stdClass Object ( [id] => 1143253 [title] => Marko Sikirić otkrio nam je koji pribor i ješku koristi: Račići su ribama neodoljiv desert [alias] => marko-sikiric-otkrio-nam-je-koji-pribor-i-jesku-koristi-racici-su-ribama-neodoljiv-desert [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Marko Sikirić poznat je svim hrvatskim, a i dobrom dijelu svjetskih natjecatelja udičara, kako u disciplini štap-obala tako i štap-rod, a što s obzirom na osvojene medalje i priznanja nije uopće čudno. Do sada se Marko okitio cijelom hrpom medalja i pehara, od klupskih, preko županijskih i međužupanijskih do onih najvišeg ranga, državnih i svjetskih. Marko je trenutno aktualni prvak države u disciplini štap-barka i viceprvak u disciplini štap-obala.

Put do tako visokih priznanja i titula je dug i nimalo jednostavan, ispunjen neprestanim radom i treninzima pri čemu se slobodno vrijeme koristi za informiranje i razgovore, naravno, o ribolovu. Marka smo našli na radnome mjestu, u zadarskom ribomaterijalu Udica kako u najnovijim katalozima bira potencijalno najkvalitetniju opremu.

Tunjica iz trafike

- Sve ima svoj početak, pa tako i tvoja natjecateljska karijera. Kad si počeo loviti i kako si se u tolikoj mjeri zainteresirao za sportski ribolov?

- Počeo sam loviti s nekih 8 godina. Tada mi je mama išla na terapije za kralježnicu tako da smo otac i ja za to vrijeme imali preko sat vremena čekanja. Uskoro smo se dosjetili i u obližnjoj trafici kupili tunjicu, pa smo s prvog mula, tu dolje ispred Marexa, počeli loviti glavoče i špare. Tako je to počelo…

Onda nam je u goste došla moja krsna kuma i kada je vidjela s kolikim žarom pričam o ribolovu, predložila je da me se upiše u klub. Uskoro sam se učlanio u Zubatac i odmah ušao u školu udičarenja koju su tada vodili Mićo Matak i barba Ante Šokota. Nastava se održavala dva puta tjedno u klubu, te u subotu praktično na rivi, što je bilo najzanimljivije. U tom sam periodu shvatio koliko je važno poštovati tuđe znanje i upijati ga.

---

image
Seniorski prvak države u disciplini štap/brod
---

Tako sam na moje prvo klupsko natjecanje, koje se održalo već iduće godine na Ošljaku, donio svu ješku do koje sam mogao doći, jer je ješka bila po izboru natjecatelja. Donio sam i dagnje, i lignje,i srdele, i crviće, pa čak i kišne gliste. No, na tom sam natjecanju manje lovio, a puno više upijao dojmove. Išao sam od natjecatelja do natjecatelja, bilo mi je važno vidjeti kako love bolji i iskusniji, te sam odmah počeo selektirati informacije. Vidio sam da neki puno toga rade na krivi način, dok su drugi posebno uspješni, a što je najvažnije, vidio sam i zašto.

- Tako je izgledao početak, a postoji li neko natjecanje ili situacija s natjecanja koju bi izdvojio kao posebnost?

- Bilo je toga jako puno, ali evo, kad razmislim, ima jedna situacija… Svjetsko prvenstvo 2009. u Budvi, za mene je najspecifičnije natjecanje ikad. Nastupio sam kao senior u disciplini štap-obala. Prvog dana bio sam pojedinačno drugi, drugog dana prvi i trećeg dana prvi. Po svemu sam trebao dobiti medalju, a onda se četvrtog dana sve izokrenulo. Tog zadnjeg dana lova nisam uspio uloviti dovoljan broj riba da mi medalja ne izmakne, dok su neki dvjestotinjak metara od mene ulovili nekoliko orada i iglica. Zbrajanjem svih bodova, na kraju sam osvojio četvrto mjesto pojedinačno i peto ekipno. To je bilo veliko razočarenje, sve je bilo nadomak ruke, a onda iskliznulo… No, to je tako s prvenstvima, u zadnji se tren sve može okrenuti.

---

image
Ovo su posebni gušti
---

Uspon na vrh

- Ti si reprezentativac Hrvatske. Kako se uopće postaje reprezentativcem?

- Pa jedino osobnim uspjehom. Na svoje prvo razigravanje za ulazak u seniorsku reprezentaciju iz broda 2009. godine sam otišao bez osobitih pretenzija. Jednostavno sam lovio kao što uvijek lovim i u konkurenciji od sedam vrhunskih ribolovaca bio prvi. Tako sam ušao u repku i dalje je sve krenulo nekako samo od sebe. Već sam 2010. godine u Crnoj Gori osvojio drugo mjesto ekipno i tako postao ekipni viceprvak svijeta. U Livornu, iduće 2011. godine, na ribolovnoj olimpijadi, ta je titula uspješno obranjena, a 2012. godine u Francuskoj smo bili treći, brončani, kao i 2013. u Portugalu. Dvije godine zaredom, 2013. i 2014., proglašen sam najuspješnijim ribolovcem na moru s obale, a 2013. i najuspješnijim ribolovcem iz barke. Inače sam trenutno prvak države u ribolovu iz barke i viceprvak u ribolovu s obale.

- Kako i koliko treniraš, trening je zapravo ribolov, zar ne?

- Pritisak obaveze koji stvara samo prisustvo u reprezentaciji je velik, barem za mene, i ne dopušta mi opuštanje. Da bi se zadržao status izvrsnosti, treninzi su neophodni, i to ne povremeni nego stalni. Upravo zato i lovim doslovno kad god mogu, često bez obzira na vremenske uvjete, pri čemu se ne držim slijepo natjecateljskih tehnika kao jedinih koje valjaju, kako to mnogi natjecatelji vole istaknuti. Tako, primjerice, kad u proljeće krenu ovčice, s koreanima ih na fermu lovim po cijelu noć.

