stdClass Object ( [id] => 1173772 [title] => Nemojte ući u sezonu s opremom u lošem stanju: ovo doba idealno je za vezivanje predveza, pretresanje pribora, saniranje problema, nadogradnju... [alias] => iskoristite-hladne-dane-na-najbolji-moguci-nacin-vrijeme-je-za-pregled-opreme [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odabir ribolovne opreme je težak zadatak koji mnogi ne mogu odraditi bez stručne pomoći. Naime, nemaju svi potrebno iskustvo koje je u takvim stvarima od neprocjenjive pomoći.

No, ponekad pomoć i nije toliko potrebna ako se zna, što bi rekli, špijati i na taj način učiti. Naravno, špijanje nije svuda i uvijek ni moguće, a ni preporučljivo, ali zaviriti u nečiju ribolovnu kutiju ili pogledati kako slaže predvez, koje udice koristi ili koju je rolu upario s kojim štapom, još ako je u pitanju renomirani ribar s bogatim iskustvom i još boljim ulovima, svakako je prilika koju ne bi trebalo propustiti.

ŠPIJANJE S CILJEM

A jedno od sasvim legalnih špijanja koje svima može biti od velike koristi, svakako je promatranje sportsko-ribolovnog natjecanja. Naravno, sada će mnogi odmahnuti rukom i reći kako su u pitanju ribolovci što love sitnu ribu koja je većini ozbiljnijih udičara nezanimljiva. Osim toga, na tim natjecanjima ima toliko djece…

Da, sve je to istina, no iza te djece u pravilu stoje nekakvi treneri koji jako dobro znaju puno toga, negoli se da naslutiti. I zapravo samo iskusno oko može ubrati da većina te ribolovne opreme koja se koristi na nekom, katkad i sasvim običnom natjecanju, nikako nije obična. U pravilu su u pitanju štapovi, role i upredenice za koje u trgovini valja iz džepa izvući pravo malo bogatstvo.

A ni to nije čudno, jer je u natjecateljskom ribolovu uvijek i bez rezerve konačan cilj samo jedan – brže, više i jače. Svaki od tih natjecatelja nastoji uloviti barem jednu ribu više od suparnika i tako dobiti prednost neophodnu za ulazak u bitku za medalju. I premda će većina reći da im je plasman nebitan, u pitanju je u pravilu lažna skromnost, jer se na natjecanje ide uvijek po odličje.

---

image
Malo šijanja na ovakvim natjecanjima može samo koristiti
---

A da bi se medalja osvojila, potrebno je uložiti jako puno znanja i spretnosti, pri čemu ni to često nije dovoljno ako se nema adekvatan pribor. Dobra je oprema nerijetko presudan detalj o kojem ovisi konačan ishod. No, samo posjedovanje dobre opreme nije dostatno, jer je i najbolja oprema, baš kao i svaka druga, jednako podložna oštećenjima.

Razloga za oštećenja može biti uistinu jako puno, pri čemu loše održavanje svakako potencira takve probleme, a na kraju opremu može učiniti i potpuno neupotrebljivom.

Budući da smo sada usred nekakve mrtve sezone u kojoj zapravo nema nekog kontinuiranog ribolova, a koje uključuje i sportsko-ribolovna natjecanja, ovo gluho doba ispunjeno burom i jugom uz koje se ribolovni dani mogu izbrojiti na prste jedne ruke, može se smatrati idealnim za vezivanje predveza, pretresanje opreme, uočavanje i saniranje problema te eventualnu nadogradnju strojnog parka.

OSJETLJIVI BLANKOVI

Budući da su štapovi kao naša produžena ruka zapravo osnovni ribolovni alat sportskog ribolova, treba im posvetiti dosta pažnje. Većina ribolovaca koristi teleskopske modele, no i one koji su skloniji dvodijelnim ili trodijelnim modelima sol i fini pijesak, kao i slučajni padovi s tripoda, jednako muče.

---

image
Ovaj je stradao u ormaru, što nipošto ne znači da ga ne treba popraviti
---

Premda se na prvi pogled i može učiniti da je sve kako treba, svaka mikroogrebotina otvara prolaz novim oštećenjima, svaka mikrofraktura se u novom naprezanju širi i postaje veća, a što sve skupa vrlo ubrzano vodi smanjenom vijeku trajanja.

Sitni pijesak i kristalizirana sol, koji se uvuku na površine dosjeda između sekcija štapa, polako ga, ali sigurno, uništavaju. Svako rasklapanje i sklapanje štapa upravo pomoću pijeska i soli otvara ogrebotine i mikropukotine koje s vremenom postaju sve dublje, tako da uopće nije pitanje hoće li se štap slomiti, nego je pitanje samo kada će se to i dogoditi. A kada se dogodi da nekakav teleskopski štap od četiri ili pet sekcija prilikom ribolova odjednom postane dvodijelni, tada taj problem više ni izdaleka nije bezazlen ili nevidljiv.

---

image
Ovakve je provodnike teško sačuvati od krivljenja i oštećenja
---

Naravno, nepisano je pravilo da na štapu u takvim trenucima u pravilu bude i riba koja nikako nije za baciti. A još ako se to dogodi za vrijeme natjecanja, tada je štete neizmjerna, jer se ne gubi samo oprema već i dragocjeno vrijeme, a onda s njim i plasman, od onog tako važnog sektorskog mjesta do finalnog pojedinačnog. Osim toga, šteta je veća što je štap skuplji.

Da stvar bude gora, u takvim je situacijama ribolovac u više od 80 posto slučajeva sam kriv za nastalu štetu. Naime, da je štap održavan kako treba do tog neželjenog pucanja sigurno ne bi došlo baš u tom trenutku. Mnogi ribolovci koji paze svoju opremu imaju štapove koji su stariji od 15 godina, a još uvijek love bez potrebe za servisnim zahvatom na blanku.

A održavanje štapova radi izbjegavanja tog problema krajnje je jednostavno i svodi se tek na osnovno ispiranje nakon povratka s mora. Na štapu je potrebno otvoriti bazu, odnosno izvijanjem ili jednostavnim odčepljivanjem ukloniti čep na dnu štapa, te ispiranje odraditi obilatom količinom vode od najtanje sekcije prema najdebljoj, omogućujući pritom da voda otječe iz štapa bez zadržavanja.

---

image
Premda su u pitanju ogrebotine površinskog sloja laka, ovakva kačenja kopči bi trebalo izbjegavati
---

Nakon toga je štap potrebno osušiti odlaganjem na nekom prozračnom mjestu, te ga tek nakon potpunog sušenja ponovo zatvoriti čepom i pospremiti u njegovu suhu futrolu.

ZELENA OPASNOST

Provodnicima na štapu treba također pružiti dužnu pozornost. Provodnici u principu stradavaju na dva načina, ili je bolje reći da imaju dvije osjetljive točke. Prva je definitivno unutarnji keramički prsten koji se može ogrebati, okrhnuti ili puknuti, dok je druga metalni kostur kojim je taj prsten vezan uz štap.

Najčešći uzrok oštećenja provodnika je pad štapa na kamenitu podlogu, što je u nekom dinamičnom ribolovu s obale, ali i iz barke, često praktički nemoguće izbjeći. Prilikom takvog pada provodnik se oštećuje, najčešće doslovno nevidljivo. Keramički prsten može pući tako da pukotina bude golom oku nevidljiva, no oštećenje se može uočiti prastarim testom pomoću štapića za uho.

