stdClass Object ( [id] => 1350673 [title] => Ferme za zimske kraljice: donosimo sve o lovu podlanica, od izbora ješke do opreme [alias] => ferme-za-zimske-kraljice-donosimo-sve-o-lovu-podlanica-od-tehnika-do-izbora-jeske-i-opreme [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Zimsko je doba za većinu sportskih ribolovaca vrijeme suše i posta. Lignje pružaju puno zadovoljstvo samo posvećenim lignjarima, dok pasionirani udičari lignjarenje doživljavaju samo kao surogat, most do toplijeg dijela godine kad će opet moći loviti udicom.

No, unatoč takvom uobičajenom scenariju, postoji jedno kraće razdoblje kad se podlanice pojave duž cijele obale u većim jatima. Ta jata biraju mikrolokacije na kojima se zadržavaju, negdje petnaestak dana, a negdje i cijeli mjesec. To su najčešće takozvane rupe, odnosno rubovi na kojima se dno naglo počinje spuštati. Brojnije su u lukama i u neposrednoj blizini luke nego na divljim i pustim obalama, za što je u prvom redu zaslužna nešto viša temperatura mora, a što je posljedica naseljenosti obale.

Ali te podlanice nipošto nisu potpuno raspoložene za suradnju. Da bismo ih uspješno nasukali, potrebno je malo više od pukog zabacivanja ješke na udici.

KONTROLA PRIJE SVEGA

Pribor potreban za ovakav lov je nedvojbeno dorađeni surf komplet. Premda većina ribolovaca misli da se podlanice može loviti

bilo kakvim priborom, praksa je pokazala nešto drugo, Naime, jedna se podlanica uistinu može uloviti bilo kakvim priborom, no uloviti jednu podlanicu nije isto što i pet, i to bez promašaja i izgubljenih riba.

Mekani štapovi poput feedera, koji su u nekim situacijama prvi izbor u ovakvom lovu, nisu primjereni upravo zbog svoje savitljivosti. Premda je s feederima veliku ribu dovoljno držati na napetoj struni tako da elastičnost štapa odradi zamaranje, s feeder štapom riba se zapravo vrlo teško može kontrolirati. U situaciji kada pođe u smjeru koji je potencijalno opasan, a luke su uvijek prepune takvih mjesta premreženih konopcima i kolpomortima, da krupni metalni otpad i ne spominjemo, feeder neće moći promijeniti smjer kretanja ribe.

---

image

Najbolje se love u blizini luka

---

Za razliku od feedera, surf štap, ako je i ostatak pribora usklađen i dobro posložen, i najveću podlanicu može u mjestu okrenuti i kontrolirati izvlačenje do zadnjeg trena.

SPORTSKI PRISTUP

Rola bi trebala biti jača, većih gabarita i jake pouzdane kočnice. Još ako je opremljena slobodnim hodom špule, tada možemo loviti bez straha od neuspjeha. Osnovna je struna uvijek najlonski monofil jer se upredenica, unatoč manjem promjeru i većoj nosivosti, baš i ne voli doticati oštrih rubova školjki, stijena i svih onih neravnina kojima uzobalni tereni obiluju, a na što struna nakon zabačaja obavezno legne. U odabiru bi trebalo dati prednost mekšim i elastičnijim strunama zbog više razloga, od kojih je prvi vezan uz relativno malu daljinu na kojoj se ribolov odvija, te uz borbenost i dinamiku lova.

Promjer strune stvar je osobnog odabira, no nekakav sportski pristup kretao bi se oko 0,35 mm. Predvez je obavezno fluorokarbonski, nešto tanji od osnove, dužine od 50 do 80 cm, što prvenstveno ovisi o terenu na kojem se lovi.

Udice za lov podlanica uvijek su beskompromisno kovanice, šireg luka i najoštrijeg mogućeg vrha. Podlanica ima vrlo snažan čeljusni aparat i popločanu unutrašnjost usta, tako da će bez osobitih teškoća sprešati većinu klasičnih udica.

Osim toga, podlanice u ovo doba godine imaju nešto mekše usne, koje relativno lako pucaju u zamaranju. Zbog toga udica mora penetrirati glatko i lako tako da tijekom uboda, a i zamaranja, ubodna rana bude što je moguće manja.

---

image

Podlanica je vrlo poželjan ulov

---

DVIJE TEHNIKE

Premda se mogu loviti na više načina, osnovna ribolovna tehnika kojom se love zimske podlanice je ferma. Dakle, nakon zabačaja, struna se lagano napinje dok se ne poravna, odnosno dok ne zauzme položaj u kojem će se moći ostvariti najneposredniji kontakt s lovinom. Ako se pribor neposredno nakon zabačaja bez postupnog zatezanja strune jednostavno pusti, griz će se teško detektirati, dok su jako velike šanse da kurenat zaplete opuštenu strunu u prepreke na dnu.

Osim na fermu, podlanice se na nekim mjestima mogu loviti i á volo tehnikom, najčešće s cijelom srdelom na kraju neotežanog sistema. Premda mnogi ribolovci u ovoj tehnici prakticiraju vezivanje udice direktno na osnovnu strunu, i to ponajviše od straha zbog slabljenja sistema vezivanjem spojnog čvora za predvez, sistemi s predvezom od fluorokarbona su oko 70 posto lovniji od običnih.

---

image

Mnogi ribolovci koriste mala klizna olova i montažu bez predveza

---

Problem najslabije karike rješava se jednostavnim odabirom adekvatnog ispravno vezanog čvora.

Bez obzira na to lovili na fermu ili á volo, nakon odlaganja štapa na obalu aktivira se slobodni hod špule. Ako rola nema taj mehanizam, tada je potrebno kočnicu otpustiti toliko da riba u odvlačenju naješkane udice ne osjeti nikakav otpor.