---

image
Bijela riba je prioritet kada je u pitanju ribolov za svoj gušt
---

Ljeti često lovim plovkom uz obalu, kad turisti odu, iza ponoći pa do zore. Nagrabljam daganja, zdrobim ih i pomiješam sa starim kruhom pa nabrumam uz obalu, svega desetak metara od rive, i na tim pozicijama dižem fratre, šarge, podlanice…

A u jesen i zimu se bavim uglavnom spinningom. To je čista tehnika u kojoj su ruke većim dijelom suhe i čiste, što je zimi ugodna prednost u odnosu na tehnike koje zahtijevaju ješkanje. Ruke se zapravo smoče i zaprljaju samo kad se ulovi riba. Lovina su mi uglavnom brancini, ušate i šaruni, a lovim ih prvenstveno silikoncima. Osim toga lovim i lignje i sipe, najčešće s obale.

Testiranje predveza

- Kao zaposlenik u ribomaterijalu i na radnom mjestu si posvećen ribolovu. Koliko taj posao pridonosi tvojim sportsko ribolovnim uspjesima?

- U Udici radim već deset godina i zadovoljan sam svojim poslom, prvenstveno zato jer radim nešto što volim. Zahvaljujući ovom poslu uvijek sam na izvoru informacija, prije većine ostalih ribolovaca. Puno vremena provodim pregledavajući kataloge, birajući i testirajući opremu uz obavezno sakupljanje povratnih informacija koje moji kupci rado dijele sa mnom. Mnogi ribolovci čuvaju informacije, krijući ih kao svoje najveće tajne. Ja ljudima pomognem savjetom, sugestijom, pa čak i praktičnom uslugom vezivanja, montiranja… Zato i dobijam mnoštvo povratnih informacija.

---

image
Markov dnevni light eging donosi ovakve ulove
---

Evo, primjerice, jedan od mojih klasičnih testova predveza i fluorokarbona za ribolov iz barke, sastoji se u tome da u samom ribolovu partneru dadem svoj najlovniji predvez za taj teren i taj trenutak, dok ja pokušavam loviti s novoformiranim predvezom od novih materijala, novog fluorokarbona, udica, perli… Nakon nekog vremena zamijenimo pozicije u brodu i rezultat vrlo brzo pokaže koliko je taj novi predvez ili pristup bolji ili lošiji od uobičajenog.

- Koliko znam, većina ribolovaca ne bi ni za što na svijetu nekome dali svoj gotovi predvez. Koliko si ti kao natjecatelj imao pomoći od svojih kolega ili konkurenata na natjecanjima?

- Rezimirajući kompletno natjecateljsko iskustvo, od najveće mi je pomoći bilo sudjelovanje na natjecanjima najvišeg ranga, pogotovo na svjetskim prvenstvima. Na tim se prvenstvima uistinu puno toga može naučiti, naravno, ako se zna gledati. Posebna mi je čast bila loviti s Marcom Volpijem, peterostrukim prvakom svijeta u lovu iz barke u pojedinačnom i četrnaest puta u ekipnom poretku. U četiri godine sam pet puta imao priliku odmjeriti snage s tim prvakom. Tri me puta dobio, a dva puta ja njega. Svaki od tih lovova za mene je bio neizrecivo bogato iskustvo.

Kada počne natjecanje, ne gledam nikoga osim njega, jer on je najbolji. Ostali na barci za mene ne postoje. Lovim i nastojim biti bolji od njega i na kraju rezultat pokaže da sam s takvim pristupom barem dvostruko jači od prvog nižeplasiranog. Upravo zahvaljujući Volpiju, naučio sam na poseban način pripremati ješku. I lignju i srdelu svi kombiniraju na neke svoje manje-više uspješne načine, no kako taj čovjek to radi…

---

image
U obalnom lovu liganja i sipa, Marka je teško nadmašiti
---

To trebate vidjeti. Tubertini ga plaća da testira pribor i ješke, tako da je ribolov zapravo njegov život zbog čega i jest toliko dobar. Neposredno nakon ždrijebanja, kolege bi mi znale reći: - Imaš Volpija u brodu, pozdravi se s medaljom… No, ja to nikad nisam smatrao hendikepom. Dapače!

Najdraža oprema

- Kažeš da si na izvoru informacija prije ostalih. Možeš li u tom svjetlu izdvojiti opremu koja bi po tebi bila u vrhu? Imaš li svoje favorite?

- Od opreme mi je teško izdvojiti favorite, jer većina dobrih brendova ima barem jedan proizvod koji je po mom mišljenju vrhunski. Ipak, od rola bih na prvo mjesto stavio Shimano i Daiwu, jer kvalitetom stvarno predstavljaju sami vrh. Neke Shimano role imam već više od 10 godina i još uvije rade savršeno. Naravno, u pozadini je redovito servisiranje, čišćenje, zamjena masti...

Među štapovima mi je još teže odabrati favorita, jer nijedan moj štap nije originalan, već su svi dorađeni i prerađeni kako bi ih prilagodio sebi i iz njih izvukao maksimum. No, smatram da vrh drže brendovi poput Bad Bassa, Artica, Mavera, Tubertinija.

Od najlona i fluorokarbona najčešće koristim Seaguarove, Okumine, Awa-shimine, i Daiwine strune. Vrhove također radim sam, i to za svaku sezonu novu garnituru.

Kad krene sezona natjecanja ništa ne želim prepustiti slučaju. Vrhovi od prošle godine, mada naizgled novi i netaknuti, ipak su odradili svoje. Izvukli su oni ribe i ribe, olovnica i olovnica, pa je neizbježno došlo do zamora materijala. Više nisu tako žilavi i elastični, pa sporije reagiraju. Ista je stvar i s upredenicama.

---

image
Tanke prame, strpljenje i naravno - prava pošta
---

Od upredenica koristim marku Gosen koja je po svim performansama vrhunska. U sezonu ulazim ili s novima ili u najgorem slučaju s već korištenima, ali premotanima, okrenutima. Inače, upredenice koristim u svim oblicima ribolova osim u lovu orada s kraja kada koristim najlon. A udice kojima lovim su Sasame Yamame i Sasame Sode. I da, naravno, Tsuyoi 321N.