---

image
Ruzini su podložni svi metalni dijelovi ribolovne opreme
---

Dovoljno je krajem štapića na kojem se nalazi vata na suho proći po unutrašnjosti provodnika kako bi se ustanovilo postoji li kakvo oštećenje. Ako oštećenje postoji, niti vate će se sigurno zadržati na njemu, što je više nego dovoljan alarm za zamjenu provodnika.

Ukoliko se takav lom ne uoči štapićem za uho, vrlo brzo će se moći uočiti oštećenjem strune koja će se ekstremno brzo istanjiti već u prvom idućem ribolovu. A nakon što se ustanovi da je nekih 60 do 80 metara strune postalo neupotrebljivo, u 90 posto slučajeva je najpametnije pokupiti se i poći kući.

Pad štapa na stijene će sigurno ogrebati ili čak i potpuno ukloniti sloj laka kojim su provodnici zaštićeni, što će u kratkom vremenu dovesti do oksidacije. Budući da je većina provodnika izrađena ili barem metalizirana poluplemenitim metalima, takva je oštećenja najlakše prepoznati po zelenkastoj boji koja nije ništa drugo nego oksidacijski sloj, što nam govori da je metal u direktnom kontaktu s morem.

Ako se štap redovito ne ispire, takvo oštećenje brzo dovodi do pucanja metalnog dijela provodnika prilikom opterećenja, odnosno u samom ribolovu, što je, naravno, ravno katastrofi.

---

image
Ovako odložen štap i rola sigurno neće biti dugoga vijeka
---

Zato provodnike treba kontinuirano provjeravati, ako treba i povećalom, pa na vrijeme poduzeti potrebne korake, od možda jedne ruke laka, do potpune zamjene. Naravno, ovdje moramo spomenuti i mogućnost oštećenja provodnika upotrebom upredenice, što se odnosi samo na provodnike starije generacije koji nisu predviđeni za lov ovom strunom.

PAŽLJIVO S VODOM

Rolama pak treba posvetiti posebnu pozornost. Prilikom ribolova svaka rola postaje mokra, tako da se sol vrlo lako zavlači i u najmanje procjepe. To je pravilo i nemoguće ga je izbjeći.

---

image
Pojedine role imaju po rubu kućišta brtvu koja ih čuva od prodora vode, a nju se ne smije oštetiti
---

No, zato se najveći dio te soli ipak može isprati običnom vodom. Nakon ribolova je poželjno role oprati, ali krajnje pažljivo. Naime, malo je modela koji su potpuno vodonepropusni, tako da se ispiranjem pod mlazom vode često može napraviti više štete nego koristi.

Idealno bi bilo skinuti kalem s role te ga isprati, dok bi se cijela rola trebala obrisati vlažnom te onda i suhom krpom. Nakon toga bi trebalo kapnuti po kap finomehaničarskog ulja na svaki pokretni zglob, te višak pažljivo pobrisati.

---

image
Kod servisa rola treba voditi računa i o ovakvim podmazivanjima
---

A jednom u sezoni bi valjalo napraviti generalku, otvoriti rolu, sve isprati odmašćivačem te zamijeniti mast. Naravno, ako sami niste dovoljno iskusni ili spretni, to vam može napraviti većina ribomaterijala uz adekvatnu novčanu naknadu.

Role koje imaju zatvoreno vodonepropusno kućište s plivajućim mehanizmom svakako trebaju servisirati ovlašteni serviseri.
Sve ležajeve koji su zaribali trebalo bi također promijeniti, a posebnu pažnju posvetiti provodniku u rolleru preko kojeg struna konstantno prelazi. Naravno, u nekim je situacijama praktičnije nabaviti novu rolu nego popravljati staru, no to je ipak stvar osobne procjene ili procjene servisera.

---

image
Staru mast sa zupčanika povremeno treba zamijeniti novom
---

KRUPNE SITNICE

No, nisu samo role i štapovi podložni oštećenjima. Udice, najloni i sav onaj sitan pribor koji nosimo u ribolov oštećuje se, što u transportu, što u kontaktu s morem i suncem. Škare, noževe, igle za nadijevanje, varalice kao i sve ostale metalne dijelove treba uvijek dobro isprati u vodi, pažljivo posušiti te vratiti u kutiju koju smo prethodno također dobro isprali.

Udice treba također stalno provjeravati, te ukoliko ustanovimo da je paketić možda vlažan, treba ih što prije izvaditi i preseliti u drugi.

Većina ribolovaca ima široku paletu struna raznih dijametara i namjena. Vlaga i sol lako mogu uništiti etiketu, pa je stoga poželjno vodootpornim markerima na plastičnim dijelovima kalema ispisati oznake prije negoli se šteta dogodi. To je posebno bitno odraditi na pakiranjima fluorokarbonskih struna koje nikada nisu jeftine.

---

image
Zogulin koji prezimi u ovakvom položaju sigurno nije više za upotrebu
---

Premda nisu ni sitni, a još manje zanemarivi, predveze ne možemo smatrati sitnicama, no oni itekako spadaju u ovu grupu. Svi oni predvezi koji su bili u moru, pa makar i u brižno zatvorenim plastičnim košuljicama, skloni su oštećenjima, udice koroziji, a najloni starenju i deformiranju. Povremeni pregled ne može škoditi.

A predveza općenito nikada ne može biti previše. Koliko god ih napravili, uvijek ih nedostaje, tako da ih je možda pametnije posložiti i navezati u ovo hladno doba kako bi sezonu dočekali potpuno spremni.

Naravno, treba voditi računa o tome da svi predvezi nisu jednake konstrukcije, tako da slaganje po fasciklama ne može biti na odmet. A kad ih slažete, vodite računa o tome da košuljice budu suhe i neoštećene bez tragova ješke ili soli, makar s unutrašnje strane kako vam trud ne bi bio uzaludan.

Ako pak svoju sitnu opremu držite u kakvoj kutiji, što i jest najčešći slučaj, nekoliko pakiranja silicagela, onog čudotvornog kristala koji upija i najmanju količinu vlage može vam biti od velike koristi kako ne biste u otvaranju svoje ribolovne kutije naišli na iznenađenja kojima se niste nadali.

