stdClass Object ( [id] => 1308404 [title] => Do stađuna liganja lovite hobotnice: Na krakate cure s umjetnom kozicom [alias] => do-staduna-liganja-lovite-hobotnice-na-krakate-cure-s-umjetnom-kozicom [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kako je opadao ulov riba, nekad nezanimljivi glavonošci postajali su sve poželjnija i cjenjenija lovina, ne samo profesionalnih ribolovaca. Štoviše, danas neki sportsko-rekreativni ribolovci love isključivo njih, i to cijelu godinu. Sada, u najtoplijem dijelu godine, kad su se sipe i krupne lignje zbog visokih temperatura odmaknule od obale, s kopna i uz njega ciljano love najkrupnije, ali i najrjeđe glavonošce – hobotnice.

Rupe i procijepi

Uspješnost lova hobotnica najviše ovisi o njezinoj prisutnosti u zoni lova. Najradije su na hridinastim dnima prošaranim poljima pijeska, te ih tu najviše treba i tražiti, iako ne treba zanemariti ni duge pješčane ravnice prošarane travom i kamenim oblucima. Tamo ih ima manje, ali ih je lakše naći i izvući zbog manjeg broja zaklona. Vole svakakve zaklone, najviše rupe i procijepe među stijenama, te odbačene predmete poput automobilskih guma ili raznih posuda u koje se zavlače. Žive i na dubinama od preko sto metara, ali ih se, osobito u ovo doba godine, može naći i uz samu obalu, u plićaku do koljena. Ipak, najčešće se zadržavaju na dubini od pet do deset metara. Hobotnice ne podnose mutno i bočato more, pa ih nema na širim područjima ušća i vrulja, a izbjegavaju i strme obale te duboka priobalja.

---

image

Varalice bijelih, narančastih i ružičastih dekora su najučinkovitije

---

Lakše ih je loviti nego lignje i sipe, jer napadaju sve što se iole miče osim, tko zna zašto, trpa! Zato se alati za njihov lov mogu načiniti praktički od bilo čega i na milijun načina. Nekad se uglavnom lovila na prirodne mamce, ribu ili raka vezane za strunu, ali danas se najčešće koriste varalice. Ima ih raznih konstrukcija i oblika, ali najviše se koriste varalice namijenjene lovu liganja i sipa te, kao najbolje, one posebno izrađene za lov hobotnica.

Lignjarići tipa egi

Za njihov lov s obale najprikladniji su lignjarići tipa egi. Te varalice više ili manje vjerno oponašaju oblik kozice, odnosno izgledaju poput slova S, s olovnim utegom ispod prednjega kraja. Moraju biti plivajući ili sporotonući kako bi plovili s podignutim stražnjim dijelom i tako što manje zapinjali za dno, jer se hobotnice love na samom dnu. A da bi dospjele i zadržala se na dnu, egi varalice treba dodatno opteretiti. Dovoljno ih je zavezati na kraj strune zajedno s dodatnom olovnicom teškom 10 do 30 grama. Varalice trebaju biti što veće, barem broj 3.0, odnosno dugačke barem 90 mm.

---

image

Hobotnice vole blještave varalice

---

Egi varalica i olovnica mogu se direktno postaviti na osnovnu strunu. Ako je najlonska, treba imati promjer od oko pola milimetra. Ne samo zbog snage i moguće velike težine lovine, nego i zato da se ne bi morala često mijenjati zbog oštećenja koja nastaju zbog stalnog struganja o dno tijekom lova. Umjesto strune, puno je bolje koristiti konop za mreže, i to onaj plutajući. On ne samo što neće strugati po dnu, nego ni zapinjati za manje prepreke na njemu. Najboljim se pokazao konop promjera dva milimetra.

Japanska škola

Od egi lignjarića, za lov hobotnica najprikladniji su brzotonući tipa tip run. Oni na dnu stoje glavom naniže i pod kutom od 30 do 45 stupnjeva, pa teže zapinju za njega nego ostale vrste lignjarića. Varalice toga tipa su teže od ostalih, pa se s njima može loviti i bez dodatnog otežanja na priboru, što smanjuje mogućnost zapletanja pri odbacivanju varalice i zapinjanja pri privlačenju.

