StoryEditorOCM

ulovi i pustiDržavno prvenstvo: Neizvjesno do zadnje sekunde kad juniori love ribu

Piše Šime Duvančić
10. listopada 2022. - 09:28

SRK Porat iz Postrane 8. i 9. listopada bio je domaćin Državnog prvenstva u lovu štapom s morske obale u kategorijama U16 i U21. Po lijepom, mirnom i sunčanom vremenu nastupilo je po 24 natjecatelja koje su pravo stekli kroz regionalna kvalifikacijska natjecanja.

U obje kategorije borbe su bile neizvjesne do zadnjeg trenutka lova. O konačnom ukupnom, dnevnom, čak i sektorskom plasmanu odlučivale su sitnice, grami.

O prvaku u obje kategorije odluičio je bolji dnevni plasman. Tako je u mlađoj konkurenciji prvak postao Riječanin Alex Sarson jer mu je najbolji plasman bio drugo mjesto drugog dana, dok je s istim brojem bodova drugo mjesto osvojio Ičićanim Petar Pobar jer mu je najbolji dnevni plasman bilo treće mjesto prvog dana. Bolji dnevni plasman je odlučivao i o trećeplasiranom u ovoj kategoriji. To je Antonio Gršković zahvaljujući tome što je bio pobjednik prvog dana, dok je s 12, istim brojem bodova četvrto mjesto osvojio Stipan Barišić iz Biograda, jer mu je najbolji dnevni plasman bilo treće mjesto osvojeno drugog dana.

image

Pobjednici u kategoriji U16

U starijoj konkurenciji pobijedio je Marko Ružić iz Raše, pobjednik prvog dana i petoplasirani drugog. Kao i prošle godine, drugo mjesto osvojio je Josip Taraš iz Kaštel Kambelovca. I on je osvojio 6 plasmanskih bodova, ali mu je najbolji dnevni plasman bilo drugo mjesto drugog dana.

Među starijim juniorima bile su i dvije natjecateljicee, koje su ravnopravno sudjelovale u borbi. Uspješnija je bila Marijana Milić iz Kostrene, ali koja nije uspjela ponoviti prošlogodišnji rezultat, kad je bila treća, jer se plasirala na 15 mjesto. Odmah iza nje plasirala se debitantica Katarina Dragun iz Nebojsija, Kaštel Kambelovac.

image

Pobjednici u kategoriji U21

Lovilo se po sistemu ulovi i pusti. Natjecatelj je morao što prije skinuti ulov i staviti u posudu s vodom koju bi zatim pomoćni sudac odnio do glavnog na mjerenje dužine i težine, a potom vratio u more izvan lovne zone. Zahvaljujući tome preživjelo je preko tri četvrtine ulovljene ribe. No, ulov je malobrojan i male težine, prosječne od tek oko 43 grama.

Svi natjecatelji su imali istu količinu dagnji, crvića, srdele te lignje, koje je osigurao domaćin. Lovili su sa štapovima dužine do pet metara, olovnicom ne lakšom od 20 grama, te sistemom ne dužim od štapa i s najviše tri udice.

Kao i prošle godine, najkrupniji pojedinačni ulov ostvario je Josip Taraš, koji je zakačio glavoča pločara od 271 gram. Inače, veći dio ulova činile su usnače, ponajprije knez, a sa plitkog dna izvučeno je i desetak- iglica, riba gornjih slojeva mora.

image

Ulovi i pusti

 

Plasman

U16, pojedinačno:

1. Alex Sarson, SRD Kantrida, Rijeka, 8 (6+2) plasmanskih bodova,

2. Petar Pobar, ŠRK Ičići, Ičići, 8 (3+5),

3. Antonio Gršković, SRD Kantrida, Rijeka, 12(1+11),

4. Stjepan Barišić, SRU Podlanica, Biograda, 12 (9+3),

5. Dominik Ferjančić, ŠRD Zubatac, Zadar, 15 (14+1)

U16 ekipno:

1. SRD Kantrida, Rijeka (Alex Sarson, Antonio Gršković), 3 (1+2),

2. ŠRD Zubatac, Zadar (Dominik Ferenčić, Dinko Klarić), 5 (4+1),

3. ŠRD Lovrata, Krk (Leon Bajčić, Dario Sutlić), 7 (3+4)

U21 pojedinačno:

1. Marko Ružić, ŠRD Galeb, Raša, 6 (1+5),

2. Josip Taraš, PSD Giričić, Kaštel Gomilica, 6 (4+2),

3. Ivan Pribilović, SRU Podlanica, Biograd, 11 (8+3),

4. Toni Pavičević, ŠRD Zubatac, Lovran, 12 (5+7),

5. Teo Hajdaraj, SRD Kantrida, Rijeka, 13 (2+11)

U21 ekipno:

1. SRU Podlanica 1, Biograd (Domagoj i Ivan Pribilović), 3 (2+1),

2. ŠRD Galeb, Raša (Marko Ruži, Ivan Batelić), 4 (1+3),

3. SRD Kantrida, Rijeka (Luka i Teo Hajdaraj), 7 (3+4)

27. travanj 2024 19:13