---

image
Predvezi bi uvijek trebali biti pregledno posloženi
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZIMSKI RADOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZIMSKI RADOVI 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-08 12:06:07 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Tomislav Mirkov [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-09 07:03:33 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-03-09 06:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 167 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387248.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387232.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387234.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387236.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387238.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387240.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387242.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387244.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387246.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387250.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387252.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387254.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387256.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387270.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387272.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387274.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387276.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387278.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387280.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/08\/20387282.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tomislav Mirkov","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Oprema koja se ovako \u010duva <\/em>najbr\u017ee strada","Ovaj je stradao u ormaru, \u0161to nipo\u0161to ne zna\u010di da ga ne treba popraviti","Vrh je slomljen, ali ni ova ogrebotina malo ni\u017ee nije bezazlena","Predvezi bi uvijek trebali biti pregledno poslo\u017eeni","\u010cudo kako je izdr\u017eao i do sada","Ruzini su podlo\u017eni svi metalni dijelovi ribolovne opreme","Premda su u pitanju ogrebotine povr\u0161inskog sloja laka, ovakva ka\u010denja kop\u010di bi trebalo izbjegavati","Ovakve je provodnike te\u0161ko sa\u010duvati od krivljenja i o\u0161te\u0107enja","Malo \u0161ijanja na ovakvim natjecanjima mo\u017ee samo koristiti","Kod servisa rola treba voditi ra\u010duna i o ovakvim podmazivanjima","Pojedine role imaju po rubu ku\u0107i\u0161ta brtvu koja ih \u010duva od prodora vode, a nju se ne smije o\u0161tetiti","Staru mast sa zup\u010danika povremeno treba zamijeniti novom","Ko\u010dione plo\u010dice bi trebale biti suhe i \u010diste","Ovako odlo\u017een \u0161tap i rola sigurno ne\u0107e biti dugoga vijeka","Unato\u010d kuglicama silicagela<\/em>, vlaga zarobljena unutar zatvorene kutije o\u0161tetila je udice podlo\u017enije koroziji","O\u0161te\u0107enja na rolleru <\/em>ili provodnicima ovako o\u0161te\u0107uju strunu","Ovakvu opremu vjerojatno samo boja dr\u017ei na okupu","Pa\u017eljivi vlasnik je na mjesto dodira s podlogom podmetnuo komad odje\u0107e","Zogulini zbog nekvalitenog skladi\u0161tenja znaju nepovratno stradati","Zogulin koji prezimi u ovakvom polo\u017eaju sigurno nije vi\u0161e za upotrebu"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_20387248_1920.jpg":"1920x1080","k_20387248_1280.jpg":"1280x1280","k_20387248_1024.jpg":"1024x1024","k_20387248_640.jpg":"640x640","k_20387248_480.jpg":"480x480","k_20387248_340.jpg":"340x340","k_20387248_220.jpg":"220x220","o_20387248_1280.jpg":"1280x854","o_20387248_1024.jpg":"1024x683","o_20387248_640.jpg":"640x427","o_20387248_480.jpg":"480x320","o_20387248_340.jpg":"340x226","o_20387248_220.jpg":"220x146","h_20387248_1280.jpg":"1280x854","h_20387248_1024.jpg":"1024x683","h_20387248_640.jpg":"640x427","h_20387248_480.jpg":"480x320","h_20387248_340.jpg":"340x227","h_20387248_220.jpg":"220x147","pp_20387248_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387248_1024.jpg":"805x1024","pp_20387248_640.jpg":"503x640","pp_20387248_480.jpg":"377x480","pp_20387248_340.jpg":"267x340","pp_20387248_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2759","hd_20387232_1920.jpg":"1920x1080","k_20387232_1280.jpg":"1280x1280","k_20387232_1024.jpg":"1024x1024","k_20387232_640.jpg":"640x640","k_20387232_480.jpg":"480x480","k_20387232_340.jpg":"340x340","k_20387232_220.jpg":"220x220","o_20387232_1280.jpg":"1280x1839","o_20387232_1024.jpg":"1024x1471","o_20387232_640.jpg":"640x919","o_20387232_480.jpg":"480x689","o_20387232_340.jpg":"340x488","o_20387232_220.jpg":"220x316","h_20387232_1280.jpg":"1280x854","h_20387232_1024.jpg":"1024x683","h_20387232_640.jpg":"640x427","h_20387232_480.jpg":"480x320","h_20387232_340.jpg":"340x227","h_20387232_220.jpg":"220x147","pp_20387232_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387232_1024.jpg":"805x1024","pp_20387232_640.jpg":"503x640","pp_20387232_480.jpg":"377x480","pp_20387232_340.jpg":"267x340","pp_20387232_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x855","hd_20387234_1920.jpg":"1920x1080","k_20387234_1280.jpg":"1280x1280","k_20387234_1024.jpg":"1024x1024","k_20387234_640.jpg":"640x640","k_20387234_480.jpg":"480x480","k_20387234_340.jpg":"340x340","k_20387234_220.jpg":"220x220","o_20387234_1280.jpg":"1280x570","o_20387234_1024.jpg":"1024x456","o_20387234_640.jpg":"640x285","o_20387234_480.jpg":"480x213","o_20387234_340.jpg":"340x151","o_20387234_220.jpg":"220x97","h_20387234_1280.jpg":"1280x854","h_20387234_1024.jpg":"1024x683","h_20387234_640.jpg":"640x427","h_20387234_480.jpg":"480x320","h_20387234_340.jpg":"340x227","h_20387234_220.jpg":"220x147","pp_20387234_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387234_1024.jpg":"805x1024","pp_20387234_640.jpg":"503x640","pp_20387234_480.jpg":"377x480","pp_20387234_340.jpg":"267x340","pp_20387234_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_20387236_1920.jpg":"1920x1080","k_20387236_1280.jpg":"1280x1280","k_20387236_1024.jpg":"1024x1024","k_20387236_640.jpg":"640x640","k_20387236_480.jpg":"480x480","k_20387236_340.jpg":"340x340","k_20387236_220.jpg":"220x220","o_20387236_1280.jpg":"1280x854","o_20387236_1024.jpg":"1024x683","o_20387236_640.jpg":"640x427","o_20387236_480.jpg":"480x320","o_20387236_340.jpg":"340x226","o_20387236_220.jpg":"220x146","h_20387236_1280.jpg":"1280x854","h_20387236_1024.jpg":"1024x683","h_20387236_640.jpg":"640x427","h_20387236_480.jpg":"480x320","h_20387236_340.jpg":"340x227","h_20387236_220.jpg":"220x147","pp_20387236_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387236_1024.jpg":"805x1024","pp_20387236_640.jpg":"503x640","pp_20387236_480.jpg":"377x480","pp_20387236_340.jpg":"267x340","pp_20387236_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20387238_1920.jpg":"1920x1080","k_20387238_1280.jpg":"1280x1280","k_20387238_1024.jpg":"1024x1024","k_20387238_640.jpg":"640x640","k_20387238_480.jpg":"480x480","k_20387238_340.jpg":"340x340","k_20387238_220.jpg":"220x220","o_20387238_1280.jpg":"1280x960","o_20387238_1024.jpg":"1024x768","o_20387238_640.jpg":"640x480","o_20387238_480.jpg":"480x360","o_20387238_340.jpg":"340x255","o_20387238_220.jpg":"220x165","h_20387238_1280.jpg":"1280x854","h_20387238_1024.jpg":"1024x683","h_20387238_640.jpg":"640x427","h_20387238_480.jpg":"480x320","h_20387238_340.jpg":"340x227","h_20387238_220.jpg":"220x147","pp_20387238_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387238_1024.jpg":"805x1024","pp_20387238_640.jpg":"503x640","pp_20387238_480.jpg":"377x480","pp_20387238_340.jpg":"267x340","pp_20387238_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20387240_1920.jpg":"1920x1080","k_20387240_1280.jpg":"1280x1280","k_20387240_1024.jpg":"1024x1024","k_20387240_640.jpg":"640x640","k_20387240_480.jpg":"480x480","k_20387240_340.jpg":"340x340","k_20387240_220.jpg":"220x220","o_20387240_1280.jpg":"1280x960","o_20387240_1024.jpg":"1024x768","o_20387240_640.jpg":"640x480","o_20387240_480.jpg":"480x360","o_20387240_340.jpg":"340x255","o_20387240_220.jpg":"220x165","h_20387240_1280.jpg":"1280x854","h_20387240_1024.jpg":"1024x683","h_20387240_640.jpg":"640x427","h_20387240_480.jpg":"480x320","h_20387240_340.jpg":"340x227","h_20387240_220.jpg":"220x147","pp_20387240_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387240_1024.jpg":"805x1024","pp_20387240_640.jpg":"503x640","pp_20387240_480.jpg":"377x480","pp_20387240_340.jpg":"267x340","pp_20387240_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20387242_1920.jpg":"1920x1080","k_20387242_1280.jpg":"1280x1280","k_20387242_1024.jpg":"1024x1024","k_20387242_640.jpg":"640x640","k_20387242_480.jpg":"480x480","k_20387242_340.jpg":"340x340","k_20387242_220.jpg":"220x220","o_20387242_1280.jpg":"1280x960","o_20387242_1024.jpg":"1024x768","o_20387242_640.jpg":"640x480","o_20387242_480.jpg":"480x360","o_20387242_340.jpg":"340x255","o_20387242_220.jpg":"220x165","h_20387242_1280.jpg":"1280x854","h_20387242_1024.jpg":"1024x683","h_20387242_640.jpg":"640x427","h_20387242_480.jpg":"480x320","h_20387242_340.jpg":"340x227","h_20387242_220.jpg":"220x147","pp_20387242_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387242_1024.jpg":"805x1024","pp_20387242_640.jpg":"503x640","pp_20387242_480.jpg":"377x480","pp_20387242_340.jpg":"267x340","pp_20387242_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20387244_1920.jpg":"1920x1080","k_20387244_1280.jpg":"1280x1280","k_20387244_1024.jpg":"1024x1024","k_20387244_640.jpg":"640x640","k_20387244_480.jpg":"480x480","k_20387244_340.jpg":"340x340","k_20387244_220.jpg":"220x220","o_20387244_1280.jpg":"1280x960","o_20387244_1024.jpg":"1024x768","o_20387244_640.jpg":"640x480","o_20387244_480.jpg":"480x360","o_20387244_340.jpg":"340x255","o_20387244_220.jpg":"220x165","h_20387244_1280.jpg":"1280x854","h_20387244_1024.jpg":"1024x683","h_20387244_640.jpg":"640x427","h_20387244_480.jpg":"480x320","h_20387244_340.jpg":"340x227","h_20387244_220.jpg":"220x147","pp_20387244_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387244_1024.jpg":"805x1024","pp_20387244_640.jpg":"503x640","pp_20387244_480.jpg":"377x480","pp_20387244_340.jpg":"267x340","pp_20387244_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20387246_1920.jpg":"1920x1080","k_20387246_1280.jpg":"1280x1280","k_20387246_1024.jpg":"1024x1024","k_20387246_640.jpg":"640x640","k_20387246_480.jpg":"480x480","k_20387246_340.jpg":"340x340","k_20387246_220.jpg":"220x220","o_20387246_1280.jpg":"1280x960","o_20387246_1024.jpg":"1024x768","o_20387246_640.jpg":"640x480","o_20387246_480.jpg":"480x360","o_20387246_340.jpg":"340x255","o_20387246_220.jpg":"220x165","h_20387246_1280.jpg":"1280x854","h_20387246_1024.jpg":"1024x683","h_20387246_640.jpg":"640x427","h_20387246_480.jpg":"480x320","h_20387246_340.jpg":"340x227","h_20387246_220.jpg":"220x147","pp_20387246_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387246_1024.jpg":"805x1024","pp_20387246_640.jpg":"503x640","pp_20387246_480.jpg":"377x480","pp_20387246_340.jpg":"267x340","pp_20387246_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_20387250_1920.jpg":"1920x1080","k_20387250_1280.jpg":"1280x1280","k_20387250_1024.jpg":"1024x1024","k_20387250_640.jpg":"640x640","k_20387250_480.jpg":"480x480","k_20387250_340.jpg":"340x340","k_20387250_220.jpg":"220x220","o_20387250_1280.jpg":"1280x851","o_20387250_1024.jpg":"1024x681","o_20387250_640.jpg":"640x425","o_20387250_480.jpg":"480x319","o_20387250_340.jpg":"340x226","o_20387250_220.jpg":"220x146","h_20387250_1280.jpg":"1280x854","h_20387250_1024.jpg":"1024x683","h_20387250_640.jpg":"640x427","h_20387250_480.jpg":"480x320","h_20387250_340.jpg":"340x227","h_20387250_220.jpg":"220x147","pp_20387250_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387250_1024.jpg":"805x1024","pp_20387250_640.jpg":"503x640","pp_20387250_480.jpg":"377x480","pp_20387250_340.jpg":"267x340","pp_20387250_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_20387252_1920.jpg":"1920x1080","k_20387252_1280.jpg":"1280x1280","k_20387252_1024.jpg":"1024x1024","k_20387252_640.jpg":"640x640","k_20387252_480.jpg":"480x480","k_20387252_340.jpg":"340x340","k_20387252_220.jpg":"220x220","o_20387252_1280.jpg":"1280x851","o_20387252_1024.jpg":"1024x681","o_20387252_640.jpg":"640x425","o_20387252_480.jpg":"480x319","o_20387252_340.jpg":"340x226","o_20387252_220.jpg":"220x146","h_20387252_1280.jpg":"1280x854","h_20387252_1024.jpg":"1024x683","h_20387252_640.jpg":"640x427","h_20387252_480.jpg":"480x320","h_20387252_340.jpg":"340x227","h_20387252_220.jpg":"220x147","pp_20387252_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387252_1024.jpg":"805x1024","pp_20387252_640.jpg":"503x640","pp_20387252_480.jpg":"377x480","pp_20387252_340.jpg":"267x340","pp_20387252_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_20387254_1920.jpg":"1920x1080","k_20387254_1280.jpg":"1280x1280","k_20387254_1024.jpg":"1024x1024","k_20387254_640.jpg":"640x640","k_20387254_480.jpg":"480x480","k_20387254_340.jpg":"340x340","k_20387254_220.jpg":"220x220","o_20387254_1280.jpg":"1280x851","o_20387254_1024.jpg":"1024x681","o_20387254_640.jpg":"640x425","o_20387254_480.jpg":"480x319","o_20387254_340.jpg":"340x226","o_20387254_220.jpg":"220x146","h_20387254_1280.jpg":"1280x854","h_20387254_1024.jpg":"1024x683","h_20387254_640.jpg":"640x427","h_20387254_480.jpg":"480x320","h_20387254_340.jpg":"340x227","h_20387254_220.jpg":"220x147","pp_20387254_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387254_1024.jpg":"805x1024","pp_20387254_640.jpg":"503x640","pp_20387254_480.jpg":"377x480","pp_20387254_340.jpg":"267x340","pp_20387254_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1510","hd_20387256_1920.jpg":"1920x1080","k_20387256_1280.jpg":"1280x1280","k_20387256_1024.jpg":"1024x1024","k_20387256_640.jpg":"640x640","k_20387256_480.jpg":"480x480","k_20387256_340.jpg":"340x340","k_20387256_220.jpg":"220x220","o_20387256_1280.jpg":"1280x1006","o_20387256_1024.jpg":"1024x805","o_20387256_640.jpg":"640x503","o_20387256_480.jpg":"480x377","o_20387256_340.jpg":"340x267","o_20387256_220.jpg":"220x173","h_20387256_1280.jpg":"1280x854","h_20387256_1024.jpg":"1024x683","h_20387256_640.jpg":"640x427","h_20387256_480.jpg":"480x320","h_20387256_340.jpg":"340x227","h_20387256_220.jpg":"220x147","pp_20387256_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387256_1024.jpg":"805x1024","pp_20387256_640.jpg":"503x640","pp_20387256_480.jpg":"377x480","pp_20387256_340.jpg":"267x340","pp_20387256_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20387270_1920.jpg":"1920x1080","k_20387270_1280.jpg":"1280x1280","k_20387270_1024.jpg":"1024x1024","k_20387270_640.jpg":"640x640","k_20387270_480.jpg":"480x480","k_20387270_340.jpg":"340x340","k_20387270_220.jpg":"220x220","o_20387270_1280.jpg":"1280x960","o_20387270_1024.jpg":"1024x768","o_20387270_640.jpg":"640x480","o_20387270_480.jpg":"480x360","o_20387270_340.jpg":"340x255","o_20387270_220.jpg":"220x165","h_20387270_1280.jpg":"1280x854","h_20387270_1024.jpg":"1024x683","h_20387270_640.jpg":"640x427","h_20387270_480.jpg":"480x320","h_20387270_340.jpg":"340x227","h_20387270_220.jpg":"220x147","pp_20387270_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387270_1024.jpg":"805x1024","pp_20387270_640.jpg":"503x640","pp_20387270_480.jpg":"377x480","pp_20387270_340.jpg":"267x340","pp_20387270_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20387272_1920.jpg":"1920x1080","k_20387272_1280.jpg":"1280x1280","k_20387272_1024.jpg":"1024x1024","k_20387272_640.jpg":"640x640","k_20387272_480.jpg":"480x480","k_20387272_340.jpg":"340x340","k_20387272_220.jpg":"220x220","o_20387272_1280.jpg":"1280x960","o_20387272_1024.jpg":"1024x768","o_20387272_640.jpg":"640x480","o_20387272_480.jpg":"480x360","o_20387272_340.jpg":"340x255","o_20387272_220.jpg":"220x165","h_20387272_1280.jpg":"1280x854","h_20387272_1024.jpg":"1024x683","h_20387272_640.jpg":"640x427","h_20387272_480.jpg":"480x320","h_20387272_340.jpg":"340x227","h_20387272_220.jpg":"220x147","pp_20387272_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387272_1024.jpg":"805x1024","pp_20387272_640.jpg":"503x640","pp_20387272_480.jpg":"377x480","pp_20387272_340.jpg":"267x340","pp_20387272_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20387274_1920.jpg":"1920x1080","k_20387274_1280.jpg":"1280x1280","k_20387274_1024.jpg":"1024x1024","k_20387274_640.jpg":"640x640","k_20387274_480.jpg":"480x480","k_20387274_340.jpg":"340x340","k_20387274_220.jpg":"220x220","o_20387274_1280.jpg":"1280x960","o_20387274_1024.jpg":"1024x768","o_20387274_640.jpg":"640x480","o_20387274_480.jpg":"480x360","o_20387274_340.jpg":"340x255","o_20387274_220.jpg":"220x165","h_20387274_1280.jpg":"1280x854","h_20387274_1024.jpg":"1024x683","h_20387274_640.jpg":"640x427","h_20387274_480.jpg":"480x320","h_20387274_340.jpg":"340x227","h_20387274_220.jpg":"220x147","pp_20387274_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