---

image

Sipac teško zapinje, ali i slabo kači hobotnicu

---

Za dno najmanje zapinju i najlakše se oslobađaju varalice koje imaju glider head, odnosno glavu tako oblikovanu da lako klize po dnu i odbijaju se od prepreka. Te varalice, koje mnogi nazivaju sipcima, jer su napravljene za lov sipa, imaju uteg smješten unutar zaobljenog prednjeg kraja, koji sprječava i bočno prevrtanje varalice te zapinjanje zbog toga. Jedina mana sipaca je što imaju nedovoljno dugačke i jake igle. Varalice tako egi specijalno pravljene za lov hobotnica (tako na japanskom znači hobotnica) imaju pak jednu do četiri jake i velike udice okrenute prema gore. Proizvode se u težinama od 30 do 50 grama.

---

image

Nakon ovakvog ulova lovnu zonu treba ostaviti neko vrijeme da se oporavi

---

Većina su egi oblika, a ima i onih koje oponašaju kozicu s dolje povijenim repom, kakve manje zapinju. Rijetko zapinju i varalice ovalnoga tijela na kojima je, kao i kod onih s povijenim repom, uteg obješen s donje strane kako bi se mogao mijenjati, ali i da bi pri potezanju lupkao po dnu i na taj način izazivao pozornost hobotnica. Da bi bile što stabilnije, odnosno da se ne bi bočno prevrtale pri potezanju po neravnom dnu, mnoge tako varalice imaju bočno postavljene klizače. Neki su od žice, a neki od mekane plastike i u obliku rakovih kliješta, što dodatno pridonosi privlačnosti varalice.

Tako egi varalica nema na našem tržištu, ali ih je relativno jednostavno napraviti preradom egi i sipac varalica veličine 3, 3,5 i 4.

Privlačna svjetlucavost

Za uspjeh u lovu hobotnica nisu od osobite važnosti dekor i boja varalice. Ipak, malo koji ribolovac ne zna da hobotnicu najviše privlači bijela boja, a iskusni lovci preporučuju upotrebu varalica žutih, narančastih, ružičastih, srebrnkastih i prirodnih dekora. Najbolje je imati više raznobojnih i probom utvrditi koja je trenutačno najučinkovitija, ovisno o svjetlosnim uvjetima. No, bez obzira na njih, hobotnice se najbolje love svjetlucavim mamcima. Zato ih je najbolje loviti varalicama metalizirane površine, fluorescentnog tijela ili tijela prekrivenog šljokicama. U nedostatku takvih, varalici se može dodati svjetleća ampula, svjetlucava samoljepljiva traka ili fosforescentni premaz. Dovoljno je sa svake strane varalice premazom nacrtati tri-četiri točke ili kratke crte. Tako poboljšane varalice osobito su učinkovite noću.

Lov hobotnica s obale obavlja se na vrlo jednostavan način. Pribor se odbacuje 35 do 40 metara, odnosno na dubinu od 10 do 20 metara. Potom se polako povlači, brzinom od jednog zamaha ruke svake dvije sekunde. Istim se putem alat provuče dva-tri puta, pa još toliko i manje ili više lijevo i desno. Onda se treba pomaknuti u stranu za 20-ak metara i postupak ponavljati sve dok se ne pretraži cijelo lovno područje.

---

image

Na suhom može dugo živjeti, pa je treba čim prije usmrtiti

---

Kada se osjeti snažno otežanje pribora, to je znak da se hobotnica bacila na njega. Ne treba žuriti s izvlačenjem, ali ni popuštati. No treba biti oprezan kad se plijen dovuče u manje od pola metra mora. Naime, ako pusti plijen, hobotnica to čini u plićaku. Zato je treba čim prije prihvatiti rukom, brankarelom ili ostima. Ako prije toga spadne, treba je ponovno potražiti u užoj zoni bijega, jer će se i po pet puta u kratkom razdoblju ponovno baciti na udice s kojih je spala!

Ljubiteljica sjena

Lovinu treba pažljivo prihvatiti i izvagati. Naime, minimalna dopuštena lovna težina hobotnice je jedan kilogram, koliko teži 70 do 80 centimetara duga hobotnica. Čim se ulovi, najbolje ju je što prije usmrtiti, najlakše ubodom noža ili šila između očiju. Manje zbog opasnog kljuna nalik papiginom, kojim može neugodno ugristi, a više zbog mogućnosti dugog preživljavanja izvan mora i sposobnosti pronalaženja najkraćeg puta do njega.

