stdClass Object ( [id] => 1324946 [title] => Loviti se mora! Stigla nam je jesen, evo kako se pripremiti za kišu i vjetar na moru [alias] => loviti-se-mora-stigla-nam-je-jesen-evo-kako-se-pripremiti-za-kisu-i-vjetar-na-moru [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Topliji dio godine ostao je iza nas i pred nama je onaj ribolovno plodonosniji, ali za mnoge ribolovce i znatno neugodniji. U tom je razdoblju sve manje lijepih dana i mogućnosti za boravak na moru u kratkim rukavima. Većina vremena bit će ispunjena vjetrovima, kišom i relativno niskim temperaturama, što može poprilično ugroziti ribolovni užitak. Koliko god riba grizla, uz mokre i promrzle noge i nos koji curi teško da se može uživati. Naravno, oni koji se pripreme na vrijeme ne moraju osjetiti ništa od tih neugodnosti.

TRI VJETRA

Vjetrovi na našem moru mogu biti vrlo ugodni, no kad se razmašu, tada je to sve samo ne ugodno. Naravno, najdramatičnija je bura, a za njom odmah tramuntana i jugo. Na spomen ovih vjetrova većina nautičara, pod pritiskom uvjetovanog refleksa, pogled trenutačno okreće prema nebu sjeveroistoka ili juga s prijeko potrebnom dozom zabrinutosti. Premda postoje i gore varijante, poput garbina koji nam dolazi iz trećeg kvadranta, popularno nazvanog i grobnicom mornara, bura, tramuntana i jugo u principu stvaraju najviše nevolja ribolovcima.

Bura je mahovit i nepredvidljiv vjetar koji u kratkom vremenu može razviti velika ubrzanja i potpuno onemogućiti navigaciju ili je barem učiniti rizičnom i vrlo opasnom, dok fumarela, morska prašina koju ovaj vjetar diže neposredno nad morskom površinom, onemogućuje disanje.

---

image

Bura je u Velebitskom kanalu opasna

 

 

 

 

---

Tramuntana je sjeverni vjetar koji nije mahovit poput bure, ali je dovoljno jak da pokvari i onemogući bilo kakvu ugodu na moru.

Jugo, za razliku od bure, postupno raste, ali zbog geografske položenosti našeg mora uvijek uspijeva razviti snažan, dug i širok val, zbog čije se siline teško, a uglavnom i nemoguće sidriti.

---

image

Tramuntana je jak sjeverni vjetar

---

Kao i većina ostalih vjetrova, tako su i ova tri vjetra u meteorološkom smislu ipak predvidljivi, tako da je praćenjem prognoze uglavnom moguće pogoditi što će i kolikom silinom puhati, a onda u skladu s tim i odrediti granicu koja razdvaja razumnu smjelost i besmislenu ludost koju mnogi često pogrešno nazivaju hrabrošću.

Izlazak na more uvijek je spojen sa stanovitom dozom rizika, koja je kod ribolova iz barke uglavnom veća od one kod ribolova s obale. Razlog tome vrlo je prozaičan – u ribolovu s obale pod nogama je uglavnom stabilna i nepomična podloga, da se o blizini i dostupnosti eventualne pomoći i ne govori.

Upravo je zbog toga pravodobna upućenost u vremenske prilike i neprilike od ključnog značenja ne samo za konačni ribolovni ishod, nego i za užitak, koji je mnogim ribolovcima važniji od kilograma na kraju priče.

No, uživati se može i u vrlo uzburkanom i valovitom moru ako je sigurnost brodice i ribolovaca neupitna.

SIDRO U KURENTU

Jedan od osnovnih uvjeta je kvalitetna oprema za sidrenje, što podrazumijeva sidro težine adekvatne dužini brodice uz jednako adekvatan konopac i lančani dio neposredno iznad sidra. Uloga lanca prvenstveno je obaranje sidra, odnosno postavljanje sidra u položaj u kojem može zapeti za dno i kvalitetno usidriti brodicu.

No, katkad se zbog jakog kurenta, čak i kad vjetar nije toliko jak, sidro ne uspije zavaliti tako da usidri brodicu, nego, bez obzira na količinu otpuštenog konopca, sidro i dalje ore, a često dno ni ne dotakne, nego je negdje iznad njega. Jedan od pouzdanih načina za izbjegavanje ovog problema je dodatno otežavanje konopa, što se može postići jednostavnim kačenje olovnog utega 1 do 1,5 kg preko karabina na sidreni konop. Olovni će uteg spuznuti do lanca, nakon čega bi sidrenje trebalo postati jednostavno.

DRAKMAR I MAČAK

Izbor sidra ovisi u prvom redu o dubini i sastavu dna, ali i o veličini brodice. U principu se na manjim i srednje velikim barkama koriste dva tipa sidra, mačak i drakmar, eventualno danforth.

