stdClass Object ( [id] => 1189789 [title] => Ciljani lov škarpine nije nimalo lak posao: naoružajte se jakom opremom i ne zaboravite - dobar sonder! [alias] => ciljani-lov-skarpine-naoruzajte-se-jakom-opremom-i-ne-zaboravite-dobar-sonder [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Škarpina, jedna od najbrojnijih bijelih riba Jadrana, uz to i jedna od najukusnijih, ipak nije čest plijen naših rekreativnih ribolovaca koji love udicom, a osobito ne ciljani ulov.

Štoviše, neki od njih slučajno ulovljene vraćaju u more kidanjem strune daleko od udice. Razlog tome su brojne bodlje na perajama i škržnim poklopcima te ribe, od kojih su neke i otrovne. No, zbog sve siromašnijih ulova ne samo najcjenjenijih riba, sve je manje takvih sjekača strune, a sve više ribolovaca koji se raduju tom ulovu.

Postoje i učinkoviti načini uspješnog lova škarpine - specijalnom kančanicom iz plovila, te varaličarenjem s obale - ali je pretežiti, čak i ciljani lov škarpine najlakši tehnikom vertical jigging. Štoviše, u njoj je škarpina najbrojniji plijen na Jadranu.

Leži i lovi

No, za uspjeh u njezinu lovu nije najvažnija tehnika ribolova nego pronaći gdje je škarpina. Tražiti je treba na dubinama od 5 do 400 m, a najbrojnija je između 20 i 60 metara. Zadržava se tamo gdje su rupe, procijepi, uzvišenja i ostale prepreke, gdje može naći mjesto za zasjedu.

Naime, ona ne progoni plijen, nego mimikrijski maskirana mirno leži i čeka da joj se nepažljiva ribica, račić ili glavonožac dovoljno približi kako bi ih naglom reakcijom usisala u svoja ogromna usta. Takvih mjesta ima samo na kamenitoj podlozi, najviše na brakovima i podmorskim zidovima, ali i na usamljenim malim stijenama okruženim pjeskovitim dnom.

Najbogatija su joj staništa oko vanjskog otočnog niza te u podmorju zadarskog i šibenskog arhipelaga. Međutim, i u tim područjima škarpinu je jako teško naći, jer što je područje njezina zadržavanja veće, manja je gustoća njezinih staništa, pa i mogućnost pronalaženja.

Najveća koncentracija škarpina je na malim kamenitim oazama unutar većih pjeskovitih ploha, pa su te mikrolokacije najbolje za ciljani lov škarpine. Neusporedivo najizdašnijim su se pokazale takve pozicije promjera pola do dva metra. Ogromna većina sondera koje koriste naši ribolovci uopće ne može razlikovati te minijaturne oaze od prostranih okolnih terena, pogotovo ne na velikim dubinama.

Upravo je to razlog što na njima ima škarpina, ali i druge kvalitetne ribe. Čest je slučaj da tih usamljenih stijena ili njihovih malih nakupina na pustom dnu ima više na malom prostoru. Zato, kad se nađe jedna, u okolini treba potražiti i ostale, vrlo često složene u liniju.

---

image

Leđne bodlje otrovno i vrlo bolno bodu

---

Pažljiva potraga

Takvih bračića, pa i onih koji nisu obilježeni ni na najdetaljnijim kartama, na našem dijelu Jadrana ima mali milijun! Problem je što ih nije lako pronaći. Da bi se to uspjelo, ali i za ribolov na njima, neophodan je dobar i precizan sonar velike rezolucije.

Bez njega je ribolov na malim lokacijama gotovo nemoguć, osobito na velikim dubinama. Osim sonara, neophodan je i GPS, jer je teško zapamtiti poziciju i orijentire, ako ih uopće ima, za mali brak, a kamoli za više njih kada su grupirani. Još je teže ponovo ih pronaći i točno nad njima se zadržavati, osobito u kurentu. Dakle, uz pomoć elektronike štede se vrijeme, gorivo i živci!

Potragu za brakovima treba obavljati plovidbom ne bržom od pet do šest čvorova. Pretraživanje treba obavljati sistematski po GPS-u. Pritom ekran sonara treba podijeliti na više dijelova, najbolje na tri prozora, kao što je to moguće kod najkvalitetnijih modela. Na prvom treba biti karta, a na ostalim slike koje daju najmanja i najveća frekvencija uređaja. One moraju biti maksimalno zumirane na dno kako bi se mogle primijetiti i najmanje promjene u njegovoj konfiguraciji.

Kad se ugleda promjena na prozoru najmanje frekvencije sonde, koja daje širi prikaz dna, u kartu područja, odnosno GPS, upisuje se njezina pozicija. Nakon toga treba smanjiti brzinu plovidbe na dva do tri čvora, s ekrana sonara ukloniti prozor manje frekvencije, maksimalno povećati kartu, pa najvećom frekvencijom pretražiti poziciju na kojoj je otkrivena promjena.