---

image

Ovalna varalica s bočnim stabilizatorima

---

Premda u lov najčešće izlaze tek s dolaskom noći, hobotnice se mogu loviti i tijekom dana. Oblačno vrijeme, more u smirivanju poslije jakoga juga, jutarnji i večernji sati te sama noć najbolje su vrijeme za lov na hobotnicu. Po suncu se uspije uloviti pokoju, ali na većoj dubini ili na dnu koje je u sjeni, jer hobotnice nisu ljubiteljice jake svjetlosti.

Na mjestu uspješnog lova može se ponovno uspješno loviti najranije za tjedan ili dva, kad se u ispražnjenu rupu useli novi stanovnik.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni raspored [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ribolovni raspored 2 0 7484 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-21 20:54:35 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Tekst i foto: ŠIME DUVANČIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-21 05:01:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-07-21 05:01:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Do stađuna liganja lovite hobotnice: Na krakate cure s umjetnom kozicom [metakey] => ribolovni raspored, lov na lignje, lov na hobotnice [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/21\/25138680.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/25138671.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/25138672.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/25138673.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/25138674.png","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/25138675.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/25138676.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/25138677.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/25138678.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/21\/25138681.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

S tako egi<\/em> varalica plijen te\u0161ko spada<\/p>","

Sipac te\u0161ko zapinje, ali i slabo ka\u010di hobotnicu<\/p>","

Nakon ovakvog ulova lovnu zonu treba ostaviti neko vrijeme da se oporavi<\/p>","

Ne treba \u017euriti s izvla\u010denjem plijena<\/p>","

Hobotnice vole blje\u0161tave varalice<\/p>","

Ovalna varalica s bo\u010dnim stabilizatorima<\/p>","

Na suhom mo\u017ee dugo \u017eivjeti, pa je treba \u010dim prije usmrtiti<\/p>","

Suvremena varalica za lov hobotnica<\/p>","

Najslabije se love po jakom suncu<\/p>","