Mačak osigurava sigurno kačenje, no u slučaju zapinjanja teško se odvaja od dna, dok se drakmar uz malo sile jednostavno odapinje, vrlo učinkovitim ispravljanjem krakova. To je ujedno i osnovni razlog zbog kojega se drakmar češće nalazi na brodicama.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

No, ako se ispravno veže, mačka je također jednostavno otkačiti u slučaju zapinjanja u tvrdo. Dovoljno je vezati ga za donje oko, te ga za gornje oko samo prihvatiti tanjim konopčićem. U sidrenju će se ovako vezani mačak ponašati kao bilo koje klasično sidro.

U slučaju zapinjanja u tvrdo, dovoljno je dodati malo gasa tako da onaj tanji konopčić pukne, nakon čega se sidro izvlači poput sklopljenog kišobrana. A da bi se opet pretvorilo u sidro za sidrenje, dovoljno je konopčićem ponovno pričvrstiti osnovni konop ili sidreni lanac za gornje oko.

Naravno, ljubitelji lova u driftingu ne koriste takva sidra, nego olujno, koje zapravo samo usporava kretanje brodice.

UVIJEK PREKO PRAMCA

Kod sidrenja je uvijek potrebno popustiti dovoljno konopa kako bi on sa dnom zatvorio optimalan kut koji omogućuje najkvalitetnije sidrenje i ugodan boravak na brodici. Koliko je konopa dovoljno i kakav taj konop mora biti, jasno govori stara maksima koja kaže da na brodu ne postoji predugačak i predebeo konop. Ipak, općenito gledano, 100 metara konopa promjera 10 milimetara trebala bi biti osnovna dimenzija ispod koje ne bi trebalo ići.

Premda može zvučati nevjerojatno, mnoge se brodice sidre krmom ili bokom. Razlog je najčešće komoditet, odnosno lakše spuštanje i podizanje sidra, često iz sjedećeg položaja. Takvo je sidrenje po bonaci još možda i prihvatljivo, no ako ima imalo valova, boravak na tako usidrenoj barci može biti vrlo neugodan.

Idealno je sidrenje preko pramčane bitve, pri čemu barka uglavnom zauzima položaj pramcem prema vjetru i valovima, što znači i najmanje ljuljanja.

Osim toga, ribolov uz sidrenje s pramca omogućuje nesmetan lov po boku i krmi brodice, dok je ribolovac u principu s kabinom i natkabinom u najvećem broju slučajeva zaštićen od vjetra. Iznimka je sidrenje po kontrakurentu i jakom vjetru, kad je zapravo najpametnije ostati doma.

Ribolov po kiši može biti vrlo produktivan, premda većina ribolovaca kišu izbjegava. Ipak, uz kvalitetno ribolovno odijelo, ribolov po kiši ne mora uopće biti neugodan.

---

image

Da bi se uživalo u ribolovu po hladnom i vjetrovitom danu, odjeća mora biti topla

---

Naravno, ako je kiša spojena s jakim vjetrom, tada će malo ribolovaca u tome pronaći neko zadovoljstvo.

POŠTUJTE GROMOVE

Jedna od glavnih stvari na koje treba obratiti pažnju u ribolovu po takvom vremenu ipak nisu mokre noge i promrzli prsti, pa ni vjetar oko ušiju, nego stanje na nebu. Lov po grmljavinskom nevremenu sve je samo ne bezazlen. Naime, samo plovilo, a posebno karbonski štapovi, na moru se ponašaju kao gromobrani, pravi su magneti za gromove. Osim toga, sastav suvremenih štapova je takav da se čak i kada nema grmljavine može doživjeti električno pražnjenje, što je posljedica nabijenog statičkog elektriciteta. Premda nije smrtno opasno, takvo pražnjenje može biti vrlo neugodno.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

U principu, ako se sprema nevrijeme, najpametnije je prekinuti ribolov i zaputiti se u najbliži zaklon dok nevrijeme ne prođe. Riskirati zdravlje ili glavu zbog ribe više ili manje nimalo se ne isplati.

STARA TRENIRKA

Većina ribolovaca u ovom razdoblju na brodu u pripremi ima barem jedno kišno odijelo, no malo tko ima i suhu presvlaku, koja je u nekim situacijama gotovo jednako važna. Topla zakrpana trenirka koju ne nosite više ni po stanu, u noći, u kabini mokre brodice može vrijediti kao suho zlato.