Pojedini ribolovci ne otpuštaju kočnicu, nego otvaraju preklopnu oprugu, a na kalem postavljaju novčić ili kamenčić koji ima dvostruku ulogu – prva je sprječavanje neželjenog odmotavanja strune, a druga indikacija griza. U ribolovu u kojem se koristi ovakav pristup od velike je važnosti da struna bude meka i podatna da se ne bi pretjerano odmotala i pritom zamrsila.

---

image

Stara bitva idealan je oslonac za fermu

---

U svakom slučaju, pa i u radu s rolama sa slobodnim hodom špule, prije kontriranja treba aktivirati ili zategnuti kočnicu ili barem slobodnom rukom poklopiti kalem i na taj način spriječiti nekontrolirano odmotavanje, koje u 99 posto slučajeva završi gnijezdom strune koju je nemoguće razmrsiti.

TOPIVA MREŽICA

Ješka za zimski period treba biti takva da je podlanica neće odbiti. Živi rak suša, cijela svježa srdela bez glave, cijeli bibi ili živi veliki crv najlovnije su ješke. Treba ih ješkati jednostavno, ako je moguće preko igle kako bi se u konačnoj montaži udica što kvalitetnije sakrila, a pritom i dalje bila jednako lovna.

A budući da se najbolji rezultati ostvaruju noću, straha od sitne ribe nema. Jedini koji bi mogli oštetiti ješku su rakovi, no budući da se love podlanice, rakova nema nadaleko oko lovišta, tako da je ješka na dnu sigurna do dolaska ribe. Ipak, dulje od dvadesetak minuta bez griza ne bi trebalo čekati. Uvijek postoji mogućnost da je naješkana udica utonula u mulj, travu ili da je na neki drugi način skrivena pogledu ribe, zbog čega bi sistem trebalo izvući i po potrebi preješkati te ga ponovo zabaciti, ako je moguće na isto mjesto.

---

image

Srdela bez glave je vrlo atraktivna ješka

---

Od velike je pomoći brumanje. Naravno, lovna je zona uvijek predaleko da bi se moglo brumati konvencionalnim tehnikama. No, rješenje i za to postoji, a zove se PVA. PVA je kratica za polivinil alkohol, materijal koji izgledom podsjeća na običnu plastiku, s tim da je u vodi potpuno razgradiv, a koji kolege slatkovodni ribolovci već jako dugo koriste.

Bruma se, bili to peleti ili komadi srdele, ubaci u mrežicu koja se zaveže te se okači na predvez, bilo za olovnicu ili samu udicu. Kad sistem padne na dno, PVA mrežica će se unutar pet minuta otopiti, nakon čega će naješkana udica biti usred gomilice brume, što, htjeli vi to priznati ili ne, za lijep postotak podiže šanse za kvalitetnim grizom. Važno je samo da u radu s PVA mrežicama ruke uvijek budu suhe kako do razgradnje ne bi došlo prije vremena.

MRTVA STRAŽA

Posebno je zanimljivo da zimske podlanice grizu malo drukčije nego u toplijem dijelu godine. Naravno, bude tu klasičnih odvlačenja, najprije metar, pa još jedan metar pa onda u beskraj, no česti su grizevi u kojima podlanica ješku drži u ustima i premeće je bez odvlačenja. Velika je šansa da u tom premetanju otkrije udicu i sve ispljune. Upravo stoga treba koristiti kvalitetnu fluorokarbonsku strunu koja je, osim što je najvećim dijelom ribama nevidljiva, i dovoljno kruta da riba, nakon što je usisa, naješkanu udicu ne može ispljunuti.

Da bi se takvi atipični grizevi na vrijeme uočili, nikakvi elektronički indikatori, savijene žličice i komadići stiropora s umetnutim svjetlećim ampulama nisu od pomoći.

---

image

Podlanica ima jaku popločanu čeljust

---

Jedini je indikator mrtva straža nad štapovima. Napinjanje strune ili tek neznatno povijanje samog vrha štapa indikator su da je riba tu.

Naravno, višebojni osjetljivi vršni segmenti u kombinaciji s blankovima surf štapova daju daleko najbolje rezultate.

Kontra mora biti snažna, ali ipak odmjerena kako ne bi došlo do trganja usana, koje su u ovo doba godine, kako smo već rekli, nešto mekše nego inače.

I koliko god bile inertne u primanju ješke i odvlačenju, u borbi tijekom zamaranja nisu ništa manje borbene nego ljeti. Ovisno o veličini ribe, i otpor je drukčiji, no općenito gledano, nema smisla ići u lov bez oprare. Podlanicu od kilograma možda ćete i izvući na rivu, ali onu od šest kilograma bez oprare sigurno nećete.

NOĆNA IDILA

Vrijeme kad se podlanice pojave svake je godine drukčije. Prošle je godine bilo početkom prosinca, a pretprošle oko Božića.

Da stvar bude zanimljivija, prvi se slučajni ulovi uglavnom kriju, no informacije o ulovima ipak procure već nakon nekoliko dana, kada se rive doslovno preko noći ispune ribolovcima. I ta noćna idila traje nešto manje od mjesec dana, kad se podlanice na jednako tajanstven i ničim najavljen način jednostavno povuku.

Surf postave, tripodi, indikatori i kante s ješkom nestanu, a od cijele gomile ribolovaca ostane samo nekoliko lignjara koji sa svojim oitama pretražuju more donedavno puno podlanica.

---

image

Isplatilo se čekati

---

Stoga, ako nemate nikoga da vam dojavi da je počelo, prošetajte po rivi i lokalnoj đigi barem svaku drugu večer. Štapovi zabačeni u more i gomila taktički raspoređene opreme jasan su pokazatelj otvaranja zimske sezone lova na podlanicu.

Naravno, ako bilo koga od prisutnih ribolovca pitate ima li ribe, svaki će vam odgovoriti da je tu iz gušta, a ne zbog ribe. Ako ih upitate je li im možda hladno, unatoč činjenici da je temperatura oko nule i da puše bura ili sipi kiša reći će vam da su sve to zanemarivo male nepogodnosti i da im je puna kapa toplog stana, fotelje i omiljene serije.