- Što nam možeš reći o ješki? Koju ješku najradije koristiš?

- Od ješke najčešće koristim dagnju i lignju, jer su to zapravo i natjecateljske ješke, pa i dok lovim za svoj gušt tako ujedno i treniram. Inače, kad god mogu, koristim žive račiće, kozice, gambore… To vam je isto kao kad vam nakon dobrog ručka ponude desert, nekakvu slasticu. Koliko ste god siti, pojest ćete je. Tako je i s rakovima. Ma koliko riba bila sita, uvijek će posegnuti za živim rakom. To su za njih krempite u njihovu podvodnom svijetu.

Daleki zabačaji

- Boja olovnica? Postoji li tu kakva prednost?

- Svakako. Boja olovnica je jako bitna. Žuta mi je na prvom mjestu, jer se s obzirom na dubinu najduže vidi tako da se s njom može loviti na najvećim dubinama tehnikama kod kojih boja ima smisla. Žuto obojena olovnica će definitivno privući pažnju ribe i riba će na nju najprije doći. Odmah za njom je bijela, pa onda crvena. Iako mnogi pričaju o privlačnoj moći crvene boje kao najprivlačnijoj boji, činjenica je da se crvena boja iz spektra prva gubi, već na nekih desetak metara tako da mi ta priča baš i ne drži vodu.

- Čitatelje će sigurno zanimati i tvoji osobni rekordi, dometi u zabačaju, najteži ulovi…?

- Daljina izbačaja je u lovu s obale katkada presudna, tako da je jako važno znati svoje domete. Svi ganjaju nekakve maksimume i uglavnom pričaju o njima, dodajući uvijek barem malo preko granice vjerojatnog. U treningu, samo s olovnicom od 130 grama, moj se domet kreće negdje oko 170 do 180 metara, dok je s naješkanim udicama taj maksimum ipak znatno manji, od 120 do 130 metara, a što zavisi i od vjetra.

---

image
Gof od 34 kg najveća je riba koju sam ulovio
---

A ribe? Pa najveća riba koju sam ulovio bio je gof od 34 kilograma kojeg sam digao na vertical jigging. Inače u lovu klasičnim udičarskim pristupom sa obale, najveći je bio golub kojeg sam ulovio na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici, nekih dvadesetak kilograma. Na tom se prvenstvu sva riba vraćala u more. Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj iz broda, trećeg sam dana lova ulovio šest ugora u kojima je ukupno bilo oko 80 kilograma, po procjeni glavnog suca i barkariola na brodu.

Tajna je u radu

- Za kraj, možeš li nam odati neku svoju tajnu, nekakav ključ uspjeha?

- Teško, jer ja nemam tajni ispred nikoga. Sva je moja oprema svima vidljiva i u krajnjoj liniji dostupna. Ono što držim u sebi je moje osobno iskustvo koje dolazi do izražaja u kritičnim trenucima kada biram ješku, predvez, način ješkanja… Inače sam svoje kompletno znanje uvijek spreman podijeliti sa svima, za što je samo potrebo postaviti pitanje na koje uvijek laka srca i iscrpno odgovorim. No kako će tko u danom trenutku prepoznati situaciju i primijeniti to znanje, ovisi isključivo o pojedincu.

Ključ uspjeha je samo u predanosti i neprekidnom radu. Ja sam do sada osvojio dosta, a mislim da svojim znanjem mogu još prilično toga osvojiti. Naravno, nove generacije stalno dolaze i stvaraju pritisak zbog kojeg je izazov još veći. No, ribolovom ću se baviti dokle god budem mogao, to je jače od mene, jer mi kroz vene teče more, a ne krv.         