Stoga prvom prilikom provjerite stanje na svojem brodu. Utvrdite koliko konopa imate i u kakvom je stanju, kao i način na koji je sidro vezano. Kišno odijelo možda i nije u najboljem stanju, a suha presvlaka možda i nije do sada bila na brodu. Naravno, stanje motora, količina goriva i puna baterija u mobitelu stavke su o kojima ne treba posebno govoriti, jer to mora štimati. Pa kad se prvi put dogodi da vas na moru zadese vjetar i kiša, mogla bi vas iznenaditi količina zadovoljstva koje ćete osjetiti zbog činjenice da ste za takve uvjete potpuno spremni.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Da se ribolovni izlazak na more ne bi pretvorio u golu borbu za život, valja se pobrinuti na vrijeme. Topli dani i kratki rukavi s u iza nas, a pred nama su kiše i vjetrovi, koje svakako treba ukalkulirati i pravodobno preduhitriti svaku moguću nevolju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOV I NEBO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Da se ribolovni izlazak na more ne bi pretvorio u golu borbu za život, valja se pobrinuti na vrijeme. Topli dani i kratki rukavi s u iza nas, a pred nama su kiše i vjetrovi, koje svakako treba ukalkulirati i pravodobno preduhitriti svaku moguću nevolju RIBOLOV I NEBO 2 0 7861 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-09-23 08:48:18 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Kristijan MOROVIĆ/Max Fishing [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-09-23 09:00:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-09-23 09:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Da se ribolovni izlazak na more ne bi pretvorio u golu borbu za život, valja se pobrinuti na vrijeme. Topli dani i kratki rukavi s u iza nas, a pred nama su kiše i vjetrovi, koje svakako treba ukalkulirati i pravodobno preduhitriti svaku moguću nevolju [metadata] => robots= author= title=Loviti se mora! Stigla nam je jesen, evo kako se pripremiti za kišu i vjetar na moru [metakey] => ribolov, kiša , ribolov po kiši, priprema za ribolov po kiši, ribolovni savjeti [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/09\/23\/25691166.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/23\/6631418.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/23\/6631417.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/23\/6631415.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/23\/6631414.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/23\/6631413.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/23\/6631412.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/23\/6631411.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/23\/12149564.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/23\/25691165.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/23\/25691167.jpg","\/images\/slike\/2023\/09\/23\/25691168.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivo Ravli\u0107\/Cropix","","","","","","","","Ivo Ravli\u0107\/Cropix","Luka Gerlanc\/Cropix","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Ivo Ravli\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Bura je u Velebitskom kanalu opasna<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Ovo ba\u0161 i nije tako ugodan lov<\/p>","

Da bi se u\u017eivalo u ribolovu po hladnom i vjetrovitom danu, odje\u0107a mora biti topla<\/p>","

Grmljavinsko nevrijeme nije nimalo ugodno iskustvo<\/p>","

Kad se razvije, jugo onemogu\u0107uje isplovljavanje<\/p>","

Tramuntana je jak sjeverni vjetar<\/p>","