A ako ostanete dovoljno dugo da dočekate i griz i izvlačenje ribe, više nitko neće htjeti razgovarati s vama.

Naravno, iduće je večeri na vama red da, drhtureći i čekajući na potez zimske podlanice, odgovarate na pitanja znatiželjnika.

---

image

Zimske kraljice čine zimu ljepšom

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Većina ribolovaca udičara zimi miruje i čeka tople dane prevezujući i slažući pribor za prve proljetne izlete, uz tek poneki izlazak na lignje. No, neki udičari zimu provode puno aktivnije, uživajući u nadmudrivanju s atraktivnom i zahtjevnom lovinom – zimskim kraljicama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U PO‘ ZIME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Većina ribolovaca udičara zimi miruje i čeka tople dane prevezujući i slažući pribor za prve proljetne izlete, uz tek poneki izlazak na lignje. No, neki udičari zimu provode puno aktivnije, uživajući u nadmudrivanju s atraktivnom i zahtjevnom lovinom – zimskim kraljicama U PO‘ ZIME 2 0 9996 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-12-27 12:21:20 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris BULIĆ/Max FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-12-27 12:32:57 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-12-27 12:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Većina ribolovaca udičara zimi miruje i čeka tople dane prevezujući i slažući pribor za prve proljetne izlete, uz tek poneki izlazak na lignje. No, neki udičari zimu provode puno aktivnije, uživajući u nadmudrivanju s atraktivnom i zahtjevnom lovinom [metadata] => robots= author= title=Ferme za zimske kraljice: donosimo sve o lovu podlanica, od tehnika do izbora ješke i opreme page_title=Ferme za zimske kraljice: donosimo sve o lovu podlanica, od tehnika do izbora ješke i opreme [metakey] => ribolov zimi, ribolov, Boris Bulić, lov podlanica, lov komarči [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/12\/27\/6720111.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/6720120.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/6720119.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/6720117.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/6720115.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/6720113.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/6720112.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/6720110.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/6720109.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/6720108.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/6720107.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/6720102.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/6720101.jpg","\/images\/slike\/2023\/12\/27\/6720124.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ne mora uvijek biti bonaca<\/p>","

Podlanica je vrlo po\u017eeljan ulov<\/p>","

Zimske kraljice \u010dine zimu ljep\u0161om<\/p>","

Najbolje se love u blizini luka<\/p>","

Na \u0161tapu je, idemo mala...<\/p>","

Stara bitva idealan je oslonac za fermu<\/p>","

Sve je spremno za ka\u010denje<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Srdela bez glave je vrlo atraktivna je\u0161ka<\/p>","

Bibija treba je\u0161kati cijelog preko igle<\/p>","

Isplatilo se \u010dekati<\/p>","

Mnogi ribolovci koriste mala klizna olova i monta\u017eu bez predveza<\/p>","

Podlanica ima jaku poplo\u010danu \u010deljust<\/p>","","