---

image
Ovakvi su ulovi i prvaku dragi
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR S prvakom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => RAZGOVOR S prvakom 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-11-15 17:08:34 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-11-15 17:25:42 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2015-06-17 13:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 40 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/11\/15\/5608406.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/5608405.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/5608404.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/5608403.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/5608402.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/5608401.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/5608395.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/5608394.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/5608393.jpg","\/images\/slike\/2021\/11\/15\/5608390.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107, arhiva Marka Sikiri\u0107a","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Lovim doslovno kad god mogu, danju i no\u0107u","Bijela riba je prioritet kada je u pitanju ribolov za svoj gu\u0161t","Markov dnevni light eging donosi ovakve ulove","U obalnom lovu liganja i sipa, Marka je te\u0161ko nadma\u0161iti","Ovo su posebni gu\u0161ti","Gof od 34 kg najve\u0107a je riba koju sam ulovio","Ovaj je mali, pa nakon slikanja ide natrag u more","Tanke prame, strpljenje i naravno - prava po\u0161ta","Ovakvi su ulovi i prvaku dragi","Seniorski prvak dr\u017eave u disciplini \u0161tap\/brod"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["46:58","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2560","hd_5608406_1920.jpg":"1920x1080","k_5608406_1280.jpg":"1280x1280","k_5608406_1024.jpg":"1024x1024","k_5608406_640.jpg":"640x640","k_5608406_480.jpg":"480x480","k_5608406_340.jpg":"340x340","k_5608406_220.jpg":"220x220","o_5608406_1280.jpg":"1280x1706","o_5608406_1024.jpg":"1024x1365","o_5608406_640.jpg":"640x853","o_5608406_480.jpg":"480x640","o_5608406_340.jpg":"340x453","o_5608406_220.jpg":"220x293","h_5608406_1280.jpg":"1280x854","h_5608406_1024.jpg":"1024x683","h_5608406_640.jpg":"640x427","h_5608406_480.jpg":"480x320","h_5608406_340.jpg":"340x227","h_5608406_220.jpg":"220x147","pp_5608406_1280.jpg":"1006x1280","pp_5608406_1024.jpg":"805x1024","pp_5608406_640.jpg":"503x640","pp_5608406_480.jpg":"377x480","pp_5608406_340.jpg":"267x340","pp_5608406_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1200","hd_5608405_1920.jpg":"1920x1080","k_5608405_1280.jpg":"1280x1280","k_5608405_1024.jpg":"1024x1024","k_5608405_640.jpg":"640x640","k_5608405_480.jpg":"480x480","k_5608405_340.jpg":"340x340","k_5608405_220.jpg":"220x220","o_5608405_1280.jpg":"1280x960","o_5608405_1024.jpg":"1024x768","o_5608405_640.jpg":"640x480","o_5608405_480.jpg":"480x360","o_5608405_340.jpg":"340x255","o_5608405_220.jpg":"220x165","h_5608405_1280.jpg":"1280x854","h_5608405_1024.jpg":"1024x683","h_5608405_640.jpg":"640x427","h_5608405_480.jpg":"480x320","h_5608405_340.jpg":"340x227","h_5608405_220.jpg":"220x147","pp_5608405_1280.jpg":"1006x1280","pp_5608405_1024.jpg":"805x1024","pp_5608405_640.jpg":"503x640","pp_5608405_480.jpg":"377x480","pp_5608405_340.jpg":"267x340","pp_5608405_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3413","hd_5608404_1920.jpg":"1920x1080","k_5608404_1280.jpg":"1280x1280","k_5608404_1024.jpg":"1024x1024","k_5608404_640.jpg":"640x640","k_5608404_480.jpg":"480x480","k_5608404_340.jpg":"340x340","k_5608404_220.jpg":"220x220","o_5608404_1280.jpg":"1280x2275","o_5608404_1024.jpg":"1024x1820","o_5608404_640.jpg":"640x1137","o_5608404_480.jpg":"480x853","o_5608404_340.jpg":"340x604","o_5608404_220.jpg":"220x391","h_5608404_1280.jpg":"1280x854","h_5608404_1024.jpg":"1024x683","h_5608404_640.jpg":"640x427","h_5608404_480.jpg":"480x320","h_5608404_340.jpg":"340x227","h_5608404_220.jpg":"220x147","pp_5608404_1280.jpg":"1006x1280","pp_5608404_1024.jpg":"805x1024","pp_5608404_640.jpg":"503x640","pp_5608404_480.jpg":"377x480","pp_5608404_340.jpg":"267x340","pp_5608404_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3413","hd_5608403_1920.jpg":"1920x1080","k_5608403_1280.jpg":"1280x1280","k_5608403_1024.jpg":"1024x1024","k_5608403_640.jpg":"640x640","k_5608403_480.jpg":"480x480","k_5608403_340.jpg":"340x340","k_5608403_220.jpg":"220x220","o_5608403_1280.jpg":"1280x2275","o_5608403_1024.jpg":"1024x1820","o_5608403_640.jpg":"640x1137","o_5608403_480.jpg":"480x853","o_5608403_340.jpg":"340x604","o_5608403_220.jpg":"220x391","h_5608403_1280.jpg":"1280x854","h_5608403_1024.jpg":"1024x683","h_5608403_640.jpg":"640x427","h_5608403_480.jpg":"480x320","h_5608403_340.jpg":"340x227","h_5608403_220.jpg":"220x147","pp_5608403_1280.jpg":"1006x1280","pp_5608403_1024.jpg":"805x1024","pp_5608403_640.jpg":"503x640","pp_5608403_480.jpg":"377x480","pp_5608403_340.jpg":"267x340","pp_5608403_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_5608402_1920.jpg":"1920x1080","k_5608402_1280.jpg":"1280x1280","k_5608402_1024.jpg":"1024x1024","k_5608402_640.jpg":"640x640","k_5608402_480.jpg":"480x480","k_5608402_340.jpg":"340x340","k_5608402_220.jpg":"220x220","o_5608402_1280.jpg":"1280x1706","o_5608402_1024.jpg":"1024x1365","o_5608402_640.jpg":"640x853","o_5608402_480.jpg":"480x640","o_5608402_340.jpg":"340x453","o_5608402_220.jpg":"220x293","h_5608402_1280.jpg":"1280x854","h_5608402_1024.jpg":"1024x683","h_5608402_640.jpg":"640x427","h_5608402_480.jpg":"480x320","h_5608402_340.jpg":"340x227","h_5608402_220.jpg":"220x147","pp_5608402_1280.jpg":"1006x1280","pp_5608402_1024.jpg":"805x1024","pp_5608402_640.jpg":"503x640","pp_5608402_480.jpg":"377x480","pp_5608402_340.jpg":"267x340","pp_5608402_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5608401_1920.jpg":"1920x1080","k_5608401_1280.jpg":"1280x1280","k_5608401_1024.jpg":"1024x1024","k_5608401_640.jpg":"640x640","k_5608401_480.jpg":"480x480","k_5608401_340.jpg":"340x340","k_5608401_220.jpg":"220x220","o_5608401_1280.jpg":"1280x960","o_5608401_1024.jpg":"1024x768","o_5608401_640.jpg":"640x480","o_5608401_480.jpg":"480x360","o_5608401_340.jpg":"340x255","o_5608401_220.jpg":"220x165","h_5608401_1280.jpg":"1280x854","h_5608401_1024.jpg":"1024x683","h_5608401_640.jpg":"640x427","h_5608401_480.jpg":"480x320","h_5608401_340.jpg":"340x227","h_5608401_220.jpg":"220x147","pp_5608401_1280.jpg":"1006x1280","pp_5608401_1024.jpg":"805x1024","pp_5608401_640.jpg":"503x640","pp_5608401_480.jpg":"377x480","pp_5608401_340.jpg":"267x340","pp_5608401_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_5608395_1920.jpg":"1920x1080","k_5608395_1280