Ovo nije ki\u0161a, nego val od tramuntane<\/p>","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25691166_1920.jpg":"1920x1080","k_25691166_1280.jpg":"1280x1280","k_25691166_1024.jpg":"1024x1024","k_25691166_640.jpg":"640x640","k_25691166_480.jpg":"480x480","k_25691166_340.jpg":"340x340","k_25691166_220.jpg":"220x220","o_25691166_1280.jpg":"1280x853","o_25691166_1024.jpg":"1024x682","o_25691166_640.jpg":"640x426","o_25691166_480.jpg":"480x320","o_25691166_340.jpg":"340x226","o_25691166_220.jpg":"220x146","h_25691166_1280.jpg":"1280x854","h_25691166_1024.jpg":"1024x683","h_25691166_640.jpg":"640x427","h_25691166_480.jpg":"480x320","h_25691166_340.jpg":"340x227","h_25691166_220.jpg":"220x147","pp_25691166_1280.jpg":"1280x1628","pp_25691166_1024.jpg":"1024x1303","pp_25691166_640.jpg":"640x814","pp_25691166_480.jpg":"480x611","pp_25691166_340.jpg":"340x432","pp_25691166_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6631418_1920.jpg":"1920x1080","k_6631418_1280.jpg":"1280x1280","k_6631418_1024.jpg":"1024x1024","k_6631418_640.jpg":"640x640","k_6631418_480.jpg":"480x480","k_6631418_340.jpg":"340x340","k_6631418_220.jpg":"220x220","o_6631418_1280.jpg":"1280x960","o_6631418_1024.jpg":"1024x768","o_6631418_640.jpg":"640x480","o_6631418_480.jpg":"480x360","o_6631418_340.jpg":"340x255","o_6631418_220.jpg":"220x165","h_6631418_1280.jpg":"1280x854","h_6631418_1024.jpg":"1024x683","h_6631418_640.jpg":"640x427","h_6631418_480.jpg":"480x320","h_6631418_340.jpg":"340x227","h_6631418_220.jpg":"220x147","pp_6631418_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631418_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631418_640.jpg":"640x814","pp_6631418_480.jpg":"480x611","pp_6631418_340.jpg":"340x432","pp_6631418_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_6631417_1920.jpg":"1920x1080","k_6631417_1280.jpg":"1280x1280","k_6631417_1024.jpg":"1024x1024","k_6631417_640.jpg":"640x640","k_6631417_480.jpg":"480x480","k_6631417_340.jpg":"340x340","k_6631417_220.jpg":"220x220","o_6631417_1280.jpg":"1280x853","o_6631417_1024.jpg":"1024x682","o_6631417_640.jpg":"640x426","o_6631417_480.jpg":"480x320","o_6631417_340.jpg":"340x226","o_6631417_220.jpg":"220x146","h_6631417_1280.jpg":"1280x854","h_6631417_1024.jpg":"1024x683","h_6631417_640.jpg":"640x427","h_6631417_480.jpg":"480x320","h_6631417_340.jpg":"340x227","h_6631417_220.jpg":"220x147","pp_6631417_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631417_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631417_640.jpg":"640x814","pp_6631417_480.jpg":"480x611","pp_6631417_340.jpg":"340x432","pp_6631417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_6631415_1920.jpg":"1920x1080","k_6631415_1280.jpg":"1280x1280","k_6631415_1024.jpg":"1024x1024","k_6631415_640.jpg":"640x640","k_6631415_480.jpg":"480x480","k_6631415_340.jpg":"340x340","k_6631415_220.jpg":"220x220","o_6631415_1280.jpg":"1280x1706","o_6631415_1024.jpg":"1024x1365","o_6631415_640.jpg":"640x853","o_6631415_480.jpg":"480x640","o_6631415_340.jpg":"340x453","o_6631415_220.jpg":"220x293","h_6631415_1280.jpg":"1280x854","h_6631415_1024.jpg":"1024x683","h_6631415_640.jpg":"640x427","h_6631415_480.jpg":"480x320","h_6631415_340.jpg":"340x227","h_6631415_220.jpg":"220x147","pp_6631415_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631415_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631415_640.jpg":"640x814","pp_6631415_480.jpg":"480x611","pp_6631415_340.jpg":"340x432","pp_6631415_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1302","hd_6631414_1920.jpg":"1920x1080","k_6631414_1280.jpg":"1280x1280","k_6631414_1024.jpg":"1024x1024","k_6631414_640.jpg":"640x640","k_6631414_480.jpg":"480x480","k_6631414_340.jpg":"340x340","k_6631414_220.jpg":"220x220","o_6631414_1280.jpg":"1280x868","o_6631414_1024.jpg":"1024x694","o_6631414_640.jpg":"640x434","o_6631414_480.jpg":"480x325","o_6631414_340.jpg":"340x230","o_6631414_220.jpg":"220x149","h_6631414_1280.jpg":"1280x854","h_6631414_1024.jpg":"1024x683","h_6631414_640.jpg":"640x427","h_6631414_480.jpg":"480x320","h_6631414_340.jpg":"340x227","h_6631414_220.jpg":"220x147","pp_6631414_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631414_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631414_640.jpg":"640x814","pp_6631414_480.jpg":"480x611","pp_6631414_340.jpg":"340x432","pp_6631414_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1284","hd_6631413_1920.jpg":"1920x1080","k_6631413_1280.jpg":"1280x1280","k_6631413_1024.jpg":"1024x1024","k_6631413_640.jpg":"640x640","k_6631413_480.jpg":"480x480","k_6631413_340.jpg":"340x340","k_6631413_220.jpg":"220x220","o_6631413_1280.jpg":"1280x856","o_6631413_1024.jpg":"1024x684","o_6631413_640.jpg":"640x428","o_6631413_480.jpg":"480x321","o_6631413_340.jpg":"340x227","o_6631413_220.jpg":"220x147","h_6631413_1280.jpg":"1280x854","h_6631413_1024.jpg":"1024x683","h_6631413_640.jpg":"640x427","h_6631413_480.jpg":"480x320","h_6631413_340.jpg":"340x227","h_6631413_220.jpg":"220x147","pp_6631413_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631413_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631413_640.jpg":"640x814","pp_6631413_480.jpg":"480x611","pp_6631413_340.jpg":"340x432","pp_6631413_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6631412_1920.jpg":"1920x1080","k_6631412_1280.jpg":"1280x1280","k_6631412_1024.jpg":"1024x1024","k_6631412_640.jpg":"640x640","k_6631412_480.jpg":"480x480","k_6631412_340.jpg":"340x340","k_6631412_220.jpg":"220x220","o_6631412_1280.jpg":"1280x960","o_6631412_1024.jpg":"1024x768","o_6631412_640.jpg":"640x480","o_6631412_480.jpg":"480x360","o_6631412_340.jpg":"340x255","o_6631412_220.jpg":"220x165","h_6631412_1280.jpg":"1280x854","h_6631412_1024.jpg":"1024x683","h_6631412_640.jpg":"640x427","h_6631412_480.jpg":"480x320","h_6631412_340.jpg":"340x227","h_6631412_220.jpg":"220x147","pp_6631412_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631412_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631412_640.jpg":"640x814","pp_6631412_480.jpg":"480x611","pp_6631412_340.jpg":"340x432","pp_6631412_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_6631411_1920.jpg":"1920x1080","k_6631411_1280.jpg":