovca prema određenom pristupu. Pojedini su skloniji in line sistemima s jednom udicom na kraju dugog predveza, dok su drugi skloniji predvezu s dva brka i dvije udice.

Priče o ribolovcima koji ciple love s predvezima na kojima je linijski povezano desetak udica koje se sakriju u veliku kuglu kruha, nisu ništa drugo nego priče o ribolovcima koji se ne bave sportskim ribolovom. Zakon je po tom pitanju potpuno jasan – bez obzira kakvim se oblikom udičarenja bavili, sportski ribolov podrazumijeva maksimalno tri udice po sistemu.

---

image

Osnovni pribor i solidan ulov

---

Lov trokukim udicama, premda nije zabranjen, u slučaju cipala nije sportski jer se riba zapravo sama zakači, što je daleko od klasičnog sportskog pristupa.

Dakle, osnovni su predvezi spomenuti in line koje koriste ljubitelji lova bolognese tehnikom gdje je plovak najčešće fiksno postavljen dok se između plovka i predveza nalazi niz sačmastih ili valjkastih olovnica male težine čiji ukupni zbroj odgovara nosivosti plovka, a čija je uloga da diskretno spuste naješkane udice u lovnu zonu.

Drugi sistem podrazumijeva rad s kliznim plovkom kod kojega se iznad predveza najčešće nalazi koncentrirano olovno otežanje ispod kojega su jedna do dvije udice. Ovakav je pristup najčešći kod ljubitelja match tehnike, no i ovdje, kao i u svim ostalim ribolovnim disciplinama, postoje brojna odstupanja. Tako se često mogu vidjeti sistemi koji se ne uklapaju ni u jednu poznatu tehniku ili disciplinu, a koji daju izvrsne rezultate, što će svaki iskusni ribolovac s oduševljenjem prihvatiti.

ŠTAP I ROLA

Osnovna struna je najlonski monofil, uvijek i bez iznimke promjera od 0,20 do 0,30, zavisno od veličine očekivane lovine. Naime, zbog načina kačenja i osjetljivih usta cipla, svaki trzaj u tvrdo može značiti gubitak ribe. I najkrući najlonski monofil ima stanovitu dozu elastičnosti koja dobrim dijelom svakako ublažava sve trzaje i grube udarce.

Štap je, naravno, uvijek u skladu s odabranom tehnikom, no ne mora nužno biti zadnji modni krik. U principu, za rad s plovkom može poslužiti većina štapova u rasponu od 2,7 do 6 metara. Ipak, u prosjeku su najkorišteniji modeli dužine 3 metra, elastični, progresivne akcije i male gramaže. Budući da se lovi malim oštrim udicama koje s lakoćom kače, štap ne mora biti posebno krut i jak da bi se kačenje ostvarilo. Naravno, mora imati brzinu reakcije, tako da previše mekani i elastični štapovi nisu najbolji izbor u lovu cipala.

Važno je da ne bude preelastičan kako bi mogao pravovremeno prenijeti kontru i istovremeno da ne bude prekrut, kako bi svojom elastičnošću uspješno odradio zamaranje i iskompenzirao sve grubosti tijekom izvlačenja ribe.

Rola bi trebala biti gabaritima usklađena s ostatkom pribora. Idealno je da bude mala, kapaciteta 100 metara, 0,25 mm strune, što je više nego dovoljno za ovakav ribolov jer se u principu cjelokupan lov odigrava na udaljenosti od 5 do maksimalno 30 metara.

KONTRA U BONACI

Lov cipla plovkom je uvijek dinamičan, premda često stavlja na kušnju sve ribolovno strpljenje i vještinu. Kada je more potpuno mirno, svaki je pomak jasno vidljiv i dvojbi oko trenutka kada treba kontrirati zapravo nema. No kada je more uzbibano i još ako je prisutan jači vjetar, tada je detekcija nježnog griza poprilično otežana.

---

image

Pješčane plaže znaju kriti pristojne komade

---

U principu, cipal će rijetko kada prihvatiti ponuđenu ješku i udicu tako da će plovak u potpunosti potopiti. Budući da cipli nemaju zube svoju hranu sišu, najčešće je samo naguravajući po moru, što se na plovku vidi kao naginjanje, djelomično potapanje ili pak isisavanje i lijeganje na bok. Lijeganje plovka na bok jedan je od najboljih trenutaka za kontru, jer u tom trenutku cipal sigurno drži udicu u ustima, i podižući je prema površini za sobom povlači i olovno otežanje, čime plovak gubi opterećenje. Često plovak samo drhturi ili se na valovima umiri kao da je zaliven u betonu, što je također pravi trenutak za kontru. A jačina kontre u dobrom dijelu zavisi od korištene ješke.