Varalice bijelih, naran\u010dastih i ru\u017ei\u010dastih dekora su naju\u010dinkovitije<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1381x1841","hd_25138680_1920.jpg":"1920x1080","k_25138680_1280.jpg":"1280x1280","k_25138680_1024.jpg":"1024x1024","k_25138680_640.jpg":"640x640","k_25138680_480.jpg":"480x480","k_25138680_340.jpg":"340x340","k_25138680_220.jpg":"220x220","o_25138680_1280.jpg":"1280x1706","o_25138680_1024.jpg":"1024x1365","o_25138680_640.jpg":"640x853","o_25138680_480.jpg":"480x639","o_25138680_340.jpg":"340x453","o_25138680_220.jpg":"220x293","h_25138680_1280.jpg":"1280x854","h_25138680_1024.jpg":"1024x683","h_25138680_640.jpg":"640x427","h_25138680_480.jpg":"480x320","h_25138680_340.jpg":"340x227","h_25138680_220.jpg":"220x147","pp_25138680_1280.jpg":"1280x1628","pp_25138680_1024.jpg":"1024x1303","pp_25138680_640.jpg":"640x814","pp_25138680_480.jpg":"480x611","pp_25138680_340.jpg":"340x432","pp_25138680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25138671_1920.jpg":"1920x1080","k_25138671_1280.jpg":"1280x1280","k_25138671_1024.jpg":"1024x1024","k_25138671_640.jpg":"640x640","k_25138671_480.jpg":"480x480","k_25138671_340.jpg":"340x340","k_25138671_220.jpg":"220x220","o_25138671_1280.jpg":"1280x960","o_25138671_1024.jpg":"1024x768","o_25138671_640.jpg":"640x480","o_25138671_480.jpg":"480x360","o_25138671_340.jpg":"340x255","o_25138671_220.jpg":"220x165","h_25138671_1280.jpg":"1280x854","h_25138671_1024.jpg":"1024x683","h_25138671_640.jpg":"640x427","h_25138671_480.jpg":"480x320","h_25138671_340.jpg":"340x227","h_25138671_220.jpg":"220x147","pp_25138671_1280.jpg":"1280x1628","pp_25138671_1024.jpg":"1024x1303","pp_25138671_640.jpg":"640x814","pp_25138671_480.jpg":"480x611","pp_25138671_340.jpg":"340x432","pp_25138671_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1800x2400","hd_25138672_1920.jpg":"1920x1080","k_25138672_1280.jpg":"1280x1280","k_25138672_1024.jpg":"1024x1024","k_25138672_640.jpg":"640x640","k_25138672_480.jpg":"480x480","k_25138672_340.jpg":"340x340","k_25138672_220.jpg":"220x220","o_25138672_1280.jpg":"1280x1706","o_25138672_1024.jpg":"1024x1365","o_25138672_640.jpg":"640x853","o_25138672_480.jpg":"480x640","o_25138672_340.jpg":"340x453","o_25138672_220.jpg":"220x293","h_25138672_1280.jpg":"1280x854","h_25138672_1024.jpg":"1024x683","h_25138672_640.jpg":"640x427","h_25138672_480.jpg":"480x320","h_25138672_340.jpg":"340x227","h_25138672_220.jpg":"220x147","pp_25138672_1280.jpg":"1280x1628","pp_25138672_1024.jpg":"1024x1303","pp_25138672_640.jpg":"640x814","pp_25138672_480.jpg":"480x611","pp_25138672_340.jpg":"340x432","pp_25138672_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1872x2498","hd_25138673_1920.jpg":"1920x1080","k_25138673_1280.jpg":"1280x1280","k_25138673_1024.jpg":"1024x1024","k_25138673_640.jpg":"640x640","k_25138673_480.jpg":"480x480","k_25138673_340.jpg":"340x340","k_25138673_220.jpg":"220x220","o_25138673_1280.jpg":"1280x1708","o_25138673_1024.jpg":"1024x1366","o_25138673_640.jpg":"640x854","o_25138673_480.jpg":"480x640","o_25138673_340.jpg":"340x453","o_25138673_220.jpg":"220x293","h_25138673_1280.jpg":"1280x854","h_25138673_1024.jpg":"1024x683","h_25138673_640.jpg":"640x427","h_25138673_480.jpg":"480x320","h_25138673_340.jpg":"340x227","h_25138673_220.jpg":"220x147","pp_25138673_1280.jpg":"1280x1628","pp_25138673_1024.jpg":"1024x1303","pp_25138673_640.jpg":"640x814","pp_25138673_480.jpg":"480x611","pp_25138673_340.jpg":"340x432","pp_25138673_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1500x1125","hd_25138674_1920.png":"1920x1080","k_25138674_1280.png":"1280x1280","k_25138674_1024.png":"1024x1024","k_25138674_640.png":"640x640","k_25138674_480.png":"480x480","k_25138674_340.png":"340x340","k_25138674_220.png":"220x220","o_25138674_1280.png":"1280x960","o_25138674_1024.png":"1024x768","o_25138674_640.png":"640x480","o_25138674_480.png":"480x360","o_25138674_340.png":"340x255","o_25138674_220.png":"220x165","h_25138674_1280.png":"1280x854","h_25138674_1024.png":"1024x683","h_25138674_640.png":"640x427","h_25138674_480.png":"480x320","h_25138674_340.png":"340x227","h_25138674_220.png":"220x147","pp_25138674_1280.png":"1280x1628","pp_25138674_1024.png":"1024x1303","pp_25138674_640.png":"640x814","pp_25138674_480.png":"480x611","pp_25138674_340.png":"340x432","pp_25138674_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25138675_1920.jpg":"1920x1080","k_25138675_1280.jpg":"1280x1280","k_25138675_1024.jpg":"1024x1024","k_25138675_640.jpg":"640x640","k_25138675_480.jpg":"480x480","k_25138675_340.jpg":"340x340","k_25138675_220.jpg":"220x220","o_25138675_1280.jpg":"1280x854","o_25138675_1024.jpg":"1024x683","o_25138675_640.jpg":"640x427","o_25138675_480.jpg":"480x320","o_25138675_340.jpg":"340x227","o_25138675_220.jpg":"220x146","h_25138675_1280.jpg":"1280x854","h_25138675_1024.jpg":"1024x683","h_25138675_640.jpg":"640x427","h_25138675_480.jpg":"480x320","h_25138675_340.jpg":"340x227","h_25138675_220.jpg":"220x147","pp_25138