"1280x1280","k_6631411_1024.jpg":"1024x1024","k_6631411_640.jpg":"640x640","k_6631411_480.jpg":"480x480","k_6631411_340.jpg":"340x340","k_6631411_220.jpg":"220x220","o_6631411_1280.jpg":"1280x853","o_6631411_1024.jpg":"1024x682","o_6631411_640.jpg":"640x426","o_6631411_480.jpg":"480x320","o_6631411_340.jpg":"340x226","o_6631411_220.jpg":"220x146","h_6631411_1280.jpg":"1280x854","h_6631411_1024.jpg":"1024x683","h_6631411_640.jpg":"640x427","h_6631411_480.jpg":"480x320","h_6631411_340.jpg":"340x227","h_6631411_220.jpg":"220x147","pp_6631411_1280.jpg":"1280x1628","pp_6631411_1024.jpg":"1024x1303","pp_6631411_640.jpg":"640x814","pp_6631411_480.jpg":"480x611","pp_6631411_340.jpg":"340x432","pp_6631411_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_12149564_1920.jpg":"1920x1080","k_12149564_1280.jpg":"1280x1280","k_12149564_1024.jpg":"1024x1024","k_12149564_640.jpg":"640x640","k_12149564_480.jpg":"480x480","k_12149564_340.jpg":"340x340","k_12149564_220.jpg":"220x220","o_12149564_1280.jpg":"1280x853","o_12149564_1024.jpg":"1024x682","o_12149564_640.jpg":"640x426","o_12149564_480.jpg":"480x320","o_12149564_340.jpg":"340x226","o_12149564_220.jpg":"220x146","h_12149564_1280.jpg":"1280x854","h_12149564_1024.jpg":"1024x683","h_12149564_640.jpg":"640x427","h_12149564_480.jpg":"480x320","h_12149564_340.jpg":"340x227","h_12149564_220.jpg":"220x147","pp_12149564_1280.jpg":"1280x1628","pp_12149564_1024.jpg":"1024x1303","pp_12149564_640.jpg":"640x814","pp_12149564_480.jpg":"480x611","pp_12149564_340.jpg":"340x432","pp_12149564_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1276","hd_25691165_1920.jpg":"1920x1080","k_25691165_1280.jpg":"1280x1280","k_25691165_1024.jpg":"1024x1024","k_25691165_640.jpg":"640x640","k_25691165_480.jpg":"480x480","k_25691165_340.jpg":"340x340","k_25691165_220.jpg":"220x220","o_25691165_1280.jpg":"1280x850","o_25691165_1024.jpg":"1024x680","o_25691165_640.jpg":"640x425","o_25691165_480.jpg":"480x319","o_25691165_340.jpg":"340x225","o_25691165_220.jpg":"220x146","h_25691165_1280.jpg":"1280x854","h_25691165_1024.jpg":"1024x683","h_25691165_640.jpg":"640x427","h_25691165_480.jpg":"480x320","h_25691165_340.jpg":"340x227","h_25691165_220.jpg":"220x147","pp_25691165_1280.jpg":"1280x1628","pp_25691165_1024.jpg":"1024x1303","pp_25691165_640.jpg":"640x814","pp_25691165_480.jpg":"480x611","pp_25691165_340.jpg":"340x432","pp_25691165_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25691167_1920.jpg":"1920x1080","k_25691167_1280.jpg":"1280x1280","k_25691167_1024.jpg":"1024x1024","k_25691167_640.jpg":"640x640","k_25691167_480.jpg":"480x480","k_25691167_340.jpg":"340x340","k_25691167_220.jpg":"220x220","o_25691167_1280.jpg":"1280x853","o_25691167_1024.jpg":"1024x682","o_25691167_640.jpg":"640x426","o_25691167_480.jpg":"480x320","o_25691167_340.jpg":"340x226","o_25691167_220.jpg":"220x146","h_25691167_1280.jpg":"1280x854","h_25691167_1024.jpg":"1024x683","h_25691167_640.jpg":"640x427","h_25691167_480.jpg":"480x320","h_25691167_340.jpg":"340x227","h_25691167_220.jpg":"220x147","pp_25691167_1280.jpg":"1280x1628","pp_25691167_1024.jpg":"1024x1303","pp_25691167_640.jpg":"640x814","pp_25691167_480.jpg":"480x611","pp_25691167_340.jpg":"340x432","pp_25691167_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25691168_1920.jpg":"1920x1080","k_25691168_1280.jpg":"1280x1280","k_25691168_1024.jpg":"1024x1024","k_25691168_640.jpg":"640x640","k_25691168_480.jpg":"480x480","k_25691168_340.jpg":"340x340","k_25691168_220.jpg":"220x220","o_25691168_1280.jpg":"1280x854","o_25691168_1024.jpg":"1024x683","o_25691168_640.jpg":"640x427","o_25691168_480.jpg":"480x320","o_25691168_340.jpg":"340x226","o_25691168_220.jpg":"220x146","h_25691168_1280.jpg":"1280x854","h_25691168_1024.jpg":"1024x683","h_25691168_640.jpg":"640x427","h_25691168_480.jpg":"480x320","h_25691168_340.jpg":"340x227","h_25691168_220.jpg":"220x147","pp_25691168_1280.jpg":"1280x1628","pp_25691168_1024.jpg":"1024x1303","pp_25691168_640.jpg":"640x814","pp_25691168_480.jpg":"480x611","pp_25691168_340.jpg":"340x432","pp_25691168_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15189600 Threads: 4 Questions: 3168545113 Slow queries: 7095116 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235323851 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/loviti-se-mora-stigla-nam-je-jesen-evo-kako-se-pripremiti-za-kisu-i-vjetar-na-moru-1324946 [printLink] => /om/ribolov/loviti-se-mora-stigla-nam-je-jesen-evo-kako-se-pripremiti-za-kisu-i-vjetar-na-moru-1324946?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [1] => stdClass Object ( [id] => 679261 [name] => kiša [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kisa [link] => /tag/kisa ) [2] => stdClass Object ( [id] => 655644 [name] => ribolov po kiši [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-08 15:50:13 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-po-kisi [link] => /tag/ribolov-po-kisi ) [3] => stdClass Object ( [id] => 730854 [name] => priprema za ribolov po kiši [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-09-23 11:00:53 [main_article_id] => 0 [alias] => priprema-za-ribolov-po-kisi [link] => /tag/priprema-za-ribolov-po-kisi ) [4] => stdClass Object ( [id] => 624667 [name] => ribolovni savjeti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-04 10:31:54 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-savjeti [link] => /tag/ribolovni-savjeti ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Da se ribolovni izlazak na more ne bi pretvorio u golu borbu za život, valja se pobrinuti na vrijeme. Topli dani i kratki rukavi s u iza nas, a pred nama su kiše i vjetrovi, koje svakako treba ukalkulirati i pravodobno preduhitriti svaku moguću nevolju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOV I NEBO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Loviti se mora! Stigla nam je jesen, evo kako se pripremiti za kišu i vjetar na moru [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/23/25691166.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivo Ravlić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/23/25691166.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/23/6631418.jpg [title] =>

