stdClass Object ( [id] => 1218851 [title] => Drifting ili trolling? Mnogi se okreću novoj dimenziji ribolova. Brume ni srdela nema, samo treba upaliti motore i krenuti u potragu za plijenom [alias] => drifting-ili-trolling-mnogi-se-okrecu-novoj-dimenziji-ribolova-brume-ni-srdela-nema-samo-treba-upaliti-motore-i-krenuti-u-potragu-za-plijenom [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Visoka cijena goriva na našim crpkama jedan je od najvažnijih razloga što se na našem moru pučinska panula ne prakticira toliko često.

Glavni oblik ribolova na veliku pučinsku ribu, u prvom redu, tunu, a uz nju i ostale srodnike poput albakora, luca, igluna i iglana kojih je sve više, na našem je moru drifting u kojem su troškovi ipak znatno manji.

No drifting, unatoč upotrebi gotovo istog ribolovnog pribora, mnogi autoriteti ne smatraju previše sportskim pristupom, da i ne spominjemo kako je trolling i neusporedivo dinamičniji i temperamentniji oblik ribolova.

Nova dimenzija

Ribolov krupne morske divljači poput tune, igluna, iglana, i velikih morskih pasa oduvijek je bio izazov najvišega ranga, kako na našem tako i na svim svjetskim morima. Premda je poklonika offshore trollinga ili pučinske panule, najdinamičnijeg oblika big game fishinga, u odnosu na one sklone driftingu na našem moru relativno malo, neke analize pokazuju da taj broj polako raste.

Razlog nije porast standarda niti sniženje cijene goriva, već naprosto otkrivanje nove dimenzije ribolova. Naime, dok se u driftingu sve svodi na intenzivno formiranje mirisnoga traga s rukama do lakta u brumi i srdelama, uz eventualno jedan, a možda i nekoliko ribljih poteza, od kojih su istina, svi respektabilni, u trollingu je ribolovac puno aktivniji i čistiji.

Brume i srdela nema, a izbor varalica i način povlačenja uz neprekidno pretraživanje obzora, praćenje GPS-a i iščekivanje na sonderu, postavljaju ribolovca u prvi plan kao aktivnog lovca koji svojim iskustvom i lovačkim nagonima traži nalazi i lovi ribu.

Premda i u driftingu ribolovac svojim poznavanjem tehnike, načina ješkanja i odabira pozicije igra ključnu ulogu, u odnosu na trolling ulovi u driftingu ipak više nalikuju na slučajnost i sreću, nego na rezultat iskustva i znanja.

 

---
image

Big game fishing je u načelu timski lov

---Finija strana

Oprema za offshore trolling u prvom redu podrazumijeva brod u potpunosti opremljen za sve pučinske izazove, pri čemu je sam ribolovni pribor priča za sebe. U ovakvom ribolovu nježnim štapovima, tankim strunama i malim rolama nema mjesta tako da bi, budući da je lovina u pravilu krupna pučinska divljač i da je u pitanju ribolov koji pred ribolovca i opremu postavlja nerijetko i ekstremno velika naprezanja, kompletan pribor trebao biti prilagođen toj činjenici te dimenzijama i izdržljivošću udovoljavati visokim zahtjevima.

Korišteni štapovi bi trebali nositi oznaku trolling, a na njima bi trebali biti montirani dovoljno snažni multiplikatori. Premda su mnogi novopečeniji ribolovci skloniji manjim modelima iste ili čak veće snage od standardno ogromnih multiplikatora, prije ili kasnije se sudare s problemom vezanim uz kapacitet.

Iako manji suvremeni multiplikatori snagom kočenja i samim pogonom uspješno konkuriraju velikim multiplikatorima, kada se na štapu nađe velika riba koja već u prvih pola minute izvuče preko 150 metara strune i nezaustavljivo dalje juri, tada se u panici gleda u kalem koji postaje sve mršaviji.

Manji multiplikatori, kao i robusnije stacionarne role, mogu se koristiti u pučinskoj panuli jedino ako smo sigurni u gornju granicu veličine lovine, kakav je slučaj u panuli luca ili palamida, a što se zapravo i ne smatra big game fishingom već little big game fishingom.

I premda je lovina znatno manja nego u big game fishingu, mnogi ljubitelji ovakvog lova smatraju da upravo takvim pristupom, s finijim priborom i manje robusnim strojnim parkom, sportska strana ribolova dolazi do punog sjaja.

Zbog brzine povlačenja koja se u prosjeku kreće od 3 do 7 milja, u pučinskoj se panuli rijetko kada koriste živi mamci. Najčešće se povlače veliki wobbleri, cedar plugovi ili jetovi, a katkad i silikonci s olovnim glavama pri čemu se nikada se ne vuče samo jedna varalica, već redovito više komada istovremeno.

