StoryEditorOCM

video i fotoKomiški akvatorij i ovaj put se pokazuje izdašnim: prvog dana ulovljeno 14 tuna, u vodstvu posada Mate Violića Matuška

Piše Sandra Barčot
22. srpnja 2022. - 08:42

Svim ribolovcima omiljeni komiški akvatorij zbog uvijek puno ribe, i ovaj put se pokazao izdašnim. Jer već prvog dana devetog međunarodnog izlučnog nadmetanja "Big game Komiža 2022." ribolovci su imali čak 14 tuna na štapu.

Od toga je 9 ulovljeno odnosno pušteno s udice po sistemu "ulovi i pusti" te su bodovi uknjiženi ekipama, deseta nije bodovana, dok su četiri krasotice iz morskih dubina donesene na kopno na vaganje.

I najtežu tunu prvog dana nadmetanja na tunu, iglune, iglane, luce, lampuge... imala je ekipa kojoj je ovo prvi nastup na big game. Svoj premijerni dolazak odmah su okrunili tunom teškom 66,61 kilograma.

- A još smo se ranije vratili s mora, uništila nas je vrućina – kazuje nam posada imena "Početnici", sastavljena od Zadrana i Splićana, koji su u dvoboj s tunama krenuli na gumenjaku.

image

Ekipa Početnici

 

Božidar Vukičević/Cropix

Brzo plovilo je naime savršeno za "špartanje" velikim akvatorijem, no nije baš ugodno biti bez kabine cijeli dan tijekom toplotnog vala, pa su nakon prve tune koja im je bila na štapu u 10,07 sati, a koja im je pobjegla, ulovili drugu u 10.15 sati te je i izvadili na brod.

Ekipa "Početnika" u sastavu kapetana Ivana Horžića, te posade: braća Petar i Ivan Strinić, poznati nogometaš, uz Ivana Čupića, eto imala je sreće budući je vaganje pokazalo kako imaju najteži ulov prvog dana – krasoticu tešku 66,61 kilograma!

No iako su "Početnici" imali najteži ulov, pobjednici prvog od tri ribolovna dana su momci s juga, sa Pelješca.

- Pet komada, pet komada! - pjevušila je ekipa "Ponta o takujina" kapetana Mate Violića poznatog iz familije vinara Matuško.

- Otvorili smo nadmetanje, prvi smo imali ribu na štapu već u 9.47 sati. Krenulo nas je – zadovoljan je Mato, koji je svoj prvi nastup prije tri godine u Komiži okrunio najvećim trofejnim ulovom, a sada 2022. godine na devetoj smotri big gamaše, eto ga odmah prvog s ulovom!

image
Damir Zurub/Cropix

- Znači rezime današnjeg dana za moje momke: Ivicu Perusa, Josipa Brkića (inače pobjednika nedavno održanog big game u Orebiću sa svojom ekipom "Normabel"), te mladih snaga Lukasa Bobeka i Luke Putaneca, su četiri ribe bodovane i peta izvađena na krmu, teška 63,61 kilogram, što nam je donijelo prvu poziciju sa 1405,27 bodova – referira Mato, spreman i za nastavak uspješnog ribolova slijedeća dva dana.

Osim ove dvije ekipe vagala se i tuna posade "Lako ćemo" Ive Pecula sa ekipom Milan Bikić, Duje Lisičić, Pjer Galić i Ivo Buktenica, koja je imala 55,03 kilograma, dok četvrta donesena na vagu nije bila validna.

Ulov posade "Modruj" kapetana svjetski poznatog slikara Zvonimira Mihanovića u sastavu: Mate Mihanović, Ivo Jurjević, Ivo Bekavac i Marko Mužić, težio je 37,51 kilograma. Nažalost validna tuna je ona iznad 40 kilograma, te su prvog dana nadmetanja ostali bez ovih bodova.

image


 

Božidar Vukičević/Cropix

POREDAK NAKON PRVOG RIBOLOVNOG DANA "BIG GAME KOMIŽA 2022":

1. "Ponta od takujina", kapetan Mato Violić Matuško, 1405,27 bodova

2. "Početnici", Ivan Horžić, 946,27 bodova

3. "Lako ćemo", Ivo Peculo, 385,21 boda

4. "Barka Team", Jerko Aljinović, 240 bodova

5. "Modruj", Zvonimir Mihanović, 240 bodova

6. "Corto", Bepo Svalina, 240 bodova.

Petak je drugi ribolovni dan, start u 8 sati, ribolov do 17 sati, te u 19 sati vaganje ulova na komiškoj rivi, s tim kako će na more i djeca od 7 do 14 godina na "Little game". Lovit će mališani iz tradicijskih brodova komiških ribara, iz falkuša.

image
Božidar Vukičević/Cropix
08. svibanj 2024 09:47