KRUH I PASTURE

Cipal preferira biljnu hranu, no rado će posegnuti i za mesnim obrokom, samo ako je u obliku koji je njemu dostupan. Dakle, temeljna ješka je kruh, jednostavan bijeli kruh kojem nije potreban nikakav aditiv. Od sredine kruha se formira ruža ili pahuljica te se kažiprstom i palcem stisne uz vrat i dio luka udice, ostavljajući vrh slobodnim.

Pasture za lov cipala su u principu tijesta na bazi pšeničnog i ribljeg brašna s dodacima arome sira ili nekog ribljeg okusa. Na udicu se postavljaju tako da pokriju cijelu udicu, po mogućnosti ne u formi kugle već u obliku crva ili pak plosnatoj formi koja pokriva sve osim samog vrha udice.

Rijetka tijesta, gustoće kakva je potrebna za krafne ili fritule, mogu se jednostavno obojati raznim aromama, a na udicu se postavljaju pomoću štapića. Udicom se zakači dio tijesta te se, razvlačeći ga kao žvakaću gumu, tijesto omota oko udice. Kod svih ovih ješki ribolovac ima pravo samo na jednu kontru jer će, čak i pod uvjetom da cipli nisu ogolili udice, ješka u kontriranju spasti.

MESNA SPIZA

Od mesne hrane cipli izvrsno reagiraju na crijeva od srdela te riblje filete, u prvom redu od gire, bukve i šaruna. Kod filetiranja ribe potrebno je odstraniti glavu, zaći palcem u trbušnu šupljinu, te noktom uz kralježnicu ribu rasporiti tako da ostane spojena s kožom na leđima. Nakon toga se pažljivo odstrani kičma, te se noktom sastruže dio po dio mesa prikladne veličine i postavlja na udicu, kao svaka druga mesna ješka.

---

image

Cipal ima mekana i bezuba usta

---

Kod ovakvog načina ješkanja ribolovac ima pravo i na više kontri, jer će ješka i nakon kontriranja najčešće ostati na udici.

Brumu ili torilo je poželjno koristiti prije lova, ali i za vrijeme ako se uoči da je riblja aktivnost opala ili da riba više uopće ne grize. Važno je da bruma bude na istoj bazi kao i ješka, odnosno ako se lovi na kruh tada se kruhom i brumava. Pritom bruma mora biti takva da se riba od njega ne može najesti, već samo dodatno ogladniti.

IZ RUKE I OPRAROM

Osim plovkom, cipal se može loviti i priborom iz ruke, naravno, isključivo na mjestima koja dopuštaju takav pristup. Dva su načina za ovakav tradicionalni pristup. Prvi je á volo, kada se naješkane udice, najčešće vezane na dva brka nejednake dužine, bez kakvog opterećenja izbacuju u lovnu zonu. Ovakav je pristup učinkovit na plićim terenima na kojima se cipli zadržavaju na površini ili iznad dna neposredno uz obalu ili barem na krajnjem dometu zabačaja. Nakon zabačaja sistem se održava lagano napetim, a kontrira se na svako zatezanje strune.

Drugi sistem je primjenjiv na okomito ozidanim obalama ili dokovima gdje se cipli drže dna. Olovno opterećenje, ne teže od deset grama, postavlja se neposredno iznad predveza koji može imati jednu do dvije udice. Kontrira se odmjerenim podizanjem sistema na svaki nagovještaj promjene težine ili pak na izostanak težine, što je identično lovu plovkom kada cipla cijeli sistem odigne prema površini. Naravno, kontra je neophodna i kod konkretnog trzaja.

ODLUČNO IZVLAČENJE

U trenutku kada se cipal zakači, bez obzira na tehniku i ribolovni alat i pristup, izvlačiti ga treba beskompromisno, što je moguće brže, kontinuirano i bez zastoja što dalje od jata. U zavisnosti od daljine i dubine na kojoj je ulovljen, cipal će se pokušati osloboditi na različite načine. Najspektakularniji je lov na samoj površini, kada zakačena riba iskače iz mora neprestano otresajući glavom. Naravno, u takvim trenucima do izražaja mora doći svo umijeće i smirenost ribolovca kako bi izvlačenje lovine uspješno priveli kraju.

Prihvat se obavezno odrađuje podmetačem, jer je cipal izuzetno sklizak, pa lako može pasti u more i kad se čini da je sve gotovo.