675_1280.jpg":"1280x1628","pp_25138675_1024.jpg":"1024x1303","pp_25138675_640.jpg":"640x814","pp_25138675_480.jpg":"480x611","pp_25138675_340.jpg":"340x432","pp_25138675_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25138676_1920.jpg":"1920x1080","k_25138676_1280.jpg":"1280x1280","k_25138676_1024.jpg":"1024x1024","k_25138676_640.jpg":"640x640","k_25138676_480.jpg":"480x480","k_25138676_340.jpg":"340x340","k_25138676_220.jpg":"220x220","o_25138676_1280.jpg":"1280x960","o_25138676_1024.jpg":"1024x768","o_25138676_640.jpg":"640x480","o_25138676_480.jpg":"480x360","o_25138676_340.jpg":"340x255","o_25138676_220.jpg":"220x165","h_25138676_1280.jpg":"1280x854","h_25138676_1024.jpg":"1024x683","h_25138676_640.jpg":"640x427","h_25138676_480.jpg":"480x320","h_25138676_340.jpg":"340x227","h_25138676_220.jpg":"220x147","pp_25138676_1280.jpg":"1280x1628","pp_25138676_1024.jpg":"1024x1303","pp_25138676_640.jpg":"640x814","pp_25138676_480.jpg":"480x611","pp_25138676_340.jpg":"340x432","pp_25138676_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1371","hd_25138677_1920.jpg":"1920x1080","k_25138677_1280.jpg":"1280x1280","k_25138677_1024.jpg":"1024x1024","k_25138677_640.jpg":"640x640","k_25138677_480.jpg":"480x480","k_25138677_340.jpg":"340x340","k_25138677_220.jpg":"220x220","o_25138677_1280.jpg":"1280x914","o_25138677_1024.jpg":"1024x731","o_25138677_640.jpg":"640x457","o_25138677_480.jpg":"480x342","o_25138677_340.jpg":"340x242","o_25138677_220.jpg":"220x157","h_25138677_1280.jpg":"1280x854","h_25138677_1024.jpg":"1024x683","h_25138677_640.jpg":"640x427","h_25138677_480.jpg":"480x320","h_25138677_340.jpg":"340x227","h_25138677_220.jpg":"220x147","pp_25138677_1280.jpg":"1280x1628","pp_25138677_1024.jpg":"1024x1303","pp_25138677_640.jpg":"640x814","pp_25138677_480.jpg":"480x611","pp_25138677_340.jpg":"340x432","pp_25138677_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1696","hd_25138678_1920.jpg":"1920x1080","k_25138678_1280.jpg":"1280x1280","k_25138678_1024.jpg":"1024x1024","k_25138678_640.jpg":"640x640","k_25138678_480.jpg":"480x480","k_25138678_340.jpg":"340x340","k_25138678_220.jpg":"220x220","o_25138678_1280.jpg":"1280x1130","o_25138678_1024.jpg":"1024x904","o_25138678_640.jpg":"640x565","o_25138678_480.jpg":"480x424","o_25138678_340.jpg":"340x300","o_25138678_220.jpg":"220x194","h_25138678_1280.jpg":"1280x854","h_25138678_1024.jpg":"1024x683","h_25138678_640.jpg":"640x427","h_25138678_480.jpg":"480x320","h_25138678_340.jpg":"340x227","h_25138678_220.jpg":"220x147","pp_25138678_1280.jpg":"1280x1628","pp_25138678_1024.jpg":"1024x1303","pp_25138678_640.jpg":"640x814","pp_25138678_480.jpg":"480x611","pp_25138678_340.jpg":"340x432","pp_25138678_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1675x2514","hd_25138681_1920.jpg":"1920x1080","k_25138681_1280.jpg":"1280x1280","k_25138681_1024.jpg":"1024x1024","k_25138681_640.jpg":"640x640","k_25138681_480.jpg":"480x480","k_25138681_340.jpg":"340x340","k_25138681_220.jpg":"220x220","o_25138681_1280.jpg":"1280x1921","o_25138681_1024.jpg":"1024x1536","o_25138681_640.jpg":"640x960","o_25138681_480.jpg":"480x720","o_25138681_340.jpg":"340x510","o_25138681_220.jpg":"220x330","h_25138681_1280.jpg":"1280x854","h_25138681_1024.jpg":"1024x683","h_25138681_640.jpg":"640x427","h_25138681_480.jpg":"480x320","h_25138681_340.jpg":"340x227","h_25138681_220.jpg":"220x147","pp_25138681_1280.jpg":"1280x1628","pp_25138681_1024.jpg":"1024x1303","pp_25138681_640.jpg":"640x814","pp_25138681_480.jpg":"480x611","pp_25138681_340.jpg":"340x432","pp_25138681_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7480987 Threads: 3 Questions: 1603546593 Slow queries: 4760457 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110603692 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/do-staduna-liganja-lovite-hobotnice-na-krakate-cure-s-umjetnom-kozicom-1308404 [printLink] => /om/ribolov/do-staduna-liganja-lovite-hobotnice-na-krakate-cure-s-umjetnom-kozicom-1308404?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 713835 [name] => ribolovni raspored [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-04-25 09:12:56 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovni-raspored [link] => /tag/ribolovni-raspored ) [1] => stdClass Object ( [id] => 624303 [name] => lov na lignje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-30 11:47:25 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-na-lignje [link] => /tag/lov-na-lignje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 724027 [name] => lov na hobotnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-21 07:03:21 [main_article_id] => 0 [alias] => lov-na-hobotnice [link] => /tag/lov-na-hobotnice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni raspored [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Do stađuna liganja lovite hobotnice: Na krakate cure s umjetnom kozicom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25138680.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