Kada je otkrije i uža sonda, prvotno zabilježene podatke treba izbrisati i u kartu upisati druge, točnije. Zatim treba pretražiti malo šire područje oko ubilježene točke kako bi se otkrile dimenzije, oblik i granice te nagib padina braka.

---

image

Bez elektronike je gotovo nemoguće loviti

---

Precizno sidrenje

Nakon otkrivanja braka, daljnje postupanje ovisi o njegovoj vrsti i veličini. Naime, za razliku od srednjih i velikih, na malim brakovima se ne može loviti prepuštanjem plovila struji mora, jer vrijeme za lov, odnosno prolaz preko mjesta gdje su ribe, traje prekratko.

Zato se na malim brakovima može loviti samo iz usidrenog plovila, odnosno vrlo precizno usidrenog plovila. No, nije to lako izvesti, pa je uz pronalaženje lokacije, sidrenje najteži dio ribolova na malome braku.

U pravilu, potrebno je i nekoliko puta pokušati se usidriti, sve dok se to ne izvede najpreciznije. Zbog toga nakon dolaska u lovnu zonu ne treba žuriti sa spuštanjem sidra, nego nekoliko puta prijeći preko braka, prateći situaciju na sonderu. Osim motorom, dobro je preko braka prijeći i plovilom prepuštenim kurentu i vjetru.

Pritom treba imati na umu i moguće promjene njihove jačine i smjera tijekom ribolova. Prije spuštanja sidra, treba prijeći preko braka u smjeru suprotnom od smjera vjetra ili kurenta. Nakon što spušteno sidro padne, plovilom treba kratko voziti unatrag uz stalno, ali polagano puštanje konopa u more, sve dok sidro ne zapne, a konop se nategne. Tada treba stati, pa puštanjem i natezanjem konopa odabrati željenu poziciju plovila.

Kada se otkrije veliki brak ili strmac, podmorski zid, ne treba odmah sidriti i loviti nego nastaviti s njihovim sistematičnim pretraživanjem. Naime, na njima škarpine nisu ravnomjerno rasprostranjene nego su uvijek grupirane na nekoliko mikrolokacija, čiji broj ovisi o veličini i konfiguraciji braka ili zida, kao i o izlovljenosti.

Osim rupa i procijepa takva mjesta su često skaline, horizontalne ravne plohe na kojima škarpine mogu udobno ležati, a koje često dijele s drugim cijenjenim ribama. Zbog toga, i radi veličine brakova i zidova, potrebno je više vremena da se oni pretraže i nađu mjesta grupiranja riba.

Jaka oprema

Osim elektronike, u traženju mjesta grupiranja treba koristiti ribolovni pribor, najbolje istovremeno dva, obvezno uz polaganu plovidbu i sistematsko češljanje terena. Pribor treba spustiti tako da olovnica dotakne dno, a onda se povremeno i lagano pribor malo podiže i spušta na dno.

Čim se osjeti prvi napad na mamac, mjesto treba označiti u GPS-u, jer je vrlo vjerojatno da na njemu ima još riba. Nakon toga može se nastaviti pretraživati i loviti, odnosno usidriti se kako smo opisali i tu loviti.

Iako škarpina nije žestoki borac, zbog mogućnosti ulova ugora, murine, krunaša, zubaca, kirnje i ostalih riba, oprema za lov mora biti jaka.

---

image

Škarpina najčešće guta do repa

---

Ovisno o tehnici lova, pribor se može kompletirati na razne načine, ali uvijek s osnovnom strunom od PE višenitke, jer je tanja od najlona iste jačine, pa je zato i manje osjetljiva na djelovanje kurenta i brže tone, a zbog neistezljivosti bolje osjeća dodire dna i riba. Najprikladnija je struna broj PE1,5 do PE2,0, odnosno debljine od 0,20 do 0,23 mm.

Za tradicionalni lov kančanicom koristi se završnjak tipa očenaš. Nekad se radio samo s jednom udicom na privezu od najlona dužine 10 do 15 cm i debljine barem 0,25 do 0,30 mm. Na kraj osnovne strune, pomoću trostruke vrtilice, osim toga se postavlja i 3 do 4 puta duži ali nešto tanji privez koji nosi olovnicu. Najbolje duguljastu, težine ovisne o dubini na kojoj se lovi.

Puno bolji ulovi postižu se završnjakom čija udica s mamcem visi 10 do 15 cm ispod olovnice, a najbolje rezultate omogućava sistem na kojem je i octopus, varalica oblika glavonošca. Najjednostavnije je umjesto olovnice postaviti inchiku varalicu odgovarajuće težine na kojoj je assist montaža s octopusom.

Korisni octopus

Druga je mogućnost umjesto olovnice koristiti pilker, tešku varalicu s trokrakom udicom na kraju, na koju je navučena octopus varalica, kao što je prikazano crtežom br. 1.

---

image

Crtež br. 1- Octopus na teškoj varalici

---

Sigurno najbolje rješenje s octopus varalicom je njezino postavljanje ispod olovnice assist sistemom, kao što je prikazano crtežom br. 2.