.jpg":"1280x1280","k_5608395_1024.jpg":"1024x1024","k_5608395_640.jpg":"640x640","k_5608395_480.jpg":"480x480","k_5608395_340.jpg":"340x340","k_5608395_220.jpg":"220x220","o_5608395_1280.jpg":"1280x1706","o_5608395_1024.jpg":"1024x1365","o_5608395_640.jpg":"640x853","o_5608395_480.jpg":"480x640","o_5608395_340.jpg":"340x453","o_5608395_220.jpg":"220x293","h_5608395_1280.jpg":"1280x854","h_5608395_1024.jpg":"1024x683","h_5608395_640.jpg":"640x427","h_5608395_480.jpg":"480x320","h_5608395_340.jpg":"340x227","h_5608395_220.jpg":"220x147","pp_5608395_1280.jpg":"1006x1280","pp_5608395_1024.jpg":"805x1024","pp_5608395_640.jpg":"503x640","pp_5608395_480.jpg":"377x480","pp_5608395_340.jpg":"267x340","pp_5608395_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2544","hd_5608394_1920.jpg":"1920x1080","k_5608394_1280.jpg":"1280x1280","k_5608394_1024.jpg":"1024x1024","k_5608394_640.jpg":"640x640","k_5608394_480.jpg":"480x480","k_5608394_340.jpg":"340x340","k_5608394_220.jpg":"220x220","o_5608394_1280.jpg":"1280x1696","o_5608394_1024.jpg":"1024x1356","o_5608394_640.jpg":"640x848","o_5608394_480.jpg":"480x636","o_5608394_340.jpg":"340x450","o_5608394_220.jpg":"220x291","h_5608394_1280.jpg":"1280x854","h_5608394_1024.jpg":"1024x683","h_5608394_640.jpg":"640x427","h_5608394_480.jpg":"480x320","h_5608394_340.jpg":"340x227","h_5608394_220.jpg":"220x147","pp_5608394_1280.jpg":"1006x1280","pp_5608394_1024.jpg":"805x1024","pp_5608394_640.jpg":"503x640","pp_5608394_480.jpg":"377x480","pp_5608394_340.jpg":"267x340","pp_5608394_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1632x1232","hd_5608393_1920.jpg":"1920x1080","k_5608393_1280.jpg":"1280x1280","k_5608393_1024.jpg":"1024x1024","k_5608393_640.jpg":"640x640","k_5608393_480.jpg":"480x480","k_5608393_340.jpg":"340x340","k_5608393_220.jpg":"220x220","o_5608393_1280.jpg":"1280x966","o_5608393_1024.jpg":"1024x773","o_5608393_640.jpg":"640x483","o_5608393_480.jpg":"480x362","o_5608393_340.jpg":"340x256","o_5608393_220.jpg":"220x166","h_5608393_1280.jpg":"1280x854","h_5608393_1024.jpg":"1024x683","h_5608393_640.jpg":"640x427","h_5608393_480.jpg":"480x320","h_5608393_340.jpg":"340x227","h_5608393_220.jpg":"220x147","pp_5608393_1280.jpg":"1006x1280","pp_5608393_1024.jpg":"805x1024","pp_5608393_640.jpg":"503x640","pp_5608393_480.jpg":"377x480","pp_5608393_340.jpg":"267x340","pp_5608393_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_5608390_1920.jpg":"1920x1080","k_5608390_1280.jpg":"1280x1280","k_5608390_1024.jpg":"1024x1024","k_5608390_640.jpg":"640x640","k_5608390_480.jpg":"480x480","k_5608390_340.jpg":"340x340","k_5608390_220.jpg":"220x220","o_5608390_1280.jpg":"1280x1706","o_5608390_1024.jpg":"1024x1365","o_5608390_640.jpg":"640x853","o_5608390_480.jpg":"480x640","o_5608390_340.jpg":"340x453","o_5608390_220.jpg":"220x293","h_5608390_1280.jpg":"1280x854","h_5608390_1024.jpg":"1024x683","h_5608390_640.jpg":"640x427","h_5608390_480.jpg":"480x320","h_5608390_340.jpg":"340x227","h_5608390_220.jpg":"220x147","pp_5608390_1280.jpg":"1006x1280","pp_5608390_1024.jpg":"805x1024","pp_5608390_640.jpg":"503x640","pp_5608390_480.jpg":"377x480","pp_5608390_340.jpg":"267x340","pp_5608390_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15194585 Threads: 1 Questions: 3168977973 Slow queries: 7096390 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235332166 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/marko-sikiric-otkrio-nam-je-koji-pribor-i-jesku-koristi-racici-su-ribama-neodoljiv-desert-1143253 [printLink] => /om/ribolov/marko-sikiric-otkrio-nam-je-koji-pribor-i-jesku-koristi-racici-su-ribama-neodoljiv-desert-1143253?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 314942 [name] => Marko Sikirić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-sikiric [link] => /tag/marko-sikiric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 656464 [name] => marko sikirić ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 18:21:11 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-sikiric-ribolov [link] => /tag/marko-sikiric-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 656465 [name] => marko sikirić prvak hrvatske [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 18:21:11 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-sikiric-prvak-hrvatske [link] => /tag/marko-sikiric-prvak-hrvatske ) [3] => stdClass Object ( [id] => 656466 [name] => marko sikirić prvak hrvatske ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-15 18:21:11 [main_article_id] => 0 [alias] => marko-sikiric-prvak-hrvatske-ribolov [link] => /tag/marko-sikiric-prvak-hrvatske-ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR S prvakom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Marko Sikirić otkrio nam je koji pribor i ješku koristi: Račići su ribama neodoljiv desert [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/5608406.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić, arhiva Marka Sikirića [mainImageDesc] => Lovim doslovno kad god mogu, danju i noću [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/5608406.jpg [title] => Lovim doslovno kad god mogu, danju i noću Boris Bulić, arhiva Marka Sikirića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/5608405.jpg [title] => Bijela riba je prioritet kada je u pitanju ribolov za svoj gušt ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/5608404.jpg [title] => Markov dnevni light eging donosi ovakve ulove ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/5608403.jpg [title] => U obalnom lovu liganja i sipa, Marka je teško nadmašiti ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/5608402.jpg [title] => Ovo su posebni gušti ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/5608401.jpg [title] => Gof od 34 kg najveća je riba koju sam ulovio ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/5608395.jpg [title] => Ovaj je mali, pa nakon slikanja ide natrag u more ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/5608394.jpg [title] => Tanke prame, strpljenje i naravno - prava pošta ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/5608393.jpg [title] => Ovakvi su ulovi i prvaku dragi ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/11/15/5608390.jpg [title] => Seniorski prvak države u disciplini štap/brod ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Marko Sikirić poznat je svim hrvatskim, a i dobrom dijelu svjetskih natjecatelja udičara, kako u disciplini štap-obala tako i štap-rod, a što s obzirom na osvojene medalje i priznanja nije uopće čudno. Do sada se Marko okitio cijelom hrpom medalja i pehara, od klupskih, preko županijskih i međužupanijskih do onih najvišeg ranga, državnih i svjetskih. Marko je trenutno aktualni prvak države u disciplini štap-barka i viceprvak u disciplini štap-obala.