Rak su\u0161a podlanicama je neodoljiv<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_6720111_1920.jpg":"1920x1080","k_6720111_1280.jpg":"1280x1280","k_6720111_1024.jpg":"1024x1024","k_6720111_640.jpg":"640x640","k_6720111_480.jpg":"480x480","k_6720111_340.jpg":"340x340","k_6720111_220.jpg":"220x220","o_6720111_1280.jpg":"1280x960","o_6720111_1024.jpg":"1024x768","o_6720111_640.jpg":"640x480","o_6720111_480.jpg":"480x360","o_6720111_340.jpg":"340x255","o_6720111_220.jpg":"220x165","h_6720111_1280.jpg":"1280x854","h_6720111_1024.jpg":"1024x683","h_6720111_640.jpg":"640x427","h_6720111_480.jpg":"480x320","h_6720111_340.jpg":"340x227","h_6720111_220.jpg":"220x147","pp_6720111_1280.jpg":"1280x1628","pp_6720111_1024.jpg":"1024x1303","pp_6720111_640.jpg":"640x814","pp_6720111_480.jpg":"480x611","pp_6720111_340.jpg":"340x432","pp_6720111_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6720120_1920.jpg":"1920x1080","k_6720120_1280.jpg":"1280x1280","k_6720120_1024.jpg":"1024x1024","k_6720120_640.jpg":"640x640","k_6720120_480.jpg":"480x480","k_6720120_340.jpg":"340x340","k_6720120_220.jpg":"220x220","o_6720120_1280.jpg":"1280x960","o_6720120_1024.jpg":"1024x768","o_6720120_640.jpg":"640x480","o_6720120_480.jpg":"480x360","o_6720120_340.jpg":"340x255","o_6720120_220.jpg":"220x165","h_6720120_1280.jpg":"1280x854","h_6720120_1024.jpg":"1024x683","h_6720120_640.jpg":"640x427","h_6720120_480.jpg":"480x320","h_6720120_340.jpg":"340x227","h_6720120_220.jpg":"220x147","pp_6720120_1280.jpg":"1280x1628","pp_6720120_1024.jpg":"1024x1303","pp_6720120_640.jpg":"640x814","pp_6720120_480.jpg":"480x611","pp_6720120_340.jpg":"340x432","pp_6720120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6720119_1920.jpg":"1920x1080","k_6720119_1280.jpg":"1280x1280","k_6720119_1024.jpg":"1024x1024","k_6720119_640.jpg":"640x640","k_6720119_480.jpg":"480x480","k_6720119_340.jpg":"340x340","k_6720119_220.jpg":"220x220","o_6720119_1280.jpg":"1280x960","o_6720119_1024.jpg":"1024x768","o_6720119_640.jpg":"640x480","o_6720119_480.jpg":"480x360","o_6720119_340.jpg":"340x255","o_6720119_220.jpg":"220x165","h_6720119_1280.jpg":"1280x854","h_6720119_1024.jpg":"1024x683","h_6720119_640.jpg":"640x427","h_6720119_480.jpg":"480x320","h_6720119_340.jpg":"340x227","h_6720119_220.jpg":"220x147","pp_6720119_1280.jpg":"1280x1628","pp_6720119_1024.jpg":"1024x1303","pp_6720119_640.jpg":"640x814","pp_6720119_480.jpg":"480x611","pp_6720119_340.jpg":"340x432","pp_6720119_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6720117_1920.jpg":"1920x1080","k_6720117_1280.jpg":"1280x1280","k_6720117_1024.jpg":"1024x1024","k_6720117_640.jpg":"640x640","k_6720117_480.jpg":"480x480","k_6720117_340.jpg":"340x340","k_6720117_220.jpg":"220x220","o_6720117_1280.jpg":"1280x960","o_6720117_1024.jpg":"1024x768","o_6720117_640.jpg":"640x480","o_6720117_480.jpg":"480x360","o_6720117_340.jpg":"340x255","o_6720117_220.jpg":"220x165","h_6720117_1280.jpg":"1280x854","h_6720117_1024.jpg":"1024x683","h_6720117_640.jpg":"640x427","h_6720117_480.jpg":"480x320","h_6720117_340.jpg":"340x227","h_6720117_220.jpg":"220x147","pp_6720117_1280.jpg":"1280x1628","pp_6720117_1024.jpg":"1024x1303","pp_6720117_640.jpg":"640x814","pp_6720117_480.jpg":"480x611","pp_6720117_340.jpg":"340x432","pp_6720117_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6720115_1920.jpg":"1920x1080","k_6720115_1280.jpg":"1280x1280","k_6720115_1024.jpg":"1024x1024","k_6720115_640.jpg":"640x640","k_6720115_480.jpg":"480x480","k_6720115_340.jpg":"340x340","k_6720115_220.jpg":"220x220","o_6720115_1280.jpg":"1280x960","o_6720115_1024.jpg":"1024x768","o_6720115_640.jpg":"640x480","o_6720115_480.jpg":"480x360","o_6720115_340.jpg":"340x255","o_6720115_220.jpg":"220x165","h_6720115_1280.jpg":"1280x854","h_6720115_1024.jpg":"1024x683","h_6720115_640.jpg":"640x427","h_6720115_480.jpg":"480x320","h_6720115_340.jpg":"340x227","h_6720115_220.jpg":"220x147","pp_6720115_1280.jpg":"1280x1628","pp_6720115_1024.jpg":"1024x1303","pp_6720115_640.jpg":"640x814","pp_6720115_480.jpg":"480x611","pp_6720115_340.jpg":"340x432","pp_6720115_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6720113_1920.jpg":"1920x1080","k_6720113_1280.jpg":"1280x1280","k_6720113_1024.jpg":"1024x1024","k_6720113_640.jpg":"640x640","k_6720113_480.jpg":"480x480","k_6720113_340.jpg":"340x340","k_6720113_220.jpg":"220x220","o_6720113_1280.jpg":"1280x960","o_6720113_1024.jpg":"1024x768","o_6720113_640.jpg":"640x480","o_6720113_480.jpg":"480x360","o_6720113_340.jpg":"340x255","o_6720113_220.jpg":"220x165","h_6720113_1280.jpg":"1280x854","h_6720113_1024.jpg":"1024x683","h_6720113_640.jpg":"640x427","h_6720113_480.jpg":"480x320","h_6720113_340.jpg":"340x227","h_6720113_220.jpg":"220x147","pp_6720113_1280.jpg":"1280x1628","pp_6720113_1024.jpg":"1024x1303","pp_6720113_640.jpg":"640x814","pp_6720113_480.jpg":"480x611","pp_6720113_340.jpg":"340x432","pp_6720113_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_6720112_1920.jpg":"1920x1080","k_6720112_1280.jpg":"1280x1280","k_6720112_1024.jpg":"1024x1024","k_6720112_640.jpg":"640x640","k_6720112_480.jpg":"480x480","k_6720112_340.jpg":"340x340","k_6720112_220.jpg":"220x220","o_6720112_1280.jpg":"1280x1706","o_6720112_1024.jpg":"1024x1365","o_6720112_640.jpg":"640x853","o_6720112_480.jpg":"480x640","o_6720112_340.jpg":"340x453","o_6720112_220.jpg":"220x293","h_6720112_1280.jpg":"1280x854","h_6720112_1024.jpg":"1024x683","h_6720112_640.jpg":"640x427","h_6720112_480.jpg":"480x320","h_6720112_340.jpg":"340x227","h_6720112_220.jpg":"220x147","pp_6720112_1280.jpg":"1280x1628","pp_6720112_1024.jpg":"1024x1303","pp_6720112_640.jpg":"640x814","pp_6720112_480.jpg":"480x611","pp_6720112_340.jpg":"340x432","pp_6720112_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1497","hd_6720110_1920.jpg":"1920x1080","k_6720110_1280.jpg":"1280x1280","k_6720110_1024.jpg":"1024x1024","k_6720110_640.jpg":"640x640","k_6720110_480.jpg":"480x480","k_6720110_340.jpg":"340x340","k_6720110_220.jpg":"220x220","o_6720110_1280.jpg":"1280x998","o_6720110_1024.jpg":"1024x798","o_6720110_640.jpg":"640x499","o_6720110_480.jpg":"480x374","o_6720110_340.jpg":"340x265","o_6720110_220.jpg":"220x171","h_6720110_1280.jpg":"1280x854","h_6720110_1024.jpg":"1024x683","h_6720110_640.jpg":"640x427","h_6720110_480.jpg":"480x320","h_6720110_340.jpg":"340x227","h_6720110_220.jpg":"220x147","pp_6720110_1280.jpg":"1280x1628","pp_6720110_1024.jpg":"1024x1303","pp_6720110_640.jpg":"640x814","pp_6720110_480.jpg":"480x611","pp_6720110_340.jpg":"340x432","pp_6720110_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6720109_1920.jpg":"1920x1080","k_6720109_1280.jpg":"1280x1280","k_6720109_1024.jpg":"1024x1024","k_6720109_640.jpg":"640x640","k_6720109_480.jpg":"480x