---

image

Crtež br.2 - Octopus s assist montažom

---

Za takvu kombinaciju olovnica mora biti duguljasta, s dva prstena, još bolje vrtilice na krajevima. Za jednu vrtilicu vezuje se kraj predveza, a za drugu samo jedna assist udica zbog smanjivanja zapinjanja za dno. Na pletenicu udice postavlja se octopus dužine 5 do 8 cm, gumenim stoperom fiksiran tako da njegovi krakovi skrivaju udicu.

Osim što svojim plesom neodoljivo privlači pozornost i riba koje su site, pa zato nezainteresirane za mamac na gornjoj udici, octopus je puno otporniji na napade kanjca i ostalih sitnih riba. Zato se priborom na kojem je i ta varalica love znatno krupnije ribe nego bez njega, pa je zbog sigurnosti priveze bolje izraditi od nešto jačeg materijala, najlona ili FC strune debljine do 0,50 mm.

Škarpina ima velika usta, pa je treba loviti udicom širine luka 12 do 22 mm, čak i malo više, ovisno o očekivanoj veličini plijena. Udica mora biti jaka i elastična, bilo kojeg oblika, ali zato što škarpina najčešće guta do repa, bolje je rabiti široke i kratke udice kako riba ne bi prerano osjetila opasnost i izbacila mamac iz usta.

Ponekad se udica zakači za dosta tvrda usta ili ždrijelo, pa je dobro da vrh, osim što mora biti izuzetno oštar, bude zakrivljen u stranu da lakše zapne. Najveći dio tih uvjeta zadovoljavaju udice oblika Crystal, Limerick, Specijal i, osobito, Circle, koja je nezamjenjiva kao assist udica.

---

image

Najbolji se ulovi ostvaruju na nizu malih brakova

---

Sporo skosavanje

Sporim i kratkim skosavanjem može se loviti preko prsta, ali je neusporedivo lakše i učinkovitije loviti štapom i rolom. Važno je da štap bude akcije A ili B i težina bacanja do 50, najviše 100 grama.

Odlično rješenje je komplet za srednje teški vertical jigging, obavezno s vrlo osjetljivim vršnjakom i jakim donjim dijelom. Zato što se stalno drži u rukama, važno je da pribor bude što lakši.

Iako se udicom lovi tijekom cijele godine, škarpina je najčešći plijen od početka lipnja do kraja listopada. Najbolje se lovi rano ujutro ili u sumrak. Na udici najbolje radi po tihom ili laganom vjetru, a dobro se lovi noću po mirnom moru.

Od mamaca škarpini je najdraža srdela, ali nju brzo unište sitne ribe, pa je najbolje udicu na bočnom privezu nadjenuti komadom lignje ili lignjuna.

Opisani način lova iziskuje dosta strpljenja, ali se na dobrim pozicijama u nekoliko sati može uloviti nekoliko škarpina, i to najčešće krupnih primjeraka.

Kraće od 25 cm treba vratiti u more, ne samo zato što to zakon nalaže nego i zbog toga što je škarpina, zbog pretjeranog lova mrežama, postala jedna od najugroženijih riba Jadrana. Veće treba odmah usmrtiti i, zbog mogućeg vrlo bolnog otrovnog uboda, odrezati im barem prve tri leđne velike bodlje, te bodlje na škržnim poklopcima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraljica mimikrije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => kraljica mimikrije 2 0 10804 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-05-12 12:48:43 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Šime Duvančić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-04 13:36:45 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-05-04 13:32:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 131 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/05\/12\/13636660.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/12\/13636654.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/12\/13636656.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/12\/13636662.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/12\/13636664.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/12\/13636666.jpg","\/images\/slike\/2020\/05\/12\/13643040.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["\u0160ime Duvan\u010di\u0107","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ovolike su rijetke<\/p>","

Crte\u017e br. 1- Octopus<\/em> na te\u0161koj varalici<\/p>","

Crte\u017e br.2 - Octopus<\/em> <\/em>s <\/em>assist<\/em> <\/em>monta\u017eom<\/p>","

Le\u0111ne bodlje otrovno i vrlo bolno bodu<\/p>","

\u0160karpina naj\u010de\u0161\u0107e guta do repa<\/em><\/p>","

Bez elektronike je gotovo nemogu\u0107e loviti<\/p>","