Osim toga, u ovakvom su ribolovu vrlo popularne chain ili umbrella kombinacije. To su složeni sistemi kod kojih se u sistemu ne nalazi jedna, već više varalica na žičanim konstrukcijama.

---

image

Tuna je glavna lovina pučinske panule

------
image

Outriggeri omogućuju povlačenje više sistema u isto vrieme

---

Provokatori i ptice

Premda postoje kombinacije kod kojih su sve varalice lovne, najčešće se koriste teaser sistemi kod kojih je samo jedna, u pravilu centralna varalica, naoružana udicom dok ostale simuliraju jato manjih riba. Upravo se zato i nazivaju teaserima (provokatorima), jer je njihova uloga smo provokativna.

Teaseri imaju brojne oblike i verzije, od onih klasičnih sa silikonskim ribicama do velikih birdova koji su posebno atraktivni u neposrednoj blizini broda, u trećem, četvrtom i petom krmenom valu. Ove varalice izgledaju kao stilizirane ptice po čemu su i dobile naziv, a povlače se po samoj površini pri čemu, zbog svoje konstrukcije, krilima lupaju po površini.

Takva je buka provjereno provokativni poziv pučinskim predatorima. Naime, galebovi u hranjenu sitnom plavom ribom na površini proizvode vrlo slične zvukove lepetanja krilima što je gladnim ustima podmorja pouzdan signal i poziv na obrok.

Naravno, kao i kod većine ostalih teaser montaža i ovdje je u igri najčešće jato nenaoružanih varalica uz jednu atraktivniju varalicu koja krije udicu.

---

image

Tuna je glavna lovina pučinske panule

---

Glavni okidači

Općenito gledano, u pučinskoj su panuli najlovniji brzi i svjetlucavi modeli. Za sunčanog dana ubojite su plavo sive i srebrne kombinacije, a za oblačnih dana kontrasno jasne i svijetle boje poput žute, narančaste kao i sve inačice tipa Red Head. Posebno je atraktivan i lovan cedar plug, varalica izrađena od cedrovine s metalnom glavom i uzdužno probušenim tijelom kroz koji prolazi predvez s udicom.

Naravno, osim njega u prvom se redu nalazi i sva sila jetova, cona, slidera i ostalih varalica koje podnose veliku brzinu povlačenja bez oscilacija u putanji.

Premda su u prvom redu namijenjene obalnom varaličarenju, među metalnim su se varalicama posebno lovnima pokazali kastmasteri koji svojim okretanjem oko osi šalju jasan svjetlosni signal koji je za većinu predatorski nastrojene plave ribe provjereni okidač. Idealna je varalica za little big game fishing.

Povlači se različitim brzinama koje u prvom redu zavise od težine i veličine varalice. U principu, brzina je dobra ako se kastmaster okreće oko svoje osi ne mijenjajući dubinu.

Da bi se istovremeno povlačilo više sistema bez mršenja od velike su pomoći outriggeri preko kojih se panulaški sistemi mogu razvući na obje strane bočno od broda, dok je za potapanje sistema idealan downrigger kojim se također može potopiti i istovremeno vući više sistema.

Bez obzira na korištenu ješku i brzinu povlačenja, kočnice se multiplikatora u panuli uvijek postavljaju u položaj strike što osigurava dostatan otpor za kvalitetno kačenje i istovremeno dovoljno mekano proklizavanje koje sprječava pucanje strune.

---

image

Zamaranje iz stojećeg stava je posebno dinamično i sportski

 

 

 

---

Samo po rubu

A pučinsku lovinu uglavnom nije teško uočiti. Pažljivijim osmatranjem lako se može uočiti kako more kuha pri čemu će u praksi naše oko rijetko kada biti brže i pronicljivije od galebova koji gotovo uvijek prvi primijete takvo površinsko komešanje. Kada se plava riba hrani, more doslovno prska, a sitne ribe uvijek bude u izobilju čak i za vječno gladne galebove čije se okupljanje može vidjeti s velike udaljenosti.

Nažalost, najčešće greška koju većina ribolovaca napravi kad uoči tako okupljenu ribu je ulazak brodom u jato, jer takvi pokušaji u pravilu završavaju uronom jata i njegovim premještanjem na drugu poziciju.

Da bi izbjegli rasipanje jata i osigurali ulov, dok je brod još dovoljno daleko od jata panulu treba pustiti pedeset do sedamdeset metara iza broda i na pedesetak metara ispred, brodom zaobilazeći jato, te se po njegovom rubu provesti na suprotnu stranu, i to tako da varalice u povlačenju prođu po rubu jata. Prolaskom po rubu jata za varalicom se uglavnom zaleti nekoliko riba od kojih se u pravilu barem jedna zakači.

Tako zakačenu ribu treba što je moguće prije, bez ikakvih odugovlačenja i kalkuliranja, izvući izvan jata da se jato ne bi prepolovilo ili zaronilo.