Put do tako visokih priznanja i titula je dug i nimalo jednostavan, ispunjen neprestanim radom i treninzima pri čemu se slobodno vrijeme koristi za informiranje i razgovore, naravno, o ribolovu. Marka smo našli na radnome mjestu, u zadarskom ribomaterijalu Udica kako u najnovijim katalozima bira potencijalno najkvalitetniju opremu.

Tunjica iz trafike

- Sve ima svoj početak, pa tako i tvoja natjecateljska karijera. Kad si počeo loviti i kako si se u tolikoj mjeri zainteresirao za sportski ribolov?

- Počeo sam loviti s nekih 8 godina. Tada mi je mama išla na terapije za kralježnicu tako da smo otac i ja za to vrijeme imali preko sat vremena čekanja. Uskoro smo se dosjetili i u obližnjoj trafici kupili tunjicu, pa smo s prvog mula, tu dolje ispred Marexa, počeli loviti glavoče i špare. Tako je to počelo…

Onda nam je u goste došla moja krsna kuma i kada je vidjela s kolikim žarom pričam o ribolovu, predložila je da me se upiše u klub. Uskoro sam se učlanio u Zubatac i odmah ušao u školu udičarenja koju su tada vodili Mićo Matak i barba Ante Šokota. Nastava se održavala dva puta tjedno u klubu, te u subotu praktično na rivi, što je bilo najzanimljivije. U tom sam periodu shvatio koliko je važno poštovati tuđe znanje i upijati ga.

---

image
Seniorski prvak države u disciplini štap/brod
---

Tako sam na moje prvo klupsko natjecanje, koje se održalo već iduće godine na Ošljaku, donio svu ješku do koje sam mogao doći, jer je ješka bila po izboru natjecatelja. Donio sam i dagnje, i lignje,i srdele, i crviće, pa čak i kišne gliste. No, na tom sam natjecanju manje lovio, a puno više upijao dojmove. Išao sam od natjecatelja do natjecatelja, bilo mi je važno vidjeti kako love bolji i iskusniji, te sam odmah počeo selektirati informacije. Vidio sam da neki puno toga rade na krivi način, dok su drugi posebno uspješni, a što je najvažnije, vidio sam i zašto.

- Tako je izgledao početak, a postoji li neko natjecanje ili situacija s natjecanja koju bi izdvojio kao posebnost?

- Bilo je toga jako puno, ali evo, kad razmislim, ima jedna situacija… Svjetsko prvenstvo 2009. u Budvi, za mene je najspecifičnije natjecanje ikad. Nastupio sam kao senior u disciplini štap-obala. Prvog dana bio sam pojedinačno drugi, drugog dana prvi i trećeg dana prvi. Po svemu sam trebao dobiti medalju, a onda se četvrtog dana sve izokrenulo. Tog zadnjeg dana lova nisam uspio uloviti dovoljan broj riba da mi medalja ne izmakne, dok su neki dvjestotinjak metara od mene ulovili nekoliko orada i iglica. Zbrajanjem svih bodova, na kraju sam osvojio četvrto mjesto pojedinačno i peto ekipno. To je bilo veliko razočarenje, sve je bilo nadomak ruke, a onda iskliznulo… No, to je tako s prvenstvima, u zadnji se tren sve može okrenuti.

---

image
Ovo su posebni gušti
---

Uspon na vrh

- Ti si reprezentativac Hrvatske. Kako se uopće postaje reprezentativcem?

- Pa jedino osobnim uspjehom. Na svoje prvo razigravanje za ulazak u seniorsku reprezentaciju iz broda 2009. godine sam otišao bez osobitih pretenzija. Jednostavno sam lovio kao što uvijek lovim i u konkurenciji od sedam vrhunskih ribolovaca bio prvi. Tako sam ušao u repku i dalje je sve krenulo nekako samo od sebe. Već sam 2010. godine u Crnoj Gori osvojio drugo mjesto ekipno i tako postao ekipni viceprvak svijeta. U Livornu, iduće 2011. godine, na ribolovnoj olimpijadi, ta je titula uspješno obranjena, a 2012. godine u Francuskoj smo bili treći, brončani, kao i 2013. u Portugalu. Dvije godine zaredom, 2013. i 2014., proglašen sam najuspješnijim ribolovcem na moru s obale, a 2013. i najuspješnijim ribolovcem iz barke. Inače sam trenutno prvak države u ribolovu iz barke i viceprvak u ribolovu s obale.

- Kako i koliko treniraš, trening je zapravo ribolov, zar ne?

- Pritisak obaveze koji stvara samo prisustvo u reprezentaciji je velik, barem za mene, i ne dopušta mi opuštanje. Da bi se zadržao status izvrsnosti, treninzi su neophodni, i to ne povremeni nego stalni. Upravo zato i lovim doslovno kad god mogu, često bez obzira na vremenske uvjete, pri čemu se ne držim slijepo natjecateljskih tehnika kao jedinih koje valjaju, kako to mnogi natjecatelji vole istaknuti. Tako, primjerice, kad u proljeće krenu ovčice, s koreanima ih na fermu lovim po cijelu noć.