Najbolji se ulovi ostvaruju na nizu malih brakova<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1285","hd_13636660_1920.jpg":"1920x1080","k_13636660_1280.jpg":"1280x1280","k_13636660_1024.jpg":"1024x1024","k_13636660_640.jpg":"640x640","k_13636660_480.jpg":"480x480","k_13636660_340.jpg":"340x340","k_13636660_220.jpg":"220x220","o_13636660_1280.jpg":"1280x856","o_13636660_1024.jpg":"1024x685","o_13636660_640.jpg":"640x428","o_13636660_480.jpg":"480x321","o_13636660_340.jpg":"340x227","o_13636660_220.jpg":"220x147","h_13636660_1280.jpg":"1280x854","h_13636660_1024.jpg":"1024x683","h_13636660_640.jpg":"640x427","h_13636660_480.jpg":"480x320","h_13636660_340.jpg":"340x227","h_13636660_220.jpg":"220x147","pp_13636660_1280.jpg":"1006x1280","pp_13636660_1024.jpg":"805x1024","pp_13636660_640.jpg":"503x640","pp_13636660_480.jpg":"377x480","pp_13636660_340.jpg":"267x340","pp_13636660_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1650x4022","hd_13636654_1920.jpg":"1920x1080","k_13636654_1280.jpg":"1280x1280","k_13636654_1024.jpg":"1024x1024","k_13636654_640.jpg":"640x640","k_13636654_480.jpg":"480x480","k_13636654_340.jpg":"340x340","k_13636654_220.jpg":"220x220","o_13636654_1280.jpg":"1280x3120","o_13636654_1024.jpg":"1024x2496","o_13636654_640.jpg":"640x1560","o_13636654_480.jpg":"480x1170","o_13636654_340.jpg":"340x828","o_13636654_220.jpg":"220x536","h_13636654_1280.jpg":"1280x854","h_13636654_1024.jpg":"1024x683","h_13636654_640.jpg":"640x427","h_13636654_480.jpg":"480x320","h_13636654_340.jpg":"340x227","h_13636654_220.jpg":"220x147","pp_13636654_1280.jpg":"1006x1280","pp_13636654_1024.jpg":"805x1024","pp_13636654_640.jpg":"503x640","pp_13636654_480.jpg":"377x480","pp_13636654_340.jpg":"267x340","pp_13636654_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1650x2209","hd_13636656_1920.jpg":"1920x1080","k_13636656_1280.jpg":"1280x1280","k_13636656_1024.jpg":"1024x1024","k_13636656_640.jpg":"640x640","k_13636656_480.jpg":"480x480","k_13636656_340.jpg":"340x340","k_13636656_220.jpg":"220x220","o_13636656_1280.jpg":"1280x1713","o_13636656_1024.jpg":"1024x1370","o_13636656_640.jpg":"640x856","o_13636656_480.jpg":"480x642","o_13636656_340.jpg":"340x455","o_13636656_220.jpg":"220x294","h_13636656_1280.jpg":"1280x854","h_13636656_1024.jpg":"1024x683","h_13636656_640.jpg":"640x427","h_13636656_480.jpg":"480x320","h_13636656_340.jpg":"340x227","h_13636656_220.jpg":"220x147","pp_13636656_1280.jpg":"1006x1280","pp_13636656_1024.jpg":"805x1024","pp_13636656_640.jpg":"503x640","pp_13636656_480.jpg":"377x480","pp_13636656_340.jpg":"267x340","pp_13636656_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2869","hd_13636662_1920.jpg":"1920x1080","k_13636662_1280.jpg":"1280x1280","k_13636662_1024.jpg":"1024x1024","k_13636662_640.jpg":"640x640","k_13636662_480.jpg":"480x480","k_13636662_340.jpg":"340x340","k_13636662_220.jpg":"220x220","o_13636662_1280.jpg":"1280x1912","o_13636662_1024.jpg":"1024x1530","o_13636662_640.jpg":"640x956","o_13636662_480.jpg":"480x717","o_13636662_340.jpg":"340x508","o_13636662_220.jpg":"220x328","h_13636662_1280.jpg":"1280x854","h_13636662_1024.jpg":"1024x683","h_13636662_640.jpg":"640x427","h_13636662_480.jpg":"480x320","h_13636662_340.jpg":"340x227","h_13636662_220.jpg":"220x147","pp_13636662_1280.jpg":"1006x1280","pp_13636662_1024.jpg":"805x1024","pp_13636662_640.jpg":"503x640","pp_13636662_480.jpg":"377x480","pp_13636662_340.jpg":"267x340","pp_13636662_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2531","hd_13636664_1920.jpg":"1920x1080","k_13636664_1280.jpg":"1280x1280","k_13636664_1024.jpg":"1024x1024","k_13636664_640.jpg":"640x640","k_13636664_480.jpg":"480x480","k_13636664_340.jpg":"340x340","k_13636664_220.jpg":"220x220","o_13636664_1280.jpg":"1280x1687","o_13636664_1024.jpg":"1024x1349","o_13636664_640.jpg":"640x843","o_13636664_480.jpg":"480x632","o_13636664_340.jpg":"340x448","o_13636664_220.jpg":"220x290","h_13636664_1280.jpg":"1280x854","h