---

image

Palamide su omiljen lovina u little big game fishingu

---

Gušti na kraju

U trenutku kačenja ribe ribolovac zadužen za izvlačenje lovine prihvaća štap i počinje zamaranje dok ostatak posade skuplja sav preostali pribor i izvlači ga iz mora omogućujući ribolovcu nesmetano zamaranje. To je uobičajen scenarij kada je na štapu velika riba, poput kapitalne tune.

No kada su u pitanju manje ribe, poput albakora, luceva ili palamida, tada se vožnja nastavlja računajući na još koje kačenje. Naime, pučinska plava riba je najčešće u jatu i kada se zakači jedna, velika je šansa da se zakači još koja. Tek kada se na nekoliko pribora dobije riba, počinje izvlačenje pri čemu se brod ne zaustavlja kako ne došlo do mršenja pribora.

U tim manevrima skiper ima ključnu ulogu, jer mora sinkronizirati brzinu i putanju broda s potrebama ribolovca koji izvlači lovinu.

Na kraju, bez obzira na način na koji je zakačena kukom i koliko pritom krvari, plavu ribu po izvlačenju, treba što je moguće prije otkrviti. Kratkim oštrim nožem je potrebno zarezati okomito na polovici otiska grudne peraje, u tzv. pazuho. Na taj će način iz ribe izaći najveća količina krvi, a što je jako važno radi postizanja kvalitetnog okusa mesa. 

---

image

Provlačenjem varalica po rubu jata može se nasukati i više riba

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIG GAME FISHING [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BIG GAME FISHING 2 0 9166 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2014-06-24 11:42:12 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-25 07:17:21 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2022-08-25 06:37:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 142 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2014\/06\/24\/3960554.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/24\/3960556.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/24\/3960555.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/24\/3960553.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/24\/3960552.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/24\/3960551.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/24\/3960550.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/24\/3960549.jpg","\/images\/slike\/2014\/06\/24\/3960547.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U moru je jedino pribor na kojem je riba<\/p>","

Zamaranje iz stoje\u0107eg stava je posebno dinami\u010dno i sportski<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Big game fishing je u na\u010delu timski lov<\/p>","

Tuna je glavna lovina pu\u010dinske panule<\/p>","

Provla\u010denjem varalica po rubu jata mo\u017ee se nasukati i vi\u0161e riba<\/p>","

Palamide su omiljen lovina u little big game fishingu<\/p>","

Drifting se uglavnom svodi na dugo \u010dekanje<\/p>","

Outriggeri omogu\u0107uju povla\u010denje vi\u0161e sistema u isto vrieme<\/p>","