---

image
Bijela riba je prioritet kada je u pitanju ribolov za svoj gušt
---

Ljeti često lovim plovkom uz obalu, kad turisti odu, iza ponoći pa do zore. Nagrabljam daganja, zdrobim ih i pomiješam sa starim kruhom pa nabrumam uz obalu, svega desetak metara od rive, i na tim pozicijama dižem fratre, šarge, podlanice…

A u jesen i zimu se bavim uglavnom spinningom. To je čista tehnika u kojoj su ruke većim dijelom suhe i čiste, što je zimi ugodna prednost u odnosu na tehnike koje zahtijevaju ješkanje. Ruke se zapravo smoče i zaprljaju samo kad se ulovi riba. Lovina su mi uglavnom brancini, ušate i šaruni, a lovim ih prvenstveno silikoncima. Osim toga lovim i lignje i sipe, najčešće s obale.

Testiranje predveza

- Kao zaposlenik u ribomaterijalu i na radnom mjestu si posvećen ribolovu. Koliko taj posao pridonosi tvojim sportsko ribolovnim uspjesima?

- U Udici radim već deset godina i zadovoljan sam svojim poslom, prvenstveno zato jer radim nešto što volim. Zahvaljujući ovom poslu uvijek sam na izvoru informacija, prije većine ostalih ribolovaca. Puno vremena provodim pregledavajući kataloge, birajući i testirajući opremu uz obavezno sakupljanje povratnih informacija koje moji kupci rado dijele sa mnom. Mnogi ribolovci čuvaju informacije, krijući ih kao svoje najveće tajne. Ja ljudima pomognem savjetom, sugestijom, pa čak i praktičnom uslugom vezivanja, montiranja… Zato i dobijam mnoštvo povratnih informacija.

---

image
Markov dnevni light eging donosi ovakve ulove
---

Evo, primjerice, jedan od mojih klasičnih testova predveza i fluorokarbona za ribolov iz barke, sastoji se u tome da u samom ribolovu partneru dadem svoj najlovniji predvez za taj teren i taj trenutak, dok ja pokušavam loviti s novoformiranim predvezom od novih materijala, novog fluorokarbona, udica, perli… Nakon nekog vremena zamijenimo pozicije u brodu i rezultat vrlo brzo pokaže koliko je taj novi predvez ili pristup bolji ili lošiji od uobičajenog.

- Koliko znam, većina ribolovaca ne bi ni za što na svijetu nekome dali svoj gotovi predvez. Koliko si ti kao natjecatelj imao pomoći od svojih kolega ili konkurenata na natjecanjima?

- Rezimirajući kompletno natjecateljsko iskustvo, od najveće mi je pomoći bilo sudjelovanje na natjecanjima najvišeg ranga, pogotovo na svjetskim prvenstvima. Na tim se prvenstvima uistinu puno toga može naučiti, naravno, ako se zna gledati. Posebna mi je čast bila loviti s Marcom Volpijem, peterostrukim prvakom svijeta u lovu iz barke u pojedinačnom i četrnaest puta u ekipnom poretku. U četiri godine sam pet puta imao priliku odmjeriti snage s tim prvakom. Tri me puta dobio, a dva puta ja njega. Svaki od tih lovova za mene je bio neizrecivo bogato iskustvo.

Kada počne natjecanje, ne gledam nikoga osim njega, jer on je najbolji. Ostali na barci za mene ne postoje. Lovim i nastojim biti bolji od njega i na kraju rezultat pokaže da sam s takvim pristupom barem dvostruko jači od prvog nižeplasiranog. Upravo zahvaljujući Volpiju, naučio sam na poseban način pripremati ješku. I lignju i srdelu svi kombiniraju na neke svoje manje-više uspješne načine, no kako taj čovjek to radi…

---

image
U obalnom lovu liganja i sipa, Marka je teško nadmašiti
---

To trebate vidjeti. Tubertini ga plaća da testira pribor i ješke, tako da je ribolov zapravo njegov život zbog čega i jest toliko dobar. Neposredno nakon ždrijebanja, kolege bi mi znale reći: - Imaš Volpija u brodu, pozdravi se s medaljom… No, ja to nikad nisam smatrao hendikepom. Dapače!

Najdraža oprema

- Kažeš da si na izvoru informacija prije ostalih. Možeš li u tom svjetlu izdvojiti opremu koja bi po tebi bila u vrhu? Imaš li svoje favorite?

- Od opreme mi je teško izdvojiti favorite, jer većina dobrih brendova ima barem jedan proizvod koji je po mom mišljenju vrhunski. Ipak, od rola bih na prvo mjesto stavio Shimano i Daiwu, jer kvalitetom stvarno predstavljaju sami vrh. Neke Shimano role imam već više od 10 godina i još uvije rade savršeno. Naravno, u pozadini je redovito servisiranje, čišćenje, zamjena masti...

Među štapovima mi je još teže odabrati favorita, jer nijedan moj štap nije originalan, već su svi dorađeni i prerađeni kako bi ih prilagodio sebi i iz njih izvukao maksimum. No, smatram da vrh drže brendovi poput Bad Bassa, Artica, Mavera, Tubertinija.

Od najlona i fluorokarbona najčešće koristim Seaguarove, Okumine, Awa-shimine, i Daiwine strune. Vrhove također radim sam, i to za svaku sezonu novu garnituru.

Kad krene sezona natjecanja ništa ne želim prepustiti slučaju. Vrhovi od prošle godine, mada naizgled novi i netaknuti, ipak su odradili svoje. Izvukli su oni ribe i ribe, olovnica i olovnica, pa je neizbježno došlo do zamora materijala. Više nisu tako žilavi i elastični, pa sporije reagiraju. Ista je stvar i s upredenicama.

---

image
Tanke prame, strpljenje i naravno - prava pošta
---

Od upredenica koristim marku Gosen koja je po svim performansama vrhunska. U sezonu ulazim ili s novima ili u najgorem slučaju s već korištenima, ali premotanima, okrenutima. Inače, upredenice koristim u svim oblicima ribolova osim u lovu orada s kraja kada koristim najlon. A udice kojima lovim su Sasame Yamame i Sasame Sode. I da, naravno, Tsuyoi 321N.

- Što nam možeš reći o ješki? Koju ješku najradije koristiš?