_13636664_1024.jpg":"1024x683","h_13636664_640.jpg":"640x427","h_13636664_480.jpg":"480x320","h_13636664_340.jpg":"340x227","h_13636664_220.jpg":"220x147","pp_13636664_1280.jpg":"1006x1280","pp_13636664_1024.jpg":"805x1024","pp_13636664_640.jpg":"503x640","pp_13636664_480.jpg":"377x480","pp_13636664_340.jpg":"267x340","pp_13636664_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_13636666_1920.jpg":"1920x1080","k_13636666_1280.jpg":"1280x1280","k_13636666_1024.jpg":"1024x1024","k_13636666_640.jpg":"640x640","k_13636666_480.jpg":"480x480","k_13636666_340.jpg":"340x340","k_13636666_220.jpg":"220x220","o_13636666_1280.jpg":"1280x960","o_13636666_1024.jpg":"1024x768","o_13636666_640.jpg":"640x480","o_13636666_480.jpg":"480x360","o_13636666_340.jpg":"340x255","o_13636666_220.jpg":"220x165","h_13636666_1280.jpg":"1280x854","h_13636666_1024.jpg":"1024x683","h_13636666_640.jpg":"640x427","h_13636666_480.jpg":"480x320","h_13636666_340.jpg":"340x227","h_13636666_220.jpg":"220x147","pp_13636666_1280.jpg":"1006x1280","pp_13636666_1024.jpg":"805x1024","pp_13636666_640.jpg":"503x640","pp_13636666_480.jpg":"377x480","pp_13636666_340.jpg":"267x340","pp_13636666_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2558","hd_13643040_1920.jpg":"1920x1080","k_13643040_1280.jpg":"1280x1280","k_13643040_1024.jpg":"1024x1024","k_13643040_640.jpg":"640x640","k_13643040_480.jpg":"480x480","k_13643040_340.jpg":"340x340","k_13643040_220.jpg":"220x220","o_13643040_1280.jpg":"1280x1705","o_13643040_1024.jpg":"1024x1364","o_13643040_640.jpg":"640x852","o_13643040_480.jpg":"480x639","o_13643040_340.jpg":"340x452","o_13643040_220.jpg":"220x293","h_13643040_1280.jpg":"1280x854","h_13643040_1024.jpg":"1024x683","h_13643040_640.jpg":"640x427","h_13643040_480.jpg":"480x320","h_13643040_340.jpg":"340x227","h_13643040_220.jpg":"220x147","pp_13643040_1280.jpg":"1006x1280","pp_13643040_1024.jpg":"805x1024","pp_13643040_640.jpg":"503x640","pp_13643040_480.jpg":"377x480","pp_13643040_340.jpg":"267x340","pp_13643040_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15259660 Threads: 2 Questions: 3176158875 Slow queries: 7120876 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235486977 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ciljani-lov-skarpine-naoruzajte-se-jakom-opremom-i-ne-zaboravite-dobar-sonder-1189789 [printLink] => /om/ribolov/ciljani-lov-skarpine-naoruzajte-se-jakom-opremom-i-ne-zaboravite-dobar-sonder-1189789?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 626492 [name] => škarpina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-24 12:08:01 [main_article_id] => 0 [alias] => skarpina [link] => /tag/skarpina ) [1] => stdClass Object ( [id] => 676424 [name] => škarpina ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-04 15:32:54 [main_article_id] => 0 [alias] => skarpina-ribolov [link] => /tag/skarpina-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 676425 [name] => kako loviti škarpinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-04 15:32:54 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-skarpinu [link] => /tag/kako-loviti-skarpinu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 676426 [name] => gdje loviti škarpinu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-04 15:32:54 [main_article_id] => 0 [alias] => gdje-loviti-skarpinu [link] => /tag/gdje-loviti-skarpinu ) [4] => stdClass Object ( [id] => 676427 [name] => škarpina tehnika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-04 15:32:54 [main_article_id] => 0 [alias] => skarpina-tehnika [link] => /tag/skarpina-tehnika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraljica mimikrije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ciljani lov škarpine nije nimalo lak posao: naoružajte se jakom opremom i ne zaboravite - dobar sonder! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/12/13636660.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Šime Duvančić [mainImageDesc] =>