Bura je u Velebitskom kanalu opasna

 

 

 

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/23/6631417.jpg [title] =>

Ovo baš i nije tako ugodan lov

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/23/6631415.jpg [title] =>

Da bi se uživalo u ribolovu po hladnom i vjetrovitom danu, odjeća mora biti topla

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/23/6631414.jpg [title] =>

Grmljavinsko nevrijeme nije nimalo ugodno iskustvo

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/23/6631413.jpg [title] =>

Kad se razvije, jugo onemogućuje isplovljavanje

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/23/6631412.jpg [title] =>

Tramuntana je jak sjeverni vjetar

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/23/6631411.jpg [title] =>

Ovo nije kiša, nego val od tramuntane

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/23/12149564.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/23/25691165.jpg [title] => Luka Gerlanc/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/23/25691167.jpg [title] => Zvonimir Barišin/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/09/23/25691168.jpg [title] => Ivo Ravlić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Topliji dio godine ostao je iza nas i pred nama je onaj ribolovno plodonosniji, ali za mnoge ribolovce i znatno neugodniji. U tom je razdoblju sve manje lijepih dana i mogućnosti za boravak na moru u kratkim rukavima. Većina vremena bit će ispunjena vjetrovima, kišom i relativno niskim temperaturama, što može poprilično ugroziti ribolovni užitak. Koliko god riba grizla, uz mokre i promrzle noge i nos koji curi teško da se može uživati. Naravno, oni koji se pripreme na vrijeme ne moraju osjetiti ništa od tih neugodnosti.

TRI VJETRA

Vjetrovi na našem moru mogu biti vrlo ugodni, no kad se razmašu, tada je to sve samo ne ugodno. Naravno, najdramatičnija je bura, a za njom odmah tramuntana i jugo. Na spomen ovih vjetrova većina nautičara, pod pritiskom uvjetovanog refleksa, pogled trenutačno okreće prema nebu sjeveroistoka ili juga s prijeko potrebnom dozom zabrinutosti. Premda postoje i gore varijante, poput garbina koji nam dolazi iz trećeg kvadranta, popularno nazvanog i grobnicom mornara, bura, tramuntana i jugo u principu stvaraju najviše nevolja ribolovcima.

Bura je mahovit i nepredvidljiv vjetar koji u kratkom vremenu može razviti velika ubrzanja i potpuno onemogućiti navigaciju ili je barem učiniti rizičnom i vrlo opasnom, dok fumarela, morska prašina koju ovaj vjetar diže neposredno nad morskom površinom, onemogućuje disanje.

---

image

Bura je u Velebitskom kanalu opasna

 

 

 

 

---

Tramuntana je sjeverni vjetar koji nije mahovit poput bure, ali je dovoljno jak da pokvari i onemogući bilo kakvu ugodu na moru.

Jugo, za razliku od bure, postupno raste, ali zbog geografske položenosti našeg mora uvijek uspijeva razviti snažan, dug i širok val, zbog čije se siline teško, a uglavnom i nemoguće sidriti.

---

image

Tramuntana je jak sjeverni vjetar

---

Kao i većina ostalih vjetrova, tako su i ova tri vjetra u meteorološkom smislu ipak predvidljivi, tako da je praćenjem prognoze uglavnom moguće pogoditi što će i kolikom silinom puhati, a onda u skladu s tim i odrediti granicu koja razdvaja razumnu smjelost i besmislenu ludost koju mnogi često pogrešno nazivaju hrabrošću.