Stacionarke i mali multiplikatori koriste se samo ako je o\u010dekivana lovina mala<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_3960554_1920.jpg":"1920x1080","k_3960554_1280.jpg":"1280x1280","k_3960554_1024.jpg":"1024x1024","k_3960554_640.jpg":"640x640","k_3960554_480.jpg":"480x480","k_3960554_340.jpg":"340x340","k_3960554_220.jpg":"220x220","o_3960554_1280.jpg":"1280x960","o_3960554_1024.jpg":"1024x768","o_3960554_640.jpg":"640x480","o_3960554_480.jpg":"480x360","o_3960554_340.jpg":"340x255","o_3960554_220.jpg":"220x165","h_3960554_1280.jpg":"1280x854","h_3960554_1024.jpg":"1024x683","h_3960554_640.jpg":"640x427","h_3960554_480.jpg":"480x320","h_3960554_340.jpg":"340x227","h_3960554_220.jpg":"220x147","pp_3960554_1280.jpg":"1280x1628","pp_3960554_1024.jpg":"1024x1303","pp_3960554_640.jpg":"640x814","pp_3960554_480.jpg":"480x611","pp_3960554_340.jpg":"340x432","pp_3960554_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1388","hd_3960556_1920.jpg":"1920x1080","k_3960556_1280.jpg":"1280x1280","k_3960556_1024.jpg":"1024x1024","k_3960556_640.jpg":"640x640","k_3960556_480.jpg":"480x480","k_3960556_340.jpg":"340x340","k_3960556_220.jpg":"220x220","o_3960556_1280.jpg":"1280x925","o_3960556_1024.jpg":"1024x740","o_3960556_640.jpg":"640x462","o_3960556_480.jpg":"480x347","o_3960556_340.jpg":"340x245","o_3960556_220.jpg":"220x159","h_3960556_1280.jpg":"1280x854","h_3960556_1024.jpg":"1024x683","h_3960556_640.jpg":"640x427","h_3960556_480.jpg":"480x320","h_3960556_340.jpg":"340x227","h_3960556_220.jpg":"220x147","pp_3960556_1280.jpg":"1280x1628","pp_3960556_1024.jpg":"1024x1303","pp_3960556_640.jpg":"640x814","pp_3960556_480.jpg":"480x611","pp_3960556_340.jpg":"340x432","pp_3960556_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1384","hd_3960555_1920.jpg":"1920x1080","k_3960555_1280.jpg":"1280x1280","k_3960555_1024.jpg":"1024x1024","k_3960555_640.jpg":"640x640","k_3960555_480.jpg":"480x480","k_3960555_340.jpg":"340x340","k_3960555_220.jpg":"220x220","o_3960555_1280.jpg":"1280x922","o_3960555_1024.jpg":"1024x738","o_3960555_640.jpg":"640x461","o_3960555_480.jpg":"480x346","o_3960555_340.jpg":"340x245","o_3960555_220.jpg":"220x158","h_3960555_1280.jpg":"1280x854","h_3960555_1024.jpg":"1024x683","h_3960555_640.jpg":"640x427","h_3960555_480.jpg":"480x320","h_3960555_340.jpg":"340x227","h_3960555_220.jpg":"220x147","pp_3960555_1280.jpg":"1280x1628","pp_3960555_1024.jpg":"1024x1303","pp_3960555_640.jpg":"640x814","pp_3960555_480.jpg":"480x611","pp_3960555_340.jpg":"340x432","pp_3960555_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_3960553_1920.jpg":"1920x1080","k_3960553_1280.jpg":"1280x1280","k_3960553_1024.jpg":"1024x1024","k_3960553_640.jpg":"640x640","k_3960553_480.jpg":"480x480","k_3960553_340.jpg":"340x340","k_3960553_220.jpg":"220x220","o_3960553_1280.jpg":"1280x960","o_3960553_1024.jpg":"1024x768","o_3960553_640.jpg":"640x480","o_3960553_480.jpg":"480x360","o_3960553_340.jpg":"340x255","o_3960553_220.jpg":"220x165","h_3960553_1280.jpg":"1280x854","h_3960553_1024.jpg":"1024x683","h_3960553_640.jpg":"640x427","h_3960553_480.jpg":"480x320","h_3960553_340.jpg":"340x227","h_3960553_220.jpg":"220x147","pp_3960553_1280.jpg":"1280x1628","pp_3960553_1024.jpg":"1024x1303","pp_3960553_640.jpg":"640x814","pp_3960553_480.jpg":"480x611","pp_3960553_340.jpg":"340x432","pp_3960553_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_3960552_1920.jpg":"1920x1080","k_3960552_1280.jpg":"1280x1280","k_3960552_1024.jpg":"1024x1024","k_3960552_640.jpg":"640x640","k_3960552_480.jpg":"480x480","k_3960552_340.jpg":"340x340","k_3960552_220.jpg":"220x220","o_3960552_1280.jpg":"1280x1706","o_3960552_1024.jpg":"1024x1365","o_3960552_640.jpg":"640x853","o_3960552_480.jpg":"480x640","o_3960552_340.jpg":"340x453","o_3960552_220.jpg":"220x293","h_3960552_1280.jpg":"1280x854","h_3960552_1024.jpg":"1024x683","h_3960552_640.jpg":"640x427","h_3960552_480.jpg":"480x320","h_3960552_340.jpg":"340x227","h_3960552_220.jpg":"220x147","pp_3960552_1280.jpg":"1280x1628","pp_3960552_1024.jpg":"1024x1303","pp_3960552_640.jpg":"640x814","pp_3960552_480.jpg":"480x611","pp_3960552_340.jpg":"340x432","pp_3960552_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_3960551_1920.jpg":"1920x1080","k_3960551_1280.jpg":"1280x1280","k_3960551_1024.jpg":"1024x1024","k_3960551_640.jpg":"640x640","k_3960551_480.jpg":"480x480","k_3960551_340.jpg":"340x340","k_3960551_220.jpg":"220x220","o_3960551_1280.jpg":"1280x960","o_3960551_1024.jpg":"1024x768","o_3960551_640.jpg":"640x480","o_3960551_480.jpg":"480x360","o_3960551_340.jpg":"340x255","o_3960551_220.jpg":