Ulovljene je ciple najpraktičnije držati u čuvarici mekanog mrežnog zastora kako se ne bi nepotrebno ozljeđivali. Priče o tome kako ulovljeni cipli u čuvarici plaše ostatak jata su neosnovane. Dapače, prema nekim iskustvima, cipli u čuvarici privlače ostale, slobodne ciple.

---

image

Korica kruha ciplima je također vrlo privlačna ješka

------
image

Kruh se može i potpuno spljoštiti

------
image

Ruža ili pahulja kruha najčešće je korištena ješka za lov cipala

---

---

ŠPARI SU PRVI

U samom početku lova cipla prvi ulovi često su špari. Njihovi su trzaji, za razliku od griza cipla, oštri i energični, tako da plovak najčešće uranja

okomito i naglo. Uglavnom se dogodi da se nakon nekoliko ulovljenih špara takvi grizevi naglo prorijede, što je posljedica aktivnosti cipla. Naime, u trenutku kada se cipli počnu hraniti, sva ostala riba napušta hranilište.

Ako se pak usred lova cipala, nakon izostanka njihovih grizeva ulovi špar, to je možda pravi trenutak za brumanje.

---

---

image

Cipal zlatac najpoznatiji je od svih cipala

---

---

ODSTRANITE POKOŽICU

 

Trbušna šupljina cipla obložena je crnom pokožicom, pri čemu ta obojanost nikada nije posljedica eventualnog zagađenja ili boravka u zagađenom moru. Svejedno, prilikom čišćenja ribe tu crnu pokožicu treba ukloniti, jer tijekom pripreme meso od nje može poprimiti gorkast i metalan okus, vrlo nalik okusu nafte, što može biti neukusno i odbojno.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić

Na pravom mjestu u pravo vrijeme


S vrha gata plovkom iz gušta


Slatkovodni ribolovci rado love ciple


Cipli kao površinske ribe često formiraju velika jata


Cipal ima mekana i bezuba usta


Cipal zlatac najpoznatiji je od svih cipala


Bataš se rado zadržava iznad dna


Mirno i plitko more omiljeno je stanište cipala


Za sunčana dana cijela se jata skrivaju u sjeni brodica


Osnovni pribor i solidan ulov


Pješčane plaže znaju kriti pristojne komade


Mali cipli zalaze i u najpliće more


Ribolov cipala može biti vrlo ugodan


Korica kruha ciplima je također vrlo privlačna ješka


Kruh se može i potpuno spljoštiti


Ruža ili pahulja kruha najčešće je korištena ješka za lov cipala

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/plovak-na-boku-cipal-na-udici-objasnjavamo-kako-loviti-poznatog-morskog-lukavca-1330152 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=006db221ac513d6e8847426f8de73b8d13b5c1ab [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Plovak+na+boku%2C+cipal+na+udici%3A+obja%C5%A1njavamo+kako+loviti+poznatog+morskog+lukavca&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fplovak-na-boku-cipal-na-udici-objasnjavamo-kako-loviti-poznatog-morskog-lukavca-1330152 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fplovak-na-boku-cipal-na-udici-objasnjavamo-kako-loviti-poznatog-morskog-lukavca-1330152 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => S obzirom na to da cipli nemaju zube, najčešće ješku sišu naguravajući je po moru, što se na plovku vidi kao naginjanje, djelomično potapanje ili pak lijeganje na bok. Lijeganje plovka jedan je od najboljih trenutaka za kontru, jer u tom trenutku cipal sigurno drži udicu u ustima i podiže je prema površini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNE TEHNIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNE TEHNIKEPlovak na boku, cipal na udici: objašnjavamo kako loviti poznatog morskog lukavca

Piše Boris BULIĆ/Max Fishing
13. listopada 2023. - 13:17

Cipal je za mnoge ribolovce samo jedna od vrsta koje svojim prisustvom u moru predstavljaju turističku atrakciju i razonodu za prolaznike i djecu. Uloviti ih nije jednostavno, reklo bi se čak i nemoguće, naravno, ako se ne zna što treba učiniti. Nasuprot takvim ribolovcima koji ciple doživljavaju samo kao neuhvatljivu lovinu, za one koji ih love u redovnom postupku, cipli su samo jedna u nizu riba koje zapravo uopće nije teško uloviti, kao što sam rekao, ako se zna što treba učiniti. Dakle, ono što treba učiniti je poći korak po korak, redom – upoznati lovinu, odrediti pribor i ješku i na kraju izaći na more i uloviti.

Cipli su ribe iz obitelji skočaca i u našem moru ih živi šest vrsta. Neke se lakše a neke teže love udicom, ali se u principu sve vrste, ako je pristup t...

12. svibanj 2024 03:43