Izlazak na more uvijek je spojen sa stanovitom dozom rizika, koja je kod ribolova iz barke uglavnom veća od one kod ribolova s obale. Razlog tome vrlo je prozaičan – u ribolovu s obale pod nogama je uglavnom stabilna i nepomična podloga, da se o blizini i dostupnosti eventualne pomoći i ne govori.

Upravo je zbog toga pravodobna upućenost u vremenske prilike i neprilike od ključnog značenja ne samo za konačni ribolovni ishod, nego i za užitak, koji je mnogim ribolovcima važniji od kilograma na kraju priče.

No, uživati se može i u vrlo uzburkanom i valovitom moru ako je sigurnost brodice i ribolovaca neupitna.

SIDRO U KURENTU

Jedan od osnovnih uvjeta je kvalitetna oprema za sidrenje, što podrazumijeva sidro težine adekvatne dužini brodice uz jednako adekvatan konopac i lančani dio neposredno iznad sidra. Uloga lanca prvenstveno je obaranje sidra, odnosno postavljanje sidra u položaj u kojem može zapeti za dno i kvalitetno usidriti brodicu.

No, katkad se zbog jakog kurenta, čak i kad vjetar nije toliko jak, sidro ne uspije zavaliti tako da usidri brodicu, nego, bez obzira na količinu otpuštenog konopca, sidro i dalje ore, a često dno ni ne dotakne, nego je negdje iznad njega. Jedan od pouzdanih načina za izbjegavanje ovog problema je dodatno otežavanje konopa, što se može postići jednostavnim kačenje olovnog utega 1 do 1,5 kg preko karabina na sidreni konop. Olovni će uteg spuznuti do lanca, nakon čega bi sidrenje trebalo postati jednostavno.

DRAKMAR I MAČAK

Izbor sidra ovisi u prvom redu o dubini i sastavu dna, ali i o veličini brodice. U principu se na manjim i srednje velikim barkama koriste dva tipa sidra, mačak i drakmar, eventualno danforth.

Mačak osigurava sigurno kačenje, no u slučaju zapinjanja teško se odvaja od dna, dok se drakmar uz malo sile jednostavno odapinje, vrlo učinkovitim ispravljanjem krakova. To je ujedno i osnovni razlog zbog kojega se drakmar češće nalazi na brodicama.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

No, ako se ispravno veže, mačka je također jednostavno otkačiti u slučaju zapinjanja u tvrdo. Dovoljno je vezati ga za donje oko, te ga za gornje oko samo prihvatiti tanjim konopčićem. U sidrenju će se ovako vezani mačak ponašati kao bilo koje klasično sidro.

U slučaju zapinjanja u tvrdo, dovoljno je dodati malo gasa tako da onaj tanji konopčić pukne, nakon čega se sidro izvlači poput sklopljenog kišobrana. A da bi se opet pretvorilo u sidro za sidrenje, dovoljno je konopčićem ponovno pričvrstiti osnovni konop ili sidreni lanac za gornje oko.

Naravno, ljubitelji lova u driftingu ne koriste takva sidra, nego olujno, koje zapravo samo usporava kretanje brodice.

UVIJEK PREKO PRAMCA

Kod sidrenja je uvijek potrebno popustiti dovoljno konopa kako bi on sa dnom zatvorio optimalan kut koji omogućuje najkvalitetnije sidrenje i ugodan boravak na brodici. Koliko je konopa dovoljno i kakav taj konop mora biti, jasno govori stara maksima koja kaže da na brodu ne postoji predugačak i predebeo konop. Ipak, općenito gledano, 100 metara konopa promjera 10 milimetara trebala bi biti osnovna dimenzija ispod koje ne bi trebalo ići.

Premda može zvučati nevjerojatno, mnoge se brodice sidre krmom ili bokom. Razlog je najčešće komoditet, odnosno lakše spuštanje i podizanje sidra, često iz sjedećeg položaja. Takvo je sidrenje po bonaci još možda i prihvatljivo, no ako ima imalo valova, boravak na tako usidrenoj barci može biti vrlo neugodan.

Idealno je sidrenje preko pramčane bitve, pri čemu barka uglavnom zauzima položaj pramcem prema vjetru i valovima, što znači i najmanje ljuljanja.

Osim toga, ribolov uz sidrenje s pramca omogućuje nesmetan lov po boku i krmi brodice, dok je ribolovac u principu s kabinom i natkabinom u najvećem broju slučajeva zaštićen od vjetra. Iznimka je sidrenje po kontrakurentu i jakom vjetru, kad je zapravo najpametnije ostati doma.

Ribolov po kiši može biti vrlo produktivan, premda većina ribolovaca kišu izbjegava. Ipak, uz kvalitetno ribolovno odijelo, ribolov po kiši ne mora uopće biti neugodan.

---

image

Da bi se uživalo u ribolovu po hladnom i vjetrovitom danu, odjeća mora biti topla

---

Naravno, ako je kiša spojena s jakim vjetrom, tada će malo ribolovaca u tome pronaći neko zadovoljstvo.