- Od ješke najčešće koristim dagnju i lignju, jer su to zapravo i natjecateljske ješke, pa i dok lovim za svoj gušt tako ujedno i treniram. Inače, kad god mogu, koristim žive račiće, kozice, gambore… To vam je isto kao kad vam nakon dobrog ručka ponude desert, nekakvu slasticu. Koliko ste god siti, pojest ćete je. Tako je i s rakovima. Ma koliko riba bila sita, uvijek će posegnuti za živim rakom. To su za njih krempite u njihovu podvodnom svijetu.

Daleki zabačaji

- Boja olovnica? Postoji li tu kakva prednost?

- Svakako. Boja olovnica je jako bitna. Žuta mi je na prvom mjestu, jer se s obzirom na dubinu najduže vidi tako da se s njom može loviti na najvećim dubinama tehnikama kod kojih boja ima smisla. Žuto obojena olovnica će definitivno privući pažnju ribe i riba će na nju najprije doći. Odmah za njom je bijela, pa onda crvena. Iako mnogi pričaju o privlačnoj moći crvene boje kao najprivlačnijoj boji, činjenica je da se crvena boja iz spektra prva gubi, već na nekih desetak metara tako da mi ta priča baš i ne drži vodu.

- Čitatelje će sigurno zanimati i tvoji osobni rekordi, dometi u zabačaju, najteži ulovi…?

- Daljina izbačaja je u lovu s obale katkada presudna, tako da je jako važno znati svoje domete. Svi ganjaju nekakve maksimume i uglavnom pričaju o njima, dodajući uvijek barem malo preko granice vjerojatnog. U treningu, samo s olovnicom od 130 grama, moj se domet kreće negdje oko 170 do 180 metara, dok je s naješkanim udicama taj maksimum ipak znatno manji, od 120 do 130 metara, a što zavisi i od vjetra.

---

image
Gof od 34 kg najveća je riba koju sam ulovio
---

A ribe? Pa najveća riba koju sam ulovio bio je gof od 34 kilograma kojeg sam digao na vertical jigging. Inače u lovu klasičnim udičarskim pristupom sa obale, najveći je bio golub kojeg sam ulovio na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici, nekih dvadesetak kilograma. Na tom se prvenstvu sva riba vraćala u more. Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj iz broda, trećeg sam dana lova ulovio šest ugora u kojima je ukupno bilo oko 80 kilograma, po procjeni glavnog suca i barkariola na brodu.

Tajna je u radu

- Za kraj, možeš li nam odati neku svoju tajnu, nekakav ključ uspjeha?

- Teško, jer ja nemam tajni ispred nikoga. Sva je moja oprema svima vidljiva i u krajnjoj liniji dostupna. Ono što držim u sebi je moje osobno iskustvo koje dolazi do izražaja u kritičnim trenucima kada biram ješku, predvez, način ješkanja… Inače sam svoje kompletno znanje uvijek spreman podijeliti sa svima, za što je samo potrebo postaviti pitanje na koje uvijek laka srca i iscrpno odgovorim. No kako će tko u danom trenutku prepoznati situaciju i primijeniti to znanje, ovisi isključivo o pojedincu.

Ključ uspjeha je samo u predanosti i neprekidnom radu. Ja sam do sada osvojio dosta, a mislim da svojim znanjem mogu još prilično toga osvojiti. Naravno, nove generacije stalno dolaze i stvaraju pritisak zbog kojeg je izazov još veći. No, ribolovom ću se baviti dokle god budem mogao, to je jače od mene, jer mi kroz vene teče more, a ne krv.         

---

image
Ovakvi su ulovi i prvaku dragi
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić, arhiva Marka Sikirića
Boris Bulić, arhiva Marka Sikirića
Lovim doslovno kad god mogu, danju i noću

Bijela riba je prioritet kada je u pitanju ribolov za svoj gušt

Markov dnevni light eging donosi ovakve ulove

U obalnom lovu liganja i sipa, Marka je teško nadmašiti

Ovo su posebni gušti

Gof od 34 kg najveća je riba koju sam ulovio

Ovaj je mali, pa nakon slikanja ide natrag u more

Tanke prame, strpljenje i naravno - prava pošta

Ovakvi su ulovi i prvaku dragi

Seniorski prvak države u disciplini štap/brod
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/marko-sikiric-otkrio-nam-je-koji-pribor-i-jesku-koristi-racici-su-ribama-neodoljiv-desert-1143253 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7d530ea21ea797f4fcf090fcfb1a5d3433323bb4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Marko+Sikiri%C4%87+otkrio+nam+je+koji+pribor+i+je%C5%A1ku+koristi%3A+Ra%C4%8Di%C4%87i+su+ribama+neodoljiv+desert&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fmarko-sikiric-otkrio-nam-je-koji-pribor-i-jesku-koristi-racici-su-ribama-neodoljiv-desert-1143253 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fmarko-sikiric-otkrio-nam-je-koji-pribor-i-jesku-koristi-racici-su-ribama-neodoljiv-desert-1143253 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RAZGOVOR S prvakom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

RAZGOVOR S prvakomMarko Sikirić otkrio nam je koji pribor i ješku koristi: Račići su ribama neodoljiv desert

Piše Boris Bulić
17. lipnja 2015. - 15:10

Marko Sikirić poznat je svim hrvatskim, a i dobrom dijelu svjetskih natjecatelja udičara, kako u disciplini štap-obala tako i štap-rod, a što s obzirom na osvojene medalje i priznanja nije uopće čudno. Do sada se Marko okitio cijelom hrpom medalja i pehara, od klupskih, preko županijskih i međužupanijskih do onih najvišeg ranga, državnih i svjetskih. Marko je trenutno aktualni prvak države u disciplini štap-barka i viceprvak u disciplini štap-obala.

Put do tako visokih priznanja i titula je dug i nimalo jednostavan, ispunjen neprestanim radom i treninzima pri čemu se slobodno vrijeme koristi za informiranje i razgovore, naravno, o ribolovu. Marka smo našli na radnome mjestu, u zadarskom ribomaterijalu Udica kako u najnovijim katalozima bira potencijalno najkvalitetniju o...

15. svibanj 2024 07:54