387274_1024.jpg":"805x1024","pp_20387274_640.jpg":"503x640","pp_20387274_480.jpg":"377x480","pp_20387274_340.jpg":"267x340","pp_20387274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20387276_1920.jpg":"1920x1080","k_20387276_1280.jpg":"1280x1280","k_20387276_1024.jpg":"1024x1024","k_20387276_640.jpg":"640x640","k_20387276_480.jpg":"480x480","k_20387276_340.jpg":"340x340","k_20387276_220.jpg":"220x220","o_20387276_1280.jpg":"1280x960","o_20387276_1024.jpg":"1024x768","o_20387276_640.jpg":"640x480","o_20387276_480.jpg":"480x360","o_20387276_340.jpg":"340x255","o_20387276_220.jpg":"220x165","h_20387276_1280.jpg":"1280x854","h_20387276_1024.jpg":"1024x683","h_20387276_640.jpg":"640x427","h_20387276_480.jpg":"480x320","h_20387276_340.jpg":"340x227","h_20387276_220.jpg":"220x147","pp_20387276_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387276_1024.jpg":"805x1024","pp_20387276_640.jpg":"503x640","pp_20387276_480.jpg":"377x480","pp_20387276_340.jpg":"267x340","pp_20387276_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_20387278_1920.jpg":"1920x1080","k_20387278_1280.jpg":"1280x1280","k_20387278_1024.jpg":"1024x1024","k_20387278_640.jpg":"640x640","k_20387278_480.jpg":"480x480","k_20387278_340.jpg":"340x340","k_20387278_220.jpg":"220x220","o_20387278_1280.jpg":"1280x1706","o_20387278_1024.jpg":"1024x1365","o_20387278_640.jpg":"640x853","o_20387278_480.jpg":"480x640","o_20387278_340.jpg":"340x453","o_20387278_220.jpg":"220x293","h_20387278_1280.jpg":"1280x854","h_20387278_1024.jpg":"1024x683","h_20387278_640.jpg":"640x427","h_20387278_480.jpg":"480x320","h_20387278_340.jpg":"340x227","h_20387278_220.jpg":"220x147","pp_20387278_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387278_1024.jpg":"805x1024","pp_20387278_640.jpg":"503x640","pp_20387278_480.jpg":"377x480","pp_20387278_340.jpg":"267x340","pp_20387278_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20387280_1920.jpg":"1920x1080","k_20387280_1280.jpg":"1280x1280","k_20387280_1024.jpg":"1024x1024","k_20387280_640.jpg":"640x640","k_20387280_480.jpg":"480x480","k_20387280_340.jpg":"340x340","k_20387280_220.jpg":"220x220","o_20387280_1280.jpg":"1280x960","o_20387280_1024.jpg":"1024x768","o_20387280_640.jpg":"640x480","o_20387280_480.jpg":"480x360","o_20387280_340.jpg":"340x255","o_20387280_220.jpg":"220x165","h_20387280_1280.jpg":"1280x854","h_20387280_1024.jpg":"1024x683","h_20387280_640.jpg":"640x427","h_20387280_480.jpg":"480x320","h_20387280_340.jpg":"340x227","h_20387280_220.jpg":"220x147","pp_20387280_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387280_1024.jpg":"805x1024","pp_20387280_640.jpg":"503x640","pp_20387280_480.jpg":"377x480","pp_20387280_340.jpg":"267x340","pp_20387280_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_20387282_1920.jpg":"1920x1080","k_20387282_1280.jpg":"1280x1280","k_20387282_1024.jpg":"1024x1024","k_20387282_640.jpg":"640x640","k_20387282_480.jpg":"480x480","k_20387282_340.jpg":"340x340","k_20387282_220.jpg":"220x220","o_20387282_1280.jpg":"1280x960","o_20387282_1024.jpg":"1024x768","o_20387282_640.jpg":"640x480","o_20387282_480.jpg":"480x360","o_20387282_340.jpg":"340x255","o_20387282_220.jpg":"220x165","h_20387282_1280.jpg":"1280x854","h_20387282_1024.jpg":"1024x683","h_20387282_640.jpg":"640x427","h_20387282_480.jpg":"480x320","h_20387282_340.jpg":"340x227","h_20387282_220.jpg":"220x147","pp_20387282_1280.jpg":"1006x1280","pp_20387282_1024.jpg":"805x1024","pp_20387282_640.jpg":"503x640","pp_20387282_480.jpg":"377x480","pp_20387282_340.jpg":"267x340","pp_20387282_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14913337 Threads: 1 Questions: 3141868057 Slow queries: 7005333 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234808122 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/iskoristite-hladne-dane-na-najbolji-moguci-nacin-vrijeme-je-za-pregled-opreme-1173772 [printLink] => /om/ribolov/iskoristite-hladne-dane-na-najbolji-moguci-nacin-vrijeme-je-za-pregled-opreme-1173772?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 669740 [name] => pregled ribolovne opreme [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-08 13:29:30 [main_article_id] => 0 [alias] => pregled-ribolovne-opreme [link] => /tag/pregled-ribolovne-opreme ) [1] => stdClass Object ( [id] => 669741 [name] => ribolovna oprema [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-08 13:29:30 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovna-oprema [link] => /tag/ribolovna-oprema ) [2] => stdClass Object ( [id] => 644161 [name] => oprema za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-19 10:52:52 [main_article_id] => 0 [alias] => oprema-za-ribolov [link] => /tag/oprema-za-ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 669742 [name] => oprema za ribolov održavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-08 13:29:30 [main_article_id] => 0 [alias] => oprema-za-ribolov-odrzavanje [link] => /tag/oprema-za-ribolov-odrzavanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZIMSKI RADOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nemojte ući u sezonu s opremom u lošem stanju: ovo doba idealno je za vezivanje predveza, pretresanje pribora, saniranje problema, nadogradnju... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-23-46-32-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387248.jpg [galleryCount] => 20 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tomislav Mirkov [mainImageDesc] => Oprema koja se ovako čuva najbrže strada [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387248.jpg [title] => Oprema koja se ovako čuva najbrže strada Tomislav Mirkov ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387232.jpg [title] => Ovaj je stradao u ormaru, što nipošto ne znači da ga ne treba popraviti ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387234.jpg [title] => Vrh je slomljen, ali ni ova ogrebotina malo niže nije bezazlena ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387236.jpg [title] => Predvezi bi uvijek trebali biti pregledno posloženi ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387238.jpg [title] => Čudo kako je izdržao i do sada ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387240.jpg [title] => Ruzini su podložni svi metalni dijelovi ribolovne opreme ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387242.jpg [title] => Premda su u pitanju ogrebotine površinskog sloja laka, ovakva kačenja kopči bi trebalo izbjegavati ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387244.jpg [title] => Ovakve je provodnike teško sačuvati od krivljenja i oštećenja ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387246.jpg [title] => Malo šijanja na ovakvim natjecanjima može samo koristiti ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387250.jpg [title] => Kod servisa rola treba voditi računa i o ovakvim podmazivanjima ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387252.jpg [title] => Pojedine role imaju po rubu kućišta brtvu koja ih čuva od prodora vode, a nju se ne smije oštetiti ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387254.jpg [title] => Staru mast sa zupčanika povremeno treba zamijeniti novom ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387256.jpg [title] => Kočione pločice bi trebale biti suhe i čiste ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387270.jpg [title] => Ovako odložen štap i rola sigurno neće biti dugoga vijeka ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387272.jpg [title] => Unatoč kuglicama silicagela, vlaga zarobljena unutar zatvorene kutije oštetila je udice podložnije koroziji ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387274.jpg [title] => Oštećenja na rolleru ili provodnicima ovako oštećuju strunu ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387276.jpg [title] => Ovakvu opremu vjerojatno samo boja drži na okupu ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387278.jpg [title] => Pažljivi vlasnik je na mjesto dodira s podlogom podmetnuo komad odjeće ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387280.jpg [title] => Zogulini zbog nekvalitenog skladištenja znaju nepovratno stradati ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/08/20387282.jpg [title] => Zogulin koji prezimi u ovakvom položaju sigurno nije više za upotrebu ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odabir ribolovne opreme je težak zadatak koji mnogi ne mogu odraditi bez stručne pomoći. Naime, nemaju svi potrebno iskustvo koje je u takvim stvarima od neprocjenjive pomoći.