"220x165","h_3960551_1280.jpg":"1280x854","h_3960551_1024.jpg":"1024x683","h_3960551_640.jpg":"640x427","h_3960551_480.jpg":"480x320","h_3960551_340.jpg":"340x227","h_3960551_220.jpg":"220x147","pp_3960551_1280.jpg":"1280x1628","pp_3960551_1024.jpg":"1024x1303","pp_3960551_640.jpg":"640x814","pp_3960551_480.jpg":"480x611","pp_3960551_340.jpg":"340x432","pp_3960551_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_3960550_1920.jpg":"1920x1080","k_3960550_1280.jpg":"1280x1280","k_3960550_1024.jpg":"1024x1024","k_3960550_640.jpg":"640x640","k_3960550_480.jpg":"480x480","k_3960550_340.jpg":"340x340","k_3960550_220.jpg":"220x220","o_3960550_1280.jpg":"1280x960","o_3960550_1024.jpg":"1024x768","o_3960550_640.jpg":"640x480","o_3960550_480.jpg":"480x360","o_3960550_340.jpg":"340x255","o_3960550_220.jpg":"220x165","h_3960550_1280.jpg":"1280x854","h_3960550_1024.jpg":"1024x683","h_3960550_640.jpg":"640x427","h_3960550_480.jpg":"480x320","h_3960550_340.jpg":"340x227","h_3960550_220.jpg":"220x147","pp_3960550_1280.jpg":"1280x1628","pp_3960550_1024.jpg":"1024x1303","pp_3960550_640.jpg":"640x814","pp_3960550_480.jpg":"480x611","pp_3960550_340.jpg":"340x432","pp_3960550_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_3960549_1920.jpg":"1920x1080","k_3960549_1280.jpg":"1280x1280","k_3960549_1024.jpg":"1024x1024","k_3960549_640.jpg":"640x640","k_3960549_480.jpg":"480x480","k_3960549_340.jpg":"340x340","k_3960549_220.jpg":"220x220","o_3960549_1280.jpg":"1280x960","o_3960549_1024.jpg":"1024x768","o_3960549_640.jpg":"640x480","o_3960549_480.jpg":"480x360","o_3960549_340.jpg":"340x255","o_3960549_220.jpg":"220x165","h_3960549_1280.jpg":"1280x854","h_3960549_1024.jpg":"1024x683","h_3960549_640.jpg":"640x427","h_3960549_480.jpg":"480x320","h_3960549_340.jpg":"340x227","h_3960549_220.jpg":"220x147","pp_3960549_1280.jpg":"1280x1628","pp_3960549_1024.jpg":"1024x1303","pp_3960549_640.jpg":"640x814","pp_3960549_480.jpg":"480x611","pp_3960549_340.jpg":"340x432","pp_3960549_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_3960547_1920.jpg":"1920x1080","k_3960547_1280.jpg":"1280x1280","k_3960547_1024.jpg":"1024x1024","k_3960547_640.jpg":"640x640","k_3960547_480.jpg":"480x480","k_3960547_340.jpg":"340x340","k_3960547_220.jpg":"220x220","o_3960547_1280.jpg":"1280x1706","o_3960547_1024.jpg":"1024x1365","o_3960547_640.jpg":"640x853","o_3960547_480.jpg":"480x640","o_3960547_340.jpg":"340x453","o_3960547_220.jpg":"220x293","h_3960547_1280.jpg":"1280x854","h_3960547_1024.jpg":"1024x683","h_3960547_640.jpg":"640x427","h_3960547_480.jpg":"480x320","h_3960547_340.jpg":"340x227","h_3960547_220.jpg":"220x147","pp_3960547_1280.jpg":"1280x1628","pp_3960547_1024.jpg":"1024x1303","pp_3960547_640.jpg":"640x814","pp_3960547_480.jpg":"480x611","pp_3960547_340.jpg":"340x432","pp_3960547_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7573823 Threads: 3 Questions: 1613272278 Slow queries: 4788595 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110843758 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/drifting-ili-trolling-mnogi-se-okrecu-novoj-dimenziji-ribolova-brume-ni-srdela-nema-samo-treba-upaliti-motore-i-krenuti-u-potragu-za-plijenom-1218851 [printLink] => /om/ribolov/drifting-ili-trolling-mnogi-se-okrecu-novoj-dimenziji-ribolova-brume-ni-srdela-nema-samo-treba-upaliti-motore-i-krenuti-u-potragu-za-plijenom-1218851?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 688718 [name] => boig game fishing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-25 00:28:30 [main_article_id] => 0 [alias] => boig-game-fishing [link] => /tag/boig-game-fishing ) [1] => stdClass Object ( [id] => 337852 [name] => lov na tune [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-na-tune [link] => /tag/lov-na-tune ) [2] => stdClass Object ( [id] => 648371 [name] => drifting [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-03 14:58:56 [main_article_id] => 0 [alias] => drifting [link] => /tag/drifting ) [3] => stdClass Object ( [id] => 688719 [name] => trolling [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-25 00:28:30 [main_article_id] => 0 [alias] => trolling [link] => /tag/trolling ) [4] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIG GAME FISHING [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Drifting ili trolling? Mnogi se okreću novoj dimenziji ribolova. Brume ni srdela nema, samo treba upaliti motore i krenuti u potragu za plijenom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-23-41-00-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/24/3960554.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