S tako egi varalica plijen teško spada

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25138680.jpg [title] =>

S tako egi varalica plijen teško spada

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25138671.jpg [title] =>

Sipac teško zapinje, ali i slabo kači hobotnicu

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25138672.jpg [title] =>

Nakon ovakvog ulova lovnu zonu treba ostaviti neko vrijeme da se oporavi

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25138673.jpg [title] =>

Ne treba žuriti s izvlačenjem plijena

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25138674.png [title] =>

Hobotnice vole blještave varalice

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25138675.jpg [title] =>

Ovalna varalica s bočnim stabilizatorima

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25138676.jpg [title] =>

Na suhom može dugo živjeti, pa je treba čim prije usmrtiti

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25138677.jpg [title] =>

Suvremena varalica za lov hobotnica

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25138678.jpg [title] =>

Najslabije se love po jakom suncu

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/21/25138681.jpg [title] =>

Varalice bijelih, narančastih i ružičastih dekora su najučinkovitije

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kako je opadao ulov riba, nekad nezanimljivi glavonošci postajali su sve poželjnija i cjenjenija lovina, ne samo profesionalnih ribolovaca. Štoviše, danas neki sportsko-rekreativni ribolovci love isključivo njih, i to cijelu godinu. Sada, u najtoplijem dijelu godine, kad su se sipe i krupne lignje zbog visokih temperatura odmaknule od obale, s kopna i uz njega ciljano love najkrupnije, ali i najrjeđe glavonošce – hobotnice.

Rupe i procijepi

Uspješnost lova hobotnica najviše ovisi o njezinoj prisutnosti u zoni lova. Najradije su na hridinastim dnima prošaranim poljima pijeska, te ih tu najviše treba i tražiti, iako ne treba zanemariti ni duge pješčane ravnice prošarane travom i kamenim oblucima. Tamo ih ima manje, ali ih je lakše naći i izvući zbog manjeg broja zaklona. Vole svakakve zaklone, najviše rupe i procijepe među stijenama, te odbačene predmete poput automobilskih guma ili raznih posuda u koje se zavlače. Žive i na dubinama od preko sto metara, ali ih se, osobito u ovo doba godine, može naći i uz samu obalu, u plićaku do koljena. Ipak, najčešće se zadržavaju na dubini od pet do deset metara. Hobotnice ne podnose mutno i bočato more, pa ih nema na širim područjima ušća i vrulja, a izbjegavaju i strme obale te duboka priobalja.

---

image

Varalice bijelih, narančastih i ružičastih dekora su najučinkovitije

---

Lakše ih je loviti nego lignje i sipe, jer napadaju sve što se iole miče osim, tko zna zašto, trpa! Zato se alati za njihov lov mogu načiniti praktički od bilo čega i na milijun načina. Nekad se uglavnom lovila na prirodne mamce, ribu ili raka vezane za strunu, ali danas se najčešće koriste varalice. Ima ih raznih konstrukcija i oblika, ali najviše se koriste varalice namijenjene lovu liganja i sipa te, kao najbolje, one posebno izrađene za lov hobotnica.

Lignjarići tipa egi

Za njihov lov s obale najprikladniji su lignjarići tipa egi. Te varalice više ili manje vjerno oponašaju oblik kozice, odnosno izgledaju poput slova S, s olovnim utegom ispod prednjega kraja. Moraju biti plivajući ili sporotonući kako bi plovili s podignutim stražnjim dijelom i tako što manje zapinjali za dno, jer se hobotnice love na samom dnu. A da bi dospjele i zadržala se na dnu, egi varalice treba dodatno opteretiti. Dovoljno ih je zavezati na kraj strune zajedno s dodatnom olovnicom teškom 10 do 30 grama. Varalice trebaju biti što veće, barem broj 3.0, odnosno dugačke barem 90 mm.