No, ponekad pomoć i nije toliko potrebna ako se zna, što bi rekli, špijati i na taj način učiti. Naravno, špijanje nije svuda i uvijek ni moguće, a ni preporučljivo, ali zaviriti u nečiju ribolovnu kutiju ili pogledati kako slaže predvez, koje udice koristi ili koju je rolu upario s kojim štapom, još ako je u pitanju renomirani ribar s bogatim iskustvom i još boljim ulovima, svakako je prilika koju ne bi trebalo propustiti.

ŠPIJANJE S CILJEM

A jedno od sasvim legalnih špijanja koje svima može biti od velike koristi, svakako je promatranje sportsko-ribolovnog natjecanja. Naravno, sada će mnogi odmahnuti rukom i reći kako su u pitanju ribolovci što love sitnu ribu koja je većini ozbiljnijih udičara nezanimljiva. Osim toga, na tim natjecanjima ima toliko djece…

Da, sve je to istina, no iza te djece u pravilu stoje nekakvi treneri koji jako dobro znaju puno toga, negoli se da naslutiti. I zapravo samo iskusno oko može ubrati da većina te ribolovne opreme koja se koristi na nekom, katkad i sasvim običnom natjecanju, nikako nije obična. U pravilu su u pitanju štapovi, role i upredenice za koje u trgovini valja iz džepa izvući pravo malo bogatstvo.

A ni to nije čudno, jer je u natjecateljskom ribolovu uvijek i bez rezerve konačan cilj samo jedan – brže, više i jače. Svaki od tih natjecatelja nastoji uloviti barem jednu ribu više od suparnika i tako dobiti prednost neophodnu za ulazak u bitku za medalju. I premda će većina reći da im je plasman nebitan, u pitanju je u pravilu lažna skromnost, jer se na natjecanje ide uvijek po odličje.

---

image
Malo šijanja na ovakvim natjecanjima može samo koristiti
---

A da bi se medalja osvojila, potrebno je uložiti jako puno znanja i spretnosti, pri čemu ni to često nije dovoljno ako se nema adekvatan pribor. Dobra je oprema nerijetko presudan detalj o kojem ovisi konačan ishod. No, samo posjedovanje dobre opreme nije dostatno, jer je i najbolja oprema, baš kao i svaka druga, jednako podložna oštećenjima.