Ovolike su rijetke

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/12/13636660.jpg [title] =>

Ovolike su rijetke

Šime Duvančić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/12/13636654.jpg [title] =>

Crtež br. 1- Octopus na teškoj varalici

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/12/13636656.jpg [title] =>

Crtež br.2 - Octopus s assist montažom

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/12/13636662.jpg [title] =>

Leđne bodlje otrovno i vrlo bolno bodu

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/12/13636664.jpg [title] =>

Škarpina najčešće guta do repa

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/12/13636666.jpg [title] =>

Bez elektronike je gotovo nemoguće loviti

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/05/12/13643040.jpg [title] =>

Najbolji se ulovi ostvaruju na nizu malih brakova

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Škarpina, jedna od najbrojnijih bijelih riba Jadrana, uz to i jedna od najukusnijih, ipak nije čest plijen naših rekreativnih ribolovaca koji love udicom, a osobito ne ciljani ulov.

Štoviše, neki od njih slučajno ulovljene vraćaju u more kidanjem strune daleko od udice. Razlog tome su brojne bodlje na perajama i škržnim poklopcima te ribe, od kojih su neke i otrovne. No, zbog sve siromašnijih ulova ne samo najcjenjenijih riba, sve je manje takvih sjekača strune, a sve više ribolovaca koji se raduju tom ulovu.

Postoje i učinkoviti načini uspješnog lova škarpine - specijalnom kančanicom iz plovila, te varaličarenjem s obale - ali je pretežiti, čak i ciljani lov škarpine najlakši tehnikom vertical jigging. Štoviše, u njoj je škarpina najbrojniji plijen na Jadranu.

Leži i lovi

No, za uspjeh u njezinu lovu nije najvažnija tehnika ribolova nego pronaći gdje je škarpina. Tražiti je treba na dubinama od 5 do 400 m, a najbrojnija je između 20 i 60 metara. Zadržava se tamo gdje su rupe, procijepi, uzvišenja i ostale prepreke, gdje može naći mjesto za zasjedu.

Naime, ona ne progoni plijen, nego mimikrijski maskirana mirno leži i čeka da joj se nepažljiva ribica, račić ili glavonožac dovoljno približi kako bi ih naglom reakcijom usisala u svoja ogromna usta. Takvih mjesta ima samo na kamenitoj podlozi, najviše na brakovima i podmorskim zidovima, ali i na usamljenim malim stijenama okruženim pjeskovitim dnom.

Najbogatija su joj staništa oko vanjskog otočnog niza te u podmorju zadarskog i šibenskog arhipelaga. Međutim, i u tim područjima škarpinu je jako teško naći, jer što je područje njezina zadržavanja veće, manja je gustoća njezinih staništa, pa i mogućnost pronalaženja.

Najveća koncentracija škarpina je na malim kamenitim oazama unutar većih pjeskovitih ploha, pa su te mikrolokacije najbolje za ciljani lov škarpine. Neusporedivo najizdašnijim su se pokazale takve pozicije promjera pola do dva metra. Ogromna većina sondera koje koriste naši ribolovci uopće ne može razlikovati te minijaturne oaze od prostranih okolnih terena, pogotovo ne na velikim dubinama.

Upravo je to razlog što na njima ima škarpina, ali i druge kvalitetne ribe. Čest je slučaj da tih usamljenih stijena ili njihovih malih nakupina na pustom dnu ima više na malom prostoru. Zato, kad se nađe jedna, u okolini treba potražiti i ostale, vrlo često složene u liniju.

---

image

Leđne bodlje otrovno i vrlo bolno bodu

---

Pažljiva potraga

Takvih bračića, pa i onih koji nisu obilježeni ni na najdetaljnijim kartama, na našem dijelu Jadrana ima mali milijun! Problem je što ih nije lako pronaći. Da bi se to uspjelo, ali i za ribolov na njima, neophodan je dobar i precizan sonar velike rezolucije.

Bez njega je ribolov na malim lokacijama gotovo nemoguć, osobito na velikim dubinama. Osim sonara, neophodan je i GPS, jer je teško zapamtiti poziciju i orijentire, ako ih uopće ima, za mali brak, a kamoli za više njih kada su grupirani. Još je teže ponovo ih pronaći i točno nad njima se zadržavati, osobito u kurentu. Dakle, uz pomoć elektronike štede se vrijeme, gorivo i živci!

Potragu za brakovima treba obavljati plovidbom ne bržom od pet do šest čvorova. Pretraživanje treba obavljati sistematski po GPS-u. Pritom ekran sonara treba podijeliti na više dijelova, najbolje na tri prozora, kao što je to moguće kod najkvalitetnijih modela. Na prvom treba biti karta, a na ostalim slike koje daju najmanja i najveća frekvencija uređaja. One moraju biti maksimalno zumirane na dno kako bi se mogle primijetiti i najmanje promjene u njegovoj konfiguraciji.

Kad se ugleda promjena na prozoru najmanje frekvencije sonde, koja daje širi prikaz dna, u kartu područja, odnosno GPS, upisuje se njezina pozicija. Nakon toga treba smanjiti brzinu plovidbe na dva do tri čvora, s ekrana sonara ukloniti prozor manje frekvencije, maksimalno povećati kartu, pa najvećom frekvencijom pretražiti poziciju na kojoj je otkrivena promjena.

Kada je otkrije i uža sonda, prvotno zabilježene podatke treba izbrisati i u kartu upisati druge, točnije. Zatim treba pretražiti malo šire područje oko ubilježene točke kako bi se otkrile dimenzije, oblik i granice te nagib padina braka.

---

image

Bez elektronike je gotovo nemoguće loviti

---

Precizno sidrenje

Nakon otkrivanja braka, daljnje postupanje ovisi o njegovoj vrsti i veličini. Naime, za razliku od srednjih i velikih, na malim brakovima se ne može loviti prepuštanjem plovila struji mora, jer vrijeme za lov, odnosno prolaz preko mjesta gdje su ribe, traje prekratko.