---

image

Hobotnice vole blještave varalice

---

Egi varalica i olovnica mogu se direktno postaviti na osnovnu strunu. Ako je najlonska, treba imati promjer od oko pola milimetra. Ne samo zbog snage i moguće velike težine lovine, nego i zato da se ne bi morala često mijenjati zbog oštećenja koja nastaju zbog stalnog struganja o dno tijekom lova. Umjesto strune, puno je bolje koristiti konop za mreže, i to onaj plutajući. On ne samo što neće strugati po dnu, nego ni zapinjati za manje prepreke na njemu. Najboljim se pokazao konop promjera dva milimetra.

Japanska škola

Od egi lignjarića, za lov hobotnica najprikladniji su brzotonući tipa tip run. Oni na dnu stoje glavom naniže i pod kutom od 30 do 45 stupnjeva, pa teže zapinju za njega nego ostale vrste lignjarića. Varalice toga tipa su teže od ostalih, pa se s njima može loviti i bez dodatnog otežanja na priboru, što smanjuje mogućnost zapletanja pri odbacivanju varalice i zapinjanja pri privlačenju.

---

image

Sipac teško zapinje, ali i slabo kači hobotnicu

---

Za dno najmanje zapinju i najlakše se oslobađaju varalice koje imaju glider head, odnosno glavu tako oblikovanu da lako klize po dnu i odbijaju se od prepreka. Te varalice, koje mnogi nazivaju sipcima, jer su napravljene za lov sipa, imaju uteg smješten unutar zaobljenog prednjeg kraja, koji sprječava i bočno prevrtanje varalice te zapinjanje zbog toga. Jedina mana sipaca je što imaju nedovoljno dugačke i jake igle. Varalice tako egi specijalno pravljene za lov hobotnica (tako na japanskom znači hobotnica) imaju pak jednu do četiri jake i velike udice okrenute prema gore. Proizvode se u težinama od 30 do 50 grama.

---

image

Nakon ovakvog ulova lovnu zonu treba ostaviti neko vrijeme da se oporavi

---

Većina su egi oblika, a ima i onih koje oponašaju kozicu s dolje povijenim repom, kakve manje zapinju. Rijetko zapinju i varalice ovalnoga tijela na kojima je, kao i kod onih s povijenim repom, uteg obješen s donje strane kako bi se mogao mijenjati, ali i da bi pri potezanju lupkao po dnu i na taj način izazivao pozornost hobotnica. Da bi bile što stabilnije, odnosno da se ne bi bočno prevrtale pri potezanju po neravnom dnu, mnoge tako varalice imaju bočno postavljene klizače. Neki su od žice, a neki od mekane plastike i u obliku rakovih kliješta, što dodatno pridonosi privlačnosti varalice.

Tako egi varalica nema na našem tržištu, ali ih je relativno jednostavno napraviti preradom egi i sipac varalica veličine 3, 3,5 i 4.

Privlačna svjetlucavost

Za uspjeh u lovu hobotnica nisu od osobite važnosti dekor i boja varalice. Ipak, malo koji ribolovac ne zna da hobotnicu najviše privlači bijela boja, a iskusni lovci preporučuju upotrebu varalica žutih, narančastih, ružičastih, srebrnkastih i prirodnih dekora. Najbolje je imati više raznobojnih i probom utvrditi koja je trenutačno najučinkovitija, ovisno o svjetlosnim uvjetima. No, bez obzira na njih, hobotnice se najbolje love svjetlucavim mamcima. Zato ih je najbolje loviti varalicama metalizirane površine, fluorescentnog tijela ili tijela prekrivenog šljokicama. U nedostatku takvih, varalici se može dodati svjetleća ampula, svjetlucava samoljepljiva traka ili fosforescentni premaz. Dovoljno je sa svake strane varalice premazom nacrtati tri-četiri točke ili kratke crte. Tako poboljšane varalice osobito su učinkovite noću.

Lov hobotnica s obale obavlja se na vrlo jednostavan način. Pribor se odbacuje 35 do 40 metara, odnosno na dubinu od 10 do 20 metara. Potom se polako povlači, brzinom od jednog zamaha ruke svake dvije sekunde. Istim se putem alat provuče dva-tri puta, pa još toliko i manje ili više lijevo i desno. Onda se treba pomaknuti u stranu za 20-ak metara i postupak ponavljati sve dok se ne pretraži cijelo lovno područje.