POŠTUJTE GROMOVE

Jedna od glavnih stvari na koje treba obratiti pažnju u ribolovu po takvom vremenu ipak nisu mokre noge i promrzli prsti, pa ni vjetar oko ušiju, nego stanje na nebu. Lov po grmljavinskom nevremenu sve je samo ne bezazlen. Naime, samo plovilo, a posebno karbonski štapovi, na moru se ponašaju kao gromobrani, pravi su magneti za gromove. Osim toga, sastav suvremenih štapova je takav da se čak i kada nema grmljavine može doživjeti električno pražnjenje, što je posljedica nabijenog statičkog elektriciteta. Premda nije smrtno opasno, takvo pražnjenje može biti vrlo neugodno.

---

image
Ivo Ravlić/Cropix
---

U principu, ako se sprema nevrijeme, najpametnije je prekinuti ribolov i zaputiti se u najbliži zaklon dok nevrijeme ne prođe. Riskirati zdravlje ili glavu zbog ribe više ili manje nimalo se ne isplati.

STARA TRENIRKA

Većina ribolovaca u ovom razdoblju na brodu u pripremi ima barem jedno kišno odijelo, no malo tko ima i suhu presvlaku, koja je u nekim situacijama gotovo jednako važna. Topla zakrpana trenirka koju ne nosite više ni po stanu, u noći, u kabini mokre brodice može vrijediti kao suho zlato.

Stoga prvom prilikom provjerite stanje na svojem brodu. Utvrdite koliko konopa imate i u kakvom je stanju, kao i način na koji je sidro vezano. Kišno odijelo možda i nije u najboljem stanju, a suha presvlaka možda i nije do sada bila na brodu. Naravno, stanje motora, količina goriva i puna baterija u mobitelu stavke su o kojima ne treba posebno govoriti, jer to mora štimati. Pa kad se prvi put dogodi da vas na moru zadese vjetar i kiša, mogla bi vas iznenaditi količina zadovoljstva koje ćete osjetiti zbog činjenice da ste za takve uvjete potpuno spremni.

---

image
Luka Gerlanc/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivo Ravlić/Cropix Ivo Ravlić/Cropix Luka Gerlanc/Cropix Zvonimir Barišin/Cropix Ivo Ravlić/Cropix

Bura je u Velebitskom kanalu opasna

 

 

 

 


Ovo baš i nije tako ugodan lov


Da bi se uživalo u ribolovu po hladnom i vjetrovitom danu, odjeća mora biti topla


Grmljavinsko nevrijeme nije nimalo ugodno iskustvo


Kad se razvije, jugo onemogućuje isplovljavanje


Tramuntana je jak sjeverni vjetar


Ovo nije kiša, nego val od tramuntane

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/loviti-se-mora-stigla-nam-je-jesen-evo-kako-se-pripremiti-za-kisu-i-vjetar-na-moru-1324946 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=82502530bce34032a5919c105d1c75a70dbe1fcd [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Loviti+se+mora%21+Stigla+nam+je+jesen%2C+evo+kako+se+pripremiti+za+ki%C5%A1u+i+vjetar+na+moru&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Floviti-se-mora-stigla-nam-je-jesen-evo-kako-se-pripremiti-za-kisu-i-vjetar-na-moru-1324946 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Floviti-se-mora-stigla-nam-je-jesen-evo-kako-se-pripremiti-za-kisu-i-vjetar-na-moru-1324946 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Da se ribolovni izlazak na more ne bi pretvorio u golu borbu za život, valja se pobrinuti na vrijeme. Topli dani i kratki rukavi s u iza nas, a pred nama su kiše i vjetrovi, koje svakako treba ukalkulirati i pravodobno preduhitriti svaku moguću nevolju [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOV I NEBO [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOV I NEBOLoviti se mora! Stigla nam je jesen, evo kako se pripremiti za kišu i vjetar na moru

Piše Kristijan MOROVIĆ/Max Fishing
23. rujna 2023. - 11:00

Topliji dio godine ostao je iza nas i pred nama je onaj ribolovno plodonosniji, ali za mnoge ribolovce i znatno neugodniji. U tom je razdoblju sve manje lijepih dana i mogućnosti za boravak na moru u kratkim rukavima. Većina vremena bit će ispunjena vjetrovima, kišom i relativno niskim temperaturama, što može poprilično ugroziti ribolovni užitak. Koliko god riba grizla, uz mokre i promrzle noge i nos koji curi teško da se može uživati. Naravno, oni koji se pripreme na vrijeme ne moraju osjetiti ništa od tih neugodnosti.

TRI VJETRA

Vjetrovi na našem moru mogu biti vrlo ugodni, no kad se razmašu, tada je to sve samo ne ugodno. Naravno, najdramatičnija je bura, a za njom odmah tramuntana i jugo. Na spomen ovih vjetrova većina nautičara, pod pritiskom uvjetovanog refleksa, pogled ...

15. svibanj 2024 06:30