Razloga za oštećenja može biti uistinu jako puno, pri čemu loše održavanje svakako potencira takve probleme, a na kraju opremu može učiniti i potpuno neupotrebljivom.

Budući da smo sada usred nekakve mrtve sezone u kojoj zapravo nema nekog kontinuiranog ribolova, a koje uključuje i sportsko-ribolovna natjecanja, ovo gluho doba ispunjeno burom i jugom uz koje se ribolovni dani mogu izbrojiti na prste jedne ruke, može se smatrati idealnim za vezivanje predveza, pretresanje opreme, uočavanje i saniranje problema te eventualnu nadogradnju strojnog parka.

OSJETLJIVI BLANKOVI

Budući da su štapovi kao naša produžena ruka zapravo osnovni ribolovni alat sportskog ribolova, treba im posvetiti dosta pažnje. Većina ribolovaca koristi teleskopske modele, no i one koji su skloniji dvodijelnim ili trodijelnim modelima sol i fini pijesak, kao i slučajni padovi s tripoda, jednako muče.

---

image
Ovaj je stradao u ormaru, što nipošto ne znači da ga ne treba popraviti
---

Premda se na prvi pogled i može učiniti da je sve kako treba, svaka mikroogrebotina otvara prolaz novim oštećenjima, svaka mikrofraktura se u novom naprezanju širi i postaje veća, a što sve skupa vrlo ubrzano vodi smanjenom vijeku trajanja.

Sitni pijesak i kristalizirana sol, koji se uvuku na površine dosjeda između sekcija štapa, polako ga, ali sigurno, uništavaju. Svako rasklapanje i sklapanje štapa upravo pomoću pijeska i soli otvara ogrebotine i mikropukotine koje s vremenom postaju sve dublje, tako da uopće nije pitanje hoće li se štap slomiti, nego je pitanje samo kada će se to i dogoditi. A kada se dogodi da nekakav teleskopski štap od četiri ili pet sekcija prilikom ribolova odjednom postane dvodijelni, tada taj problem više ni izdaleka nije bezazlen ili nevidljiv.

---

image
Ovakve je provodnike teško sačuvati od krivljenja i oštećenja
---

Naravno, nepisano je pravilo da na štapu u takvim trenucima u pravilu bude i riba koja nikako nije za baciti. A još ako se to dogodi za vrijeme natjecanja, tada je štete neizmjerna, jer se ne gubi samo oprema već i dragocjeno vrijeme, a onda s njim i plasman, od onog tako važnog sektorskog mjesta do finalnog pojedinačnog. Osim toga, šteta je veća što je štap skuplji.

Da stvar bude gora, u takvim je situacijama ribolovac u više od 80 posto slučajeva sam kriv za nastalu štetu. Naime, da je štap održavan kako treba do tog neželjenog pucanja sigurno ne bi došlo baš u tom trenutku. Mnogi ribolovci koji paze svoju opremu imaju štapove koji su stariji od 15 godina, a još uvijek love bez potrebe za servisnim zahvatom na blanku.

A održavanje štapova radi izbjegavanja tog problema krajnje je jednostavno i svodi se tek na osnovno ispiranje nakon povratka s mora. Na štapu je potrebno otvoriti bazu, odnosno izvijanjem ili jednostavnim odčepljivanjem ukloniti čep na dnu štapa, te ispiranje odraditi obilatom količinom vode od najtanje sekcije prema najdebljoj, omogućujući pritom da voda otječe iz štapa bez zadržavanja.

---

image
Premda su u pitanju ogrebotine površinskog sloja laka, ovakva kačenja kopči bi trebalo izbjegavati
---

Nakon toga je štap potrebno osušiti odlaganjem na nekom prozračnom mjestu, te ga tek nakon potpunog sušenja ponovo zatvoriti čepom i pospremiti u njegovu suhu futrolu.

ZELENA OPASNOST

Provodnicima na štapu treba također pružiti dužnu pozornost. Provodnici u principu stradavaju na dva načina, ili je bolje reći da imaju dvije osjetljive točke. Prva je definitivno unutarnji keramički prsten koji se može ogrebati, okrhnuti ili puknuti, dok je druga metalni kostur kojim je taj prsten vezan uz štap.

Najčešći uzrok oštećenja provodnika je pad štapa na kamenitu podlogu, što je u nekom dinamičnom ribolovu s obale, ali i iz barke, često praktički nemoguće izbjeći. Prilikom takvog pada provodnik se oštećuje, najčešće doslovno nevidljivo. Keramički prsten može pući tako da pukotina bude golom oku nevidljiva, no oštećenje se može uočiti prastarim testom pomoću štapića za uho.

---

image
Ruzini su podložni svi metalni dijelovi ribolovne opreme
---

Dovoljno je krajem štapića na kojem se nalazi vata na suho proći po unutrašnjosti provodnika kako bi se ustanovilo postoji li kakvo oštećenje. Ako oštećenje postoji, niti vate će se sigurno zadržati na njemu, što je više nego dovoljan alarm za zamjenu provodnika.

Ukoliko se takav lom ne uoči štapićem za uho, vrlo brzo će se moći uočiti oštećenjem strune koja će se ekstremno brzo istanjiti već u prvom idućem ribolovu. A nakon što se ustanovi da je nekih 60 do 80 metara strune postalo neupotrebljivo, u 90 posto slučajeva je najpametnije pokupiti se i poći kući.

Pad štapa na stijene će sigurno ogrebati ili čak i potpuno ukloniti sloj laka kojim su provodnici zaštićeni, što će u kratkom vremenu dovesti do oksidacije. Budući da je većina provodnika izrađena ili barem metalizirana poluplemenitim metalima, takva je oštećenja najlakše prepoznati po zelenkastoj boji koja nije ništa drugo nego oksidacijski sloj, što nam govori da je metal u direktnom kontaktu s morem.

Ako se štap redovito ne ispire, takvo oštećenje brzo dovodi do pucanja metalnog dijela provodnika prilikom opterećenja, odnosno u samom ribolovu, što je, naravno, ravno katastrofi.

---

image
Ovako odložen štap i rola sigurno neće biti dugoga vijeka
---

Zato provodnike treba kontinuirano provjeravati, ako treba i povećalom, pa na vrijeme poduzeti potrebne korake, od možda jedne ruke laka, do potpune zamjene. Naravno, ovdje moramo spomenuti i mogućnost oštećenja provodnika upotrebom upredenice, što se odnosi samo na provodnike starije generacije koji nisu predviđeni za lov ovom strunom.

PAŽLJIVO S VODOM

Rolama pak treba posvetiti posebnu pozornost. Prilikom ribolova svaka rola postaje mokra, tako da se sol vrlo lako zavlači i u najmanje procjepe. To je pravilo i nemoguće ga je izbjeći.

---

image
Pojedine role imaju po rubu kućišta brtvu koja ih čuva od prodora vode, a nju se ne smije oštetiti
---

No, zato se najveći dio te soli ipak može isprati običnom vodom. Nakon ribolova je poželjno role oprati, ali krajnje pažljivo. Naime, malo je modela koji su potpuno vodonepropusni, tako da se ispiranjem pod mlazom vode često može napraviti više štete nego koristi.