U moru je jedino pribor na kojem je riba

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/24/3960554.jpg [title] =>

U moru je jedino pribor na kojem je riba

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/24/3960556.jpg [title] =>

Zamaranje iz stojećeg stava je posebno dinamično i sportski

 

 

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/24/3960555.jpg [title] =>

Big game fishing je u načelu timski lov

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/24/3960553.jpg [title] =>

Tuna je glavna lovina pučinske panule

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/24/3960552.jpg [title] =>

Provlačenjem varalica po rubu jata može se nasukati i više riba

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/24/3960551.jpg [title] =>

Palamide su omiljen lovina u little big game fishingu

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/24/3960550.jpg [title] =>

Drifting se uglavnom svodi na dugo čekanje

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/24/3960549.jpg [title] =>

Outriggeri omogućuju povlačenje više sistema u isto vrieme

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/06/24/3960547.jpg [title] =>

Stacionarke i mali multiplikatori koriste se samo ako je očekivana lovina mala

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Visoka cijena goriva na našim crpkama jedan je od najvažnijih razloga što se na našem moru pučinska panula ne prakticira toliko često.

Glavni oblik ribolova na veliku pučinsku ribu, u prvom redu, tunu, a uz nju i ostale srodnike poput albakora, luca, igluna i iglana kojih je sve više, na našem je moru drifting u kojem su troškovi ipak znatno manji.

No drifting, unatoč upotrebi gotovo istog ribolovnog pribora, mnogi autoriteti ne smatraju previše sportskim pristupom, da i ne spominjemo kako je trolling i neusporedivo dinamičniji i temperamentniji oblik ribolova.

Nova dimenzija

Ribolov krupne morske divljači poput tune, igluna, iglana, i velikih morskih pasa oduvijek je bio izazov najvišega ranga, kako na našem tako i na svim svjetskim morima. Premda je poklonika offshore trollinga ili pučinske panule, najdinamičnijeg oblika big game fishinga, u odnosu na one sklone driftingu na našem moru relativno malo, neke analize pokazuju da taj broj polako raste.

Razlog nije porast standarda niti sniženje cijene goriva, već naprosto otkrivanje nove dimenzije ribolova. Naime, dok se u driftingu sve svodi na intenzivno formiranje mirisnoga traga s rukama do lakta u brumi i srdelama, uz eventualno jedan, a možda i nekoliko ribljih poteza, od kojih su istina, svi respektabilni, u trollingu je ribolovac puno aktivniji i čistiji.

Brume i srdela nema, a izbor varalica i način povlačenja uz neprekidno pretraživanje obzora, praćenje GPS-a i iščekivanje na sonderu, postavljaju ribolovca u prvi plan kao aktivnog lovca koji svojim iskustvom i lovačkim nagonima traži nalazi i lovi ribu.

Premda i u driftingu ribolovac svojim poznavanjem tehnike, načina ješkanja i odabira pozicije igra ključnu ulogu, u odnosu na trolling ulovi u driftingu ipak više nalikuju na slučajnost i sreću, nego na rezultat iskustva i znanja.

 

---
image

Big game fishing je u načelu timski lov

---Finija strana

Oprema za offshore trolling u prvom redu podrazumijeva brod u potpunosti opremljen za sve pučinske izazove, pri čemu je sam ribolovni pribor priča za sebe. U ovakvom ribolovu nježnim štapovima, tankim strunama i malim rolama nema mjesta tako da bi, budući da je lovina u pravilu krupna pučinska divljač i da je u pitanju ribolov koji pred ribolovca i opremu postavlja nerijetko i ekstremno velika naprezanja, kompletan pribor trebao biti prilagođen toj činjenici te dimenzijama i izdržljivošću udovoljavati visokim zahtjevima.

Korišteni štapovi bi trebali nositi oznaku trolling, a na njima bi trebali biti montirani dovoljno snažni multiplikatori. Premda su mnogi novopečeniji ribolovci skloniji manjim modelima iste ili čak veće snage od standardno ogromnih multiplikatora, prije ili kasnije se sudare s problemom vezanim uz kapacitet.

Iako manji suvremeni multiplikatori snagom kočenja i samim pogonom uspješno konkuriraju velikim multiplikatorima, kada se na štapu nađe velika riba koja već u prvih pola minute izvuče preko 150 metara strune i nezaustavljivo dalje juri, tada se u panici gleda u kalem koji postaje sve mršaviji.

Manji multiplikatori, kao i robusnije stacionarne role, mogu se koristiti u pučinskoj panuli jedino ako smo sigurni u gornju granicu veličine lovine, kakav je slučaj u panuli luca ili palamida, a što se zapravo i ne smatra big game fishingom već little big game fishingom.

I premda je lovina znatno manja nego u big game fishingu, mnogi ljubitelji ovakvog lova smatraju da upravo takvim pristupom, s finijim priborom i manje robusnim strojnim parkom, sportska strana ribolova dolazi do punog sjaja.