Zato se na malim brakovima može loviti samo iz usidrenog plovila, odnosno vrlo precizno usidrenog plovila. No, nije to lako izvesti, pa je uz pronalaženje lokacije, sidrenje najteži dio ribolova na malome braku.

U pravilu, potrebno je i nekoliko puta pokušati se usidriti, sve dok se to ne izvede najpreciznije. Zbog toga nakon dolaska u lovnu zonu ne treba žuriti sa spuštanjem sidra, nego nekoliko puta prijeći preko braka, prateći situaciju na sonderu. Osim motorom, dobro je preko braka prijeći i plovilom prepuštenim kurentu i vjetru.

Pritom treba imati na umu i moguće promjene njihove jačine i smjera tijekom ribolova. Prije spuštanja sidra, treba prijeći preko braka u smjeru suprotnom od smjera vjetra ili kurenta. Nakon što spušteno sidro padne, plovilom treba kratko voziti unatrag uz stalno, ali polagano puštanje konopa u more, sve dok sidro ne zapne, a konop se nategne. Tada treba stati, pa puštanjem i natezanjem konopa odabrati željenu poziciju plovila.

Kada se otkrije veliki brak ili strmac, podmorski zid, ne treba odmah sidriti i loviti nego nastaviti s njihovim sistematičnim pretraživanjem. Naime, na njima škarpine nisu ravnomjerno rasprostranjene nego su uvijek grupirane na nekoliko mikrolokacija, čiji broj ovisi o veličini i konfiguraciji braka ili zida, kao i o izlovljenosti.

Osim rupa i procijepa takva mjesta su često skaline, horizontalne ravne plohe na kojima škarpine mogu udobno ležati, a koje često dijele s drugim cijenjenim ribama. Zbog toga, i radi veličine brakova i zidova, potrebno je više vremena da se oni pretraže i nađu mjesta grupiranja riba.

Jaka oprema

Osim elektronike, u traženju mjesta grupiranja treba koristiti ribolovni pribor, najbolje istovremeno dva, obvezno uz polaganu plovidbu i sistematsko češljanje terena. Pribor treba spustiti tako da olovnica dotakne dno, a onda se povremeno i lagano pribor malo podiže i spušta na dno.

Čim se osjeti prvi napad na mamac, mjesto treba označiti u GPS-u, jer je vrlo vjerojatno da na njemu ima još riba. Nakon toga može se nastaviti pretraživati i loviti, odnosno usidriti se kako smo opisali i tu loviti.

Iako škarpina nije žestoki borac, zbog mogućnosti ulova ugora, murine, krunaša, zubaca, kirnje i ostalih riba, oprema za lov mora biti jaka.

---

image

Škarpina najčešće guta do repa

---

Ovisno o tehnici lova, pribor se može kompletirati na razne načine, ali uvijek s osnovnom strunom od PE višenitke, jer je tanja od najlona iste jačine, pa je zato i manje osjetljiva na djelovanje kurenta i brže tone, a zbog neistezljivosti bolje osjeća dodire dna i riba. Najprikladnija je struna broj PE1,5 do PE2,0, odnosno debljine od 0,20 do 0,23 mm.

Za tradicionalni lov kančanicom koristi se završnjak tipa očenaš. Nekad se radio samo s jednom udicom na privezu od najlona dužine 10 do 15 cm i debljine barem 0,25 do 0,30 mm. Na kraj osnovne strune, pomoću trostruke vrtilice, osim toga se postavlja i 3 do 4 puta duži ali nešto tanji privez koji nosi olovnicu. Najbolje duguljastu, težine ovisne o dubini na kojoj se lovi.

Puno bolji ulovi postižu se završnjakom čija udica s mamcem visi 10 do 15 cm ispod olovnice, a najbolje rezultate omogućava sistem na kojem je i octopus, varalica oblika glavonošca. Najjednostavnije je umjesto olovnice postaviti inchiku varalicu odgovarajuće težine na kojoj je assist montaža s octopusom.

Korisni octopus

Druga je mogućnost umjesto olovnice koristiti pilker, tešku varalicu s trokrakom udicom na kraju, na koju je navučena octopus varalica, kao što je prikazano crtežom br. 1.

---

image

Crtež br. 1- Octopus na teškoj varalici

---

Sigurno najbolje rješenje s octopus varalicom je njezino postavljanje ispod olovnice assist sistemom, kao što je prikazano crtežom br. 2.

---

image

Crtež br.2 - Octopus s assist montažom

---

Za takvu kombinaciju olovnica mora biti duguljasta, s dva prstena, još bolje vrtilice na krajevima. Za jednu vrtilicu vezuje se kraj predveza, a za drugu samo jedna assist udica zbog smanjivanja zapinjanja za dno. Na pletenicu udice postavlja se octopus dužine 5 do 8 cm, gumenim stoperom fiksiran tako da njegovi krakovi skrivaju udicu.