Idealno bi bilo skinuti kalem s role te ga isprati, dok bi se cijela rola trebala obrisati vlažnom te onda i suhom krpom. Nakon toga bi trebalo kapnuti po kap finomehaničarskog ulja na svaki pokretni zglob, te višak pažljivo pobrisati.

---

image
Kod servisa rola treba voditi računa i o ovakvim podmazivanjima
---

A jednom u sezoni bi valjalo napraviti generalku, otvoriti rolu, sve isprati odmašćivačem te zamijeniti mast. Naravno, ako sami niste dovoljno iskusni ili spretni, to vam može napraviti većina ribomaterijala uz adekvatnu novčanu naknadu.

Role koje imaju zatvoreno vodonepropusno kućište s plivajućim mehanizmom svakako trebaju servisirati ovlašteni serviseri.
Sve ležajeve koji su zaribali trebalo bi također promijeniti, a posebnu pažnju posvetiti provodniku u rolleru preko kojeg struna konstantno prelazi. Naravno, u nekim je situacijama praktičnije nabaviti novu rolu nego popravljati staru, no to je ipak stvar osobne procjene ili procjene servisera.

---

image
Staru mast sa zupčanika povremeno treba zamijeniti novom
---

KRUPNE SITNICE

No, nisu samo role i štapovi podložni oštećenjima. Udice, najloni i sav onaj sitan pribor koji nosimo u ribolov oštećuje se, što u transportu, što u kontaktu s morem i suncem. Škare, noževe, igle za nadijevanje, varalice kao i sve ostale metalne dijelove treba uvijek dobro isprati u vodi, pažljivo posušiti te vratiti u kutiju koju smo prethodno također dobro isprali.

Udice treba također stalno provjeravati, te ukoliko ustanovimo da je paketić možda vlažan, treba ih što prije izvaditi i preseliti u drugi.

Većina ribolovaca ima široku paletu struna raznih dijametara i namjena. Vlaga i sol lako mogu uništiti etiketu, pa je stoga poželjno vodootpornim markerima na plastičnim dijelovima kalema ispisati oznake prije negoli se šteta dogodi. To je posebno bitno odraditi na pakiranjima fluorokarbonskih struna koje nikada nisu jeftine.

---

image
Zogulin koji prezimi u ovakvom položaju sigurno nije više za upotrebu
---

Premda nisu ni sitni, a još manje zanemarivi, predveze ne možemo smatrati sitnicama, no oni itekako spadaju u ovu grupu. Svi oni predvezi koji su bili u moru, pa makar i u brižno zatvorenim plastičnim košuljicama, skloni su oštećenjima, udice koroziji, a najloni starenju i deformiranju. Povremeni pregled ne može škoditi.

A predveza općenito nikada ne može biti previše. Koliko god ih napravili, uvijek ih nedostaje, tako da ih je možda pametnije posložiti i navezati u ovo hladno doba kako bi sezonu dočekali potpuno spremni.

Naravno, treba voditi računa o tome da svi predvezi nisu jednake konstrukcije, tako da slaganje po fasciklama ne može biti na odmet. A kad ih slažete, vodite računa o tome da košuljice budu suhe i neoštećene bez tragova ješke ili soli, makar s unutrašnje strane kako vam trud ne bi bio uzaludan.

Ako pak svoju sitnu opremu držite u kakvoj kutiji, što i jest najčešći slučaj, nekoliko pakiranja silicagela, onog čudotvornog kristala koji upija i najmanju količinu vlage može vam biti od velike koristi kako ne biste u otvaranju svoje ribolovne kutije naišli na iznenađenja kojima se niste nadali.

---

image
Predvezi bi uvijek trebali biti pregledno posloženi
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tomislav Mirkov
Tomislav Mirkov
Oprema koja se ovako čuva najbrže strada

Ovaj je stradao u ormaru, što nipošto ne znači da ga ne treba popraviti

Vrh je slomljen, ali ni ova ogrebotina malo niže nije bezazlena

Predvezi bi uvijek trebali biti pregledno posloženi

Čudo kako je izdržao i do sada

Ruzini su podložni svi metalni dijelovi ribolovne opreme

Premda su u pitanju ogrebotine površinskog sloja laka, ovakva kačenja kopči bi trebalo izbjegavati

Ovakve je provodnike teško sačuvati od krivljenja i oštećenja

Malo šijanja na ovakvim natjecanjima može samo koristiti

Kod servisa rola treba voditi računa i o ovakvim podmazivanjima

Pojedine role imaju po rubu kućišta brtvu koja ih čuva od prodora vode, a nju se ne smije oštetiti

Staru mast sa zupčanika povremeno treba zamijeniti novom

Kočione pločice bi trebale biti suhe i čiste

Ovako odložen štap i rola sigurno neće biti dugoga vijeka

Unatoč kuglicama silicagela, vlaga zarobljena unutar zatvorene kutije oštetila je udice podložnije koroziji

Oštećenja na rolleru ili provodnicima ovako oštećuju strunu

Ovakvu opremu vjerojatno samo boja drži na okupu

Pažljivi vlasnik je na mjesto dodira s podlogom podmetnuo komad odjeće

Zogulini zbog nekvalitenog skladištenja znaju nepovratno stradati

Zogulin koji prezimi u ovakvom položaju sigurno nije više za upotrebu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/iskoristite-hladne-dane-na-najbolji-moguci-nacin-vrijeme-je-za-pregled-opreme-1173772 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=711336a00b6bb0bbb47c939761586795bb2f947a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nemojte+u%C4%87i+u+sezonu+s+opremom+u+lo%C5%A1em+stanju%3A+ovo+doba+idealno+je+za+vezivanje+predveza%2C+pretresanje+pribora%2C+saniranje+problema%2C+nadogradnju...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fiskoristite-hladne-dane-na-najbolji-moguci-nacin-vrijeme-je-za-pregled-opreme-1173772 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fiskoristite-hladne-dane-na-najbolji-moguci-nacin-vrijeme-je-za-pregled-opreme-1173772 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZIMSKI RADOVI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ZIMSKI RADOVINemojte ući u sezonu s opremom u lošem stanju: ovo doba idealno je za vezivanje predveza, pretresanje pribora, saniranje problema, nadogradnju...

Piše Tomislav Mirkov
9. ožujka 2022. - 07:48

Odabir ribolovne opreme je težak zadatak koji mnogi ne mogu odraditi bez stručne pomoći. Naime, nemaju svi potrebno iskustvo koje je u takvim stvarima od neprocjenjive pomoći.

No, ponekad pomoć i nije toliko potrebna ako se zna, što bi rekli, špijati i na taj način učiti. Naravno, špijanje nije svuda i uvijek ni moguće, a ni preporučljivo, ali zaviriti u nečiju ribolovnu kutiju ili pogledati kako slaže predvez, koje udice koristi ili koju je rolu upario s kojim štapom, još ako je u pitanju renomirani ribar s bogatim iskustvom i još boljim ulovima, svakako je prilika koju ne bi trebalo propustiti.

ŠPIJANJE S CILJEM

A jedno od sasvim legalnih špijanja koje svima može biti od velike koristi, svakako je promatranje sportsko-ribolovnog natjecanja. Naravno, sada će mnogi odmah...

12. svibanj 2024 01:46