Zbog brzine povlačenja koja se u prosjeku kreće od 3 do 7 milja, u pučinskoj se panuli rijetko kada koriste živi mamci. Najčešće se povlače veliki wobbleri, cedar plugovi ili jetovi, a katkad i silikonci s olovnim glavama pri čemu se nikada se ne vuče samo jedna varalica, već redovito više komada istovremeno.

Osim toga, u ovakvom su ribolovu vrlo popularne chain ili umbrella kombinacije. To su složeni sistemi kod kojih se u sistemu ne nalazi jedna, već više varalica na žičanim konstrukcijama.

---

image

Tuna je glavna lovina pučinske panule

------
image

Outriggeri omogućuju povlačenje više sistema u isto vrieme

---

Provokatori i ptice

Premda postoje kombinacije kod kojih su sve varalice lovne, najčešće se koriste teaser sistemi kod kojih je samo jedna, u pravilu centralna varalica, naoružana udicom dok ostale simuliraju jato manjih riba. Upravo se zato i nazivaju teaserima (provokatorima), jer je njihova uloga smo provokativna.

Teaseri imaju brojne oblike i verzije, od onih klasičnih sa silikonskim ribicama do velikih birdova koji su posebno atraktivni u neposrednoj blizini broda, u trećem, četvrtom i petom krmenom valu. Ove varalice izgledaju kao stilizirane ptice po čemu su i dobile naziv, a povlače se po samoj površini pri čemu, zbog svoje konstrukcije, krilima lupaju po površini.

Takva je buka provjereno provokativni poziv pučinskim predatorima. Naime, galebovi u hranjenu sitnom plavom ribom na površini proizvode vrlo slične zvukove lepetanja krilima što je gladnim ustima podmorja pouzdan signal i poziv na obrok.

Naravno, kao i kod većine ostalih teaser montaža i ovdje je u igri najčešće jato nenaoružanih varalica uz jednu atraktivniju varalicu koja krije udicu.

---

image

Tuna je glavna lovina pučinske panule

---

Glavni okidači

Općenito gledano, u pučinskoj su panuli najlovniji brzi i svjetlucavi modeli. Za sunčanog dana ubojite su plavo sive i srebrne kombinacije, a za oblačnih dana kontrasno jasne i svijetle boje poput žute, narančaste kao i sve inačice tipa Red Head. Posebno je atraktivan i lovan cedar plug, varalica izrađena od cedrovine s metalnom glavom i uzdužno probušenim tijelom kroz koji prolazi predvez s udicom.

Naravno, osim njega u prvom se redu nalazi i sva sila jetova, cona, slidera i ostalih varalica koje podnose veliku brzinu povlačenja bez oscilacija u putanji.

Premda su u prvom redu namijenjene obalnom varaličarenju, među metalnim su se varalicama posebno lovnima pokazali kastmasteri koji svojim okretanjem oko osi šalju jasan svjetlosni signal koji je za većinu predatorski nastrojene plave ribe provjereni okidač. Idealna je varalica za little big game fishing.

Povlači se različitim brzinama koje u prvom redu zavise od težine i veličine varalice. U principu, brzina je dobra ako se kastmaster okreće oko svoje osi ne mijenjajući dubinu.

Da bi se istovremeno povlačilo više sistema bez mršenja od velike su pomoći outriggeri preko kojih se panulaški sistemi mogu razvući na obje strane bočno od broda, dok je za potapanje sistema idealan downrigger kojim se također može potopiti i istovremeno vući više sistema.

Bez obzira na korištenu ješku i brzinu povlačenja, kočnice se multiplikatora u panuli uvijek postavljaju u položaj strike što osigurava dostatan otpor za kvalitetno kačenje i istovremeno dovoljno mekano proklizavanje koje sprječava pucanje strune.

---

image

Zamaranje iz stojećeg stava je posebno dinamično i sportski

 

 

 

---

Samo po rubu

A pučinsku lovinu uglavnom nije teško uočiti. Pažljivijim osmatranjem lako se može uočiti kako more kuha pri čemu će u praksi naše oko rijetko kada biti brže i pronicljivije od galebova koji gotovo uvijek prvi primijete takvo površinsko komešanje. Kada se plava riba hrani, more doslovno prska, a sitne ribe uvijek bude u izobilju čak i za vječno gladne galebove čije se okupljanje može vidjeti s velike udaljenosti.

Nažalost, najčešće greška koju većina ribolovaca napravi kad uoči tako okupljenu ribu je ulazak brodom u jato, jer takvi pokušaji u pravilu završavaju uronom jata i njegovim premještanjem na drugu poziciju.