Osim što svojim plesom neodoljivo privlači pozornost i riba koje su site, pa zato nezainteresirane za mamac na gornjoj udici, octopus je puno otporniji na napade kanjca i ostalih sitnih riba. Zato se priborom na kojem je i ta varalica love znatno krupnije ribe nego bez njega, pa je zbog sigurnosti priveze bolje izraditi od nešto jačeg materijala, najlona ili FC strune debljine do 0,50 mm.

Škarpina ima velika usta, pa je treba loviti udicom širine luka 12 do 22 mm, čak i malo više, ovisno o očekivanoj veličini plijena. Udica mora biti jaka i elastična, bilo kojeg oblika, ali zato što škarpina najčešće guta do repa, bolje je rabiti široke i kratke udice kako riba ne bi prerano osjetila opasnost i izbacila mamac iz usta.

Ponekad se udica zakači za dosta tvrda usta ili ždrijelo, pa je dobro da vrh, osim što mora biti izuzetno oštar, bude zakrivljen u stranu da lakše zapne. Najveći dio tih uvjeta zadovoljavaju udice oblika Crystal, Limerick, Specijal i, osobito, Circle, koja je nezamjenjiva kao assist udica.

---

image

Najbolji se ulovi ostvaruju na nizu malih brakova

---

Sporo skosavanje

Sporim i kratkim skosavanjem može se loviti preko prsta, ali je neusporedivo lakše i učinkovitije loviti štapom i rolom. Važno je da štap bude akcije A ili B i težina bacanja do 50, najviše 100 grama.

Odlično rješenje je komplet za srednje teški vertical jigging, obavezno s vrlo osjetljivim vršnjakom i jakim donjim dijelom. Zato što se stalno drži u rukama, važno je da pribor bude što lakši.

Iako se udicom lovi tijekom cijele godine, škarpina je najčešći plijen od početka lipnja do kraja listopada. Najbolje se lovi rano ujutro ili u sumrak. Na udici najbolje radi po tihom ili laganom vjetru, a dobro se lovi noću po mirnom moru.

Od mamaca škarpini je najdraža srdela, ali nju brzo unište sitne ribe, pa je najbolje udicu na bočnom privezu nadjenuti komadom lignje ili lignjuna.

Opisani način lova iziskuje dosta strpljenja, ali se na dobrim pozicijama u nekoliko sati može uloviti nekoliko škarpina, i to najčešće krupnih primjeraka.

Kraće od 25 cm treba vratiti u more, ne samo zato što to zakon nalaže nego i zbog toga što je škarpina, zbog pretjeranog lova mrežama, postala jedna od najugroženijih riba Jadrana. Veće treba odmah usmrtiti i, zbog mogućeg vrlo bolnog otrovnog uboda, odrezati im barem prve tri leđne velike bodlje, te bodlje na škržnim poklopcima.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Šime Duvančić
Šime Duvančić

Ovolike su rijetke


Crtež br. 1- Octopus na teškoj varalici


Crtež br.2 - Octopus s assist montažom


Leđne bodlje otrovno i vrlo bolno bodu


Škarpina najčešće guta do repa


Bez elektronike je gotovo nemoguće loviti


Najbolji se ulovi ostvaruju na nizu malih brakova

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ciljani-lov-skarpine-naoruzajte-se-jakom-opremom-i-ne-zaboravite-dobar-sonder-1189789 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=89c6507188cbe12e7e6ed8650a3dee641d47346a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ciljani+lov+%C5%A1karpine+nije+nimalo+lak+posao%3A+naoru%C5%BEajte+se+jakom+opremom+i+ne+zaboravite+-+dobar+sonder%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fciljani-lov-skarpine-naoruzajte-se-jakom-opremom-i-ne-zaboravite-dobar-sonder-1189789 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fciljani-lov-skarpine-naoruzajte-se-jakom-opremom-i-ne-zaboravite-dobar-sonder-1189789 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kraljica mimikrije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

kraljica mimikrijeCiljani lov škarpine nije nimalo lak posao: naoružajte se jakom opremom i ne zaboravite - dobar sonder!

Piše Šime Duvančić
4. svibnja 2022. - 15:32

Škarpina, jedna od najbrojnijih bijelih riba Jadrana, uz to i jedna od najukusnijih, ipak nije čest plijen naših rekreativnih ribolovaca koji love udicom, a osobito ne ciljani ulov.

Štoviše, neki od njih slučajno ulovljene vraćaju u more kidanjem strune daleko od udice. Razlog tome su brojne bodlje na perajama i škržnim poklopcima te ribe, od kojih su neke i otrovne. No, zbog sve siromašnijih ulova ne samo najcjenjenijih riba, sve je manje takvih sjekača strune, a sve više ribolovaca koji se raduju tom ulovu.

Postoje i učinkoviti načini uspješnog lova škarpine - specijalnom kančanicom iz plovila, te varaličarenjem s obale - ali je pretežiti, čak i ciljani lov škarpine najlakši tehnikom vertical jigging. Štoviše, u njoj je škarpina najbrojniji plijen na Jadranu.

Lež...

16. svibanj 2024 01:58