480","k_6720109_340.jpg":"340x340","k_6720109_220.jpg":"220x220","o_6720109_1280.jpg":"1280x960","o_6720109_1024.jpg":"1024x768","o_6720109_640.jpg":"640x480","o_6720109_480.jpg":"480x360","o_6720109_340.jpg":"340x255","o_6720109_220.jpg":"220x165","h_6720109_1280.jpg":"1280x854","h_6720109_1024.jpg":"1024x683","h_6720109_640.jpg":"640x427","h_6720109_480.jpg":"480x320","h_6720109_340.jpg":"340x227","h_6720109_220.jpg":"220x147","pp_6720109_1280.jpg":"1280x1628","pp_6720109_1024.jpg":"1024x1303","pp_6720109_640.jpg":"640x814","pp_6720109_480.jpg":"480x611","pp_6720109_340.jpg":"340x432","pp_6720109_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6720108_1920.jpg":"1920x1080","k_6720108_1280.jpg":"1280x1280","k_6720108_1024.jpg":"1024x1024","k_6720108_640.jpg":"640x640","k_6720108_480.jpg":"480x480","k_6720108_340.jpg":"340x340","k_6720108_220.jpg":"220x220","o_6720108_1280.jpg":"1280x960","o_6720108_1024.jpg":"1024x768","o_6720108_640.jpg":"640x480","o_6720108_480.jpg":"480x360","o_6720108_340.jpg":"340x255","o_6720108_220.jpg":"220x165","h_6720108_1280.jpg":"1280x854","h_6720108_1024.jpg":"1024x683","h_6720108_640.jpg":"640x427","h_6720108_480.jpg":"480x320","h_6720108_340.jpg":"340x227","h_6720108_220.jpg":"220x147","pp_6720108_1280.jpg":"1280x1628","pp_6720108_1024.jpg":"1024x1303","pp_6720108_640.jpg":"640x814","pp_6720108_480.jpg":"480x611","pp_6720108_340.jpg":"340x432","pp_6720108_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6720107_1920.jpg":"1920x1080","k_6720107_1280.jpg":"1280x1280","k_6720107_1024.jpg":"1024x1024","k_6720107_640.jpg":"640x640","k_6720107_480.jpg":"480x480","k_6720107_340.jpg":"340x340","k_6720107_220.jpg":"220x220","o_6720107_1280.jpg":"1280x960","o_6720107_1024.jpg":"1024x768","o_6720107_640.jpg":"640x480","o_6720107_480.jpg":"480x360","o_6720107_340.jpg":"340x255","o_6720107_220.jpg":"220x165","h_6720107_1280.jpg":"1280x854","h_6720107_1024.jpg":"1024x683","h_6720107_640.jpg":"640x427","h_6720107_480.jpg":"480x320","h_6720107_340.jpg":"340x227","h_6720107_220.jpg":"220x147","pp_6720107_1280.jpg":"1280x1628","pp_6720107_1024.jpg":"1024x1303","pp_6720107_640.jpg":"640x814","pp_6720107_480.jpg":"480x611","pp_6720107_340.jpg":"340x432","pp_6720107_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6720102_1920.jpg":"1920x1080","k_6720102_1280.jpg":"1280x1280","k_6720102_1024.jpg":"1024x1024","k_6720102_640.jpg":"640x640","k_6720102_480.jpg":"480x480","k_6720102_340.jpg":"340x340","k_6720102_220.jpg":"220x220","o_6720102_1280.jpg":"1280x960","o_6720102_1024.jpg":"1024x768","o_6720102_640.jpg":"640x480","o_6720102_480.jpg":"480x360","o_6720102_340.jpg":"340x255","o_6720102_220.jpg":"220x165","h_6720102_1280.jpg":"1280x854","h_6720102_1024.jpg":"1024x683","h_6720102_640.jpg":"640x427","h_6720102_480.jpg":"480x320","h_6720102_340.jpg":"340x227","h_6720102_220.jpg":"220x147","pp_6720102_1280.jpg":"1280x1628","pp_6720102_1024.jpg":"1024x1303","pp_6720102_640.jpg":"640x814","pp_6720102_480.jpg":"480x611","pp_6720102_340.jpg":"340x432","pp_6720102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6720101_1920.jpg":"1920x1080","k_6720101_1280.jpg":"1280x1280","k_6720101_1024.jpg":"1024x1024","k_6720101_640.jpg":"640x640","k_6720101_480.jpg":"480x480","k_6720101_340.jpg":"340x340","k_6720101_220.jpg":"220x220","o_6720101_1280.jpg":"1280x960","o_6720101_1024.jpg":"1024x768","o_6720101_640.jpg":"640x480","o_6720101_480.jpg":"480x360","o_6720101_340.jpg":"340x255","o_6720101_220.jpg":"220x165","h_6720101_1280.jpg":"1280x854","h_6720101_1024.jpg":"1024x683","h_6720101_640.jpg":"640x427","h_6720101_480.jpg":"480x320","h_6720101_340.jpg":"340x227","h_6720101_220.jpg":"220x147","pp_6720101_1280.jpg":"1280x1628","pp_6720101_1024.jpg":"1024x1303","pp_6720101_640.jpg":"640x814","pp_6720101_480.jpg":"480x611","pp_6720101_340.jpg":"340x432","pp_6720101_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6720124_1920.jpg":"1920x1080","k_6720124_1280.jpg":"1280x1280","k_6720124_1024.jpg":"1024x1024","k_6720124_640.jpg":"640x640","k_6720124_480.jpg":"480x480","k_6720124_340.jpg":"340x340","k_6720124_220.jpg":"220x220","o_6720124_1280.jpg":"1280x960","o_6720124_1024.jpg":"1024x768","o_6720124_640.jpg":"640x480","o_6720124_480.jpg":"480x360","o_6720124_340.jpg":"340x255","o_6720124_220.jpg":"220x165","h_6720124_1280.jpg":"1280x854","h_6720124_1024.jpg":"1024x683","h_6720124_640.jpg":"640x427","h_6720124_480.jpg":"480x320","h_6720124_340.jpg":"340x227","h_6720124_220.jpg":"220x147","pp_6720124_1280.jpg":"1280x1628","pp_6720124_1024.jpg":"1024x1303","pp_6720124_640.jpg":"640x814","pp_6720124_480.jpg":"480x611","pp_6720124_340.jpg":"340x432","pp_6720124_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7309159 Threads: 2 Questions: 1520843947 Slow queries: 4623794 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110390551 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ferme-za-zimske-kraljice-donosimo-sve-o-lovu-podlanica-od-tehnika-do-izbora-jeske-i-opreme-1350673 [printLink] => /om/ribolov/ferme-za-zimske-kraljice-donosimo-sve-o-lovu-podlanica-od-tehnika-do-izbora-jeske-i-opreme-1350673?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 657326 [name] => ribolov zimi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-11-23 11:44:55 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov-zimi [link] => /tag/ribolov-zimi ) [1] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648280 [name] => Boris Bulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 15:21:04 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bulic [link] => /tag/boris-bulic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 712101 [name] => lov podlanica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-09 09:49:50 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-podlanica [link] => /tag/lov-podlanica ) [4] => stdClass Object ( [id] => 735477 [name] => lov komarči [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-03 09:03:20 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-komarci [link] => /tag/lov-komarci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Većina ribolovaca udičara zimi miruje i čeka tople dane prevezujući i slažući pribor za prve proljetne izlete, uz tek poneki izlazak na lignje. No, neki udičari zimu provode puno aktivnije, uživajući u nadmudrivanju s atraktivnom i zahtjevnom lovinom – zimskim kraljicama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U PO‘ ZIME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ferme za zimske kraljice: donosimo sve o lovu podlanica, od izbora ješke do opreme [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720111.jpg [galleryCount] => 14 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Ne mora uvijek biti bonaca