Da bi izbjegli rasipanje jata i osigurali ulov, dok je brod još dovoljno daleko od jata panulu treba pustiti pedeset do sedamdeset metara iza broda i na pedesetak metara ispred, brodom zaobilazeći jato, te se po njegovom rubu provesti na suprotnu stranu, i to tako da varalice u povlačenju prođu po rubu jata. Prolaskom po rubu jata za varalicom se uglavnom zaleti nekoliko riba od kojih se u pravilu barem jedna zakači.

Tako zakačenu ribu treba što je moguće prije, bez ikakvih odugovlačenja i kalkuliranja, izvući izvan jata da se jato ne bi prepolovilo ili zaronilo.

---

image

Palamide su omiljen lovina u little big game fishingu

---

Gušti na kraju

U trenutku kačenja ribe ribolovac zadužen za izvlačenje lovine prihvaća štap i počinje zamaranje dok ostatak posade skuplja sav preostali pribor i izvlači ga iz mora omogućujući ribolovcu nesmetano zamaranje. To je uobičajen scenarij kada je na štapu velika riba, poput kapitalne tune.

No kada su u pitanju manje ribe, poput albakora, luceva ili palamida, tada se vožnja nastavlja računajući na još koje kačenje. Naime, pučinska plava riba je najčešće u jatu i kada se zakači jedna, velika je šansa da se zakači još koja. Tek kada se na nekoliko pribora dobije riba, počinje izvlačenje pri čemu se brod ne zaustavlja kako ne došlo do mršenja pribora.

U tim manevrima skiper ima ključnu ulogu, jer mora sinkronizirati brzinu i putanju broda s potrebama ribolovca koji izvlači lovinu.

Na kraju, bez obzira na način na koji je zakačena kukom i koliko pritom krvari, plavu ribu po izvlačenju, treba što je moguće prije otkrviti. Kratkim oštrim nožem je potrebno zarezati okomito na polovici otiska grudne peraje, u tzv. pazuho. Na taj će način iz ribe izaći najveća količina krvi, a što je jako važno radi postizanja kvalitetnog okusa mesa. 

---

image

Provlačenjem varalica po rubu jata može se nasukati i više riba

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

U moru je jedino pribor na kojem je riba


Zamaranje iz stojećeg stava je posebno dinamično i sportski

 

 

 


Big game fishing je u načelu timski lov


Tuna je glavna lovina pučinske panule


Provlačenjem varalica po rubu jata može se nasukati i više riba


Palamide su omiljen lovina u little big game fishingu


Drifting se uglavnom svodi na dugo čekanje


Outriggeri omogućuju povlačenje više sistema u isto vrieme


Stacionarke i mali multiplikatori koriste se samo ako je očekivana lovina mala

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/drifting-ili-trolling-mnogi-se-okrecu-novoj-dimenziji-ribolova-brume-ni-srdela-nema-samo-treba-upaliti-motore-i-krenuti-u-potragu-za-plijenom-1218851 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=52d4a5ab1544c9a07163577d1fca9039c86fd3d3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Drifting+ili+trolling%3F+Mnogi+se+okre%C4%87u+novoj+dimenziji+ribolova.+Brume+ni+srdela+nema%2C+samo+treba+upaliti+motore+i+krenuti+u+potragu+za+plijenom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdrifting-ili-trolling-mnogi-se-okrecu-novoj-dimenziji-ribolova-brume-ni-srdela-nema-samo-treba-upaliti-motore-i-krenuti-u-potragu-za-plijenom-1218851 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdrifting-ili-trolling-mnogi-se-okrecu-novoj-dimenziji-ribolova-brume-ni-srdela-nema-samo-treba-upaliti-motore-i-krenuti-u-potragu-za-plijenom-1218851 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BIG GAME FISHING [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BIG GAME FISHINGDrifting ili trolling? Mnogi se okreću novoj dimenziji ribolova. Brume ni srdela nema, samo treba upaliti motore i krenuti u potragu za plijenom

Piše Boris Bulić
25. kolovoza 2022. - 08:37

Visoka cijena goriva na našim crpkama jedan je od najvažnijih razloga što se na našem moru pučinska panula ne prakticira toliko često.

Glavni oblik ribolova na veliku pučinsku ribu, u prvom redu, tunu, a uz nju i ostale srodnike poput albakora, luca, igluna i iglana kojih je sve više, na našem je moru drifting u kojem su troškovi ipak znatno manji.

No drifting, unatoč upotrebi gotovo istog ribolovnog pribora, mnogi autoriteti ne smatraju previše sportskim pristupom, da i ne spominjemo kako je trolling i neusporedivo dinamičniji i temperamentniji oblik ribolova.

Nova dimenzija

Ribolov krupne morske divljači poput tune, igluna, iglana, i velikih morskih pasa oduvijek je bio izazov najvišega ranga, kako na našem tako i na svim svjetskim morima. Premda je poklonika offshore trollin...

13. svibanj 2024 01:41