---

image

Na suhom može dugo živjeti, pa je treba čim prije usmrtiti

---

Kada se osjeti snažno otežanje pribora, to je znak da se hobotnica bacila na njega. Ne treba žuriti s izvlačenjem, ali ni popuštati. No treba biti oprezan kad se plijen dovuče u manje od pola metra mora. Naime, ako pusti plijen, hobotnica to čini u plićaku. Zato je treba čim prije prihvatiti rukom, brankarelom ili ostima. Ako prije toga spadne, treba je ponovno potražiti u užoj zoni bijega, jer će se i po pet puta u kratkom razdoblju ponovno baciti na udice s kojih je spala!

Ljubiteljica sjena

Lovinu treba pažljivo prihvatiti i izvagati. Naime, minimalna dopuštena lovna težina hobotnice je jedan kilogram, koliko teži 70 do 80 centimetara duga hobotnica. Čim se ulovi, najbolje ju je što prije usmrtiti, najlakše ubodom noža ili šila između očiju. Manje zbog opasnog kljuna nalik papiginom, kojim može neugodno ugristi, a više zbog mogućnosti dugog preživljavanja izvan mora i sposobnosti pronalaženja najkraćeg puta do njega.

---

image

Ovalna varalica s bočnim stabilizatorima

---

Premda u lov najčešće izlaze tek s dolaskom noći, hobotnice se mogu loviti i tijekom dana. Oblačno vrijeme, more u smirivanju poslije jakoga juga, jutarnji i večernji sati te sama noć najbolje su vrijeme za lov na hobotnicu. Po suncu se uspije uloviti pokoju, ali na većoj dubini ili na dnu koje je u sjeni, jer hobotnice nisu ljubiteljice jake svjetlosti.

Na mjestu uspješnog lova može se ponovno uspješno loviti najranije za tjedan ili dva, kad se u ispražnjenu rupu useli novi stanovnik.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

S tako egi varalica plijen teško spada


Sipac teško zapinje, ali i slabo kači hobotnicu


Nakon ovakvog ulova lovnu zonu treba ostaviti neko vrijeme da se oporavi


Ne treba žuriti s izvlačenjem plijena


Hobotnice vole blještave varalice


Ovalna varalica s bočnim stabilizatorima


Na suhom može dugo živjeti, pa je treba čim prije usmrtiti


Suvremena varalica za lov hobotnica


Najslabije se love po jakom suncu


Varalice bijelih, narančastih i ružičastih dekora su najučinkovitije

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/do-staduna-liganja-lovite-hobotnice-na-krakate-cure-s-umjetnom-kozicom-1308404 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=067c970789c681a86b74033edc4fe5118942bf0a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Do+sta%C4%91una+liganja+lovite+hobotnice%3A+Na+krakate+cure+s+umjetnom+kozicom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdo-staduna-liganja-lovite-hobotnice-na-krakate-cure-s-umjetnom-kozicom-1308404 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdo-staduna-liganja-lovite-hobotnice-na-krakate-cure-s-umjetnom-kozicom-1308404 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ribolovni raspored [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

ribolovni rasporedDo stađuna liganja lovite hobotnice: Na krakate cure s umjetnom kozicom

Piše Tekst i foto: ŠIME DUVANČIĆ
21. srpnja 2023. - 07:01

Kako je opadao ulov riba, nekad nezanimljivi glavonošci postajali su sve poželjnija i cjenjenija lovina, ne samo profesionalnih ribolovaca. Štoviše, danas neki sportsko-rekreativni ribolovci love isključivo njih, i to cijelu godinu. Sada, u najtoplijem dijelu godine, kad su se sipe i krupne lignje zbog visokih temperatura odmaknule od obale, s kopna i uz njega ciljano love najkrupnije, ali i najrjeđe glavonošce – hobotnice.

Rupe i procijepi

Uspješnost lova hobotnica najviše ovisi o njezinoj prisutnosti u zoni lova. Najradije su na hridinastim dnima prošaranim poljima pijeska, te ih tu najviše treba i tražiti, iako ne treba zanemariti ni duge pješčane ravnice prošarane travom i kamenim oblucima. Tamo ih ima manje, ali ih je lakše naći i izvući zbog manjeg broja zaklona. Vole svaka...

11. svibanj 2024 23:53