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720111.jpg [title] =>

Ne mora uvijek biti bonaca

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720120.jpg [title] =>

Podlanica je vrlo poželjan ulov

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720119.jpg [title] =>

Zimske kraljice čine zimu ljepšom

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720117.jpg [title] =>

Najbolje se love u blizini luka

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720115.jpg [title] =>

Na štapu je, idemo mala...

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720113.jpg [title] =>

Stara bitva idealan je oslonac za fermu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720112.jpg [title] =>

Sve je spremno za kačenje

 

 

 

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720110.jpg [title] =>

Srdela bez glave je vrlo atraktivna ješka

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720109.jpg [title] =>

Bibija treba ješkati cijelog preko igle

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720108.jpg [title] =>

Isplatilo se čekati

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720107.jpg [title] =>

Mnogi ribolovci koriste mala klizna olova i montažu bez predveza

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720102.jpg [title] =>

Podlanica ima jaku popločanu čeljust

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720101.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/12/27/6720124.jpg [title] =>

Rak suša podlanicama je neodoljiv

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Zimsko je doba za većinu sportskih ribolovaca vrijeme suše i posta. Lignje pružaju puno zadovoljstvo samo posvećenim lignjarima, dok pasionirani udičari lignjarenje doživljavaju samo kao surogat, most do toplijeg dijela godine kad će opet moći loviti udicom.

No, unatoč takvom uobičajenom scenariju, postoji jedno kraće razdoblje kad se podlanice pojave duž cijele obale u većim jatima. Ta jata biraju mikrolokacije na kojima se zadržavaju, negdje petnaestak dana, a negdje i cijeli mjesec. To su najčešće takozvane rupe, odnosno rubovi na kojima se dno naglo počinje spuštati. Brojnije su u lukama i u neposrednoj blizini luke nego na divljim i pustim obalama, za što je u prvom redu zaslužna nešto viša temperatura mora, a što je posljedica naseljenosti obale.

Ali te podlanice nipošto nisu potpuno raspoložene za suradnju. Da bismo ih uspješno nasukali, potrebno je malo više od pukog zabacivanja ješke na udici.

KONTROLA PRIJE SVEGA

Pribor potreban za ovakav lov je nedvojbeno dorađeni surf komplet. Premda većina ribolovaca misli da se podlanice može loviti

bilo kakvim priborom, praksa je pokazala nešto drugo, Naime, jedna se podlanica uistinu može uloviti bilo kakvim priborom, no uloviti jednu podlanicu nije isto što i pet, i to bez promašaja i izgubljenih riba.

Mekani štapovi poput feedera, koji su u nekim situacijama prvi izbor u ovakvom lovu, nisu primjereni upravo zbog svoje savitljivosti. Premda je s feederima veliku ribu dovoljno držati na napetoj struni tako da elastičnost štapa odradi zamaranje, s feeder štapom riba se zapravo vrlo teško može kontrolirati. U situaciji kada pođe u smjeru koji je potencijalno opasan, a luke su uvijek prepune takvih mjesta premreženih konopcima i kolpomortima, da krupni metalni otpad i ne spominjemo, feeder neće moći promijeniti smjer kretanja ribe.

---

image

Najbolje se love u blizini luka

---

Za razliku od feedera, surf štap, ako je i ostatak pribora usklađen i dobro posložen, i najveću podlanicu može u mjestu okrenuti i kontrolirati izvlačenje do zadnjeg trena.

SPORTSKI PRISTUP

Rola bi trebala biti jača, većih gabarita i jake pouzdane kočnice. Još ako je opremljena slobodnim hodom špule, tada možemo loviti bez straha od neuspjeha. Osnovna je struna uvijek najlonski monofil jer se upredenica, unatoč manjem promjeru i većoj nosivosti, baš i ne voli doticati oštrih rubova školjki, stijena i svih onih neravnina kojima uzobalni tereni obiluju, a na što struna nakon zabačaja obavezno legne. U odabiru bi trebalo dati prednost mekšim i elastičnijim strunama zbog više razloga, od kojih je prvi vezan uz relativno malu daljinu na kojoj se ribolov odvija, te uz borbenost i dinamiku lova.

Promjer strune stvar je osobnog odabira, no nekakav sportski pristup kretao bi se oko 0,35 mm. Predvez je obavezno fluorokarbonski, nešto tanji od osnove, dužine od 50 do 80 cm, što prvenstveno ovisi o terenu na kojem se lovi.

Udice za lov podlanica uvijek su beskompromisno kovanice, šireg luka i najoštrijeg mogućeg vrha. Podlanica ima vrlo snažan čeljusni aparat i popločanu unutrašnjost usta, tako da će bez osobitih teškoća sprešati većinu klasičnih udica.

Osim toga, podlanice u ovo doba godine imaju nešto mekše usne, koje relativno lako pucaju u zamaranju. Zbog toga udica mora penetrirati glatko i lako tako da tijekom uboda, a i zamaranja, ubodna rana bude što je moguće manja.

---

image

Podlanica je vrlo poželjan ulov

---

DVIJE TEHNIKE

Premda se mogu loviti na više načina, osnovna ribolovna tehnika kojom se love zimske podlanice je ferma. Dakle, nakon zabačaja, struna se lagano napinje dok se ne poravna, odnosno dok ne zauzme položaj u kojem će se moći ostvariti najneposredniji kontakt s lovinom. Ako se pribor neposredno nakon zabačaja bez postupnog zatezanja strune jednostavno pusti, griz će se teško detektirati, dok su jako velike šanse da kurenat zaplete opuštenu strunu u prepreke na dnu.

Osim na fermu, podlanice se na nekim mjestima mogu loviti i á volo tehnikom, najčešće s cijelom srdelom na kraju neotežanog sistema. Premda mnogi ribolovci u ovoj tehnici prakticiraju vezivanje udice direktno na osnovnu strunu, i to ponajviše od straha zbog slabljenja sistema vezivanjem spojnog čvora za predvez, sistemi s predvezom od fluorokarbona su oko 70 posto lovniji od običnih.

---

image

Mnogi ribolovci koriste mala klizna olova i montažu bez predveza

---

Problem najslabije karike rješava se jednostavnim odabirom adekvatnog ispravno vezanog čvora.

Bez obzira na to lovili na fermu ili á volo, nakon odlaganja štapa na obalu aktivira se slobodni hod špule. Ako rola nema taj mehanizam, tada je potrebno kočnicu otpustiti toliko da riba u odvlačenju naješkane udice ne osjeti nikakav otpor.

Pojedini ribolovci ne otpuštaju kočnicu, nego otvaraju preklopnu oprugu, a na kalem postavljaju novčić ili kamenčić koji ima dvostruku ulogu – prva je sprječavanje neželjenog odmotavanja strune, a druga indikacija griza. U ribolovu u kojem se koristi ovakav pristup od velike je važnosti da struna bude meka i podatna da se ne bi pretjerano odmotala i pritom zamrsila.

---

image

Stara bitva idealan je oslonac za fermu

---

U svakom slučaju, pa i u radu s rolama sa slobodnim hodom špule, prije kontriranja treba aktivirati ili zategnuti kočnicu ili barem slobodnom rukom poklopiti kalem i na taj način spriječiti nekontrolirano odmotavanje, koje u 99 posto slučajeva završi gnijezdom strune koju je nemoguće razmrsiti.

TOPIVA MREŽICA

Ješka za zimski period treba biti takva da je podlanica neće odbiti. Živi rak suša, cijela svježa srdela bez glave, cijeli bibi ili živi veliki crv najlovnije su ješke. Treba ih ješkati jednostavno, ako je moguće preko igle kako bi se u konačnoj montaži udica što kvalitetnije sakrila, a pritom i dalje bila jednako lovna.

A budući da se najbolji rezultati ostvaruju noću, straha od sitne ribe nema. Jedini koji bi mogli oštetiti ješku su rakovi, no budući da se love podlanice, rakova nema nadaleko oko lovišta, tako da je ješka na dnu sigurna do dolaska ribe. Ipak, dulje od dvadesetak minuta bez griza ne bi trebalo čekati. Uvijek postoji mogućnost da je naješkana udica utonula u mulj, travu ili da je na neki drugi način skrivena pogledu ribe, zbog čega bi sistem trebalo izvući i po potrebi preješkati te ga ponovo zabaciti, ako je moguće na isto mjesto.

---

image

Srdela bez glave je vrlo atraktivna ješka

---

Od velike je pomoći brumanje. Naravno, lovna je zona uvijek predaleko da bi se moglo brumati konvencionalnim tehnikama. No, rješenje i za to postoji, a zove se PVA. PVA je kratica za polivinil alkohol, materijal koji izgledom podsjeća na običnu plastiku, s tim da je u vodi potpuno razgradiv, a koji kolege slatkovodni ribolovci već jako dugo koriste.

Bruma se, bili to peleti ili komadi srdele, ubaci u mrežicu koja se zaveže te se okači na predvez, bilo za olovnicu ili samu udicu. Kad sistem padne na dno, PVA mrežica će se unutar pet minuta otopiti, nakon čega će naješkana udica biti usred gomilice brume, što, htjeli vi to priznati ili ne, za lijep postotak podiže šanse za kvalitetnim grizom. Važno je samo da u radu s PVA mrežicama ruke uvijek budu suhe kako do razgradnje ne bi došlo prije vremena.

MRTVA STRAŽA

Posebno je zanimljivo da zimske podlanice grizu malo drukčije nego u toplijem dijelu godine. Naravno, bude tu klasičnih odvlačenja, najprije metar, pa još jedan metar pa onda u beskraj, no česti su grizevi u kojima podlanica ješku drži u ustima i premeće je bez odvlačenja. Velika je šansa da u tom premetanju otkrije udicu i sve ispljune. Upravo stoga treba koristiti kvalitetnu fluorokarbonsku strunu koja je, osim što je najvećim dijelom ribama nevidljiva, i dovoljno kruta da riba, nakon što je usisa, naješkanu udicu ne može ispljunuti.

Da bi se takvi atipični grizevi na vrijeme uočili, nikakvi elektronički indikatori, savijene žličice i komadići stiropora s umetnutim svjetlećim ampulama nisu od pomoći.

---

image

Podlanica ima jaku popločanu čeljust

---

Jedini je indikator mrtva straža nad štapovima. Napinjanje strune ili tek neznatno povijanje samog vrha štapa indikator su da je riba tu.

Naravno, višebojni osjetljivi vršni segmenti u kombinaciji s blankovima surf štapova daju daleko najbolje rezultate.

Kontra mora biti snažna, ali ipak odmjerena kako ne bi došlo do trganja usana, koje su u ovo doba godine, kako smo već rekli, nešto mekše nego inače.

I koliko god bile inertne u primanju ješke i odvlačenju, u borbi tijekom zamaranja nisu ništa manje borbene nego ljeti. Ovisno o veličini ribe, i otpor je drukčiji, no općenito gledano, nema smisla ići u lov bez oprare. Podlanicu od kilograma možda ćete i izvući na rivu, ali onu od šest kilograma bez oprare sigurno nećete.

NOĆNA IDILA

Vrijeme kad se podlanice pojave svake je godine drukčije. Prošle je godine bilo početkom prosinca, a pretprošle oko Božića.

Da stvar bude zanimljivija, prvi se slučajni ulovi uglavnom kriju, no informacije o ulovima ipak procure već nakon nekoliko dana, kada se rive doslovno preko noći ispune ribolovcima. I ta noćna idila traje nešto manje od mjesec dana, kad se podlanice na jednako tajanstven i ničim najavljen način jednostavno povuku.

Surf postave, tripodi, indikatori i kante s ješkom nestanu, a od cijele gomile ribolovaca ostane samo nekoliko lignjara koji sa svojim oitama pretražuju more donedavno puno podlanica.

---

image

Isplatilo se čekati

---

Stoga, ako nemate nikoga da vam dojavi da je počelo, prošetajte po rivi i lokalnoj đigi barem svaku drugu večer. Štapovi zabačeni u more i gomila taktički raspoređene opreme jasan su pokazatelj otvaranja zimske sezone lova na podlanicu.

Naravno, ako bilo koga od prisutnih ribolovca pitate ima li ribe, svaki će vam odgovoriti da je tu iz gušta, a ne zbog ribe. Ako ih upitate je li im možda hladno, unatoč činjenici da je temperatura oko nule i da puše bura ili sipi kiša reći će vam da su sve to zanemarivo male nepogodnosti i da im je puna kapa toplog stana, fotelje i omiljene serije.

A ako ostanete dovoljno dugo da dočekate i griz i izvlačenje ribe, više nitko neće htjeti razgovarati s vama.

Naravno, iduće je večeri na vama red da, drhtureći i čekajući na potez zimske podlanice, odgovarate na pitanja znatiželjnika.

---

image

Zimske kraljice čine zimu ljepšom

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Ne mora uvijek biti bonaca


Podlanica je vrlo poželjan ulov


Zimske kraljice čine zimu ljepšom


Najbolje se love u blizini luka


Na štapu je, idemo mala...


Stara bitva idealan je oslonac za fermu


Sve je spremno za kačenje

 

 

 


Srdela bez glave je vrlo atraktivna ješka


Bibija treba ješkati cijelog preko igle


Isplatilo se čekati


Mnogi ribolovci koriste mala klizna olova i montažu bez predveza


Podlanica ima jaku popločanu čeljust



Rak suša podlanicama je neodoljiv

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ferme-za-zimske-kraljice-donosimo-sve-o-lovu-podlanica-od-tehnika-do-izbora-jeske-i-opreme-1350673 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6789c3cad2766a50c2fefb8bd5e5b3bc68a970aa [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ferme+za+zimske+kraljice%3A+donosimo+sve+o+lovu+podlanica%2C+od+izbora+je%C5%A1ke+do+opreme&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fferme-za-zimske-kraljice-donosimo-sve-o-lovu-podlanica-od-tehnika-do-izbora-jeske-i-opreme-1350673 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fferme-za-zimske-kraljice-donosimo-sve-o-lovu-podlanica-od-tehnika-do-izbora-jeske-i-opreme-1350673 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Većina ribolovaca udičara zimi miruje i čeka tople dane prevezujući i slažući pribor za prve proljetne izlete, uz tek poneki izlazak na lignje. No, neki udičari zimu provode puno aktivnije, uživajući u nadmudrivanju s atraktivnom i zahtjevnom lovinom – zimskim kraljicama [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U PO‘ ZIME [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

U PO‘ ZIMEFerme za zimske kraljice: donosimo sve o lovu podlanica, od izbora ješke do opreme

Piše Boris BULIĆ/Max FISHING
27. prosinca 2023. - 13:31

Zimsko je doba za većinu sportskih ribolovaca vrijeme suše i posta. Lignje pružaju puno zadovoljstvo samo posvećenim lignjarima, dok pasionirani udičari lignjarenje doživljavaju samo kao surogat, most do toplijeg dijela godine kad će opet moći loviti udicom.

No, unatoč takvom uobičajenom scenariju, postoji jedno kraće razdoblje kad se podlanice pojave duž cijele obale u većim jatima. Ta jata biraju mikrolokacije na kojima se zadržavaju, negdje petnaestak dana, a negdje i cijeli mjesec. To su najčešće takozvane rupe, odnosno rubovi na kojima se dno naglo počinje spuštati. Brojnije su u lukama i u neposrednoj blizini luke nego na divljim i pustim obalama, za što je u prvom redu zaslužna nešto viša temperatura mora, a što je posljedica naseljenosti obale.

Ali te podla...

10. svibanj 2024 23:34